Ovo je jedina zemlja na svijetu koja je dobila ime po JEDNOJ ŽENI!

Iako ste vi žene te koje pokrećete svijet i iako bez vas mnogo toga ne bi postojalo i uopšte ne bi imalo smisla, imam osjećaj da vrijeme u kojem živimo često ne priznaje vaše zasluge. Neka se ne ljute muškarci na mene, ali rekao bih da je nama dosta stvari nekako lakše i jednostavnje. Stoga me nije iznenadilo kada sam otkrio da je ovo ostrvo na kojem se sada nalazim, jedina zemlja na svijetu koja je dobila ime po nekoj ženi. Mada, iako je samo jedna zemlja u pitanju, rekao bih da je jednako lijepa i posebna, kao što ste vi drage žene.

Sveta Lucija – po kome je dobila ime?

A ako ste se pitali po kojoj ženi ova zemlja nosi ime, u pitanju je Sveta Lucija od Sirakuze, a ono što je veoma zanimljivo i pomalo simbolično kada je ovo ostrvo od 180 000 stanovnika u pitanju je podatak da je čak devet puta proglašeno za najbolju destinaciju za medeni mjesec na svijetu. Zaista, kada vidite prizore poput ovih na videu, bude vam jasno zašto.

Po čemu je još Sveta Lucija poznata?

Ova zemlja, poznata je i po tome što predstavlja ostrvo oko kojeg se najviše borilo u čitavim Karibima i koje je čak 7 puta osvajano, od strane Britanaca ili Francuza. Na kraju je svoju nezavisnost, ostrvo dobilo 1979. godine od Britanaca i od tada je samostalna zemlja.

Ono što mene lično najviše fascinira ovdje, je podatak da je čak 75% ostrva u potpunosti prekriveno prašumom, što mu daje zaista poseban džunglovski izgled koji mnogo volim.

Ali osim po svojim prirodnim ljepotama, Sveta Lucija je poznata i po činjenici da su ovoj zemlji rođena čak dva dobitnika Nobelove nagrade, što je čini zemljom sa najviše Nobelovih laureata u svijetu po glavi stanovnika. Nagrade su dobili ser Artur Luis za Ekonomiju i Derek Volkot za književnost.

Tako malo, a toliko posebna, zar ne?

Šta vidjeti na Svetoj Luciji?

Prije nego vam pokažem šta ima da se vidi na ostrvu, hoću samo da napomenem da sam na Svetu Luciju došao sa kruzerom, a ispod se nalazi video o tome kako je to putovanje izgledalo.

Ajmo se vratiti na Svetu Luciju sada.

Iako sam na ostrvu proveo samo jedan dan, uspio sam da obiđem one najbitnije stvari, mada bih zaista volio da sam imao priliku ostati barem još koji dan ovdje, jer je ambijent koji se osjeti, zaista posebna i nekako opuštajući.

Kao glavna turistička atrakcija ostrva, izdvajaju se Pitoni, dva vulkana posebnog oblika, koja se čak nalaze i na zastavi zemlje.

Sveta Lucija ostrvo

Pored ovog mjesta, ne propustite ni vulkan od sumpora, koji se nalazi na oko pola sata vožnje i koji je zaista zanimljiv, posebno ukoliko nikada ranije niste vidjeli nešto ovako.

Osim već prepoznatljivog mirisa sumpora koji podsjeća na stara jaja, ovaj vulkan poseban je i zbog toga što je temperatura vode u njemu oko 100 stepeni i u prošlosti je čak bilo nekoliko slučajeva stradanja ljudi.

Mjesto koje mi se isto tako mnogo dopalo, bio je i botanički vrt, prava mala oaza zelenila sa pregršt egzotičnih biljaka raznih boja za koje nikada ranije vjerovatno niste čuli, te onom netaknutom prirodom koja zaista čini da odmoriš svoju dušu.

U ovom vrtu, vidjećete i Dijamantski vodopad, najpoznatiji vodopad u zemlji, mada u vrijeme mog boravka, je bio skoro pa presušio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo su bile one najbitnije stvari koje sam ja stigao da obiđem u jednom danu koji sam proveo ovdje i u kojem sam zaista uživao. Sveta Lucija, bez dileme je jedna od onih egzotičnih karipskih zemalja o kojoj ponekad maštamo ili je viđamo u filmovima avanture. Zemlja prepuna čiste egzotike i idealna za sve istinske zaljubljenike u prirodu i biljni i životinjski svijet. Zemlja zaista tako posebna i lijepa, baš kao što ste vi drage žene.

Za više ovakvih priča sa putovanja, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *