Radimlja stećci

Radimlja stećci – najpoznatija nekropola u BiH

Tri kilometra zapadno od Stoca, nadomak sela Paprati, smjestila se najpoznatija nekropola stećaka u Hercegovini – Radimlja. Ono što izdvaja ove stećke od bilo kojih drugih jeste raznovrsnost oblika, prisutnost različitih motiva, bogatstvo reljefnih dekoracija i visok umjetnički kvalitet izrade. Vozeći se cestom Čapljina–Stolac ne možete a da sa desne strane ne primijetite polje puno bijelih pravilnih oblika, a upravo to je ovaj nevjerovatni turistički lokalitet.

Kompleks nekropole Radimlja, sastoji se od 133 stećka, od kojih je 63 ukrašeno. Zanimljivo je da njih oko 30 % ih ima oblik ploče, 25 % oblik sanduka i 25 % sanduka s podnožje.

Motivi koji se danas mogu pronaći na stećcima, variraju i prezežno su to krstovi raznih oblika, figure životinja i čovjeka, kao i određeni motivi iz lova. Ipak,  vjerovatno najpoznatiji stećak i zaštitni znak ove nekropole je muška figura sa uzdignutom rukom i velikom šakom i prstima, koja kao da govori putniku da će u ovom tvrdom i kršnom hercegovačkom kraju naići na gostoljubive i prijateljski raspoložene ljude.

Stećci u Bosni i Hercegovini

U razgovoru sa jednim prijateljem, saznajem da je pravilan naziv stećaka grebnice, nastao od riječi greb. Grebovi tj gonile, ne predstavljaju nikakve nadgrobne spomenike, i datiraju mnogo dalje u prošlost nego što nam to propagira austorugarska škola od koje dolazi i naziv stećak što je u neku ruku i pogrdan naziv. Vežu ih usko za Ilire, tj. slovenska ili srpska plemena.

Grebnice su godinama uređivane, preuređivane, preklesavane kroz svoju istoriju, ali mnoge i dan danas kao i neke stare crkve, nose oznake starih vedskih vjerovanja, što ih datira minimalno 2000 godina u prošlost, ali i mnogo mnogo dalje.

Radimlja stećci

Da biste posjetili ovaj fantastičan kompleks, potrebno je izvdojiti 4 KM za pojedinačnu ulaznicu ili 2 KM ukoliko dolazite u grupi. Na lokalitetu su vam na raspolaganju vodiči, kao i veliki broj promo materijala sa kojim možete naučiti više o samom objektu.

Radimlja steći su dana 5.11.2002. godine proglašaveni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

A ukoliko ste već u ukolini Stoca i zanima vas istorija, preporuka je da obiđete i antički grad Daorson, najvrednije zdanje kada je u pitanju ilirska istorija, gdje su pronađeni ostaci granitne skulpture Kadma i Harmonije.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments