Ravlića pećina Bosna i Hercegovina

Ravlića pećina – Skriveni biser naše zemlje

Ako bih vas pitao koja je najljepša pećina u Bosni i Hercegovini, šta biste mi rekli? Vjerovatno bi vaši odgovori bili Vjetrenica, Orlovača ili možda prelijepa Vaganska pećina kod Šipova.

Mislim, izgleda zaista predivno, zar ne?

Svojevremeno sam pisao ovaj tekst o najljepšim pećinama Bosne i Hercegovine u kojoj ćete pronaći još neke, vjerujem zanimljive pećine. Međutim, jedna od onih koja me možda najviše iznenadila u posljednje vrijeme, a da to nisam očekivao, je sasvim sigurno Ravlića pećina.

Ravlića pećina Bosna i Hercegovina

Ova pećina nalazi se u mjestu Drinovci u opštini Grude, iznad izvora rijeke Tihaljine u zaseoku Peć Mlini. Dužina istraženog dijela pećine iznosi 145 metara, a njena dubina 20 metara. Osim po svojoj ljepoti, pećina je značajna zbog činjenice da je u njoj pronađen veliki broj arheoloških predmeta, što i ne čudi ako se zna da je šire područje pećine bilo nastanjeno još od praistorijskog vremena, pa kroz period starog Rima, antičke Grčke, srednjovijekovni period pa sve do današnjih dana.

Posjetiocima će biti važno da znaju da je pećina čitavim svojim dijelom osvijetljena, te da posjeduje veoma lijepe staze za šetanje. Za obilazak pećine, biće vam potrebno 20-tak minuta, da uz pratnju vodiča čujete još neke zanimljive informacije o ovom mjestu, ali i napravite neke fine fotografije za uspomenu. Mogu da budu pomalo i blesave ako želite.

Ravlića pećina

Stoga, ako putujete ovim dijelom zemlje, topla preporuka da posjetite ovo mjesto, koje nekako, još jednom pokazuje koliko naša zemlja ima da ponudi, a koliko opet malo znamo o njoj.

A ukoliko volite pećine, preporuka da posjetite i već pomenutu pećinu Orlovaču kod Sarajeva, koja je zaista predivna.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *