Ronda Španija

Ronda – Najljepši mali grad u Španiji

Od kad sam prvi put posjetio Španiju, svi su mi pričali o Rondi. O Andaluziji generalno, ali nekako uvijek izdvajajući Rondu kao grad koji moram posjetiti. Kao najljepši mali grad u Španiji. Grad iz bajke. Ma…svašta su mi pričali.

Od tih razgovora, prošlo je više od 11 godina do dana kada sam je po prvi put posjetio i znate šta?

Sve te priče su bile istinite!

Ronda je prekrasna na toliko nivoa i apsolutno bih je svrstao među mjesta koja se moraju posjetiti dok ste u Španiji. Razmišljao sam svojevremeno da je ubacim i u ovaj tekst, ali Ronda je ipak poznata, te sa svojih 35 000 stanovnika, primi oko 200 000 turista godišnje. Stoga, u ovom putopisu, želio bih da vam ispričam šta je to čini tako posebno, te koja to mjesta morate posjetiti kada dođete ovdje.

Ali, prije nego krenemo, ovdje vam ostavljam i video od 20 minuta sa svim detaljima vezanima za Rondu koji će vam trebati kada dođete u ovaj simpatični grad.

Kako uopšte doći do Ronde?

Najlakši način da posjetite Rondu je kao izlet iz Malage ili Sevilje. Ja sam išao busom iz Malage od koje je Ronda udaljena nešto više od 100 kilometara, a vožnja zbog malo strmijih i užih puteva, traje oko dva sata. Busevi idu na svaka dva sata manje više i zaista imate dosta opcija, a povratna karta izađe oko 20 evra.

Ipak, sama regija Ronde je jako lijepa sa prekrasnom prirodom i ukoliko želite da imate slobodu da je istražite i obiđete lokalna sela i jednostavno uživate u ovoj prirodi, preporuka da rentate auto u Malagi ili Sevilji i tako imate više fleksibilnosti. Na ovoj stranici možete pronaći jeftin rent a car i mislim da je rentanje super opcija, posebno ako vas ide više.

A za one koji traže opcije kako da dođu do Malage ili Sevilje iz naših krajeva, preporuka da avio karte potražite na ovom sajtu. Uz to, snimio sam i ovaj video sa TOP pet savjeta kako pronaći najjeftinije avio karte, za koji vjerujem da vam može biti od pomoći.

Video će vam pokazati i kako sam kupio povratnu kartu za Južnu Koreju za samo 321 evro, ali i mnogo drugih savjeta.

I da.

Ukoliko niste iz Evropske unije kao ni ja sam, ono što vam isto tako može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet.

Krenimo sada u obilazak.

Klima u Rondi

Ono što vas moram upozoriti prije nego krenete, je da je vrijeme u Rondi obično dosta hladnije nego u Malagi ili Sevilji, s obzirom na to da je grad smješten na visokoj nadmorskoj visini, te ako putujete tokom hladnijeg dijela godine, obavezno ponesite sa sobom neku jaknu ili džemper, bez obzira što u Malagi ili Sevilji može biti toplo.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

Šta vidjeti u Rondi i koliko treba da je obiđete?

Da biste obišli Rondu, biće vam potreban jedan dan i zaista nema potrebe da noćite ovdje. Grad je mali i može da se prohoda za par sati, te mislim da je najbolja opcija da se dođe rano ujutro i ostane do večeri ovdje, a u tom periodu obiđu sljedeće stvari.

Novi most (Puente nuevo)

Bez dileme, najpoznatija atrakcija grada i jedna od usudio bih se reći nevjerovatnijih stvari koje možete vidjeti u čitavoj Španiji. Most je sagrađen 1793. godine nakon više od 42 godine gradnje i danas spaja stari dio grada sa novim. Njegova visina iznosi gotovo 100 metara, a ono što posebno fascinira je njegova masivna struktura i izgled, te činjenica da je nešto ovako sagrađeno ovako davno.

Iako se širom grada može pronaći nekoliko zaista lijepih vidikovaca sa kojih ćete imati divan pogled na most, preporuka da se spustite do ovog ovdje.

Ronda Puente Nuevo

Do njega dolazite nakon što pređete most kada idete iz pravca autobuske stanice, skrenete odmah desno i spustite se lagano desetak minuta do tačke sa koje će se on najljepše vidjeti. A kad se spustite, lagano pronađete neko udobno mjesto, u jednostavno uživate u pogledu. Mi smo tu proveli skoro sat vremena u nekom svom zenu i bilo je tako dobro.

Plaza de toros

Arena sa bikovima Ronda

Prije nego vam ispričam nešto više o ovom mjestu, želim da naglasim da sam ja mnogo protiv borbe sa bikovima i uopšte ne podržavam ovo. Španija ima toliko nevjerovatnih stvari i zaista je jedna od najljepših zemalja koju sam obišao nakon skoro 90 koliko sam ih posjetio, ali sa ovim se jednostavno ne slažem.

Ipak…

Plaza de toros u Rondi, najstarija je u čitavoj Španiji i izgrađena je još davne 1785. godine, a grad Ronda smatra se u neku ruku začetnicom ove tradicije. Arena može da primi 5000 ljudi, a ono što je zanimljivo je da ju je izgradio isti arhitekt koji je izgradi i Novi most koji ste maloprije mogli vidjeti.

Ono što vrijedi znati dok ste ovdje je da je Francisko Romero, koji je inače rođen u Rondi 1695. godine, bio taj koji je ustanovio veliki dio pravila koja danas postoje u borbi bikova, poput plašta i mulete. Njegov unuk, Pedro Romero, kasnije će postati jedan od najpoznatijih boraca sa bikovima u istoriji Španije, a u muzeju koji se nalazi ovdje, imaćete priliku naučiti više o njima i borbi bikova generalno.

Ulaz u muzej se plaća osam evra (plus 1,5 evra dodatno za audio vodič ko želi), a u njemu ćete vidjeti dosta originalnih predmeta koji se koriste prilikom ovih događaja.

Almocabar vrata

Almocabar vrata

Nekadašnja vrata grada, još su jedna od atrakcija Ronde. Zahvaljujući svojoj geografskoj lokaciji i visokim zidovima kojima je bila okružena, Ronda je bila jedan od čuvanijih gradova u Andaluziji. Za vrijeme muslimanske vladavine, ova vrata sa svoja dva stuba, predstavljala su glavni ulaz u grad, a i danas stoje tu kao znak sjećanja na ta vremena.

Čim prođete kroz njih, imaćete priliku da se popnete na jedan mali vidikovac, sa kojeg ćete vidjeti jedan od ljepših pogleda u gradu.

Šarmantni trgovi grada

Iako mala, Ronda je prepuna simpatičnih trgova kao što je ovaj na fotografiji iznad. Najpopularniji je svakako Plaza de Espana ili španski trg, mada i ostali će vam pružiti osjećaj kao da ste se vratili stotinama godina nazad u prošlost.

Upravo to je i jedna od stvari koja se meni lično najviše dopala u Rondi. Što na zaista maloj površini, imate priliku da vidite toliko slatkih mjesta i zaista osjetite onaj pravi duh Španije.

Muzej bandita

Da, dobro ste čuli! Iako nisam obišao ovo mjesto, u Rondi možete vidjeti i muzej bandita, smješten odmah kraj Plaza Duquesa u ulici Arminan. U muzeju ćete pronaći predmete, dokumente i fotografije koji pričaju priču o svojevremeno najvećim banditima u gradu, koji su krali od bogatih i davali taj novac siromašnim. Među kojima su bili krijumčari, flamenko pjevači i borci sa bikovima, a ovaj muzej će vas naučiti više o njihovom životu.

Ali, ako biste me pitali šta je ono najljepše u Rondi, to je sama energija ovog grada. Njegove bijele ulice popločane kaldrmom koje nećete pronaći na turističkim mapama, ali koje će vam svaka za sebe, ispričati neku posebnu priču.

Njeni lokalni kafići u kojima niko ne zna engleski, ali u kojima ćete jesti ukusne chocolate con churros, jedan od španskih specijaliteta i osjetite onu pravu Španiju. Njene kuće koje su izgrađene na stijenama i čija će vas gradnja iznova i iznova fascinirati.

Baš te male stvari čine Rondu tako posebno i drugačijom, te bez dileme opravdavaju njen status jednog od najljepših malih gradova u Španiji, a usudio bih se reći i u svijetu. A ono što vam garantujem dok ste ovdje, je da ćete na svako malo uživati u pogledima koje ćete pamtiti čitav svoj život.

Pišite mi da li ste bili u Rondi i kako vam se dopala.

A ukoliko ste u ovom dijelu Španije, preporuka da posjetite i Sevilju o kojoj sam napisao ovaj putopis sa 15 stvari koje trebate vidjeti u njoj, a koja je isto tako, grad koji se mora doživjeti.

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 comments