Voz u Šri Lanci

Šri Lanka – 9 noćenja i prevoz iz Sarajeva za samo 885 evra

Drugari, jeste li za putovanje na Šri Lanku? U septembru i oktobru pravim turu od 9 noćenja na ovom sjajnom ostrvu sa velikim brojem nevjerovatnih stvari koje obilazimo.

Ono što mogu obećati za razliku od većine drugih agencija je pravo lokalno iskustvo.

I ja, kao i vi, ono što najviše želim je da doživim avanturu i upoznam ovu zemlju na pravi način iz prve ruke. Turu sam kreirao na način da pored standardnih turističkih lokacija, obilazimo mnoga manje poznata i baš autentična mjesta ove divne zemlje, kako bismo na što bolji način upoznali njihovu kulturu i sve ono što oni predstavljalju.

O Šri Lanci?

Šri Lanka je ostrvo koje se nalazi južno od samog juga Indije, okruženo Indijskim okeanom sa svih strana. Ono što je čini posebno su njene tropske plaže i lagune, preko 7000 hektara mangrova, priroda sa neopisivim bojama, tropske šume, raznovrsni krajolici sa bogatom florom i faunom, divlji slonovi koji slobodno šetaju ostrvom, ruševine iz nekih zaboravljenih vremena, neobični začini hiljadu mirisa, hrana kakvu još niste probali i još mnogo toga.

Zanimljivo je da je Šri Lanka svoje ime mijenjala kroz istoriju, pa su ga tako Portugalci, koji su stigli na ostrvo 1505. godine, učinili svojom kolonijom i nazvali Cejlon (Ceylon). Današnje ime dolazi od riječi Lanka koja znači ostrvo, a riječ Šri znači sveto.

Koji je plan i šta sve radimo i obilazimo?

Družimo se sa slonovima

Slonovi na Šri Lanci

Svaka zemlja ima svoj slogan, a za Šri Lanku je on “A land like no other” (Zemlja kao nijedna druga). Mnogo je razloga zbog kojeg Šri Lanka nosi ovaj naziv.

Ovo je jedna od rijetkih zemalja gdje slonovi šetaju slobodno. Možete ih naći gotovo svuda. Ima ih oko 4.000 na ostrvu, a većinom su nastanjeni u rezervatima Jala, Udavalave, Lunugamvehera, Vilpatu i Minerija.

Obilazimo plantaže čajeva

Sadnja čaja

Uživamo u predjelima koji nas okružuju i upoznajemo se sa lokalnim stanovništvom. Polja čaja su svuda oko nas, vazduh postaje svežiji, a vegetacija drugačija. Stižemo u Nuwara Eliyu.

Vrijeme za odmor i osvježenje, nakon čega se vraćamo minibusom uz obavezna usputna zaustavljanja u poljima čaja i posjetu jednoj od najvećih i najstarijih fabrika čaja u Šri Lanki gde ćemo imati priliku da se upoznamo sa procesom uzgajanja i proizvodnje čaja, kao i da kupimo najkvalitetniji crni, zeleni i bijeli čaj uzgajan na okolnim plantažama.

Kupamo se na egzotičnim plažama

Kupamo se na nekim od najegzotičnijih plaža Azije. Čisti pjesak. Palme. Kokos. Sunce. I nigdje nikoga. Čitava plaža vama na raspolaganju.

Zar ne izgleda moćno?

Posjećujemo jednu nevjerovatnu stjenu

Pećinski hramovi u Dambuli jedni su od najstarijih budističkih hramova Azije i datiraju iz I vijeka prije nove ere +  Sigirija (Lavlja Stena) – palata-tvrđava napravljena na ogromnoj vulkanskoj stijeni koja se strmo izdiže 200 metara visoko iznad džungle. U njenom podnožju i na samom vrhu se nalaze ruševine kraljevskih vrtova, bazena, palata i hramova. Dok osvajamo ovo svjetsko čudo, uživamo u prirodi koja nas okružuje, kao i u pogledu koji se pruža sa samog vrha.

Isprobavamo egzotičnu hranu

Šri Lanka se može pohvaliti velikim brojem domaćih jela. Ovu tradicionalnu kuhinju su zadnjih nekoliko vijekova obogatila jela iz Indije, Kine, Malezije i Evrope, što ovoj kuhinji daje poseban pečat. Jelo koje ovde dominira je riža sa curry – jem. Ovoj kombinaciji se dodaje riba ili meso, i ovo je tipično jelo jednog lokalca.

Najpopularniji doručak na Šrilanki su “zdjelice” (appa). Ovo su tanke palačinke koje su izrađene od rižinog brašna, kokosovog mlijeka i malo palminog ulja. Kora im je hrskava a središte sočno. Najukusnije su vruće, sa curry-jem, a postoje i slatke verzije, poput vanduappa i paniappa. Pored zdjelica, popularan doručak je i indi – appa ili vezan kuglice. Pravi se od rižinog tijesta, koje se provlači kroz sito i tako se dobijaju tanki konci, koji se kuhaju na pari.

Specijalitet Šri Lanke je Kiribath, ili bukvalno prevedeno “mliječna riža”. Riža se kuha u gustom kokosovom vrhnju kome se može dodati i malo vanilije. Podsjeća na naš sutlijaš, zar ne?

Vozimo se vozom sa iz kojeg se pružaju ovakvi pogledi

Voz u Šri Lanci

Jedan od izleta na koji idemo uključivaće i vožnju vozom iz kojeg se pruža ovakav nevjerovatan pogled. idealna prilika da uživate u predjelima i krajolicima i iz ove perspektive.

Upoznajemo lokalce i družimo se sa njima

Jedan od ciljeva na putovanju će nam biti upoznavanje lokalnog stanovništva i shvatanja njihovog načina života. Naše dane na Šri Lanci provodićemo u upoznavanju lokalnog stanovništva, obilasku njihovih domova i lokalnih pijaca, gdje ćemo nastojati da tokom našeg boravka na ovom egzotičnom ostrvu što više upoznamo način kako oni žive i istinski doživimo njihovu svakodnevnicu.

Kad se ide?

Termin putovanja u septembru: 4.9.2020-15.9.2020. (9 noćenja – 10 dana)

Termin putovanja u oktobru: 20.10.2020-30.10.2020. (8 noćenja – 9 dana + gratis izlet)

Sa kim se leti?

Prevoznik je kompanija Qatar Airways, koja već nekoliko godina uzastopno biva proglašena za najbolju avio kompaniju na svijetu. Let je iz Sarajeva sa presjedanjem od par sati u Dohi, taman da obavite šoping na ovom sjajnom aerodromu ako ste planirali.

Gdje smo smješteni?

Smještaj će biti u privatnim apartmanima opremljenim sa svim potrebnim sadržajima, a u njega je uključen i doručak, koji obično podrazumijeva neko lokalno jelo i svježe tropsko voće. Njam.

Koja mjesta se sve obilaze?

  • Kolombo, Kendi, Sigrija, Nuwara Eliya, Polonaruva, Ikaduva ili neko drugo mjesto na moru.

Šta je dakle uključeno u cijenu?

  • Prevoz na relaciji Sarajevo – Doha – Kolombo i nazad
  • Smještaj u privatnim apartmanima sa uključenim doručkom
  • Usluge transfera od aerodroma i nazad
  • Usluge pratioca grupe

Šta nije uključeno u cijenu?

Sviđa ti se plan i hoćeš da putuješ sa mnom?

Pošalji mi svoje podatke na mejl: putujsarobijem@gmail.com zajedno sa imenom i prezimenom i kontakt telefonom, kako bih te stavio na listu zainteresovanih putnika.

Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti avans od 30% cijene ture, kako bih vam mogao garantovati mjesto u grupi.

Nakon 1.4. cijena putovanja se uvećava za 50 evra.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 comments