Šta sve smijete unijeti u avion? (Detaljni Vodič)

Da li vam se nekad desilo da ste se pakovali za put i niste znali šta staviti u ručni prtljag? Zanima vas šta sve smijete unijeti u avion? Ukoliko ste na oba pitanja u sebi odgovorili sa da, pročitajte ovaj tekst, jer ćete u samo 4 minute saznati sve što vam smijete ili ne smijete vezano za unošenje stvari u avion i rješiti sve dileme i muke koje možda imate.

A pored ovog teksta, snimio sam i ovaj video u kojem sam prešao sve one najbitnije stvari koje trebate znati prilikom narednog pakovanja vašeg ručnog prtljaga.

Šta smijete unijeti u avion – vodič

Ima dosta putnika koji sve svoje stvari vole nositi uvijek sa sobom te ručni prtljag ponekad izgleda kao da osoba seli u drugu državu. Razumijem sve koji to čine, jer u tom slučaju nema rizika da se prtljag ošteti ili izgubi. Ima i onih koji nose dosta tehnike, zato što se boje da će se možda izgubiti ili oštetiti u putu.

Ali idemo redom.

Kozmetika u avionu?

Prema pravilima koja su trenutno na snazi, svaki putnik mora posebnu pažnju kod pakovanja ručnog prtljaga posvetiti kremama, gelovima i tekućinama.

Kreme, gelove i tekućine koji vam nisu neophodni za vrijeme putovanja stavite u kofer koji ćete predati kod prijave za let. Tekućine moraju biti u posudama ne većim od 100 mililitra, a po putniku je dozvoljena najviše jedna mala prozirna kesa.

Ovakve kesice možete naći u svim boljim prodavnicama i skoro sve imaju tzv. zipp zatvarač (koriste se i za zamrzavanje namirnica). Ovdje bih stavio naglasak da bočica ne smije biti veća od 100ml, jer u slučaju da vam se desi da imate veću bočicu, nebtino što unutra možda nema ni 50ml, nećete je moći unijeti u avion.

tečnost u avionu

U ručnom prtljagu smijete imati u tekućem stanju:

 • hranu za bebe i lijekove,
 • osvježavajuća pića, sokove, vodu – u posudi do maksimalno 100 mililitara po pakovanju,
 • razni gelovi npr. gel za tuširanje, šampon, kremu – najviše 100 mlilitara po pakovanju,
 • dezodorans, parfem, maskara – najviše 100 mlilitara po pakovanju. Imajte stick dezoadorans umjesto spreja, jer su sprejevi često zapaljivi i nećete ih moći unijeti,
 • pjena za brijanje – najviše 100 mililitara po pakovanju,
 • kapi za oči koje isto tako ne smiju da pređu 100 ml,
 • tečna maskara i gelovi za kosu do 100 ml,
 • četkica za zube.

Osim ove prozirne kesice sa tekućinama, svaki putnik smije unijeti u avion kaput ili jaknu, novine, ručnu torbicu, laptop, kameru, foto aparat.

Možda ti bude interesantno: Objavio sam knjigu o svom putovanju od tri mjeseca po Južnoj Americi. Jedno totalno ludo i posebno putovanje

A šta ne smijete imati u ručnom prtljagu?

Šta ne smijete unijeti u avion
Šta ne smijete unijeti u avion

Cigarete u avionu nikako ne smijete koristiti! Nedavno sam bio na letu iz Gruzije za Mađarsku, gdje je jedan Gruzin zapalio cigaru u toaletu. Takva frka je nastala, da je na Gruzin na kraju otišao i do pilota da mu očita buvkicu. Ovo je u suštini sasvim ok i sa ovim stvarima se nikako ne smije igrati, jer bilo šta što je zapaljivo ni u kom slučaju ne smije da se unese, a pogoto koristi u avionu!

Sve opasne predmete i oružje zabranjeno je unostit u avion. Pri tom se ne misli samo na oružje, municiju ili plin za upaljače i slično, već i na slijedeće:

 • upaljače koji izgledaju kao vatreno oružje,
 • palice za golf i ostale sportske palice kao npr. skijaške štapove,
 • opremu za borilačke sportove,
 • kiseline te zapaljive stvari.

Zabranjene su i baterije koje mogu da iscure, kao i svi oštri predmeti kao što su:

 • brijači,
 • makaze i noževi čija je oštrica duža od 6 cm,
 • burgije,
 • šrafcigeri,
 • bušilice i slično.

U svim Duty Free prodavnicama možete opušteno kupovati; kupljeni predmeti u tekućem stanju će se u Duty Free Shopu zapakovati u kesicu i na njih će se staviti sigurnosna oznaku, a putnik tu kesicu smije otvoriti tek na odredištu.

Djuti fri šop na aerodromu

Međutim, znajte da se pravila za ručnu prtljagu često razlikuju od zemlje do zemlje, ali i od avio kompanije do avio kompanije. Kod nekih je za ekonomsku klasu dozvoljena je ručna prtljaga težine 10 kg, dok je kod drugih ta težina ograničena na 5 kg, a dimenzije ručne prtljage na 55 x 40 x 20 cm. Kod drugih, kao što je recimo Wizzair, dimenzije su čak još niže.

S toga vam preporučujem da se informišete na vrijeme s kojim ćete tipom aviona putovati. Nekoliko centimetara viška, možda da vas košta finih para.

Bez obzira u koji dio svijeta putujete i kakvi su klimatski uslovi na odredištu, za avion svakako ponesite nešto toplije odjeće. Klima u avionu zna biti dosta jaka tako da neka vam se uvijek neki džemper nađe pri ruci. Minimalno neka jaknica da se nagrnete.

Unošenje hrane u avion

Hrana u avionu

Ponesite si nešto za pregristi. Velike avio kompanije obično će vam obezbijediti obrok u avionu, ali svaki put kada budete letili sa niskobudžetnim prevoznicima kao što su Ryan air, Wizz air ili sličnim kompanijama, moraćete fino da se iskeširate za bilo šta što budete željeli da kupite. Stoga, ubacite u ranac neki sendvič ili suvi keks, čisto da vas drži tih nekoliko sati, jer i onoga trenutka kada sletite, vjerovatno nećete odmah naići na neki restoran ili prodavnicu u kojoj možete kupiti nešto za pojesti.

Kada je hrana u pitanju, većina stvar zaista je dozvoljena za unijeti, pa tako sa sobom možete ponijeti keks, čokladu, orašaste plodove, sendvič, svježe voće i povrće, pa čak i alkohol koji nije kupljen u Duty free prodavnici, ukoliko ne prelazi 100 ml.

U pojedinim slučajevima možete ponijeti i stvari kao što su sir, šunka i kobasica, ali to da li će te ih moći unijeti u zemlji, najviše zavisi od propisa konkretno zemlje u koju putujete.

Unošenje parfema u avion

Već sam spomenuo gore u tekstu da se bilo kakva tekućina, pa samim tim i parfemi mogu unijeti jedino ukoliko ne prelaze 100ml, tj ukoliko njihova boca u koju su spakovani nije preko ove veličine. Poželjno bi bilo da su parfemi upakovani u posebne providne kese.

Ukoliko kupite parfem na aerodromu dok čekate let u Duty free šopu, ne morate da se brinete. Ti parfemi bez problema mogu da prođu.

A šta je sa unošenjem lijekova u avion?

Lijekovi se smiju unijeti u avion u ručnom prtljagu. Preporučujem vam da sa sobom uvijek imate neku tabletu za bolove, ili neku od tableta koju vam je pripisao ljekar. Ukoliko su lijekovi u tečnom stanju, onda ni oni ne smiju da prelaze preko 100ml, jer su oni u suštini tekućina, kao i sve drugo. Svaka avio kompanija i ovdje ima svoja pravila o unosu lijekova u avion, te da u slučaju da niste sigurni da li smijete da ponesete određeni lijek, najbolje bi bilo da se informišete direktno kod njih.

Ukoliko sa sobom nosite određeni medicinski uređaj kao što je inhalator ili defibrilator, možete ga unijeti, ali samo uz prethodno odobrenje avio kompanije sa kojom letite! Obavjestite ljude na check inu da sa sobom imate ovaj uređaj i po mogućnosti ponesite medicinski nalaz u kojem se nalazi da vam je ljekar prepisao da koristite taj uređaj.

Ista je stvar ako sa sobom nosite termometar koji sadrži živu. Ukoliko ga nosite sa sobom, maksimalno možete ponijeti jedan komad i on mora biti u zaštitnoj kutiji.

Neka Vam ručni prtljag bude uvijek pregledno složen i jasno organizovan. Može se desiti da ćete morati da izvadite neke stvari iz njega na aerodromima u slučaju da vam carinici zatraže.

Smije li se unositi elektronika?

Laptop u avionu

Ne da se ne smije, već bih rekao da je i poželjno. Ukoliko sa sobom imate mobilni, laptop ili određenu kameru, nemojte je ni pod razno stavljati u veliki prtljag, jer tako postoji mnogo veća šansa da budu oštećeni. Gotovo sve stvari koje su vam vrijedne od elektornike, možete unijeti u avion.

Laptop obavezno nosite sa sobom gore. Možete ga nositi u ručnom prtljagu, ili u odvojenoj torbi koja je namijenjena samo za njega.

Ukoliko ste čak recimo snimatelj, te imate opremu koja je skuplja, možete zamoliti i da sa sobom ponesete i aparat. Stativ isto tako može obično ići gore, ukoliko može da se sklopi, ali ukoliko je ipak većih dimenzija, trebao bi ići dole.

Jedan od savjeta koji Vam možda mogu dati je da ove uređaje uvijek držite upaljenim, pošto Vas ponekad iz sigurnosnih razloga mogu upitati da ih upalite. Meni se recimo često dešava da me zamole samo da upalim svoj laptop i kada vide da radi, samo mi kažu da je ok i da mogu dalje. Od ostalih uređaja, u avion je dozvoljeno unijeti i fen za kosu, peglu za kosu, aparat za brijanje te putnu peglu za odjeću.

A sportska oprema?

Ukoliko ste sportista ili jednostavno planirate da u hotelu u kojem odsjednete odigrate koju partiju tenisa pa nosite rekete sa sobom, postoji nekoliko pravila koja treba znati.

Sve stvari koje su oštre, poput recimo klizaljki, ili velike, kao što su šatori ili skije, ne smiju ići u ručni prtljag, već u veliki kofer. U avion ne smijete unositi ni štapove za pecanje, kao ni skejtbord. Ono što smijete unijeti su predmeti kao što su dvogled, baterijske lampe, peraja, čizme za hodanje i slične stvari koje nisu velikih dimenzija.

Veoma važna napomena za kraj

Pored toga šta smijete unijeti u avion, vodite računa o tome da vam drugi nešto ne ubace u torbu bez vašeg znanja. Ovo se posebno odnosi na zemlje Afrike i Južne Amerike. Naime, dok sam volontirao u Tanzaniji, svaki let na koji bih otišao, dobio bih pitanje od osoblja aerodroma da li sam samostalno pakovao torbu, te da li znam šta se nalazi u njoj. Isto je bilo i u Južnoj Americi. 

U početku mi je to bilo čudno. Zašto me to pitaju?

Međutim, kasnije su mi lokalci objasnili da ljudi nerijetko pokušavaju strancima ubaciti razne stvari (čitaj drogu), u kofer, kako bi je ona bez svog znanja prenijela na drugu destinaciju. Čak mi se desilo da idući busom od Kenije do Tanzanije, nađem svoju torbu na pola otvorenu.

Srećom, ništa nije bilo u njoj.

Međutim, postoje priče koje imaju malo drugačiji kraj.

Eto, to bi bilo to što se tiče toga šta sve smijete unijeti u avion. Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno mi pišite, a ako te zanima šta ja nosim na putovanje, pogledaj kako izgleda moja putna torba.

A do tada, srećan put i uživajte u letu.

P.S. Skoro sam našao na ovaj super tekst koji je pisao Skyscanner o 10 neobičnih stvari koje ljudi nisu smjeli unijeti kao ručni prtljag.

A ukoliko vam se putuje sa nekim, a niko od vaših prijatelja trenutno nije slobodan ili nema novca, pronađi saputnika za putovanje. 

Za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 comments