Šta vidjeti u Amsterdamu (TOP 22 atrakcije)

U ovom tekstu, nalazi se TOP 22 stvari koje morate isprobati kada dođete u Amsterdam. Nakon svoje dvije posjete gradu, potrudio sam se da na jedno mjesto stavim sve ono što vam može biti od koristi, neke praktične savjete iz prve ruke, ali i cijene ulaznicna i slične stvari koje će vam trebati.

Ali prije nego krenemo…

Želim da vam dam par informacija za koje vjerujem da će vam pomoći kada budete putovali u Amsterdam.

Prije svega, kada je u pitanju smještaj, na ovom sajtu možete rezervisati povoljan smještaj u Amsterdamu, a ovdje možete uzeti jeftine avio karte. A za one koji planiraju da ostaju duže u zemlji i obilaze dosta atrakcija, na ovom linku imate listu zanimljivih tura i izleta koje možete raditi u zemlji. Posebna preporuka za ovu posjetu neobičnom Ice baru, nešto što malo ko spominje kada dolazi ovdje, a predstavlja jedno zanimljivo iskustvo.

Ono što vam isto tako može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet.

O Amsterdamu…

Smješten na oko 165 kanala koji dijele grad na 90 malih ostrva, Amsterdam je bez dileme jedan od najposebnijih gradova u Evropi. Nazivaju ga “Venecijom sjeverne Evrope” iako on ima više kanala od dotičnog grada, a ti njegovi kanali datiraju iz 17. vijeka i nalaze na UNESCO listi svjetske kulturne baštine. Grad isto tako ima čak 1281 most, što je više nego u bilo kojem drugom gradu Evrope, ali ono možda najfascinantije vezano za njega, je sam način kako je grad izgrađen.

Naime, grad je smješten na čak 11 miliona drvenih štapova koji održavaju čitav grad i spriječavaju ga od potonuća. Amsterdam je kroz istoriju postao jedna od uticajnih trgovinskih luka ovoga dijela svijeta, da bi u doba u kojem mi živimo, stasao u jedan od najzanimljivijih gradova ovog dijela Evrope. A šta sve ima u njemu da se vidi, saznaćemo upravo sada ili u videu ispod. U njemu ću vam pokazati šta sve možete obići za jedan dan ovdje, te kako najbolje iskoristiti vaše vrijeme u ovom divnom mjestu.

Šta vidjeti u Amsterdamu – (TOP 22 atrakcije)

1. Započnite obilazak grada posjetom Dam trgu

U gradu inače postoji nekoliko trgova sa velikim brojem restorana i barova, ali malo koji je popularan kao trg Dam, najveći i sasvim sigurno najpoznatiji trg grada, koji predstavlja i glavno mjesto okupljana lokalaca. Trg je inače dobio po staroj brani na rijeci Amstel, te predstavlja mjesto gde su holandski ribari prije nekoliko stotina godina počeli da grade svoje kuće, a grad će se kasnije početi širiti baš iz ovog mjesta.

Zanimljivo je znati…

Da na samom trgu, danas možemo vidjeti nekoliko značajnih istorijskih objekata poput Kraljevske palate, Nove crkve, te Spomenika oslobođenja u obliku bijelog obeliska posvećenog svim holandskim žrtvama za vrijeme Drugog svjetskog rata. Na trgu se nalazi i muzej voštanih figura Madam Tiso, mada kada već govorimo o muzejima…

Cijena ulaza: Besplatno

2. Izdvojite nekoliko sati za Rajksmuzeum (Rijksmuseum)

Rajksmuzeum Amsterdam

Ovaj ovdje bez dileme je najbolji u čitavom gradu. Prvobitno osnovan u Hagu 1798. godine, muzej je deset godina kasnije preseljen u Amsterdam, gdje je prvo bio smješten u Kraljevskoj palati, a na današnjoj lokaciji se nalazi od 1885. godine. Nakon Luvra, ovo je vjerovatno najposjećeniji muzej u Evropi, a njegova kolekcija od oko 8000 izloženih eksponata (od oko milion koliko ih ukupno ima), iz perioda između 1200. do 2000. godine, smatra se jednom od najznačajnijih na svijetu, te sadrži djela najpoznatijih holandskih i svjetskih majstora!

Zanimljivo je znati…

Da je muzej u periodu od 2003. do 2013. godine bio potpuno zatvoren zbog renovacije koja je koštala nevjerovatnih 375 miliona evra, a već prve godine kada je otvoren, primio je oko 2,5 miliona posjetilaca.

Cijena ulaza: Ulaznica u muzej košta 23,5 evra, a možete je uzeti na ovom linku ovdje.

3. Ne propustite ni muzej Van Goga

Van Gogov muzej u Amsterdamu

Odmah kraj muzeja kojeg ste maloprije imali priliku vidjeti, nalazi se još jedan, jednako bitan muzej, posvećen sasvim sigurno jednom od najvećih svjetskih slikara, Vinsentu Van Gogu. Muzej se ponosi činjenicom da se u njemu nalazi najveća kolekcija Van Gogovih slika i crteža na svijetu, koju godišnje vidi preko 2 miliona ljudi, a sam muzej, spada među 25 najposjećenijih muzeja na svijetu.

Priča kaže da su nakon slikareve smrti 1890. godine, svi njegovi radovi koji nisu bili prodani, došli u posjed njegovog brata Tea. Međutim, nakon samo šest mjeseci Teo isto tako umire, te slike sada dolaze u posjed njegove udovice Johane. Iako je Johana prodala određen broj Vinsentovih radova, jedan dio je ipak zadržala u sopstvenoj kolekciji, koju će kasnije 1925. godine naslijediti njen sin Vincent Vilem van Gogh, da bi na kraju završili u Van Gogovoj fondaciji, te bili prebačeni u ovaj muzej.

Ukoliko planirate da obiđete Rajksmuzeum i Muzej Van Goga, preporučio bih vam da uzmete Amsterdam City pass sa kojim ćete imati uključeno i krstarenje kanalima, kao i dodatni audio vodič za obilazak grada sa preko 100 lokacija.

Zanimljivo je znati…

Da su 2002. godine, dvije slike ukradene iz muzeja. Za krađu su osuđena dva Holanđanina koja su dobila po četiri i po godine zatvora, ali slike nisu odmah pronađene. Muzej je tada ponudio nagradu od 100 000 evra za informaciju koja će dovesti do vraćanja slika, a FBI je ovu pljačku prozvao kao je jednu od 10 najvećih umjetničkih pljački svih vremena, jer je procijenjena vrijednost dva dijela iznosila oko 25 miliona evra. Ipak, septembra 2016. godine oba djela su pronađena u jednoj vili u Italiji, koja je pripadala kriminalnoj organizaciji Kamora, a slike su kažu bile u “relativno dobrom stanju”.

Cijena ulaza: Ulaznica u muzej košta 22 evra i možete je rezervisati već sada na ovom linku i uštediti vrijeme čekanja u redu.

4. Prošetajte do Bloemenmarketa – jedine plutajuće cvijetne pijace na svijetu

Bloemenmarket pijaca

Da, dobro ste čuli ljudi! U centru Amsterdama, nalazi se naizgled obična pijaca sa cvijećem, ali koja je zapravo jedina ove vrste na svijetu. Osnovana još 1862. godine i smještena na Singel kanalu, ova pijaca sastoji se od 15 prodavnica u kojima ćete moći kupiti cvijeće i razne suvenire iz Amsterdama, po iskreno dosta dobrim cijenama.

Ja sam lično ovdje uzeo nekoliko sjemena tulipana, nacionalnog cvijeta ove zemlje, uz dodatnih nekoliko sjemena drugih, Holandiji karakterističnih cvijetova koji su mi izgledali lijepo, a koštali su po dva evra svaki, dok je kesa tulipana bila šest evra.

Dobro je znati…

Da je pijaca otvorena od ponedjeljka do subote u periodu od 09:00 do 17:30 časova i nedjeljom od 11:30 do 17:30.

Cijena ulaza: Besplatno

5. Degustirajte lokalni sir

Sir u Amsterdamu

A odmah uz ovu pijacu, vidjećete i nekoliko prodavnica koje prodaju čuveni holandski sir, mogu slobodno reći jedan od najboljih koji ćete ikada isprobati. Zvuči nevjerovatno, ali Holandija godišnje proizvede preko 900 miliona kilograma sira, što je najviše u svijetu, ako se uzme u obzir populacija zemlje.

Najpoznatija vrsta sira koju ovdje možete isprobati svakako je Gauda (sir je dobio ime po gradu Gauda u Južnoj Holandiji), mada u koju god prodavnicu da uđete, vidjećete još na desetine drugih vrsta. Kao neko ko je opsjednut kokosom, ja sam pazario jedan sir od kokosa, koji je zaista bio savršen. Da, u pitanju je pravi sir u koji su ubačeni listići kokosa i koliko god to zvuči kao neobična kombinacija, zapravo je dobrog ukusa.

Ono što vam preporučujem je da prošetate ovom ulicom i da zavirite u neke od ovih prodavnica, jer u njima možete potpuno besplatno degustirati ove sireve, vidjeti koji vam se dopada i ponijeti ga kući ukoliko želite.

Dobro je znati…

Da je sireve ipak možda najbolje kupovati u lokalnim supermarketima. Cijene su im dosta niže nego u ovim prodavnicama, a često ćete naći dosta slične sireve.

Sir u supermarketu Amsterdam

Cijena ulaza: Besplatno

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

6. Naučite više o Ani Frank u njenoj rodnoj kući

Ana Frank muzej

Mjesto čijoj sam se posjeti ja nekako najviše radovao. Kao klinac, toliko sam čitao i slušao o njoj, a kako tokom prve posjete ovom gradu nisam uspio da posjetim ovaj muzej, drugi put kada sam došao u grad, ovo je bila prva stvar koju sam uradio. Muzej Ane Frank, inače predstavlja njenu kuću u kojoj se ona skrivala za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kako je biti Židov, bilo nepoželjno u pojedinim dijelovima Evrope u to vrijeme, Ana Frank provela je veliki dio Drugog svjetskog rata skrivajući se u svojoj sobi i pišući dnevnik o svojoj svakodnevici i odrastanja u izolaciji, te strahu koji je osjećala i skrivanju. Međutim, 1944. godine otkrio ih je Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz porodice osim oca, umrli. Nakon što je rat završen, u Amsterdamu je pronađen njen dnevnik, koji je potom preveden na više od 70 jezika i postao jedno od najznačajnijih svjedočenja koje imamo o ratu danas.

Cijena: Ulaz u muzej košta 16 evra i karta se može uzeti samo online i ne postoji drugi način.

Prije nego kupite kartu, pitaće vas u kojem terminu želite da dođete, te strogo vodite računa da bude ispred muzeja barem 5 do 10 minuta ranije, jer su gužve prilično velike.

Za one koji žele da znaju više o ovom šta se dešavalo, topla preporuka za ovu turu o Ani Frank koja će vam u još više detalja ispričati sve što se dešavalo u njenom životu, kao i mnoge detalje vezane za njenog oca u poslijeratnom periodu.

Dobro je znati…

Unutar muzeja je apsolutno zabranjeno fotografisanje i snimanje, što mi se iskreno i dopada, jer se nekako ovako baš možete saživiti sa pričom i dublje je osjetiti.

7. Prošetajte Jordan naseljem

Joordan naselje

Kao vjerovatno najpoznatija četvrt u gradu, ovo mjesto je nezaobilazna lokacija kojom trebate prošetati dok ste ovdje. Sagrađene u 17. vijeku, gotovo sve građevine ovdje prepune su istorije, a zahvaljujući renoviranjima koja su urađena, danas izgledaju gotovo besprijekorno.

Ipak, ono po čemu je Jordaan naselje najpopularnije, je veliki broj galerija, neobičnih restorana i barova, te generalno mjesta kakve obično nećete pronaći u ostatku grada. U neku ruku, ovdje su najkul mjesta koja možete pronaći u Amsterdamu i doživjeti njegov šarm

Zanimljivo je znati…

Mene je posebno oduševila BPD (By Popular Demand) prodavnica u kojoj sam proveo sigurno sat vremena razgledajući neobične predmete od kojih većinu nikada ranije nisam vidio, ali je svaki bio poseban na svoj način. Evo na šta tačno mislim.

Cijena ulaza: Besplatno

8. Prošetajte ulicom crvenih fenjera

Ulica Crvenih Fenjera Amsterdam

Da, stigao je red i da pričamo o ovoj temi, ali prije nego vam pokažem kako ovo mjesto danas izgleda, hajde da prvo saznamo kako je ono uopšte nastalo.

Priča oko četvrti Crvenih fenjera započinje još u 14. vijeku, u vrijeme kada je Amsterdam bio jedan od najvažnijih trgovinskih centara u Evropi. Kako je luka bila blizu, a mornari neprestano pristizali, rađao se sve više i najstariji zanat na svijetu koji će u godinama koje će uslijediti dostići svoj vrhunac. Međutim, u jednom trenutku dolazi do promjene vlasti u gradu koja potpuno zabranjuje prostituciju, a za zabrana ostaje na snazi sve do 1810. godine, kada je ponovo legalizuje, niko drugi do sam Napoleon. On odlučuje da dozvoli ove vrste usluga, pod uslovom da se djevojke koje ih pružaju moraju redovno ići na zdravstvene kontrole i provjere.

Mnogo godina kasnije, tačnije 2000. godine, prostitucija u Holandiji zvanično postaje legalna profesija, što je značilo da su žene koje su pružale ove usluge, sada imale ista prava kao i ostale profesije. U ovom trenutku, u takozvanom Red light distriktu (poznatom kao De Wallen), pravom lavirintu uskih ulica i kanala, nalazi se oko 300 seks prozora u kojima možete vidjeti žene kako oskudno obučene nude svoje usluge.

Mada, nemojte misliti da je ovo mjesto samo blud i nemoral. Ovdje isto tako imate kafiće, barove i restorane u kojima se može uživati, pa čak i koncerte koji se organizuju tokom jednog dijela godine. Bez obzira kakvo bilo vaše mišljenje o ženama koje se izlažu na prodaju u izlozima, u neku ruku, ovo je svojevrstan kulturološki momenat ovoga grada i nešto što nećete vidjeti na gotovo niti jednom drugom mjestu u svijetu.

Red Light District Amsterdam

Možda vam bude zanimljivo…

Da je ime Red light distrikt nastalo od toga što je crvena boja označavala da je kuća za prostituciju otvorena. Ako je svjetlo bilo ugašeno, to je značilo da trenutno ne radi. Čak i danas, druga mjesta u svijetu u kojima je prostitucija legalna, koriste crvena fluoroscentna svjetla na svojim objektima, najviše zbog tradicije koja je nastala ovdje.

Cijena ulaza: Besplatno (pod uslovom da ne ulazite u kabine ;))

9. Ne propustite crkvu koja se nalazi u blizini

Oude Kerk crkva Amsterdam

Amsterdam je grad prepun kontrasta i paradoksa, a ovo ovdje je jedan od najvećih rekao bih. Naime, u neposrednoj blizini Četvrti Crvenih Fenjera, nalazi se vjerovali ili ne prava crkva! Imena Oude Kerk, ovo je najstarija crkva u gradu, prvi put sagrađena još davne 1305. godine, a iako je tokom godina veliki dio onoga što se nalazilo u njoj uništeno i dalje možemo vidjeti pojedine detalje koji su ostali, poput impozantnih orgulja i vitraža na prozorima.

Danas se ovdje tokom godine dešavaju različite aktivnosti, poput izložbi fotografija, umjetničkih radova i raznih radionica, dajući mu opet onaj neobični amsterdamski momenat.

Dobro je znati…

Da su mornari koji su u početku posjećivali Četvrt Crvenih Fenjera inače bili veliki vjernici, te da su često dolazili nakon korišćenja seksualnih usluga, da se ispovjedaju u ovoj crkvi.

Cijena ulaza: Besplatno

10. Iznajmite bicikl

Teško da postoji više holandski momenat od ovoga, zar ne? Koliko su samo bicikli važan dio kulture ove zemlje, možda najbolje ilustruje podatak koji kaže da u Amsterdamu ima čak 1,2 miliona, što je više od 820 000 stanovnika koliko ih živi u gradu! U gradu se nalazi čak 400 kilometara staza za bicikle, što stanovnicima grada omogućava da rijetko koriste javni prevoz, te ćete ovdje u svako vremensko doba, bilo da je sunce, kiša ili snijeg, vidjeti ljude kako se voze njima.

Jednostavno, lokalci su ludi za njima, te iako grad ima jedan od najboljih javnih prevoza koje ćete vidjeti, kultura bicikla je na nekom višem nivou i u neku ruku možda doprinosi fit izgledu ovdašnjih lokalaca.

Možda niste znali…

Ali, koliko god bilo popularna vožnja bicikla, jednako popularna je i krađa, te se godišnje ukrade čak njih oko 100 000, a 25 000 ih završi u kanalima grada. Stoga, ukoliko se odlučite da ga iznajmite, obavezno dobro provjerite da ste zaključali vašu sajlu i ne ostavljajte ga mnogo bez nadzora.

Da iznajmite bicikl, kliknite na ovaj link. Samo izaberite Amsterdam kao grad i datume kada dolazite, te ćete dobiti veliku ponudu bicikla koje možete iznajmiti.

rentanje bicikla Amsterdam

Cijena: Već od sedam evra na dan

11. Krstarite rijekom Amstel

Za još jedno amsterdamsko iskustvo, preporuka da odete na krstarenje rijekom Amstel i doživite ovaj grad iz druge perspektive. Tokom ove ture koja obično traje od sat do sat i po, prolazićete kroz prelijepe kanale, preko mostova i pored prekrasnih kuća i zgrada. Usput ćete vidjeti i neke od najljepših objekata u gradu poput De Rode Hoed, Magere Brug i Hermitage Amsterdam, kao i neke od najljepših muzeja grada, poput Muzeja Van Gogha i Rajksmuzeuma, koje smo već ranije spomenuo.

Dobro je znati…

Da su brodovi koji se koriste za krstarenje rijekom Amstel udobni i opremljeni sa barovima i restoranima, a putnici će zavisno od ture koju izaberu, imati priliku uživati u hrani i piću tokom puta. Osim toga, brodovi također imaju otvorene terase, što putnicima omogućuje da uživaju u prekrasnom pogledu na grad. Ako dolazite u Amsterdam u periodu od proljeća do jeseni, mislim da je ovo must do stvar u gradu.

Na ovom linku imate listu nekoliko različitih tura za krstarenje Amstelom koje možete isprobati, mada moja preporuka bi ipak bile ove dvije ture ispod.

Za one malo mlađe i željne provoda, na ovoj turi za samo 25 evra, možete da pijete koliko želite dok budete krstarili.

Krstarenje Amstelom tura

Za one koji ipak žele malo mira i uživanja, za već od 30 evra, možete uzeti ovu turu sa uključenim vinom i sirom, koja izgleda zaista savršeno.

Cijena: Zavisi od ture koju izaberete

12. Saznajte više o Heineken pivu na zanimljivoj turi

Iako će pojedini za komišije u Belgiji reći da proizvode najbolje pivo na svijetu, Holanđani su nam sasvim sigurno podarili neke od najboljih, ako ne i najbolja piva danas poput Amstela, Bavarie i čuvenog Heinekena. Heineken možete isprobati u praktično svakom baru u gradu, ali da doživite njegovu istoriju i saznate više o tome kako je on zaista nastao, preporuka da odete na neku od ovih tura.

Za ljubitelje piva, ovo će biti sjajna stvar, jer ćete iz prve ruke moći ući u fabriku, vidjeti kako ovo pivo nastaje, te čuti mnoge zanimljive priče o tome kako je pivo postalo tako popularno u gradu i kako je uticalo na njegovu kulturu i svakodnevni život. Meni je posebno zanimljiva priča o tome kako je Alfred Henry Heineken, unuk osnivača kompanije koji je inače napravio i logotip, odlučio da malo zaokrene slovo “e” kako bi učinio da izgleda kao da se smije i da bi ga na taj način učinio primamljivijim za žene.

Osim toga, imaćete priliku degustirati nekoliko različitih vrsta Heineken piva, uključujući i njihove najpopularnije sorte.

Dobro je znati…

Da ukoliko želite, možete otići i na turu koja će vas provesi behind the scenes i pokazati vam mjesta na koja zaista mali broj ljudi može da ode.

Cijena: Od 21 evro pa na više

13. Isprobajte i genever

Genever piće

Pivo možda jeste najpoznatije piće u gradu, ali dok ste ovdje, svakako trebate da isprobate i genever, odnosno holandski džin. Možda niste znali, ali prvi džin ikada, napravio je holandski doktor Francis Silvus, sa ciljem da pomogne pri liječenje mučnine, ali je njegova medicinska namijena vrlo brzo napuštena, te se on kasnije počeo služiti u barovima.

Genever se pije obično sam bez drugih pića, te ima okus smreke sa začinima. Čaša je obično široka, te se u nju stavlja dosta leda.

Dobro je znati da…

Da je najstarija, a vjerovatno i najpoznatija destilerija ovog pića Lucas Bols, osnovana 1575. godine. Ova kompanija je isto tako zaslužna za Bols Genever, džin koji vidite na fotografiji iznad, kažu jedan od najboljih džinova koje možete isprobati zbog svog slatkog okusa.

Cijena: Zavisi od bara do bara

14. Zasladite se sa porcijom stropvafla

Kada govorimo o hrani i piću u Amsterdamu, onda je ovo obavezna stvar koju moram spomenuti i sasvim sigurno najpoznatiji i najukusniji holandski slatkiš. U pitanju su stropvafli, neka vrsta bakinog kolača, samo dosta tanji, prilično hrskavi i sa savršenom karamelom iznutra.

U gradu ih možete pronaći na zaista mnogo mjesta, ali moja preporuka bi bio kafić Van Wonderen Stroopwafels koji se nalazi u centru Amsterdama. Lokalci mi kažu da su ovdje zaista dobri i da vode dosta računa oko samog izbora sastojaka, te da ih sve peku na licu mjesta, a ono možda najbolje od svega su različite vrste punjenja, taman da ih isprobate nekoliko vrsta.

A kome se dopadnu, na ovom linku imate recept kako da ih sami napravite.

Dobro je znati…

Da stropvafle kao i sir, možete po mnogo povoljnijim cijenama pronaći u lokalnim supermarketima. Obično su u pakovanjima od oko 400 grama i koštaju oko tri evra, što zaista može biti sjajan poklon za drage ljude kući.

Cijena: Zavisno od tipa stropvalfa koji uzmete

15. Zavirite u neki od neobičnih muzeja grada

Do sada sam vam već pokazao neke od najboljih muzeja Amsterdama, ali do sada ste vjerujem već zaključili da Amsterdam nije grad kao i svaki drugi, već da ovdje ima dosta toga pomalo šašavog, a slična je situacija i sa muzejima grada.

Da li ste znali podatak da ovaj grad ima najviše muzeja na svijetu po kvadratnom kilometru?

Sa više od 60 muzeja širom grada, putnici koji dođu ovdje, sasvim sigurno će pronaći nešto za sebe, bilo da žele da posjete muzej torbi, seksa, prostitucije, mačaka, sira, fluorescentne umjetnosti, električnih tramvaja ili nečega sličnog.

Dobro je znati…

Da se u gradu isto tako nalazi i najmanji muzej u Holandiji imena Museum Perron Oost koji se prostire na svega šest kvadratnih, kao i Tot Zover, odnosno Dutch Funeral Museum, koji…pa možete zaključiti o čemu govori.

Cijena: Zavisno od muzeja

16. Popijte piće na nekom od rooftop barova

Amsterdam baš i nije grad koji vam pada na pamet kada govorimo o rooftopovima, zar ne? Meni je nekako Njujork prva asocijacija na ovo, jer tamo gdje god da kreneš, imaš nešto ovoga tipa.

Ali Amsterdam nema ni nešto visokih zgrada niti ovdje postoji neki poseban pogled. Ili ipak postoji?

Smješten na sedmom spratu Volkshotela, nalazi se bar imena Canvas op de 7e, sa kojeg ćete vjerujem moći doživjeti jedan od zaista najboljih ugođaja u Amsterdamu. Pazite samo kako dobro to izgleda.

Terasa je zaista prostrana i bar radi tokom čitavog dana, a odlična stvar je da cijene hrane i pića uopšte nisu visoke kao što bi se možda moglo očekivati za jedno ovakvo mjesto. Uz to, ovdje ćete tokom čitavog dana vidjeti dosta lokalaca, pretežno mladih ljudi, što je možda i provjeren znak da je mjesto dobro.

Dobro je znati…

Da pored ovog mjesta, A’DAM toranj, pruža zaista odličan pogled i priliku da uživate u predivnom Amsterdamu.

Cijena: Od tri-četiri evra pa na više za piće

17. Provozajte se trajektom do NDSM

Smješten na sjeveru Amsterdama, dio grada NDSM vjerovatno je jedan od njegovih neobičnijih djelova. Mjesto u neku ruku predstavlja zajednicu umjetnika, sa dosta neobičnih momemnata poput napuštene podmornice, starih tramvaja, neobičnih kafića, kao i najvećeg muzeja grafita na čitavom svijetu!

Razlog zbog čega je ovaj dio grada drugačiji od ostalih, leži u činjenici da je ranije bio u posjedu jedne brodogradilišne kompanije, a ono što ljude isto tako dosta privlači ovdje, su pješčane plaže koje će na lijep dan, privući veliki broj ljudi. Tokom godine, ovdje se isto tako održava i veliki broj različitih festivala i događaja, te ovo mjesto predstavlja sasvim sigurno jedno od autentičnijih mjesta u samom gradu. Rekao bih, jednako autentično kao i naredno mjesto na koje idemo sada.

18. Napravite izlet do Harlema

Amsterdam je zaista sjajan, ali sa preko 20 miliona turista koliko ih ima godišnje, ponekad zna da bude zaista gužva, posebno u periodu od aprila do oktobra, kada su svugdje redovi i nerijetko ćete čekati gdje god da krenete.

Stoga, ukoliko poželite da pobjegnete od mase ljudi i malo se osamite, odlična opcija može biti jednodnevni izlet do Harlema, gradića smještenog na samo 20 minuta od Amsterdama, koji je veoma šarmantan i zanimljiv. Grad ćete prepoznati po njegovim prekrasnim kolonijalnim kućama, od kojih je većina izgrađena je tokom 17. i 18. vijeka, i koje su baš onako holandske.

Haarlem Holandija

Dobro je znati…

Da se u gradu nalazi nekoliko dosta atrakcija od istorijskog značaja, s obzirom na to da je Harlem svojevremeno bio sjedište holandskog trgovačkog i kulturnog života, a tu se posebno izdvaja prelijepa 600 godina stara katerdrala u kojoj je čak i Mocart svirao.

Karte vozom po cijeni već od šest evra, možete uzeti na ovom linku.

Cijena: Besplatno

19. Naučite više o kukama na zgradama

Ono što bih volio da vas zamolim je da dok budete šetali Amsterdamom, dignete glavu i pogledate gore. Tada ćete vjerovatno vidjeti dvije stvari. Pomalo nakošene zgrade, te kuke koje vise na njima. Šta?

Radi se o tome da je zbog uskih ulaza u zgrade, ranije, a i danas bilo gotovo nemoguće unositi veći namještaj u njih, pa su iz tog razloga napravili kuke na vrhovima, kako bi uz pomoć njih vukli namještaj do vrha i onda ga kroz prozor ubacivali u svoje stanove!

Dobro je znati…

Da je Amsterdam vjerovatno jedini grad na svijetu u kojem možete vidjeti ovako nešto.

Cijena: Besplatno

20. Uživajte sa dragim ljudima u Vondelparku

Vondelpark Amsterdam

Ukoliko ste u Amsterdamu na lijep dan, preporuka da posjetite Vondelpark, najveći i najposjećeniji park u gradu. Ovaj park je sasvim sigurno jedno od omiljenih mjesta okupljanja svih lokalaca, koji ovdje nerijetko dolaze da jednostavno uživaju u prirodi i ambijentu koje mjesto nudi.

U parku se nalaze brojne staze za trčanje, šetnju i vožnju biciklom, a tu su i sportska igrališta i igrališta za djecu. A za onaj poseban doživljaj ovog mjesta, pobrinule su se brojne skulpture, spomenici i fontane koje ćete pronaći ovdje, u kojem god pravcu da krenete.

Zanimljivo je da se u Vondelparku održavaju mnogi događaji tokom cijele godine, uključujući koncerte, pozorišne predstave i filmske projekcije na otvorenom, a ukoliko ogladnite, na raspolagnaju imate i nekoliko dobrih restorana u kojima možete uživati u hranu uz prekrasan pogled na park.

Dobro je znati…

Da je park dobio ime po poznatnom amsterdamskom pjesniku Joost van den Vondelu, a njegova statua se isto nalazi u parku.

Cijena: Besplatno

21. Posjetite jedan od najstarijih botaničkih vrtova na svijetu

Kad već govorimo o parkovima, onda svakako moram spomenuti i Hortus Botanicus Amsterdam, botanički vrt grada koji se smatra jednim od najstarijih na čitavom svijetu. Osnovan još davne 1638. godine, ovaj vrt danas je bez dileme jedna od najljepših prirodnih atrakcija grada, te nešto što svaki zaljubljenik u biljke treba da posjeti.

Kao glavne atrakcije vrta, izdvaja se kolekcija rijetkog tropskog bilja i drveća kao što je recimo “Persijsko željezno drvo” neobična Kuća Palmi smještena u vrlo interesantnom objektu, kao i stari paviljon, objekat koji datira još iz kasnog 17. vijeka.

Dobro je znati…

Da se ovo mjesto nalazi na samo pet minuta od Rembrantove kuće i Zoološkog vrta, te se posjeta njemu može kombinovati i sa ovim atrakcijama.

Cijena: Ulaz u vrtove košta 12,5 evra.

22. I za kraj, isprobajte neki od kofišopova ukoliko želite

Morao sam i ovo spomenuti, iako ja lično nisam neko ko je ikada zapalio cigaru, a kamoli probao nešto jače, ali ovo je jednostavno Amsterdam i kofi šopovi su sastavni dio njega. Ovo što sada vidite na fotografiji iznad, je prvi kofi šop ikada otvoren u Amsterdamu, a širom grada ih ima još oko 160.

Međutim, postoji jedna stvar koju dosta ljudi predvidi ovdje. Naime, u Holandiji je protiv zakona posjedovati, prodavati ili proizvoditi drogu. Kofi šopovi smiju prodavati lake droge poput kanabisa, jer su manje štetni po zdravlje, ali pod određenim uslovima koji su veoma strogi, te Holandija nije toliko liberalna po ovom pitanju. Naime, prema pojedinim statistikama, Amsterdam nije ni u TOP 10 evropskih gradova kada je konzumacija ovih sredstava u pitanja, a na toj listi ubjedljivo prednjače gradovi iz Španije, Italije i Francuske.

Moglo bi se jednostavno reći da su Holanđani uradili jako dobar marketing po ovom pitanju, koji je privukao veliki broj mladih ljudi da dolaze ovdje, radoznalo isprobavajući proizvode poput ovih sa fotografija ispod.

Dobro je znati…

Da riječ kofišop označava prodavnicu marihuane, a kofi haus običan kafić.

Cijena: Zavisi šta uzimate

Kako najjeftinije doći do Amsterdama?

Za mene iz Banjaluke, a i za većinu ljudi koji žive blizu, najjeftiniji način da dođete do Amsterdama je Ryan Air letom do Brisela i onda Flix busom do Amsterdama.

Letovi iz Banjaluke za Brisel, polaze svaki petak i ponedjeljak u podnevnim časovima i istih se dana vraćaju, a moja neka preporuka bi bila da uzmete produženi vikend i odete petkom za Brisel i nakon toga uzmete večernji Flix bus za Amsterdam.

Povratne karte bez kofera mogu često da se nađu već od 10 evra, koliko smo ih i mi platili. U ovu cijenu, uračunat je samo mali kofer dimenzija 45x25x20, a ukoliko želite veliki kofer od 20 kilograma, računajte da ćete platiti dodatnih 30 evra za svaki pravac. Dakle, sa velikim koferom za oko 100 evra možete do Belgije i nazad.

E sada, iako je let često spominjan kao Banjaluka – Brisel, on je u stvari Banjaluka – Šarloa, mali grad sa velikim brojem low cost letova, koji se nalazi na oko 50 kilometara od centra Brisela.

Da biste od njega došli do Brisela, sa aerodroma imate veliki broj buseva koji idu na svakih pola sata ili sat (preporuka za kompaniju Flibco), a cijena karte u jednom pravcu iznosi 15 evra ukoliko se kupuje putem interneta, ili 17 evra ukoliko je kupujete na licu mjesta. Dakle, od aerodroma do grada, računajte, da će vam trebati još barem 30 evra i ne postoji način da jeftinije prođete. Bus je inače zaista komforan, posjeduje wifi, te će vas odvesti u sami centar Brisela.

Nakon dolaska na stanicu imena Brussels Midi, uzmite metro do Brussels Nord odakle polazi Flix Bus i za tri sata ste u Amsterdamu.

Preporuka za povoljan smještaj u Amsterdamu

Amsterdam generalno nije jeftin grad, a smještaji su posebno skupi, te ukoliko ga ne bukirate barem koju sedmicu ranije, možete se naći u problemu, jer će cijene biti nerealno visoke i obično ići preko 100 evra za noć!

Cijena noćenja ovdje, iznosi manje od 40 evra po osobi, a iako hotel nije u samom centru grada, nalazi se bukvalno odmah ispred stanice, a busevi do centra idu praktično na svakih pet minuta. Uz to, ima sve što vam treba, uredan je i sasvim ok za vaš boravak dok ste ovdje.

Smještaj u Amsterdamu

Da zavirite na ovaj smještaj i saznate više o njemu, kliknite na link. Koga zanima, pisao sam i ovaj tekst o 15 zanimljivosti u Amsterdamu.

ISPLANIRAJTE SVOJE NAREDNO PUTOVANJE – Tips & tricks

UZMITE JEFTINU AVIO KARTU
Pronađite jeftin let za Amsterdam na sajtovima Kiwi ili Skyscanner koji u sebi imaju bazu svih avio prevoznika i ne treba vam niti jedan drugi sajt pored njih da tražite vaše avio karte. Ukoliko želite, možete isprobati i stranicu Aviasales, koju isto tako nekada koristim.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ
Bez dileme, sajt sa najvećom ponudom smještaja na internetu je Booking.com, te apsolutna preporuka za njega. Ukoliko ste tip osobe koja preferira hostele i jeftinije opcije putovanja, onda možete isprobati sajt Hostelworld, koji ima najveću bazu hostelskih smještaja na svijetu.

IZNAJMITE AUTO NA PUTOVANJU
Pojedina putovanja će zahtjevati i rentanje automobila, a kompanija koju preporučujem i koja ima odlične cijene rentanja je Rentalcars.com. Kompanija je zastupljena širom svijeta, imaju dobre cijene i nekako su sigurna opcija za vaša putovanja.

ISPLANIRAJTE TURU PRIJE ODLASKA
U koji god dio svijeta da odete, vjerovatno ćete ulaziti u muzeje, tvrđave i razne druge atrakcije, a to nekada zahtjeva i čekanje u redu i gužve. Stoga, ono što možete uraditi je rezervisati skip the line karte za većinu turističkih atrakcija na sajtovima Tiqets i GetYourGuide. Ova dva sajta, imaju i veliki broj odličnih izleta širom svijeta, te svakako preporuka da ih istražite.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za Amsterdam, pišite mi u komentare ispod. A za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments