Šta vidjeti u Dablinu? (Top 12 lokacija)

Dablin je grad koji sam toliko dugo želio da posjetim, a nakon dva dana provedena ovdje, mogu samo reći da je i više nego ispunio očekivanja. Iako je sa svojih 500 000 stanovnika, prilično mali grad za standarde Evropskih prestonica, ponuda u gradu je zaista više nego impresivna, te ćete na jednom mjestu dobiti neki savršen miks istorije, kulture, tradicije, gastronomije, ali i prirode koju barem ja nisam očekivao.

Stoga, u ovom tekstu nalazi se 11 najljepših stvari koje trebate isprobati kada ste u Dablinu, sa preporukama tura i atrakcija koje će zaista učiniti vaš boravak posebnim.

1. Stari grad

Svoj obilazak grada najbolje je započeti odlaskom do njegovog starog dijela i jednostavnom šetnjom njegovim starim ulicama i uživanjem u ambijentu mjesta. U posjeti nekom od skoro 700 pabova koliko ih ima u gradu i ispijanju čuvenog Ginisa, te slušanjem muzike uživo koja ovdje nerijetko počinje već iza 17 časova. Prođite pored čuvenog Temple bara, mada nemojte sjedati u njega, jer je on baš onako turistički, već pronađite neki skriveniji pab sa lokalcima koji će vam ponuditi onu pravu dimenziju Irske.

2. Triniti biblioteka

Smještena u srcu grada, sasvim sigurno je jedna od najpoznatijih i najljepših biblioteka na svijetu. Osnovana je 1592. godine zajedno s Trinity Collegeom, koji je najstariji univerzitet u Irskoj. Sama biblioteka je poznata po svojoj impresivnoj zbirci knjiga i rukopisa te arhitektonskoj ljepoti, a najpoznatija je prostorija Long Room, koja sa svojih 65 metara dužine i više od 200 000 starih knjiga predstavlja centralnu atrakciju biblioteke. Ovdje se nalazi isto tako i jedan od najvažnijih kulturnih artefakata Irske – Knjiga iz Kellsa, knjiga Evanđelja iz 9. vijeka poznata po svojoj sofisticiranoj iluminaciji i umjetničkoj obradi.

Osim Knjige iz Kellsa, biblioteka posjeduje brojne druge dragocjenosti, uključujući rijetke primjerke starih mapa, istorijske dokumente i rukopise koji pružaju uvid u bogatu irsku istoriju.

3. Muzej Ginisa

Poznat i kao Guinness Storehouse, ovo je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija ne samo u Dablinu, već i u čitavoj Evropi, smješten u Ginis pivnici i otvoren 2000. godine. Muzej Guinnessa pruža fascinantan uvid u nasljeđe jednog od najpoznatijih svjetskih piva, te se sastoji iz više nivoa, gdje ćete naučiti više o tome kako je davne 1759. godine Artur Ginis potpisao 9.000-godišnji najam za pivovaru St. James’s Gate i još mnogo toga vezanog za istoriju ovog piva. Imaćete priliku naučiti detaljno o osnovnim sastojcima Ginisa koji uključuju vodu, ječam, hmelj i kvasac, kao i o uticaju koje je samo pivo imalo na naš svijet i mnoge druge stvari.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

Ipak, podatak koji je meni bio možda najnevjerovatniji, a koji sam čuo od mog dobrog prijatelja Igora je da se Ginis toči jedino na dva mijesta na planeti. Jedno je upravo ovdje u Dablinu, a drugo ni manje ni više nego u Nigeriji! Tako da, naredni put kada ga budete ispijali, razmislite možda i o ovome.

Sve ovo, i mnogo više, možete saznati na turi kroz fabriku, a mi smo je bukirali na ovom linku i doživjeli pravo lokalno, irsko iskustvo!

4. Giant’s Causeway

A kako ćete sigurno u posjeti Irskoj nekoliko dana biti u Dublinu, odvojite jedan dan da posjetite i čuveni Giant’s Causeway.

Nevjerovatno mjesto koje je stvorila priroda, preko 40 hiljada kamenih šestougaonih blokova različitih veličina, koji su nastali vulkanskom erupcijom i hlađenjem lave. Tura uključuje posjetu ovom mjestu gdje imate dovoljno vremena da uživate i divite se prekrasnim prizorima uz pogled na more, ali i posjetu čuvenoj šumi Dark Hedges kao i Dunluce dvorcu.

Zanimljivo je da se ovaj lokalitet nalazi u Sjevernoj Irskoj, koja pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, pa ćete u suštini posjetom ovom mjestu posjetiti i novu državu! Ovaj izlet uključuje i Belfast, gdje ćete provesti oko sat i po, uživajući u jednoj novoj kulturi i potpuno drugačijem utisku od onog na kojeg ćete se navići u Dublinu ili Galwayu.

5. Finiks park

Ako se mene pita, jedna od naljepših i možda najpotcijenjenijih lokacija u gradu. U pitanju je jedan od najvećih ograđenih javnih parkova u Evropi, koji se proteže na preko 700 hektara! Park je inače osnovan 1662. godine kao lovište za britanske vladare, ali je vremenom postao prostor otvoren za javnost i često mjesto rekreacije za lokalce ovog grada.

Ovdje se isto tako nalazi i nekoliko važnih institucija i atrakcija, kao što je službena rezidencija predsjednika Irske, kao i zoološki vrt grada, inače jedan od najstarijih u svijetu izgrađen 1830. godine. Ipak, ako se mene pita, ono što me najviše dojmilo ovdje su ovi prekrasni jeleni.

Procijenje se da ih u parku ima oko 600, a njihovo porijeklo vuče još iz 17. vijeka kada su prvi jeleni dovedeni ovdje tokom vladavine kralja Charlesa II kako bi se park koristio za lov, što je tada bio popularan oblik zabave među plemstvom i kraljevskom porodicom.

Tokom godina, populacija jelena bila je izložena različitim izazovima, uključujući bolesti i promjene u upravljanju staništem, međutim, zahvaljujući pažljivom upravljanju koje uključuje praćenje zdravlja i brojnosti populacije, današnji jeleni su zdravi i dobro se prilagođavaju životu u ovom velikom urbanom prostoru. Obavezno izdvojite malo vremena da prošetate ovim mjestom i uživate u ovoj oazi zelenila, a ako naiđete na jelene, nemojte ih hraniti ili plašiti, već jednostavno budite srećni i zahvalni na njihovom prisustvu.

6. Ha’penny Bridge

Službeno poznat kao „Liffey Bridge“, kultni je pješački most koji premošćuje rijeku Liffey u centru grada. Ovaj čelični most s lukom, otvoren 1816. godine, jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada, a njegov naziv “Ha’penny” ili “pola penija” potiče iz vremena kada se za prelazak mosta naplaćivala taksa od pola penija. Ova taksa bila je uvedena kako bi se nadoknadili troškovi izgradnje i održavanja mosta, a naplaćivala se sve do 1919. godine.

7. Howth

Iako možda nije mjesto u gradu već izvan njega, ako bi postojao jedan dnevni izlet na koji morate otići iz Dablina, to je ovaj. Jer, baš ovdje nekako doživiš onu pravu prirodu Irske, to njeno zelenilo i tu pitomost koja ovdje dominira. U pitanju je inače pješačka staza duga par kilometara tokom koje ćete imati priliku šetati uz samu liticu i uživati u zaista predivnim pogledima oko sebe, a nakon toga, sjesti na „chowder“, lokalnu čorbu koju ćete pronaći u nekom od restorana koji okružuju ovo mjesto i osjetiti se ispunjenim.

8. Molly Malone statua

U pitanju je bronzana skulptura koja prikazuje legendarnu Molly Malone, kako gura kolica sa morskim plodovima, što je scena iz poznate irske narodne pjesme “Cockles and Mussels”. Pjesma pripovijeda o mladoj prodavačici ribe koja je tragikomično umrla od groznice, da bi kasnije postala jedan od najomiljenijih likova u irskom folkloru.

Statua je otkrivena 1988. godine, tokom proslave hiljadite godišnjice grada, a djelo je kipara Jeana Rynne. Danas je ovo jedno od čestih mjesta za fotografisanje, a u neku ruku i lokalni talisman za sreću, jer mnogi posjetitelji dodiruju njenje bronzane grudi u nadi da će im to donijeti ispunjenje nekih želja.

9. Nacionalni muzej Irske

Ovaj muzej, poseban po tome što za njega kažu da je “muzej u muzeju”, takođe je jedno od najpopularnijih stanica kada je obilazak Dublina u pitanju. Bilo da ste ljubitelj arheologije, istorije, umjetnosti ili prirodnjačkih tema, sigurno da ćete pronaći nešto za sebe, a ono što je interesantno je da je ulaz u muzej potpuno besplatan, kao i za sve ostale muzeje koji su u vlasništvu države.

10. Spire

Dok budete šetali Dublinom, nemoguće je ne primijetiti veliki, visoki šiljak od kojeg vam se zavrti u glavi čim pogledate njegov vrh! Visoka čak 121m, ova konstrukcija je simbol Dublina i orijentaciono mjesto za sve lokalce i turiste. Vjerovatno ćete se pitati kako je moguće da jedna ovakva konstrukcija uopšte stoji bez ikakvih sajli ili potpora, ali se tajna krije u samoj konstrukciji, sačinjenoj od 8 valjkastih dijelova koje se slažu jedna na drugu po veličini, i tako čine ovaj gigantski spomenik. Teži čak 133 tone, a izgrađen je 2003. godine, da obilježi početak novog milenijuma. 

11. Dablin dvorac

Šetajući centrom Dablina, sigurno ćete naići i na čuveni dablinski dvorac, danas veliki kompleks, konferencijski centar i turistička atrakcija, a nekada sjedište administracije vlade Irske, i to čak 700 godina. Dvorac je otvoren svakog dana od 9:45h do 17:45h, a zadnji ulaz u dvorac je u 17:15h. Zanimljiva tura koju možete bukirati je ova gdje je uz ulaznicu za dvorac uključena i tura gradom, a ako želite bukirati samo dvorac, to možete uraditi na ovom linku.

12. Isprobajte fish and chips i chowder

Iako se Irska baš i ne može pohvaliti nekim specifičnim nacionalnim jelom, ako pitate bilo kojeg Irca šta je to što od hrane morate probati kad ste u ovoj zemlji, sigurno je da će vam svako odgovoriti da je to Fish & Chips. Iako ne toliko posebno, jer pomfrit i ribu vidimo svuda, opet je na neki način simbol irske kuhinje, te stoga nemojte propustiti priliku da se počastite bar jednom porcijom, čak iako ne jedete fast food, jer lokalno iskustvo definitivno neće izostati.

A ako ste ljubitelj supa, čorbi i pritom volite ribu i morske plodove, onda će vam sasvim sigurno u sjećanju ostati i čuveni chowder, gusta čorba od ovih sastojaka, koja se služi sa crnim hljebom i putrom. Javite mi kako vam se dopalo!

Preporuka za izlete iz Galwaya

Ako bi postojao jedan izlet koji morate napraviti kada ste u Galwayu, to bi bez dileme bila posjeta Liticama Moher (Cliffs of Moher) i prekrasnim Aran ostrvima, tura koju možete napraviti u jednom danu i gdje ćete nekako doživjeti sa jedne strane divlju i surovu prirodu zemlje, a sa druge osjetiti mir malog mjesta i posjetiti jedno veoma autentično ostrvo.

Ali idemo redom.

Što se tiče Cliffs of Moher, u pitanju je niz visokih stijena smještenih na zapadu zemlje koje se protežu dužinom od oko 14 kilometara i uzdižu se do visine od 214 metara iznad Atlantskog okena. Naziv “Moher” inače potiče od irske riječi “Mothar”, što znači ruševina ili napuštena tvrđava, a ime se odnosi na drevnu tvrđavu koja je nekada davno stajala na liticama, ali je uništena tokom Napoleonskih ratova kako bi se napravilo mjesto za signalnu stanicu.

E sad, osim zadivljujućih pogleda i lijepih staza za šetnju koje ćete ovdje pronaći, litice Moher pored toga što su formirane prije otprilike 320 miliona godina, poznate su i po svojoj bogatoj bioraznolikosti, pa tako predstavljaju dom brojnim vrstama ptica, uključujući ugrožene vrste poput morskog papagaja, ali i slatkih pafina koje nažalost nismo vidjeli tokom našeg boravka. Da biste obišli litice, dovoljno je provesti dva sata da prošetate stazom, zavirite u muzej koji se nalazi ispod, te jednostavno  na trenutak zastanete i uživate u prostranstvu prirode koju ovdje imate.

Pored litica, meni možda još interesantnija atrakcija bila su Aran ostrva, do kojih dolazite vozeći se brodićem u trajanju od oko sat vremena i gdje imate priliku da posjetite neko od tri glavna ostrva: Inis Mór, Inis Meáin i Inis Oírr (zavisno od vaše ture). Ali, bez obzira na koje ostrvo odete, ukoliko tražite neku drugu Irsku, udaljenu od turizma i ljudi, Irsku koja na trenutke izgleda kao da je zastala u vremenu i gdje se život odvija nekom izrazito sporom linijom, mislim da je ovo savršeno mjesto za to. Mnogo mi se dopala i činjenica da tokom čitavog ostrva imate prilike vidjeti specifične kamene suhozide, ali i čuti irski jezik koji se ovdje govori kao prvi jezik, te ako tražite neko baš lokalno iskustvo dok ste u zemlji, mislim da ovo može biti savršena lokacija za to.

Mi smo ovu jednodnevnu turu iz grada Galwaya preko stranice Get your Guide, platili 75 evra po osobi, te mislim da i te kako vrijedi.

A dok ste jos u Galwayu, ne propustite otići i na ovaj izlet, gdje ćete imati prilike upoznati još jedno autentično irsko selo, istražiti mistične šume i ukleto jezero za koje lokalci kažu da čak ima i svoje čudovište koje živi u njegovim dubinama, ali i posjetiti predivnu opatiju Cong Abbey, koja datira još iz 12. vijeka.

I to bi bilo to ljudi. 12 prijedloga šta posjetiti kada dođete u Dublin, te baš mislim da je velika prednost i čar Dablina upravo u tome što imate mogućnost za nekoliko vrhunskih izleta na nekoliko sati od grada, gdje možete vidjeti neke od glavnih atrakcija Irske, te se u istom danu vratiti u ovaj predivni grad na času Ginisa, ili kako to lokalci kažu, jedan “pint” u nekom od bezbroj lokalnih pabova.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *