Motovun

Šta vidjeti u Hrvatskoj – (Najboljih 27 mjesta)

Ukoliko te zanima šta vidjeti u Hrvatskoj ili ukoliko tražiš neka nova i zanimljiva mjesta koja možeš posjetiti, u ovom tekstu ti donosimo 27 sjajnih lokacije, unikatne i posebne na svoj način.

Sa više od 1000 divnih ostrva, netaknutom prirodom, bogatom istorijom, ukusnom kuhinjom, sjajnim plažama i još boljim morem, Hrvatska je sigurno jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u Evropi i svijetu. Ne kažem to iz razloga što živim u njenom komšiluku. To je činjenica.

Često u šali kažem da su Hrvati dobili onaj najljepši dio zemlje nakon raspada bivše nam Jugoslavije, mada o ljepoti je teško govoriti. Nekako svaka zemlja bivše Juge ima neki svoj šmek, ali Hrvatska je bez dileme najbolja ljetnja destinacija u regionu.

Ono što bih volio je isto tako da čujem tvoj prijedlog ukoliko sam izostavio nešto. Koje je tvoje omiljeno mjesto u Hrvatskoj?

Piši mu u komentar ispod šta bi još trebalo da se nađe u ovom tekstu.

A sad krenimo u obilazak.

Skoro sam objavio putopisnu knjigu o tromjesečnom boravku u Južnu Ameriku. Možda te može zanimati.

Šta vidjeti u Hrvatskoj – TOP 27 mjesta

1. Nacionalni park “Plitvička jezera”

Plitvička jezera

Postoji li mjesto u Hrvatskoj koje odiše većom egzotikom? Mjesto gdje nastaju nijanse zelene za koje nisi i znao da postoje, a gdje su prizori nalik na prašume Amazonije?

Sa svojih 16 smaragdnih jezera, vodopadima i neograničenom količinom zelenog, Nacionalni park “Plitvička jezera” ne samo da su jedan od bisera Hrvatske, već i čitave regije. Ovo je i prvi nacionalni park u Hrvatskoj, otvoren još 8. aprila 1949. godine. Plitvice su danas dio UNESCO kulturne baštine, naseljene raznim životinjama i sa preko 160 vrsta ptica.

Najbolje vrijeme za posjetu parka bilo bi proljeće kada sve procvjeta, a vrlo privlačan je i na zimu, kada sve bude prekriveno bijelim pokrivačem. Jedina mana ove lokacije, bila bi za moje skromno mišljenje, poprilično visoka cijena ulaza, koja se kreće od od 60 do 250 kuna, zavisno od sezone

2. Hvar

Ostrvo Hvar šta vidjeti u Hrvatskoj

Ostrvo Hvar, svoje ime dobilo je od grčkog naziva Pharos, a ono po čemu je danas prepoznatljivo je veliki broj spomenika iz venecijanskog doba, ljubičasta polja lavande koja su možda i najbolji suvenir koji možete ponijeti kući sa sobom, kao i divna renesansna luka sa brodicama.

Na ostrvu se nalazi i najstarije pozorište u Evropi osnovano još 1620. godine

Ali ako bi pitao lokalce po čemu je njihovo ostrvo prepoznatljivo, većina bi ti vjerovatno spomenula da je ovo najsunčanije od svih Hrvatskih ostrva, sa preko 2700 sati Sunca tokom godine. Jedan pravi mali raj za dušu i tijelo. Rekao bih da je ovo možda i jedno od najboljih mjesta za ugodan život, jer njegova blaga zima i topla ljeta, uz zdravu mediteransku hranu i opušteni način života, čine Hvar savršeni receptom za dug i srećan život.

Zanimljivo

Na Hvaru postoji pravilo da turisti u hotelima plaćaju pola cijene pada li kiša cijeli dan, a ne plaćaju ništa ako padne snijeg.

3. Pula i njena arena

Arena u Puli

Građena u period od 27. do 68. godine prije Hrista, Puljska arena danas je jedan od najvećih sačuvanih rimskih amfiteatara na svijetu i najbolje sačuvani antički spomenik u cijeloj zemlji.

I ne samo to!

Ovo je i jedini preostali rimski amfiteatar koji ima četiri bočne kule. Sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti su sačuvana.

Nekada je služila kao borilište gladijatora, te se vjeruje da je mogla da primi i do 20,000 gledalaca. Danas, Puljska arena predstavlja sjedište kulturnog života grada, te se ovdje održavaju neki od najznačajnijih koncerata u regiji, kao i tradicionalni filmski festival.

4. Split

Split luka

Ako bi me pitao koji mi je omiljeni grad u Hrvatskoj, bez dileme bih ti rekao Split. Drugi po veličini grad u Hrvatskoj, još je jedno mjesto ispunjeno istorijskim spomenicima, muzejima, umjetničkim galerijama, kao i prirodnim parkovima. Dovoljno je velik da ti u njemu nikada ne bude dosadno, a opet, relativno mali da ti je sve na dohvat ruke.

Kao vjerovatno najveća atrakcija grada, izdvaja se još jedna UNESCO kulturna baština, Diokelacijanova palata, rimsko zdanje staro 1.700 godina. smješteno u samom srcu grada. Car Dioklecijan, kao veliki obožavatelj egipatske kulture, za svoga vijeka donio je mnoge sfinge iz Egipta u Split. Do sada ih je pronađeno dvanaest, a najpoznatije dvije su na Peristilu i ispred Jupiterova hrama.

Možda nisi znao, ali ovo je i jedan od najvećih sportskih gradova zemlje u kojem su rođene mnoge poznate face kao što su teniseri Goran Ivanišević i Mario Ančić, košarkaš Toni Kukoč, skakačica Blanka Vlašić i mnogi drugi.

A znaš šta je još zanimljivo?

Više od 3.000 mještana još uvijek živi u ovom kompleksu! Više od 3.000 njih sada živi u mjestu u kojem je prvobitno bio smješten car Dioklecijan i njegov garnizon, kada je ovaj dio jadranske obale pripadao Rimu. Zar to nije moćno?

5. Nacionalni park Krka

Nakon Plitvičkih jezera, NP Krka, najposjećeniji je nacionalni park u zemlji. Svoje ime, park je dobio po rijeci Krki, a lociran je u središnjoj Dalmaciji, na samo par kilometara sjeveroistočno od grada Šibenika. Prostire na 109 kvadratnih kilometara, od kojih 25,6 kvadratnih kilometara čini vodena površina.

Najpoznatiji dio parka, svakako je Skradinski Buk, mjesto mnogo nalik na vodopade Kravice nadaleko Mostara.

Dok si ovdje, imaćeš priliku da vidiš čak 860 biljnih, kao i veliki broj životinjskih vrsta. Čak 20 ribljih vrsta od kojih je 10 endema, kao i nevjerovatnih 221 vrsta ptica, čine Krku zaista posebnim mjestom za svakoga ko je posjeti.

6. Zadar

šta vidjeti u Hrvatskoj

Jesi li znao da je Zadar 13. najstariji grad u Evropi koji je konstantno naseljen već više od 3000 godina? Ovaj podatak dovoljno govori o istorijskom značaju ovoga grada i njegovoj važnosti za region.

Počev od Foruma, Kneževe palate, Narodnog trga, pa sve do stare luke Foše, usudio bih se reći da je Zadar jedan od najsadržanijih gradova na Hrvatskom primorju.

Ona najneobičnija atrakcija grada, vjerovatno bi bile Morske orgulje. Ne znam da li sam igdje na svijetu vidio nešto ovako. Smještene na zapadnom dijelu zadarske rive, ove orgulje, prepoznatljive su po tome što svaki put kada naiđu talasi, sviraju posebnu melodiju!

U samoj blizini, nalazi se još jedno neobično mjesto, Pozdrav Suncu, objekat koji radi na principu sunčeve energije. Tokom dana, sunce puni solarne ploče smještene ispod same konstrukcije, a ono što je zanimljivo je da su ova dva objekat potpuno uvezana, te se tako zvuk koji dopire iz orgulja, prenosi na ovaj objekat, dovodeći do pojave boja koje se mijenjaju.

I da.

Riva uz koju se nalaze Orgulje i Pozdrav Suncu, najduža je na čitavoj Hrvatskoj obali.


7. Ostrvo Brač

Ako postoji raj na Zemlji, ovo mora da je to. Smještena na ostrvu Braču, ova 530 metara duga plaža, poznata je kao jedna od najpoznatijih plaža na Jadranu, a njen prekrasni bijeli pjesak i tirkizno čisto plavo more, podsjetiće te na egzotične plaže nekog Karipskog ostrva.

Brač je isto tako sjajno mjesto za provesti odmor sa svojom porodicom, jer nudi zaista veliki broj različitih aktivnosti za sve dobi, a posebno će biti zanimljiv djeci jer im je na raspolaganju niz  vodenih sportova kao što su jet-ski, vožnja bananama, trampolin i jedrenje.

A evo jedne zanimljivosti vezane za ovo ostrvo.

Za razliku od gotovo svih drugih većih ostrva u Hrvatskoj, koje imaju grad imena samog ostrva, na Braču to nije slučaj. Tako imamo grad Cres na ostrvu Cres, Krk na Krku, Pag na Pagu, ali nema Brača na Braču.

Većina turista najčešće dolazi na dva mjesta na Brač, a to su Supetar i Bol, na kojem se nekada igrao čuveni teniski turnir.

8. Rovinj

Rovinj Istra

Njegove šarmentne pijace, kuće u venecijanskom stilu, prijatna mediteransku klimu i super ukusna hranu sa okusom talijanske kuhinje, bez dileme čine Rovinj jednim od najljepših gradova u Hrvatskoj. Samo pogledaj ovu sliku iznad. Ovu panoramu.

Može li neko mjesto da bude živopisnije od ovoga?

Ako bi me pitao koje mjesto bih najviše želio da vidim u Hrvatskoj, to je ovaj grad. Nekako, iako ne živimo baš daleko jedan od drugoga, godinama želim da posjetim Rovinj. Listam njegove slike po Instagramu. Nestvarno lijepo mi izgleda. Zavidim vama ljudima koji radite u turističkoj zajednici ovdje.

Moj dobar prijatelj Slave, često mi priča o ovom gradu i o tome koliko ga fascinira. Mislim da bi bio red da i ja već jednom posjetim taj Rovinj koji svi toliko vole.

9. Dubrovnik

Dubrovnik

Bio je 19. vijek kada je čuveni Bernad Shaw rekao: “Ko traži raj na zemlji, trebao bi posjetiti Dubrovnik”.

U skorije vrijeme, poznat kao lokacija na kojoj se snimao veliki broj mega popularnih filmova i serija (Igre prijestola, Ratovi zvijezda, Robin Hud), Dubrovnik je bez dileme jedna od najpopularnijih destinacija na čitavom Jadranu i mjesto koje privlači stotine hiljada turista svake godine.

U centru grada dominira Stradun, najpoznatija i najljepša dubrovačka ulica. Dužine 300 metara i popločana mramorom, Stradun povezuje istočna i zapadna gradska vrata, a sa obje strane mogu da se vide značajni istorijki objekti, muzeji, trgovi kao i mnogobrojni kafići i restorani.

U gradu se isto tako nalazi i najstarija apoteka u Evropi i jedna od najstarijih na svijetu, osnovana još davne 1317. godine u franjevačkom samostanu. Priča kaže da je sve počelo kada su sveštenici u to doba počeli praviti određene napitke na biljnoj bazi. Iako se u apoteci danas prodaju “moderni” lijekovi, mogu se ponekad pronaći i određeni stari napici po receptima iz tog vremena.

10. Trogir

Trogir grad

Ovaj usudio bih se reći antički grad, star 4000 godina, smješten je samo 27 kilometara od Splita, te predstavlja sjajnu varijantu za jednodnevni izlet. Bitno je spomenuti da se grad nalazi pod zaštitom UNESCO-a, te da prestavlja divan spoj renesansne i barokne arhitekture.
Dok šetaš njegovim kaldrmisanim ulicama, okružiće te šarmantne talijanske picerije i tradicionalne konobe, a u gradu se nalazi nekoliko značajnijih istorijskih građevina, niti jedna vjerovatno bitnija od katedrale sv. Lovre, čija je kompletna izgradnja trajala skoro 300 godina, a na ovom mjestu ponosno stoji još od 1598. godine.

11. Koručula

Ako želiš da se vratiš u srednjovijekovno vrijeme bez da imaš mašinu za teleportovanje, zašto jednostavno ne odeš na Korčulu? Ovo ostrvo, može ne toliko popularno kao obližnji Hvar, može se pohvaliti svojom bogatom istorijom, ali i velikim brojem zanimljivosti i neobičnosti.

Kao jedna od tih neobičnosti, svakako je Moreška, mačevalačka igra koja potiče još iz 17. vijeka, a koja priča priču u kojoj arapski kralj Moro otima ljepoticu “bulu”, što je povod borbe vojski bijelog i crnog kralja. Borba završava povratkom bule turskom kralju Osmanu.

Korčula je prepoznatljiva i po svom vinu, a veliki broj stanovnika ostrva, sa koljena na koljeno već stotinama godina prenosi svoju tradiciju i tajne spravljenje ovoga napitka. Bilo da se odlučiš za Rukvac ili Plavac mali, nećeš pogriješiti. Uz ribu u nekom restoranu uveče, sjeda i te kako dobro.

12. Mali Lošinj

Mali Lošinj

Možda mu ime kaže da je mali, ali Mali Lošinj u stvari je najveći grad na ostrvu Lošinj i predstavlja idealno mjesto za sve koji traže onaj istinski odmor u kojem će uživati u prirodi i njenim mirisima. Odmor, gdje će svaki dan biti prožet kupanju u čistom moru i uživanju u čarima lokalne kuhinje.

Ko ne bi želio takav odmor?

Posebna prekoruka je da posjetiš dvije stvari.

Prva je “Miomirisni vrt“, u kojem ćeš imati priliku da uživate u mirisima kadulje, mandarina, naradnže, lavande i još mnogih. Za drugu kažu da je jedna od najznačajnijih stvari koje ćeš vidjeti na čitavo Mediteranu, a u pitanju je Muzej Apoksiomena, bronzani grčki kip iz 2. vijeka prije nove ere, posvećen čuvenom sportisti.

13. Ostrvo Rab

Ostrvo Rab

Kao i mnogo druga ostrva, Rab je bogat kulturnom baštinom i pun mediteranskog duha, voljen ne samo zbog ljepote četiri zvonika i znamenitosti staroga grada Raba, nego i zbog fascinantne prirode u kojoj ćeš pronaći gotovo sve od pješčanih plaža, neobičnih hrastovih šuma, divljih uvala i mnogih drugih prirodnih ljepota.

Sa preko 2600 sunčevih sati godišnje i blagim zimama, Rab predstavlja sjajnu destinaciju ne samo na ljeto, već i tokom ostalih godišnjih doba, kada su gužve znatno manje i kada možeš u miru uživati u svoj ljepoti koju nudi.

Jedna zanimljivost za kraj

Jesi li znao da je rapski klesar Sv. Marin, otišao na Apeninsko poluostrvo u 4. vijeku i tamo osnovao Republiku San Marino?

14. Motovun

Motovun

Većina ljudi najčešće dolazi u Hrvatsku zboh njenog mora, često zaboravljajući da postoje mjesta i u unutrašnjosti zemlje, koja plijene nevjerovatnom prirodom i krajolicima od kojih zastaje dah. Mjesta tako slikovita, da ćete se na momente osjećati da ste ubačeni negdje u srce Toskane.

Jedno od takvih mjesta je upravo Motovun, neobičan kameni grad smješten na vrhu brda iznad lijepih vinograda, šuma bogatih tartufima i rijeke Mirne dugačke 53 km.

Grad je bio naseljen još u antici, ali svoj današnji izgled, dobija tokom 13. vijeka, što je jedan od glavnih razloga njegog šarma i ljepote.

U slučaju da posjetite ovaj grad, postoji velika šansa da će vam neki od mještana ispričati priču o Velom Joži, dobrom divu koji je ovdje  živio u vrijeme kada je Venecija vladala Istrom.

A nadeleko je čuven i filmski festival koji je ovdje održava svake godine u ljeto i koji spada među najznačajnije kulturne događaje u čitavoj Hrvatskoj.

15. Zagreb

Kada govorimo o tome šta vidjeti u Hrvatskoj, ne možemo a da ga ne spomenemo. Glavni grad Hrvatske, nerijetko biva zapostavljen na listi turista koji preferiraju primorje, ali u posljednje vrijeme, polako ali sigurno, postaje jedna od najzapaženijih atrakacija u ovom dijelu Evrope.

Obavezno posjeti divnu Zagrebačku katedralu, crkvu sv. Marka, Botanički vrt, kulu Lotrščak, Kamenita vrata, HNK, te zaviri u neki od sjajnih muzeja kao što je Mimara ili neobični Muzeja prekinutih veza, sa mnogim zanimljivim pričama o vezama koje baš nisu uspjele.

Preporuka je ukoliko možeš da posjetiš Zagreb zimi, za vrijeme Božićnog marketa, koji je već nekoliko godina za redom, proglašen za najbolji u Evropi. Nevjerovatna Božićna magija i atmosfera, mnogo podsjeća na filmove “Sam u kući”. Kapa dole na priču koju ste napravili ljudi.


16. Šibenik

Tvrđava barone Šibenik

Staro jezgro Šibenika, prepuno je prelijepih objekata starih nekoliko vijekova, sa jednim UNESCO zaštićenim objektom, dok se drugi nalazi na 20 minuta vožnje autom. Da, Šibenik, grad koji ima nešto ispod 50.000 stanovnika, ima čak dva UNESCO zaštićena objekta. Nisam baš siguran, ali ne vjerujem baš da postoji veliki broj gradova u svijetu koji se mogu pohvaliti ovim podatkom.

Ovo je isto tako i jedan od najstarijih gradova Hrvatske. Njegovo ime spominje se u dokumentu Petra Krešimira IV, a datira još iz davne 1066. godine, pa iz tog razloga, grad nosi nadimak “Krešimirov grad”. Za boravak u gradu i obilazak njegovih najznačajnijih spomenika, biće vam potrebna oko 2 dana, stim da dosta pomaže činjenica da se veliki broj objekata, nalazi u neposrednoj blizini jedan od drugog.

Ako vas zanima šta se sve može vidjeti i raditi u gradu, uradio sam ovaj video vodič od preko pola sata koji će vam pomoći da organizujete svoje putovanje u ovaj divni grad.

Za više o gradu, napisao sam i ovaj tekst o 15 zanimljivosti Šibenika.

A tu je i tekst o tome šta se sve može vidjeti u Šibeniku na kojem se nalazi sve što vam je potrebno za obilazak ovog sjajnog grada.

17. Nacionalni park Brioni

Brijuni

Jedna od prvih asocijacija na Brione za stanovnike iz bivše Juge, vjerovatno je Tito i činjenica da je upravo ovdje, odlazio da se odmori, ali i ugosti strane državnike. Mnogi od njih, Titu su donosili razne poklone, pa se danas u nacionalnom parku mogu vidjeti brojne životinjske vrste, od lokalnih istarskih koza, preko muflona sa Sicilije, pa sve do lama i indijske slonice Lanke, koju je u paru sa slonom Sonijem, Titu poklonila indijska premijerka Indira Gandi.

Inače, Brioni čine grupu od dva veća i 11 manjih ostrva, na kojima se nalaze manje i više sačuvane građevine iz različitih perioda istorije, od rimske palate, preko srednjovijekovnih crkava i kapela, do nekoliko vila i hotela iz 20. vijeka.

Najlakši način da stignete do ovog mjesta je brodom iz Fažane.

Zanimljivo je da su na ostrvu pronađi tragovi života iz kamenog doba.

18. Umag

Umag teniski turnir

Umag je bila moja prva primorska destinacija u Hrvatskoj, na koju sam otišao 2010. godine, sa željom da pogledam čuveni ATP turnir i taj famozni Stella Maris, koji sam godinama pratio kao klinac. Bio je to moj prvi kontakt sa Istrom, koja mi je sad ovako ruku na srce, omiljena regija u Hrvatskoj.

Centar grada, ispunjen je sa nekoliko istorijskih objekata, a izdvojio bi posjetu Gradskim zidinama, crkvi sv. Roka, kao i muzeju grada Umaga.

Pretpostavljam da grad u periodu kada se ne igra ATP vjerovatno nije toliko živ kao što je bio kada smo mi bili, ali može biti odlična destinacija za jednodnevni izlet iz nekog drugog grada u Istri.

19.  Manastir Visovac

Smješten na malom ostrvu usred jezera unutar nacionalnog parka Krka, manastir Visovac možda je najneobičnija stvar koju ćete vidjeti u čitavoj zemlji. Na ostrvo su 1440. godine došli Franjevci, koji su tu ostali sve do današnjih dana, a oni su i ti koji su izgradili ovaj manastir.

Pored svog religioznog značaja i lijepe zbirke slika i arheoloških nalaza, ovo sveto mjesto okruženo ogromnim čempresima je utočište spokojstva i bujne vegetacije.

Bitno je znati da se na ostrvu nalazi i gotovo 200 biljnih vrsta, od kojih su neke zaista neobične i posebne.

20. Muzej Krapinskih neandertalaca

Credits: visitzagorje.hr

Muzej Krapinskih neandertalaca, bez dileme jedan je od najmodernijih muzejskih projekata u Hrvatskoj i ovom dijelu Evrope. U njemu se nalazi veoma zanimljiva priča o životu i kulturi neandertalskog čovjeka u Krapini, mnogo multimedijskih i drugih sadržaja, te veoma posebna arhitektura.

Jedan od najatraktivnijih detalja je sigurno prelaz preko leda, nalazi se u dijelu Muzeja koji govori o duhovnom svijetu neandertalaca i njihovim navikama. Zaista je fascinantno slušati krckanje leda i gledati kako navire voda, zamišljajući kako tamo negdje u daljini se čuju mamuti, a ti si tu da prisustvuješ kraju jednog doba.

Vrlo je zanimljivo i tijelo neandertalca na bolničkom krevetu gdje možete više saznati o njegovim povredama i gledajući njegove fotografije i rendgenske snimke.

21. Dvorac Trakošćan

Trakošćan zamank

Zasigurno jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj, Trakošćan se prvi put spominje još 1334. godine, a nalazi se u Hrvatskom zagorju, smješten na samo 40 km jugozapadno od Varaždina. Trenutno spada među najposjećenije dvorce u čitavoj Hrvatskoj, a  jedan je od rijetkih objekata u zemlji sa sačuvanom vlastitom građom.

Pored lijepote samog dvorca, preporuka je da ostavite i jedan dio dana za obilazak šume i jezera koji je nalaze u njegovoj blizini.

Zanimljivo

Ugledni turistički časopis Conde Nast Traveler uvrstio je 2017. godine Trakošćan među 12 najljepših europskih dvoraca. 

22. Modra špilja na Biševu

modra špilja na Biševu
Credits: Croatia.hr

Iako se za postojanje Modre špilje znalo dugo godina, prekretnica u njenom razvoju dešava se 1884. godine kada je razbijen ulaz u nju korišćenjem dinamita. Do tog trenutka, jedini način da se uđe u nju, bio je da se zaroni ispod stijena.

Najbolje vrijeme za posjetu ovom mjestu je između 11 i 12 sati, kada sunčeve zrake uđu u pećinu i kreiraju neobičnu refleksiju svijetloplave boje.

Možda nije lagano mjesto da se uđe, ali ono što ćete vidjeti, definitivno je vrijedno truda.

23. Ružica grad

Credits: atlasobscura

Ružica Grad je najveća tvrđava u Slavoniji i prostire se na čak 86.000 kvadratnih metara. Ovo mjesto se nalazi 2,5 km jugozapadno od Orahovice, a veoma je poznato po jednoj zanimljivoj legendi.

Priča kaže da je Ružica bila lijepa i plemenita kneginja koja je živjela u ovom mjestu. Kada su joj otac i braća poginuli u borbi s Francima, Ružici je od tuge je prepuklo srce, te je ostala sasvim sama vladati gradom. Odlučila je tada muža i budućeg branitelja svog naroda izabrati na viteškom turniru. Na njemu je redom sve domaće vitezove pobijedio nepoznati Crni vitez.

Nakon svoje pobjede i proglašenja, misteriozni vizet skinuo je masku i progovorio, te otkrio da se radi o franačkom vitezu, koji je došao s namjerom da ženidbom osvoji još jedan hrvatski grad. Ružica nije mogla podnijeti takvu sudbinu, već se bacila sa najviše gradske kule. Ubrzo su po cijelom kraju iznikli grmovi crvenih ruža, boje njen krvi, a tvrđava je dobila njeno ime.

24. Veliki Tabor

Veliki tabor

Ovaj savršeno očuvani zamak, danas predstavlja jedan od najimpresivnijih objekata ove vrste u čitavoj Hrvatskoj. Neki izvori tvrde da je izgradnja najstarijeg dijela dvorca započela početkom 16. vijeka, ali skorije analize koje su rađene, pokazale još polovinom 15. vijeka.

Povremene izložbe organiziraju se u izložbenom prostoru dvorca. Zbog restauratorskih radova i obnove pojedini dijelova dvorca mogu biti privremeno zatvoreni za posjetitelje.

Više o ovom mjestu, saznajte na ovom linku.

25. Galešnjak ostrvo

Galešnjak ostrvo
Credts: Zadar.hr

Poznato i kao “Ostrvo u obliku srca”, Galešnjak leži u neposrednoj blizi od obale mjesta Turanj. Ovo veoma malo mjesto, zanimljiva je destinacija za zaljubljene parove, koji na Valentinovo dolaze, kako bi uživali u njegovoj ljepoti, a posebno su zanimljivi letovi iznad njega.

Ostrvo je otkriveno u 19. vijeku od strane kartografa koji je radio za Napoleona, a trenutno je u vlasnišvu Tončija Jureska. Na njemu ne stanuje niko, a vjeruje se da je ovo najveće i najpreciznije ostrvo u obliku srca na svijetu. 

26. Grožnjan

Grožnjan panorama

Ukoliko si u posjeti Istri, tačnije u blizini Umaga, onda je preporuka da nikako ne propustiš Grožnjan, ovaj mali grad prepun istorije i kulture. Čak i samo na pogled na fotografiju gore, ovo mjesto izgleda gotovo kao iz bajke ili neke italijanske serije, smještene negdje u srcu Toskane.

Iako dosta miran gradić, svoj vrhunac Grožnjan doživi početkom maja, kada ovo mjesto postaje jedno ogromno pozorište i muzej na otvorenom, sa velikom brojem slikara, muzičara, glumac i mnogih drugih umjetnika, koji kreiraju jedan poseban i rijetko viđen šmek, a koji traje još od 1965. godine kad su u prazne kuće koje su napustili Italijani nakon II. Svjetskog rata uselili umjetnici iz svih krajeva svijeta.

U gradu se danas nalazi oko 20 galerija, zbog kojih grad sasvim sigurno može ponijeti ime “Grad umjetnosti”.27. Rijeka Gacka

Rijeka Gacka

Kada govorimo o tome šta vidjeti u Hrvatskoj, rijetko kada pomislimo na rijeke, ali činjenica je da Hrvatska ima veliki broj lijepih rijeka, a jedna od najposebnijih i najpoznatijih, svakako je rijeka Gacka.

Ova ponornica čija dužina zajedno sa njenim pritokama iznosi 61 kilometar, proteže se od svog izvora Tonković vrilo te se polako spušta niz područje Gackog polja primajući brojne pritoke. Poznata je po svojoj nevjerovatno čistoj, ali veoma hladnoj vodi, čija se prosječna godišnja temperatura iznosi oko devet stepeni, kao i po bezbroj nijansi zelene boje, koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Gacka je isto tako veoma bogata florom i faunom, a u njoj raste 25 biljnih vrsta, kao i 17 vodenih životinjskih vrsta, među kojima se posebno izdvaja čuvena čovječija ribica.

 

Crtice za kraj

I to je to što se tiče ovog teksta o tome šta vidjeti u Hrvatskoj. Došli smo do kraja tvog putovanja kroz ovu lijepu zemlju. Na listi sam nabrojao 24 lokacije za koje sam smatrao da su najzanimljivija u zemlji. Ali, ovo svakako nije kraj priče.

Ono što želim je da u komentaru čujem tvoje prijedloge i savjete koja mjesta bi još trebala da se nađu u ovom tekstu. Koje je za tebe najbolje mjesto u Hrvatskoj?

P.S. Tokom pisanja ovog teksta, koristio sam se sa nekoliko izvora ispod. Hvala vam za pomoć i informacije.
(https://www.putovnica.net/, umag.net, https://punkufer.dnevnik.hr, www.bluesunhotels.com, https://www.adriatic.hr, http://www.rts.rs, http://visitzagorje.hr, https://www.lokalni.vecernji.hr)

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 comments