Stari grad Rige

Šta vidjeti u Rigi? – (TOP 12 lokacija za posjetu)

Planirate putovanje u Latviju? Zanima vas šta vidjeti u Rigi, prestonici ove zemlje? Kako sam već tri puta imao priliku da posjetim ovaj grad, u ovom putopisu želim sa vama da podijelim neka svoja zapažanja, kao i preporuke za mjesta koja vrijedi posjetiti. Tačnije, sastavio sam listu od 12 najboljih stvari koje trebate uraditi dok ste ovdje, kako biste na pravi način iskusili svu ljepotu koju ovaj grad nudi.

A ako mogu biti malo subjektivan prije nego krenemo sa obilaskom grada, moram priznati da mi je uz Talin, Riga jedan od naljepših gradova sjevera Evrope i vjerovatno jedan od najpotcijenjenijih gradova na našem kontinentu, a uskoro ćete vidjeti i zašto to kažem.

Šta vidjeti u Rigi – TOP 10 lokacija

1. Prošetajte Vecrīgom – starim dijelom grada

Vecrīga stari grad Rige

Bez dileme mjesto koje ćete sasvim sigurno obići dok ste u Rigi i dio grada u kojem ćete provoditi najviše vremena je Vecriga. Smješten na desnoj strani Daugava rijeke koja protiče kroz grad, stari grad Rige zbog svog značaja, dio je UNESCO kulturne baštine, a zbog svoje ljepote, vjerovatno i jedan od najljepših starih gradova u ovom dijelu svijeta.

Iako je za vrijeme Drugog svjetskog rata, skoro trećina objekata uništena, nakon proglašenja nezavisnosti zemlje 1990. godine, veliki dio je ponovo restauiran, te danas izgleda zaista sređeno. Počev od šarenih fasada jarkih boja koje izgledaju kao da su juče stavljene, velikog broja različitih barova i restorana, te ulica popločanih kaldrmom zbog kojih dok hodaš imaš osjećaj da si se vratio nekoliko vijekova u prošlost, šetnja ovim ulicama, zaista je jedno posebno iskustvo.

Dobro je znati

Stari grad zaista je veliki, sa stotine malih ulica, prepunih kafića, restorana i prodavnica, te će vam sasvim sigurno trebati nekoliko sati da ga u potpunosti istražite.

2. Uživajte u art nuvo arhitekturi

Art nuvo zgrade Riga

Da li ste znali da se u Rigi nalazi više od 800 zgrada izgrađenih u art nuvo stilu, što je više nego u bilo kojem drugom gradu na svijetu? Jedan od razloga ovolikog broja ovih prelijepih objekata najviše leži u činjenici da je grad u određenom periodu svog razvoja doživio pravi finansijki bum, te su mu bile potrebne elegantne zgrade koje bi zadovoljile ukus sve većeg broja buržoazije koja se naseljavala ovdje.

Dobro je znati

Većinu art nuvo zgrada koje možete prepoznati po svojim izrezbarenim vratima, bogatim cvijetnim dekoracijama i skulpturama žena, pronaćićete u dijelu grada imena “Centrs”, kao i sjeverno i istočno od Vecrige.

3. Uslikajte se ispred “Kuće crnih glava”

Kuća Crnih glava Riga

Za vjerovatno najbolju sliku iz grada, otiđite na glavni trg u gradu i uslikajte se ispred takozvane House of the Blackheads, ili ti “Kuće crnih glava”, sasvim sigurno jednog od najljepših objekata ne samo u Rigi, već i u čitavoj Latviji!

Iako prvobitno izgrađena davne 1334. godine, kuća je uništena od strane Njemaca za vrijeme Drugog Svjetskog rata, da bi potom ponovo bila obnovljena 1999. godine, čineći je svega nešto više od 20 godina starom. Ipak, podrum kuće koji datira iz 14. vijeka, ostao je u popunosti sačuvan sve do danas, a možete ga posjetiti od utorka do nedjelje. Inače, ovo mjesto poznato je po tome što je predstavljalo centar trgovine grada tokom dugog niza godina, ali i po činjenici da su “Blackheadsi” koji su inače bili poznati kao neženje, organizovali neke od najvećih zabava i proslava tog vremena.

Dobro je znati

Ispred same kuće nalazi se jedna statua koja prikazuje viteza, veoma česta u njemačkim srednjovijekovnim gradovima, kao i jedna oznaka na podu, koja označava mjesto na kojem je davne 1510. godine ukrašeno prvo Božićno drvo ikada. Kao dekoracija su korištene crvene trakice, voće i umjetne ruže.

Mada, ako odete u Estoniju, tamo će vam vjerovatno reći da su oni ti koji su zaslužni za prvo Božićne drvo, te je ovo poprilično česta tema polemike na ovim prostorima. Nešto kao što je recimo za Teslu kod nas. Ili za ajvar. Ili…ma imamo mi toga previše ipak.

4. Upoznajte drugu stranu grada i posjeti Spomenik Slobode

Spomenik Slobode Riga

A da Riga ima i onu drugu stranu, najbolje pokazuje Spomenik slobode, koji se nalazi odmah izvan starog grada Riga, a napravljen u čast stradalim žrtvama u Latvijskom ratu za nezavisnost koji je trajao od 1918-1920. godine. Ovo mjesto je posebno po tome što je za vrijeme sovjetske okupacije bilo praktično zabranjeno pokazivati bilo kakvo poštovanje prema ovom objektu, polagati cvijeće na njega ili čak mu prilaziti.

Na vrhu spomenika, nalazi se žena koja u rukama drži tri zvijezde koje predstavljaju tri Baltičke zemlje – Litvaniju, Latviju i Estoniju, mada su Rusi kasnije napravili svoje tumačenje ovog spomenika, rekaviši da on u suštini predstavlja Rusiju koja kontroliše ove tri zemlje, što naravno nije tačno.

Dobro je znati

Odmah kraj spomenika, nalazi se i ovaj zanimljivi Riga znak.

5. Kupujte na Glavnoj pijaci u gradu

Centralna pijaca u Rigi

Kao još jedno mjesto u gradu u kojem se lako može osjetiti sovjetski uticaj, bez dileme je Glavna pijaca u gradu, jedna od najvećih i najposjećenijih pijaca u čitavoj Istočnoj Evropi, inače zaštićena od stane UNESCO-a. Koliko je ovo mjesto zapravo veliko, najbolje govori podatak da svakoga dana oko 100 000 ljudi prođe ovim ulicama u potrazi za hranom, garderobom, ili nekim drugim stvarima.

Pijaca ima svoj otvoreni dio na kojem se pretežno prodaje voće, povrće i odjeća, kao i nekoliko zatvorenih zgrada izgrađenih tokom 20-ih godina prošlog vijeka, koje su svojevremeno služile kao hangari za njemačke avione.

Dobro je znati

Ono što je zanimljivo, je da svaka od zgrada ima nešto posebno, a u pojedinim možete pronaći zaista neobične stvari kao što su dimljene jegulje, pašteta od konoplje, te razne vrste lokalne latvijske hrane, koje vjerovatno ranije niste imali priliku probati.

Topla preporuka za ovo mjesto ukoliko želite da osjetite drugu stranu života u zemlji.

6. Naučite više o zanimljivoj skulpturi četiri životinje

Spomenik 4 svirača Riga

Nakon posjete pijaci, preporuka je da se vratite u stari dio grada i obiđete ovu zaista simpatičnu atrakciju imena “Gradski muzičari Bremena”. Naime, legenda kaže da su ove četiri životinje; magarac, pas, mačka i pijetao, jednog dana od straha da će biti ubijeni, odlučili da pobjegnu iz mjesta u kojem su živjeli i odu u njemački grad Bremen kako bi postali muzičari. Na kraju, umjesto u Bremen, četiri žiotinje prevarile su jednu grupu pljačkaša I zauzele njihovu kuću, te iako nisu postali muzičari, živjeli su srećno do kraja života.

Spomenik u njihovo ime kojeg danas imate priliku vidjeti, Rigi je poklonio upravo grad Bremen 1990. godine, a ono što je zanimljivo za njega je što nosi značajnu političku poruku. Naime, za razliku od originalne priče u kojoj životinje gledaju kroz prozor, ovdje one gledanje kroz “čeličnu zavjesu” a kad provire iza nje, iz zatvorenog istoka,  mogu da vide svu slobodu i prava života na zapadu.

Dobro je znati

Vjeruje se da će vas pratiti dobra sreća ukoliko dodirnete glave ovih životinja. Ako dodirnete magarca, imaćete 25% sreće, ako sa njim dodirnete i psa 50%, mačku 75%, a ako uspijete da dodirnete i pijetla na vrhu što vjerujete da uopšte nije lako, dobijate 100% sreće u životu.

7. Posjetite crkvu svetog Petra

Crkva svetog Petra Riga

Praktično odmah kraj skulptura životinja, nalaz se i crkva svetoga Petra, koja sa svojim 123 metra visokim tornjem, sasvim sigurno predstavlja jedan od simbola staroga grada. Izgradnja crkve, započela je još u 13. vijeku, a tokom 15. i 17. vijeka, doživjela je još dvije faze konstrukcije, koje su joj dale ovaj lijepi šmek renesanse i baroka koji vidimo danas.

Međutim, toranj u gotičkom stilu koji je izgrađen u 15. vijeku srušen je 1660. godine, da bi potom 1721. godine, bio izgrađen novi kojeg je nekih 30 godina kasnije uništio grom. Novi toranj koji je napravljen, srušen je za vrijeme Drugog svjetskog rata, da bi ovaj posljednji kojeg imamo danas, bio izgrađen 1960. godine.

Dobro je znati

Tokom posljednje rekonstrukcije crkve, u nju je ugrađen lift koji vas danas može popeti na visinu od 72 metra sa koje imate zaista fantastičan pogled na grad.

P.S. a kad ste već tu, iskoristite priliku da napravite fotku na ovom zaista divnom mjestu.

8. Isprobaj Crni Balzam – tradicionalno piće zemlje

Crni Balzam Riga

Teško da postoji poznatije piće u zemlji od Crnog Balzama. Napravljen od čak 24 vrste različitih biljaka, stanovnici Latvije će vam obično reći da Balzam (kao i naša rakija), liječi apsolutno sve bolesti koje imate. Bilo da ste prehlađeni, ili vas boli glava ili možda imate povredu mišića, samo ispijte koju čašicu ovog prilično jakog pića i svi problemi će nestati. Doduše, jedino što još nije uspio da liječi su slomljena srca.

Dobro je znati

Danas postoji nekoliko varijanti Balzama, a onaj originalni je smeđi i ima 45% alkohola, mada postoje i blaže varijante, nalik na likere. Stoga, ako tražite poklon za dragu osobu, možda upravo ovo može biti jedna od opcija. Ta osoba ne mora nužno da voli alkohol. Samo joj recite da ste joj uzeli nešto što liječi sve bolesti i probleme.

9. Kupite amber (ćilibar) na poklon

Amber dragi kamen

Ako već odlučite da preskočite balzam, jedna od stvari koja će sigurno oduševiti vaše drage ljude, je komadić kamena amber, ili ćilibara kako se naziva kod nas. U Latviji se koristi u mnogo formi, pa ga tako lokalci stavljaju na broševe, koriste za minđuše, ogrlice, a od njega čak prave i sapun!

Ono što je zanimljivo je da iako se amber često smatra dragim kamenom, on suštinski predstavlja smola od bora, te je cijenjen zbog svoje ljepote i iznimno dugog postojanja. Naime, najstariji amber pronađen do danas, star je oko 320 miliona godina, a mlađi komadi koji mogu da se obično nađu u prodaji, stariji su od 100 000 godina, jer je potrebno jako mnogo vremena da se od smole stvori kamen. A znajte da se može desiti da amber koji kupite, sadrži i tragove paprati, vilinih kinjica ili insekata, koji su ostali zarobljeni u borovoj smoli tokom hiljada godina.

Dobro je znati

Amber se svojevremeno u azijskim zemljama smatrao “dušom tigra”, te je smatran za kamen koji daje hrabrost. Mnogi ljudi su ga nosili sa sobom kao zaštitu tokom dugih putovanja, a vjerovalo se da uz to privlači sreću, otklanja strahove, balansira emocije i čisti ljudski um.

10. Obiđite i gradsku katedralu

Riga katedrala

Pored crkve svetog Petra, još jedan religijski objekat koji ne smijete propustiti dok ste ovdje je gradska katedrala, koja predstavlja sjedište nadbiskupa evangelijske protestantske crkve u zemlji.

Iako je građevina tokom dugog niza godina mijenjala svoj izgled, temelji za njenu gradnju postavljeni su još u 13. vijeku, a kao i gotovo sve ostale crkve u starom dijelu grada, na njenom vrhu se umjesto krsta nalazi pijetao. Ovaj ovdje, posebno je značajan, jer se zbog svoje težine od čak 86 kilograma, koristi kao sprava za mjerenje jačine vjetra.

Dobro je znati

Unutar crkve, nalaze se najveće orgulje na svijetu sa čak 6718 cijevi, izgrađene 1880. godine,

11. Prošetajte kraj Švedskih vrata

U srednjovijekovno vrijeme, grad je štitio 90 metara dugački zid, sa 20 tornjeva koji su služili kao osmatračnice. Zid je u to vrijeme imao osam vrata, a jedina koja su ostala očuvana do danas, su Švedska vrata.

Kao jedan od razloga zbog kojeg je samo ovaj dio ostao sačuvan, leži najviše u činjenici da je tokom godina pretvoren u mjesto stanovanja, a ne odbrane grada, a njegov stanar svojevremeno je bio i glavni dželat grada, koji bi svako jutro dok bi se pripremao za egzekuciju, imao običaj da položi crvenu ružu na prozor u sredini zgrade.

Dobro je znati

U blizini Švedskih vrata, nalazi se veliki broj zaista lijepih restorana i kafića, kao što je recimo Garaža.

12. Izgubite se u šarenim ulicama

A nakon što se sve obiđete i posjetite, ostavite si barem nekoliko slobodnih sati da se jednostavno izgubite u ovim prelijepim ulicama i uživate posmatrajući svaki detalj ovog gotovo savršenog grada. Te boje

I onda kada mislite da se sve vidjeli, uđete u neku sasvim običnu ulicu koje gotovo da nema na mapi i doživite ovo.

Stari grad Rige

Pa potom ovo.

Jednostavno, kojim god putem da krenete, obećavam da će vam Riga ponuditi jedno zaista posebno iskustvo.

Dobro je znati

Da čovjeku ne treba mnogo da bude srećan i zadovoljan. Nekako, kada vidi ove ulice i svu ovu ljepotu, sve drugo postane nebitno.

Kako najlakše doći u Rigu?

Aerodrom u Rigi

Naša ruta za dolazak u Rigu bili su Ryan Air letovi iz Banjaluke za Brisel, pa potom iz Brisela za Rigu, a četiri povratne karte izašle su oko 70 evra po osobi bez prtljaga, što je zaista odlična cijena.

Ako vas zanima još o jeftinim putovanjima iz Banjaluke, pisao sam ovaj tekst o 5 egzotičnih destinacija u koje možete otići za manje od 100 evra.

Cijene u Rigi

Osim po činjenici da smo za sve letove do grada i nazad platili zaista malo, Rigu ćemo pamtiti i po sasvim ok cijenama, a pojedine stvari na koje smo nailazili u marketima, nerijetko su bile niže nego kod nas.

Više o cijenama u zemlji, stiže uskoro u videu iz Rige.

Preporuka za smještaj u Rigi

Central Hostel riga

Sad već pretpostavljate da ni smještaj u gradu ne bi trebao biti previše skup, zar ne? Iako smo se razmišljali da li da rentamo neki stan putem Airbnb-a ili da ipak odemo u hostel, na kraju je opcija pala na Central Hostel, gdje smo za 14 evra po osobi, imali privatnu sobu sa pogledom.

Inače, računajte da za 20-30 evra po osobi možete zaista pronaći ok smještaje u blizini staroga grada.

Preporuka za restoran u Rigi

Lido restoran

Ako vas zanima na kojem mjestu u gradu možete probati tradicionalnu latvijsku kuhinju po zaista dobrim cijenama, velika preporuka za restoran Lido. Lociran na desetak mjesta širom grada, restoran nudi dosta dobar izbor tradicionalne, kao i klasične hrane koju obično očekujete od restorana, te će svako siguran sam pronaći nešto za sebe.

Mada, što se tiče klope, ne očekujte neka čuda. Kuhinja Latvije prilično je bazična i bez pretjeranih inovacija, mada su mi se mnogo dopali poseban crni hljeb (Rye bread) i ovaj domaći dezert imena Rupjmaizes kārtojums koji se isto pravi od ovog hljeba, a kojeg vidite lijevo na fotografiji ispod.

P.S. Iako sam neko ko gotovo da ne jede hljeb, ovaj ovdje usudio bih se reći možda je i najbolji koji sam ikada probao. Onako blago ljutkast, hrskav i punog okusa….ma savršen!

Preporuka za supermarket u Rigi

Rimi supermarket

Ako ste ipak na budžetu i ne želite da jedete po restoranima, lanac supermarketa Rimi, odličan je izbor. Ovaj možda i najpopularniji market u sve tri zemlje Baltika, nalazi se na mnogo lokacija u svakom većem gradu u ovim zemljama, te ima zaista odličan asortiman proizvoda po jako dobrim cijenama.

Kako mi se dopala Riga?

Vecrīga stari grad Rige

Mislim da je kroz dosadašnje čitanje ovog teksta prilično lako zaključiti da mi se dopao grad, zar ne? A i činjenica da sam se u njega vratio tri puta, isto govori za sebe. Iako mi je Talin najljepši grad koji sam vidio na Baltiku, Riga je sasvim sigurno jedan od gradova koji će vas oduševiti kako svojom ljepotom, tako i činjenicom da je izrazito pristupačan grad za putovanje. Ne pretjerano skup, dovoljno veliki da ima mnogo toga da se vidi i radi, ali ne previše, pa ti rijetko kada treba javni prevoz. Osim odlaska do aerodroma i nazad, niti jednom ga nismo koristili.

Da budem iskren, iako su Prag, Beč i Budimpešta bez sumnje na glasu kao najljepši gradovi “ove vrste” u Evropi, mislim da Riga nimalo ne zaostaje za njima, a da je uz to, posebno u odnosu na Beč, mnogo povoljnija.

Pište mi kako vam se dopao grad i da li ste bili u Rigi do sada. Pišite mi i ako imate dodatnih preporuka za moju četvrtu posjetu gradu. A ako vas zanima više o zemlji, zavirite i na tekst koji sam pisao o zanimljivostima u Latviji.

A za više ovakvih priča o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog, na kojem u detalje pišem o svojim avanturama.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *