Šta vidjeti u Sao Paulu

Šta vidjeti u Sao Paulu? (TOP 10 lokacija)

Zanima vas šta vidjeti u Sao Paulu? U ovom tekstu, nalazi se 10 najljepših lokacija koje vam preporučujem da posjetite kada se nađete u najvećem gradu Južne hemisfere. Iako Sao Paulo možda nije onaj Brazil koji obično imamo u glavi kada maštamo o ovoj zemlji, činjenica je da ovdje živi preko 16 miliona ljudi, te da je ovo vjerovatno jedan od najfascinantnijih gradova na čitavom svijetu.

I ako bih trebao kratko da ga opišem, bio bi ovo Njujork tropa, grad koji nikada ne spava i u kojem ćete pronaći apsolutno sve što poželite, samo ako znate gdje da tražite.

Za one koje zanima, snimio sam i poseban video o ovom gradu u trajanju od skoro pola sata, koji možete pogledati na linku ispod.

A za dodatnu literaturu, nastavite čitati dalje tekst.

Šta vidjeti u Sao Paulu – TOP 10 lokacija

1. Prošetajte Avenidom Paulista

Avenija Paulista

Bez dileme, centralno mjesto grada, zauzima čuvena Avenida Paulista, kilometarski dugačka ulica u kojoj ćete praktično naći sve što poželite. Gomila barova, restorana i prodavnica, čine ovo mjesto jednim od najčešćih mjesta sastajanja za ovdašnje lokalce, a veliki broj muzeja, među kojima je i čuveni MASP o kojem ću uskoro pisati, kao i odlični rooftopovi sa kojih imate nevjerovatne poglede na grad, privlače i brojne turiste.

Tako da, ako želite da doživite onu pravu energiju grada i osjetite duh Sao Paula, teško da možete pronaći bolje mjesto od ovog.

2. Posjetite Se katedralu

Se katedrala Sao Paulo

Iako prilično moderan grad, Sao Paulo ima i staru jezgru kojim ponosno dominira Se katedrala. Katedrala je izgrađena na mjestu nekadašnje katedrale koja je prethodno srušena, a završena je 1967. godine nakon skoro 50 godina rada, ponajviše iz razloga što je njena izgradnja započela pred početak Prvog svjetskog rata.

Katedrala je izgrađena u neogotičkom stilu, a osim njenog impozantnog izgleda, moram spomenuti da se u unutrašnjim prostorijama nalaze orgulje od 10 000 cijevi, koje važe za jedne od najvećih orgulja na svijetu, koje zajedno sa prelijepim vitražima i raskošnom arhitekturom, predstavljaju zaista posebnu pojavu.

IZNENADILO ME JE

Ono što me je doduše malo iznenadilo tokom posjete ovom mjestu je što se ispred same katedrale nalazio zaista veliki broj beskućnika i narkomana, te nas je većina ljudi upozorila da ne ostajemo mnogo ovdje, jer trenutno ovo mjesto nije previše sigurno. Kada vidi čovjek ovakav objekat očekuje da je u njegovom okruženju sve uređeno i dotjerano, ali onda ipak shvati da je u Brazilu, gdje je sve moguće.

3. Kupite voće na Gradskoj pijaci

Gradska pijaca Sao Paulo

Često kažem da ako želite da upoznate pravi duh nekog grada ili zemlje, da je pijaca jedno od najboljih mjesta za to! Nigdje kao na pijaci, čovjek ima priliku da upozna toliki broj lokalaca i osjetiti pravu energiju grada. Da vidi obične ljude koji rade obične stvari, a čija običnost svakome putniku predstavlja nešto zanimljivo i posebno, jer upravo na osnovu nje dobijamo sliku kako se živi negdje.

Stoga, ako bih mogao iskreno da vam preporučim jedno mjesto koje nikako ne smijete zaobići dok ste u gradu, bila bi to Gradska pijaca ili Mercado municipal, u kojoj ćete na samo jednom mjestu pronaći bezbroj štandova ukusnog egzotičnog voća iz svih krajeva svijeta, gomilu restorana vrhunske hrane, kao i razni broj, njima opet običnih, a nama sasvim posebnih prodavnica.

4. Uslikajte se kod nekog od grafita u Beco do Batman

Beco do Batman grafiti

Mjesto koje me je vjerovatno najviše oduševilo u čitavom gradu. Iako prije dolaska ovdje, nisam naišao na mnogo priča o ovom mjestu, moj drugar Nejtan, rođeni paulista i jedan od najvećih zaljubljenika u prostore bivše Jugoslavije, preporučio mi je da ga posjetim.

U pitanju je jedna veća ulica koja je sa svih strana oslikana raznim grafitima milion boja. Mjesto se inače nalazi u dijelu grada Vila Madalena, a nastalo je 80-ih godina prošlog vijeka, kada je na tada praznim zidovima, urađen prvi grafit Betmena. Vidjevši to, studenti sa Akademije likovnih umjetnosti u gradu, počeli su da dolaze ovdje, a priča se vrlo brzo proširila širom svijeta, pa su osim domaćih i mnogi strani grafiti umjetnici, počeli da dolaze ovdje, ostavljajući svoj trag na ovim zidovima.

Zanimljivo je da se svako malo, stari grafiti brišu i da se rade novi, uvijek sa prethodnim odobrenjem umjetnika.

5. Zavirite u Muzej umjetnosti (MASP)

Muzej Umjetnosti Sao Paulo

Muzej Moderne umjetnosti Sao Paula, poznat i pod nazivom MASP, otvoren je 1968. godine, te važi za jedan od muzeja sa najvećom kolekcijom umjetnina u čitavoj Južnoj Americi!

Sa preko 8 000 djela, među kojima se mogu vidjeti radovi Van Goga, Pikasa, Renoara, Matisa, Miroa i mnogih drugih, MASP je bez dileme must see mjesto za sve ljubitelje umjetnosti koji planiraju posjetu Brazilu. U muzeju se isto tako nalaze i 73 bronzane skulpture Degasa, a iako radovi koji mogu da se nađu ovdje, idu i do vremena renesanse, muzej je pretežno fokusiran na umjetnička djela sa polovine 20. vijeka, te se u njemu mogu vidjeti i neki od najznačajnijih brazilskih umjetnika kao što su Portinari i Di Cavalcanti.

6. Ne propustite Muzej fudbala

Muzej fudbala Sao Paulo

Iako se na samo 90 minuta vožnje od Sao Paula u mjestu Santos, nalazi muzej čuvenog Edson Arantesa do Nascimenta, poznatijeg kao Pele, ljubitelje fudbala zanimaće to da se u Sao Paulu nalazi muzej posvećen ovoj kako je vole nazvati drugoj religiji Brazila.

Muzej je smješten unutar stadiona Pacaembu na zapadnoj strani grada, a unutar njega, između ostalog imate priliku vidjeti veoma zanimljivu priču o tome kako je fudbal od sporta namijenjenog bogatom sloju Engleske elite, kasnije postao sport koji će igrati čitav Brazil i jedan od simbola po kojem prepoznajemo ovu zemlju. Čak i ako niste prevelik ljubitelj ove igre, ovdje ćete na veoma slikovit način imati priliku naučiti više o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu i možda bolje razumijeti zbog čega su Brazilci toliko ludi za loptom.

Topla preporuka.

7. Osjetite “američki duh” grada

Moderni dio Sao Paula

Da li ste znali da se u Sao Paulu na ulicama može vidjeti čak šest miliona automobila, te da su ovdašnje gužve u saobraćaju među najvećima u svijetu? Ili to da se u gradu dnevno obavi više od 700 letova helikoptera, što je najviše u svijetu? A znate li da se ovdje nalazi i najveći broj nebodera u čitavom Brazilu?

I nekako, kada sa određnih mjesta pogledam ovdašnje ulice i nebodere, imam osjećaj kao da sam u nekom milionskom gradu negdje u Americi. Zbog palmi koje vidim, rekao bih da sam u Majamiju, ali onda se sjetim da Sao Paulo nema more. Možda bih rekao da je ovo Čikago, ali klima ovdje je mnogo toplija i vjetar gotovo nikada ne puše.

Ali bilo kako bilo, mislim da će svi ljubitelji Amerike, bez dileme pronaći mnogo ljubavi i u ovom gradu, jer ima neki američki vibe koji se dobro osjeti dok si ovdje.

8. Pogledajte predstavu u Gradskom pozorištu

Za sve ljubitelje umjetnosti, osim MASP-a, tu je i Gradsko pozorište grada. Smatrano kao jedno od najznačajnijih mjesta za izvođenje predstava u čitavoj Južnoj Americi, ovo mjesto tokom godina postojanja, ugostilo je neke od najznačajnijih muzičara i plesača, među kojima su Rudolf Nurejev, Tita Rufo, Enriko Karuzo, Maria Kalas,, Arturo Toskanini i Mikhail Barišnjikov.

Osim značajnih predstava i koncerata, Gradsko pozorište poznato je i po tome što svojim izgledom, mnogo podsjeća na čuvenu parišku Operu, u čijem stilu gradnje ima dosta italijanske renesanse.

ZANIMLJIVO

Kao što je i samo pozorište izgrađeno u evropskom stilu, tako je i ispred njega postavljena ova prelijepa fontana sa slike, inače inspirisana čuvenom fontanom di Trevi u Rimu.

9. Prošetajte parkom Ibirapuera

Ibirapuera park Sao Paulo

Kao najbolji dokaz da Sao Paulo ipak nije jedna velika džungla na asfaltu, pokazuje Ibirapuera park, ogormna zelena površina smještena u Zoni Sul, najeltinijem dijelu grada. Sa velikim brojem jezera, staza za šetanje, igrališta za djecu, kao i zanimljivih spomenika i muzeja, ovo je bez dileme jedno od najdražih vikend mjesta lokalaca ovog grada.

Dizajn park inače je uradio Roberto Burle Max, a građevine čuveni Oscar Niemejer, te tako u sklopu parku možete očekivati da pronađete mnogo toga zanimljivog i neobičnog, počev od Auditorijuma Ibirapuera, veoma moderne muzičke dvorane koja se smatra jednim od najboljih mjesta za koncerte u čitavom gradu, Muzeja Aeronautike i Folklora u kojem se nalaze modeli aviona i opreme za letenje, kao i preko 20 000 predmeta posvećenih običajima i tradiciji čitavog Brazila.

10. Doživite svijet na jednom mjestu

grafiti Sao Paulo

U prethodnih devet stavki, vidjeli smo da Sao Paulo nudi niz različitih stvari za svakoga ko ga posjeti, ali koje opet, ruku na srce i nisu spektakularne. Treba biti iskren i reći da Sao Paulo nije grad koji će vas svojom ljepotom očarati. Sao Paulo nije onaj Brazil koji vjerovatno većina nas zamišlja.

Ovo je mjesto u kojem se umjesto sambe obično sluša strana muzika, umjesto kaipirinje pije njemačko pivo, a umjesto plaže, u slobodno vrijeme obično odlazi u muzeje ili barove. Mjesto u kojem živi najviše Japanaca izvan Japana i u kojem se dnevno pojede više pice nego u Rimu, iz razloga što veliki broj stanovnika grada ima italijansko porijeklo. I baš iz ovog razloga, mislim da je da biste razumijeli i doživjeli pravi Brazil, neophodno doći ovdje, jer ovo je vjerovatno uz Ameriku, zemlja sa najviše kontrasta i razlika. Zemlja toliko različita da baš svako ko čita ove redove sada može biti Brazilac. Da, čak i ti dragi čitaoče.

Rekao bih da ovaj grad predstavljala pravi svijet u malom i ako biste me pitali koja je najveća prednost posjete ovom mjestu, bilo bi to baš ovo. Prilika da na samo jednom mjestu, pronađete praktično sve što vaša mašta može da zamisli. Bilo da se radi o restoranima, prodavnicama ili mjestima za izlazak, Sao Paulo će vam sasvim sigurno ponuditi ono što želite.

Moje pitanje za vas je, da li ste bili u Sao Paulu do sada i kakva su vam iskustva? Da li biste je posjetili ako biste imali priliku?

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *