Šta vidjeti u Ženevi – (TOP 8 stvari)

Vjerujem da ste već čuli kako Ženevu stavljaju u grupu skupih gradova, čija je turistička promocija obilježena visokim cijenama i skupim atrakcijama. Istina, standard po kojem živi nešto manje od 200 000 stanovnika je zaista visok, iako su i sami stanovnici naviknuti na takav način života, neki uz svoja radna mjesta, a neki pak poznavajući trgovine koje imaju niže cijene (da, ima ih i takvih u Ženevi).
Ukoliko u sebi imate i mrvu želje za putovanjem, ne preskačite ovaj grad jer uz prirodne atrakcije je bogat muzejima i plodovima ljudskog rada koje nećete vidjeti negdje drugo.
Pa da krenemo.

Šta vidjeti u Ženevi – TOP 8 lista

1. Ženevsko jezero (franc. Lac Léman)

Ženeva jezero

Drugo je najveće jezero u srednjoj Europi, a Švicarska ga dijeli manjim dijelom s Francuskom. Dugo je čak 73 km, a široko 14 km. U ovom dijelu jezera, u Ženevi, rijeka Rhona se ulijeva u Sredozemno more. Lokalno stanovništvo, kao i turisti, jezero koriste za osvježavanje i kupanje u vrućim ljetnim danima, kao i za vožnju pedalinama, brodovima i slično.

Za najmlađe, jezero je dom brojnim labudovima koji su pitomi i vole se hraniti.

2. Fontana Jet d’Eau

 Fontana Jet d'Eau

Bilo kojeg stanovnika Ženeve da pitate za simbol grada, svi će reći isto – vodoskok na Ženevskom jezeru. Smatra se najvišom fontanom u Europi, koja baca vodu do 140 metara u visinu. Zanimljivo je da fontana ne radi „puno radno vrijeme“, nego ovisno o dobu godine (ljeti duže, zimi kraće).

Što je zapravo današnja fontana?

Raspitala sam se kod rodbine koja tamo živi i njegova prvodobna namjena je bio ventil za ispuštanje tlaka i viška vode iz mini centrale koja se trebala graditi.

3. Engleski vrt (Jardin anglais)

Engleski vrt

Jedan od najpoznatijih vrtova i zelenih površina u Ženevi je Engleski vrt koji se nalazi u samom centru grada, odmah pored već spomenutog simbola grada. Prepoznatljiv je po velikom cvjetnom satu.

Ne kažu bez razloga „točan kao švicarski sat“. Razlog postavljanja velikog sata jeste simboliziranje urara Švicarske kao najboljih u svijetu, a u samoj Ženevi ima nebrojeno puno urara i prodavaonica satova, od onih skupih poput Rolex-a do onih običnih i jeftinijih.

Iza ovog prepoznatljivog sata nalazi se brončana fontana i spomenik ujedinjenju Švicarske. Ovaj dio od engleskog vrta do fontante je predivan, možda čak ljepši i zimi kada su dužinom šetnice postavljene drvene kućice s božićnim motivima i suvenirima.

4. Katedrala sv. Petra (La cathédrale de Saint Pierre)

Ova katedrala je protestantsko svetište, s čijih se tornjeva pruža pogled na cijelu Ženevu. Nalazi se na uzvišenom dijelu u centru grada, do koje možete doći iz jedne od najpoznatijih ulica kojom prolaze tramvaji i gdje se nalaze sve najpoznatije svjetske trgovine (podsjeća na zagrebačku Ilicu). Ulaz u katedralu je besplatan, a za nezaboravan pogled iz tornjeva trebate platiti. U katedrali su velike orgulje, visoki stropovi, mozaici, grob i spomenik vojvode Rohana Chapela i vrata iz 15. stoljeća.

5. Palača Ujedinjenih naroda

Ženeava UN

Švicarska kao jaka gospodarska zemlja je sjedište brojnih svjetskih i europskih organizacija, a posebno Ženeva u kojoj su između ostalog i Palača Ujedninjenih naroda, velika zgrada Crvenog križa i slično. Ispred zgrade Ujedinjenih naroda su postavljene sve zastave država koje su članice UN-a, a neposredno ispred nje, preko puta ulaza u palaču, je visoka drvena stolica (oko 12 metara) čija je jedna nogara otkinuta. Ona je simbol za suprotstavljanje korištenja protupješačkih mina.

6. Botanički vrtovi

Botanički vrtovi

Iako ima mnogo zelenih površina, Ženeva je poznata i po botaničkim vrtovima kojih ima mnogo i svaki ima svoju posebnu priču. Raprostranjeni su po cijelome gradu, osim u strogom centru. Jedan od većih vrtova ima čak 16 000 hektara.

7. Sportske aktivnosti

Mislim da nije potrebno objašnjavati što je to paraglajding, a još manje kakav je to osjećaj doživjeti iznad Ženeve. Ukoliko ste avanturističkog duha, svakako preporučujem da spojite adrenalin i uživanje u jedan spust iznad Ženeve s nevjerojatnim pogledom.

Za one koji se pak ne vole odvajati od tla, mogu probati jedrenje na ženevskom jezeru, koje je iz dana u dan sve popularnije. Ako ste onaj tip koji se voli odmarati bez avanturizma, uz jezero imate mogućnost uživati u kupanju na brojnim bazenima u gradu, prilagođenim za sve dobne skupine, kao i teniske i nogometne terene. (Inače, tenis je jedan od najpopularnijih sportova u Ženevi – Federer koji je u svjetskom teniskom vrhu je idol za mnoge koji se bave tim sportom.)

8. Muzeji

Kao grad sa zanimljivom poviješću, Ženeva je bogata muzejima. Neki od najpoznatijih su: Musee d’ethnographie de Geneve, Museum d’Histoire naturelle, Patek Phillipe Museum, Musée d’Art Et d’Histoire... Svi muzeji imaju zasebno radno vrijeme, ulaznice su pristupačne i možete svašta vidjeti, od umjetnina, povijesti Ženeve, etnografije…

Tekst pisala: Anđela Vidaković

P.S. Ukoliko te zanima još putopisa čitala Rija, pogledaj i ovu priču o TOP 5 stvari koje možeš vidjetu u Andaluziji.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *