Taksiji u svijetu – I dio

Danas vam donosim priču o tome koliko se taksi prevoz razlikuje u zemljama svijeta. Toliko se razlikuje da sve ono što je zanimljivo nije moglo da stane u jednu priču, pa sam je podijelio na dva dijela.
Od yellow cab-a u New York-u, aviona na Maldivima pa do slonova na Tajlandu, otkrijte kakvi su sve taksiji u svijetu.

 

LONDON

Taksiji u svijetu. Čuveni Londonski taksiji

Taksiji u Engleskoj, popularni crni “Hekniji” vuku korijene još iz XVII vijeka. Najlakše će te ih naći na njihovom stajalištu, a prosječna cijena vožnje za 1 km iznosi oko 2 funte. Inače, taksisti u Londonu prije početka sa radom, moraju da prođu određene testove, prije svega poznavanja geografije Londona, ali isto tako i odnosa sa klijentima.

ITALIJA

Inače se kao taksi koriste Fiat, Ford i Mercedes. Taksiji su čest način prevoza u Italiji, ali postoji jedna zamka ovdje. Mnogo ljudi do sada se žalilo da pozovu taksi koji kada dođe do njih, već ima nekoliko evra na taksimetru. To je zato što pojedini taksisti uključe taksimetar od trenutka poziva, a ne trenutka kad počinje vožnja. Pripazite na ovo
NEW YORKNew York City: The famous yellow Fords are due to be replaced in 2013 with this, the Nissan NV200.

Kad zamislimo taksi, vjerovatno ga zamišljamo žute boje. Čuveni “yellow cab” (žuti taksi) saobraća u svih pet kvartova Njujorka. Kao i sve ostalo u Americi, na svaku uslugu se ostavlja bakšiš u iznosu od oko 20 posto. Prosječna cijena po kilometru iznosti oko 2 $.

KUBA

E sad koliko je ovo automobil ne znam, ali taksiji u Kubi obično izgledaju kao ovaj na slici. Šta je u pitanju procijenite sami, meni više liči na kacigu Formule 1 🙂 Taksiji je ovdje jako povoljan i koštaće vas manje od 1 dolara po kilometru. Mada, s obzirom da javni prevoz na Kubi košta svega nekoliko centi, razmislite čime ćete se voziti.

NJEMAČKA

Stuttgart: German cars run wild as taxis throughout the country. Mercedes' E-Class is a popular choice.

Mercedesi kao taksi vozila u Njemačkoj? Ko bi rekao 🙂

INDIJA

New Delhi: The three-wheel Tuk Tuk is still prevalent in New Delhi.

Ukoliko ste u Indiji, taksi ćete morati zaustavliti na ulici. Po ulasku se dogovarate sa vozačom za cijenu, mada koju god da vam kaže biće vam jeftino, jer su taksiji u ovoj zemlji izuzetno povoljni

MOSKVA

Moscow: There are some crazy cabs in Moscow. This $400,000 Maybach 62 is just one of the wilder rides roaming the streets.

Da se razumijemo ovo nije običan taksi u Moskvi. Međutim, ovaj Majbah, koji košta oko 400 000 $, zasigurno će privući pažnju na ulicama. Ova vrsta taksija je naravno samo za priviligovane, a u Moskvi postoje i jeftinije varijante prevoza. Mada, ipak ste u Rusiji pa ne očekujte ništa previše jeftino.

BUENOS AIRES

Buenos Aires: This Renault R12 is decked out in the typical taxi livery of Buenos Aires.

Ukoliko se zadesite u Argentini, vjerovatno ćete na ulicama vidjeti ovaj stari Reno. Bila je ideja da se taksiji modernizuju, ali po meni, ovi “autići” daju ovom gradu neki rustični šmek i savršeno se uklapaju u njegov živopisni ambijent.

MEKSIKO

Mexico City: You can still find the original VW Beetle being pressed into service on the streets of Mexico City.

Stare bube na ulicama Meksika 🙂 Iako u Meksiku postoji mnogo oblika, boja i modela taksija, ovi zeleni su u narodu jako omiljeni, što zbog svog izgleda, što zbog nacionalne boje. Cijene su relativno povoljne, pa će vas tako 1 km izaći oko 1.5 $

PERU

U Peru je čuven “Čolo taksi” . Kao što možete pretpostaviti, u ovim taksijima ne postoji taksimetar, pa se za cijenu dogovarate prije ulaska.

JAPAN

Tokyo: The Toyota Crown can be seen all over bustling Tokyo.

Efikasni, ali skupi, kao i većina stvari u Japanu. Do njih možete doći mašući im u prolazu ili na jednom od njihovih stajališta. U Japanu trenutno ima preko 300.000 taksija, a u samom Tokiju oko 35.000 i skoro 400 kompanija koje pružaju taksi usluge. U svakom od njih se nalazi mjerač koji vam u jen pokazuje koliko ste dužni tako da je sve vrlo transparentno.

PARIZ

Paris: It seems in Paris you just stick a taxi sign on whatever type of car you'd like and start driving it around.

Prilikom jednog obraćanja javnosti 2008, bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi je rekao: “Paris is the only city in the world where it is hard to find a taxi.” (Pariz je jedino mjesto na svijetu gdje je teško pronaći taksi). Stvari se nisu puno popravile od tad, iako je Francuska zemlja koja je bila pionir u taksi industriji, jer su se prvi taksiji pojavili upravo ovdje.
Doduše, u Parizu i taksiji prate šminkerski stil grada, pa tako ako odlučite da se provozate očekuje vas udobna vožnja u ovim Mercedesima. Mada, možda neće biti tako udobna kada pogledate na taksimetar, jer su taksiji u Parizu jedni od najskupljih u svijetu.

MALDIVI

Ako se nekada daj Bože nađete na Maldivima, izenadiće vas prevozno sredstvo koje koriste kao taksi. U pitanju je hidroavion 🙂 Mada, stavićemo naglasak na riječ avion, pa su tako i cijene avionske 🙂

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *