Trinidad grad

Trinidad – Da li je ovo najljepši grad na Kubi?

Na Kubi postoji mnogo zaista posebnih i nevjerovatnih gradova, ali malo koji je tako šaren i ušuškan, kao Trinidad. Ali prije nego krenemo sa obilaskom grada, htio bih da znate da sam snimio ovaj video vodič za Kubu u kojem se nalazi mnogo toga što vam može pomoći za organizaciju vašeg putovanja u ovu zemlju.

 

Zaštićen od strane UNESCO-a, sa svojim savršeno očuvanim kolonijalnim građevinama i kaldrmisanim ulicama, šetnja Trinidadom izgledaće kao povratak u neka stara vremena. A pored prelijepe arhitekture, ono najbolje u gradu je činjenica da predstavlja savršenu bazu za sve koji žele da kombinuju more i grad, jer se jedna od najboljih plaža Kube, Playa Ankon, nalazi na samo desetak minuta vožnje od centra Trinidada, a nije daleko ni jedan veoma lijep vodopad, koji ću vam uskoro pokazati.

Inače, većina građevina u gradu, izgrađena je u periodu od 17. do 19. vijeka, kada se grad ubrazno razvijao zahvaljujući uzgoju šećera, a da biste razumijeli šta se tačno dešavalo u ovom periodu, evo kratka priča o tome.

Kratki uvod u istoriju Trinidada

Trinidad Kuba

Grad se inače obogatio uzgojem i preradom šećerne trske krajem 18. vijeka, kada u Trinidad stiže većina crnih robova iz Afrike, a blagostanje na ovim prostorima traje do kraja prve polovine 19. vijeka, kada zbog političkih nemira, većina vlasnika premješta proizvodnju i robove na pojedina druga karipska ostrva.

Šećer se ipak nastavio proizvoditi na ostrvu, pa je čuvena američka korporacija United Fruit Company praktički držala monopol na proizvodnju trske, a SAD otkupljivao kompletan šećer. Tim otkupom odnosno embargom na otkup kubanskog šećera su mislili slomiti i ekonomoski uništiti novi režim Fidela Kastra. Ono što se tada dešava je da se Kastru nagomilalo toliko šećera nekoliko uzastopnih godina, da je SSSR ponudio prigodno otkupiti sav šećer za par nazovimo ih ”ustupaka”. I baš u ovom leži negdje čitava pozadina hladnoratovske krize oko Zaljeva svinja. Ako vas zanima više o ovome, na ovom linku se nalazi više informacija.

Ali da se mi sada vratimo na sam grad.

Kada govorimo o tome šta trebate obići dok ste u Trinidadu, prvo mjesto koje bih vam predložio je Museo Romantico smješten na trgu Trinidada, koji spada među najljepše primjere kolonijalne arhitekture na ovim prostorima, sa svim originalnim stvarima.

Muzej se nalazi u zgradi palate Brunet koja će vam pružiti sliku o tome kako je veoma bogati kralj šećera, grof Brunet, živio u to vrijeme. Čitav kompleks sagrađen je tokom 19. vijeka, a u njemu ćete isto tako vidjeti nekoliko predmeta bogatog grofa, koji uključuju umjetničke radove, namještaj i predmete od porcelana od izuzetne vrijednosti.

Obavezno posjetite i trgove Santa Ana, na kojem ćete vidjeti ostatke crkve koji služe kao podsjetnik na špansku istoriju na Kubi, kao i Plaza Mayor, glavni trg u gradu, koji je obično rezervisan samo za turiste, ali čija arhitektura je jedna od najljepših na čitavoj Kubi vjerovatno.

Plaza Mayor Trinidad

Obiđite i La Casa de los Conspiradores, nekadašnje mjesto sastajanja kubanskih nacionalista, kao i crkvu i samostan svetog Franciska. Zanimljivi su još i muzej istorije, crkva imena Parroquial de la Santisima Trinidad, ali sama šetnja ovim ulicama, biće jedno posebno i jedinstveno iskustvo.

Kada govorimo o prirodnim atrakcijama ovoga kraja, ono što se meni lično najviše dopada u Trinidadu, je što u svakom trenutku kada mi grad dosadi, mogu da odem na plažu i kupam se.

U ovom vodiču za Kubu, pisao sam već o najboljim plažama na ostrvu, a plaža Ankon koja se nalazi na samo 12 kilometara od Trinidada, jedna je od sasvim sigurno najboljih na ostrvu na kojoj ćete zaista moći uživati.

Do plaže je najbolje ići taksijem, koji će vam uzeti oko pet dolara po osobi za vožnju, a na plaži ćete pronaći i nekoliko restorana i barova, te za razliku od Varadera koji je dosta turistički, doživjeti onaj pravi osjećaj Kube.

A pored plaže, za ljubitelje prirode, super je znati da se nedaleko od grada nalazi i jedan sjajan vodopad, imena Salto del Caburni, visok čak 75 metara. Jeste da do njega imate stazu od oko šest kilometara hodanja, ali prizor koji ćete dobiti kada dođete tamo, učiniće da se i te kako isplati.

Salto del caburni trinidad

Ne zaboravite kupaće kada budete dolazili ovdje.

Stoga, ako bih trebao u jednoj rečenici da opišem Trinidad, bio bi to grad prepun bogate istorije, lijepe arhitekture, kao i veoma interesantnih mjesta u prirodi, koja će učiniti da ovo mjesto svakom putniku, ponudi nešto posebno i unikatno.

Ako vas zanima više o Kubi, preporuka da pogledate ovaj video o tome kako na Kubi postoji lijek za rak o kojem malo ko priča.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *