Ostrožac kod Cazina

Tvrđava Ostrožac – kulturni biser naše zemlje

Tvrđava Ostrožac predstavlja prelijep srednjovijekovni dvorac, smješten nadomak grada Cazina, a koji se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Kada se pogleda iz daljine, sa svojim jakim zidinama i visokim tornjevima, predstavlja dvorac nalik na dvorce iz bajke, a kada zaviriš u njega i popneš se na njegove zidine, dobićeš savršen pogled na okruženje koje te okružuje.

Tvrđava se sastoji od srednjovijekovne utvrde, utvrde iz Osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa i zbirke skulptura koja se nalazi u prirodnom okruženju Starog grada. Koliko je samo utvrđenje bilo pažljivo i mudro konstruisano, dovoljno govori podatak da je tokom perioda kada je njim upravljao  general Ivan Lenković sa svojih 40 vojnika, Osmanlijama trebalo preko gotovo sto godina da ga osvoje.

Ono što je isto tako vrlo zanimljivo je da je čitav ovaj kompleks Starog grada Ostrožca, zidan tokom čak četiri perioda, a najstariji dio, prema istorijskim podacima, izgrađen je još 1286. godine, kao posjed knezova Blagajskih Babonića, hrvatske plemićke porodice koja je u tom periodu vlada ovim mjestom.

Tvrđava Ostrožac

Tokom njegove bogate istorije, bio je sjedište brojnih knezova, aga, begova, krajiških kapetana, pa čak i grofova, a svako od njih je ostavio svoj trag i pečat na ovom nevjerovatnom mjestu.

Ali…

Upravo zbog ovih stvari, određen dio tvrđave nagrizao je zub vremena, te se nalazi u prilično lošem stanju. Jedan dio kompleksa pretrpio je velika oštećenja, zidine su ispucale, išarane grafitima, te su u velikoj potrebi za renoviranjem, koje sam svjestan da košta mnogo, za jednu manju opštinu kao što je Cazin.

Da li je ono na pomolu ili ne, zaista nisam siguran, ali volio bih kroz ovaj tekst skrenuti pažnju na njegov istorijski značaj i ljepotu, te makar malo, potaknuti vlasti, da učine nešto, i vrate Ostržcu onaj sjaj koji je nekada imao.

Tvrđava Ostrožac zanimljivosti

U periodu Drugog svjetskog rata, tj. za vrijeme Bihaćke Republike, Ostrožac je jedno vrijeme bio i sjedište Vrhovnog štaba NOR-a, a u njemu je, od decembra 1942 do januara 1943. boravio čak i Josip Broz Tito. Pored toga, u tom periodu na dvorcu se nalazio i veliki pjesnik Vladimir Nazor, gdje je i napisao svoje čuveno djelo “S partizanima”.

Ostrožac kod Cazina

Da li ste posjetili Ostrožac i kako vam se dopao?

P.S. Kad ste ovdje, nepropustite posjetiti i divne Japodske otoke, jedno od najljepših mjesta u ovom dijelu zemlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 comments