Riva u Šibeniku

U ovu 21 zemlju se trenutno može putovati ako ste primili vakcinu protiv Covid-19

Zanima vas gdje se sve može putovati ukoliko imate vakcinu protiv Covid-19? U ovom tekstu se nalazi lista zemalja, u koje sada može putovati. Lista je ažurirana na dan 19.4.2021. a uskoro se očekuje širenje liste, kako proces vakcinacije bude tekao u svijetu.

Hrvatska

Od 1. aprila 2021. Hrvatska omogućava vakcinisanim putnicima ulazak bez ikakvih restrikcija. Putnik mora imati potvrdu o vakcinaciji stariju od 14 dana, u kojoj se navodi da je osoba primila drugu dozu vakcine protiv COVID-19.

Ukoliko se ipak radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi, potrebna je potvrda o primanju jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice ili pokazivanje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz.

Belize

Vakcinisani putnici sada mogu pokazati svoje dokumente o vakcinaciji prije ukrcavanja u avion, pod uslovom da je posljednja vakcina primijenjena najmanje 2 sedmice prije datuma dolaska.

Kipar

Vakcinisanim turistima će se uskoro omogućiti da zaobiđu testiranja/karantin. Za više o putovanju na Kipar, pročitajte tekst o 10 naljepših mjesta u zemlji.

Estonija

Iako je do skora za putovanje u Estoniju bilo potrebno deset dana karantina, od sad, ljudi koji su primili vakcinu, mogu normalno ući u ovu zemlju, ukoliko nije prošlo više od šest mjeseci od primanja vakcine. Oni koji su se oporavili od COVID-19 prije najviše šest mjeseci, takođe će moći preskočiti karantin.

Gruzija

Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da od 1. februara  2021. svi međunarodni turisti koji žele ući u Gruziju avionom to sada mogu učiniti pod uslovom da su primili obje doze vakcine Covid-19. Ukoliko dokažu da su primili vakcinu, mogu ući u zemlju bez testiranja i karantina.

Za sve koji planiraju posjetu Gruziju, napisao sam ovaj tekst o 25 najljepših mjesta u zemlji. Uz to, snimio sam i video sa jednog od svoja tri putovanja tamo.

Grčka

Od kraja aprila 2021. Grčka će vakcinisanim putnicima iz SAD-a, Velike Britanije, Izraela, Srbije i zemalja EU-a dopustiti ulazak bez testiranja ili karantina. Počevši od 14. maja, Grčka planira uvesti ulazak bez testiranja za sve zemlje ako su putnici vakcinisani

Gvatemala

Turisti mogu ući bez ograničenja (bez testova/karantina) ako mogu dokazati da su primili dvije doze vakcine, najmanje 2 sedmice prije datuma putovanja.

Island

Putnici iz svih zemalja sa potvrdom o vakcinaciji, uskoro će moći normalno ući na Island. Na ovom linku se nalazi lista dozvoljenih vakcina.

Malta

Vakcinisani putnici koji dolaze s popisa ‘Amber’ sada mogu koristiti dokaz o vakcinaciji za ulazak na Maltu bez testiranja ili karantina.

Moldavija

Trenutno većina zemalja može posjetiti Moldaviju sa 14-dnevnom karantinom, ali turisti koji su primili vakcini, će od sada moći ući normalno.

Crna Gora

Crna Gora omogućava ulaz u zemlju svim vakcinisanim putnicima bez testiranja ili karantina, a putnici sa sobom trebaju imati dokaz o vakcinisanju. Posljednja ili druga doza vakcine mora se primijeniti najmanje 7 dana prije unosa sa popunjenom potvrdom o vakcini.

Panama

Panamski ministar zdravlja Luis Francisco Sucre izjavio je: “sve dok putnici mogu pokazati potvrdu da su primili obje doze cjepiva, mogu ući u Panamu bez pokazivanja dokaza negativnog PCR-a ili antigenskog testa, koji je trenutno potreban za ulazak.”

Poljska

Poljska vlada najavila je da će svi putnici iz odobrenih zemalja koji su vakcinisani za Covid-19 biti izuzeti iz obveznog desetodnevnog karantina.

Rumunija

Rumunija je ukinula sva ograničenja putovanja za turiste koji su vakcinisani unutar EU. Putnici će morati pričekati najmanje 10 dana nakon primanja druge doze vakcine protiv Covid-19, kako bi ušli u zemlju.

Slovenija

Od 13. februara 2021. bilo koji stanovnik / građanin EU koji ima dokaz o vakcinaciji, može ući u Sloveniju bez zahtjeva za testiranje ili karantin.

Barbados

Od 8.maja, putnici koji su vakcinisani, će imati kraći karantin, ako pokažu potvrdu o vakcinaciji,

Ekvador

Najveće novine u Ekvadoru, El Universo objavile su da turisti koji mogu da dokažu da su primili vakcinu, mogu da istražuju zemlju, kao i da idu na ostrva Galapagos. (Putnici koji nisi vakcinisani, trebaju da prikažu negativan Covid-19 test, ne stariji od 72 sata).

Izrael

Počev od 23. maja, Izrael će dopusti ulaz vakcinisanim turistima pod određenim uslovima koje možete pročitati ovdje.

Liban

Svi putnici koji budu željeli ići u Liban, mogu to učiniti sada bez da idu u karantin, ukoliko su primili vakcinu. Uz to, moraće da kao dokaz pokažu i negativan PCR test, ne stariji od 96 sati.

Sejšeli

Putnici koji žele da posjete Sejšele, moći će to uraditi ukoliko pokažu dokaz da su primili vakcinu, kao i potvrdu o negativnom testu na Covid-19, ne starijem od 72 časa.

Ovo je popis država na dan 28.4.2021. 

Putnici moraju biti svjesni važećih pravila putovanja i znati da se ograničenja mogu promijeniti bez najave. Prije samog putovnja obavezno provjeriti restrikcije države u koju se putuje.

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Izvor: https://www.putoholicari.rtl.hr/

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *