vodopad Bliha

Vodopad Bliha – ljepotica prirode (VIDEO)

Smješten na samo 14 kilometara od Sanskog mosta i sa visinom od 56 metara, vodopad Bliha spada među najveće vodopade na ovom području, a prepoznatljiv je po tome što se voda lomi od stijenu, te stvara jedan poseban i sasvim neobičan prizor. Uz vodopad, obavezno posjetite i pećinu Dabar, za koju je dokazano da je bila nastanjivana u praistoriji.

Za sve koji traže avanturu i istraživanje netaknute prirode, odlična opcija za jednodnevni izlet može biti kombinacija posjeti vodopadu Bliha i pećini Dabar, koji se nalaze u neposrednoj blizini jedan od drugog.

Vodopad, koji neki nazivaju i “Blihin skok” zbog svoje ljepote i značaja, stavljen je pod zaštitu kao spomenik prirode, te je dio parka prirode “Blihin vodopad”. Ovaj park, inače obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, sa površinom od 50 kvadratnih kilometara, koji zaista nudi mnogo toga.

Bliha je posebno neobična zbog činjenice da iz tako male i uske rijeke, nastaje tako moćan vodopad, koji pri padu, formira jedno lijepo jezero. Nekada je prilaz ovom mjestu bio dosta neprohodan, ali je put nedavno zaista fino uređen, te vas sad očekuje lagana šetnja od oko 10 minuta kroz lijepu šumu da biste ga vidjeli. A kada tamo dođete, dočekaće vas prizor kao iz nekog od filmova avanture.

Ako ste ovdje tokom ljeta, možete uživati u raznoraznim sportskim aktivnostima, poput planinarenja, streljaštva, pa čak i jahanja konja, a ukoliko sa svojim najmlađima posjetite ovaj park prirode zimi, obradovaćete ih prilikom da se sankaju, skijaju i jednostavno uživaju u svim čarima ovog parka.

Ukoliko tražite još skrivenih vodopada u Bosni i Hercegovini, obavezno obiđite i vodopad Skakavac kod Kotor Varoša.

Pitanje za vas, da li ste već posjetili vodopad Bliha, kako vam se dopao? Da li imate sličnih lokacija koje biste preporučili za posjetu u Bosni i Hercegovini?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment