Vrtačke Bosanski Petrovac

Vrtače u Bosanskom Petrovcu – rijedak prirodni fenomen

Vrtače u Bosanskom Petrovcu bez dileme, jedno su od najneobičnijih mjesta u našoj zemlji i mjesto koje kada pogledate sa visine, izgleda kao da nije sa naše planete.

Iako u još nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao recimo na Manjači ili Kupresu, mogu da se vide ovi zanimljivi kraški fenomeni, ovdje u Bosanskom Petrovcu ih ima ubjedljivo najviše, te iako im se ne zna tačan broj, rekao bih da ih ima nekoliko stotina. Gusto zbijene jedna uz drugu i smještene u prelijepom Bravskom polju, ove vrtačem još jedan su dokaz koliko sama priroda može da podari nevjerovatne stvari.

Pojedini vrtače inače nazivaju “boginjavi krš”, te one predstavljaju ljevkasta ili okrugla udubljenja nastala otapanjem krečnjaka i dolomita u tektonski razlomljenim područjima. Njihova veličina često je veoma različita, a one najviše, ponekad mogu da dostignu promjer veći od čak 100 metara!

Vrtače u Bosni i Hercegovini

Ono što je posebno karakteristično za njih je veoma plodno tloa osim toga što lokalnim stanovnicima omogućavaju uzgoj raznih biljnih kultura, pružaju im isto tako i zaklon od jakih vjetrova i nanosa.

Zanimljivo je spomenuti da vrtače nisu jedina morfološka pojava na ovom području, a podzemni reljef, zastupljen je još u čak 17 pećina, samo na području Bosanskog Petrovca.

Kako posjetiti vrtače u Bosanskom Petrovcu?

Prije svega, vrtače se nalaze u selu Bravskom, odmah kod Bosanskog Petrovca i zaista ih nije teško pronaći, s obzirom na to da se prostiru na ogromnog površini.

Ali ono što vam moram odmah napomenuti je kada dođete na ovo mjesto, vjerovatno vam se prizor koji ćete ugledati, neće učiniti jednako atraktivnim kao onaj koji ćete dobiti kada ga vidite sa visine, iako i dalje izgleda zaista lijepo.

Ali zamislite samo kako bi bilo zanimljivo kada bi postojale ture malim avionom iznad ovog mjesta? Ne mora to biti neka velika tura, 20 minuta bilo bi sasvim dovoljno, ali u tih 20 minuta, ispod sebe biste imali i možda najnevjerovatniji pogled koji možete zamisliti. A iako trenutno ne postoje turističke ture za obilazak ovoga mjesta, mislim da bi nešto ovako, zaista veliki broj ljudi želio da isproba.

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *