Zanimljivosti o Rigi

Zanimljivosti o Latviji – 22 stvari koje niste znali

U ovom tekstu, nalazi se 20 zanimljivosti o Latviji koje možda niste znali. Pojedine informacije dobio sam od lokalaca u Rigi, te se stoga u tekstu nalazi dosta toga što ćete rijetko pročitati na internetu kada je Latvija u pitanju.

Zanimljivosti o Latviji – 20 stvari koje možda niste znali

1. Latvija ima jedan od najbrižih interneta na svijetu! Naime, brzina interneta iznosti 14 megabajta u sekundi, a samo u Rigi, nalazi se nekoliko stotina hotspot mjesta za konekciju.

2. A osim što je danas prilično digitalna zemlja, Latvija se ponosi i činjenicom da je ovdje 1510. godine ukrašeno prvo ikada Božićno drvo. Drvo je bilo ukrašeno suvim cvijećem, raznim crvenim trakama, lutkama i voćem.

3. Latvijski festival pjesama i plesa koji se održava svakih pet godina, jedan je od najpopularnijih događaja u ovom dijelu svijeta, a svake godine okupi više od 40,000 pjevača i plesača iz čitave zemlje, zbog čega je uvršten na listu UNESCO svjetske baštine.

 

4. A da li ste znali da je Latvija jedna od zemalja sa najvećom razlikom u broju žena u odnosu na broj muškaraca? Naime, na svakih 100 žena u zemlji žive svega 84 muškarca, a glavni razlozi za to su veliki broj stradanja muškaraca tokom perioda Sovjetske okupacije i Drugog svjetskog rata, kao i česte saobraćajne nesreće koje se dešavaju ovdje. Naime, usljed pretjerane konzumacije alkohola, između 1500 i 2000 muškaraca strada svake godine na putu.

A kad smo već kod alkohola…

5. Nacionalno piće u zemlji je bez dilme Crni balzam. U pitanju je alkoholno piće napravljeno od čak 24 vrsta trava, a obično sadrži oko 40% alkohola. Kaže se da onaj koji ga pije će uspjeti da izliječi sve probleme koje ima, osim slomljenog srca.

6. Zvuči nevjerovatno, ali u gradu Karosta na zapadu Latvije, nalazi se posebna vrsta zatvora u koji možete platiti da odete i tamo provedete jednu noć zatvoreni u ćeliji. I ne samo to, kako bi iskustvo bilo potpuno, nosićete lisice, ići ćete na ispitivanja, čuvari će galamiti na vas, sve kako bi osjećaj boravka u zatvoru bio što realniji.

Evo kako to zaista izgleda.

7. Zahvaljujući ubrzanom razvoju u proteklih 30 godina i dobroj međunarodnoj politici, latvijski pasoš trenutno je 11. najjači pasoš na svijetu, sa kojim možete ući bez vize u čak 180 zemalja!

8. Više od 48% zemlje, pokriveno je šumom.

Šuma u Latviji

9. Iako sasvim sigurno spada među ljepše gradove Baltika, Riga je posebna i po tome što se u gradu nalazi više od 800 zgrada izgrađenih u art nuvo stilu, što je više nego u bilo kojem drugom gradu na svijetu!

Art nuvo zgrade Riga

10. Sa širinom od 249 metara, vodopad imena Ventas rumba, koji se nalazi u gradiću Kuldiga, smatra se najširim vodopadom na svijetu. Doduše, vodopad je visok samo dva metra, ali je i kao takav i dalje zanimljiv.

11. Kada govorimo o poznatim ljudima iz ove zemlje, svi ljubitelji košarke, sigurno će znati za trenutnog igrača Dalas Meveriksa, Kristapsa Porzingisa, mada oni stariji se možda sjete i Uljana Semjonove, košarkašice koja je osvoila dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama, nekoliko prvenstava Evrope, te nikada nije izgubila utakmicu u svojoj karijeri. Osim po svojim zapaženim rezultatima zbog kojih je uvrštena u FIBA kuću slavnih, Uljana je ostala poznata i po svojoj visini od 2,15 m, te činjenici da je nosala broj patika 58! Sličan broj koji nosi Šekil O’Nil danas.

12. Prvi ikada napravljen auto u Ruskom carstvu, napravila je kompanija Russo-Balt 1909. godine u jednoj fabrici u Rigi.

13. Čuveni virtuouz Mihail Barišnjikov, rođen je u Rigi 1948. godine.

14. Latvija je prilično ravničarska zemlja, a najviši vrh visok je svega 312 metara.

15. Zajedno sa zastavom Danske, latvijska zastava smatra se jednom od najstarijih na svijetu, a prvi put je spomenuta u takozvanim “Hronikama Livonije” 1280. godine.

Zastava Latvije

16. Najmanja kamera ikada izmišljena, napravljena je 1937. godine u Latviji i poznata je pod imenom Minox, a većinom je korištena za špijuniranje.

17. Od prvog proglašenja nezavinosti 1918. godine, Latvija je koristila nekoliko različitih valuta; carske rublje, njemačke marke, latvijske rublje, libau rublje, latvijske late, sovjetske rublje, njemačke marke, nove latvijske rublje, te ponovo latvijske late, sve dok 2004. godine kada su ušli u evropsku uniju, nisu prihvatili evro.

18. Ukoliko vas zanima kako su Evropljani pričali za vrijeme kamenog doba, mnogi istoričari danas će reći da je taj jezik bio sličan današnjem latvijskom jeziku. Naime, latvijski je jedan od najstarijih jezika u Evropi, koji je tokom svog postojanja sačuvao mnoge karakteristike jezika koji su se govorili prije više od 5 000 godina. A ono što je isto tako veoma zanimljivo, je činjenica da postoji snažna veza između latvijskog i sanskrit jezika.

A evo da čujete kako on zaista zvuči.

19. Glavni grad zemlje Riga, jedna je od svega nekoliko prestonica u svijetu, koja u svom imenu sadrži svega četiri slova. Ostali glavni gradovi koji imaju četiri slova u riječi su Doha, Baku, Lima, Bern, Oslo, Lome, Dili, Male…

20. Kao jedna od najnevjerovatnijih, ali i naljepših priča pred raspad Sovjetskog saveza, definitivno je ona o “Baltičkom putu”. Naime, 23. avgusta 1989. godine, skoro dva miliona stanovnika Litvanije, Latvije i Estonije, formiralo je lanac dug skoro 600 kilometara, držeći se međusobno za ruke od Talina preko Rige, pa sve do Viljnusa.

21. Sa visinom od čak 368 metara, TV i Radio toranj u Rigi, najveća je građevina ove vrste u Evropskoj Uniji.

22. I jedna zanimljivost za kraju koju možda niste znali. Naime, džins farmerke koje svi koristimo danas, izmislio je latvijski krojač imena Jākobs Jufess, a Levi Strauss po kojem su levijske i dobile ime, bio je investitor na ovom projektu.

Da li znate za još neke zanimljivosti iz Latvije i šta je to što vas je najviše iznenadilo?

Za više ovakvih priča o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog, na kojem u detalje pišem o svojim avanturama.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *