zanimljivosti o Mostaru

10 stvari koje možda niste znali o MOSTARU

Mostar je bez dileme jedan od najpopularnijih gradova u našoj zemlji koji godišnje posjeti oko milion ljudi, a iako često prođemo kroz njega, ponekad se zapitam koliko zapravo znamo o ovom gradu. Stoga, u ovom tekstu, nalazi se TOP 10 zanimljivosti, koje možda niste znali o Mostaru, a koje su mene lično prilično iznenadile.

Zanimljivosti o Mostaru – TOP 10 stvari koje možda niste znali

1. Da li ste znali da ime rijeke Neretve u prevodu na naš jezik znači “Božiji dar” i da se sa prosječnom godišnjom temperaturom od sedam stepeni, smatra najhladnijom rijekom na čitavom svijetu?

2. Ili to da se u Mostaru nalazi jedina džamija na svijetu ispod koje prolazi jedna riječica? U pitanju je Hadži Kurtova džamija, poznata i kao Tabačica, kroz koju prolazi rukavac rijeke Radobolje.

Hadži Kurtova džamija

3. U starom dijelu grada, sasvim sigurno ćete proći kroz čuvenu Kujundžulik ulicu, koja je osim po svojim prekrasnim radovima starih majstora koje ćete u njoj pronaći, zanimljiva i zbog toga što je nekada ranije, svaka radnja u ovoj ulici bila obojena u posebnoj boji, iz razloga kako bi gosti lakše mogli pronaći majstora kojeg žele. Postojale su naravno i table sa imenima radnji, ali kako u to vrijeme određen dio ljudi nije znao da čita, ovo je bio lakši vid raspoznavanja.

Kujundžulik ulica

4. Ova ulica je zanimljva i zbog toga što se odmah kraj nje nalazi i Kuluk ulica, nekadašnja ulica Nadničara, koja je sa svojih 27 metara, najkraća ulica u Bosni i Hercegovini.

Kuluk ulica najkraća ulica u BiH

A pored toga što je najkraća, značajna je i zbog činjenice što se u njoj nalazi hotel Evropa, u kojem je Aleksa Šantić održao prvu predstavu ikada.

hotel Evropa

6. Toliko već pričamo o Mostaru, a nisam vam ispričao kako je on dobio ime. E pa, nastalo je po vojnicima koji su čuvali Stari most, a koji su se zvali mostari.

7. A kada već govorimo o Starom mostu, vrijedi spomenuti da se on do 1566. godine prvo zvao most sultan Sulejman, potom Veliki most, da bi tek kasnije dobio ime Stari most koje nosi danas.

8. Stari most, poznat je i po čuvenim skokovima, a do današnjeg dana, oko 3400 turista usudilo se da se popne na njega i skoči u hladnu Neretvu. A vjerovali ili ne, čak 80% njih, dolazi iz Australije! Glavni razlog za ovo su dva komičara sa ovog kontinenta koja su svojevremeno snimala emisiju ovdje i koja su popularizovali ovu atrakciju u svojoj zemlji.

9. A kad ste već kod Starog mosta, na samo nekoliko metara od njega, nalazi Tabhana, utvrđenje sa debelim zidovima i ogromnim bazenom u sredini. Na ovom mjestu je još u 17. vijeku postojala radionica za štavljenje kože.

10. I za kraj, ukoliko niste vidjeli, Mostar je dobio i prvi Sky walk u našoj zemlji koji se nalazi na brdu Fortica i sa kojeg se pruža zaista fantastičan pogled na grad. Dužina staklenog poda iznosi 35 metara i ako ste u Mostaru, topla preporuka da doživite jednog ovakvo iskustvo.

fortica Mostar

Ako ništa, zbog ovog pogleda ispod.

Da li ste znali za ove stvari i da li ima još nešto što bih mogao da dodam na ovu listu?

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *