keš ili kartica na putovanju

Čime plaćati na putovanju – kartica ili keš?

Poznat ti je osjećaj kada se spremaš na put u zemlju u kojoj se koristi druga valuta i nemaš pojma da li da nosiš novac u kešu, da li da ga konvertuješ ovdje ili tamo ili da poneseš samo karticu, pa šta bude? Sjećaš se glavobolja koje su ti prouzrokovale razne mjenjačnice i njihovi „ludi“ valutni kursevi? Doživio si traume gledajući u novčanik sa 3-4 valute i apsolutno se ne snalazeći pružio prodavcu pogrešnu? Onda je ovaj tekst baš za tebe! U nastavku saznaj koje je najoptimalnije rješenje za plaćanja u inostranstvu dok si na putovanju.

Kartica ili keš – čime plaćati na putovanju?

Euro, funta, dolar, frank… samo su neke od trenutno čak 180 zastupljenih valuta u svijetu! Pored planiranja rute i adekvatnog pakovanja, kada negdje putujete, veoma je bitno i okvirno isplanirati budžet prije samog polaska, a u vezi sa tim se nameće i pitanje: „Pa čime ću tamo plaćati?“

Najzastupljeniji načini plaćanja u svakodnevnom prometu širom svijeta su plaćanje:

  • – kešom i
  • – karticom

U nastavku ćemo razmotriti prednosti i mane plaćanja jednim i drugim dok ste na putovanju u stranoj zemlji.

Kartica, jer ne želiš da rizikuješ

Ako želiš da putuješ svijetom, moraš imati karticu. Ne mogu da vidim način kako možeš putovati bez nje. Kako možeš bukirati avio karte. Pa čak i ako planiraš da putuješ sa nekim autobuskim prevoznicima, kao što je Flixbus, karte su ti gotovo duplo jeftinije ako ih kupuješ online, nego na licu mjesta.

Čime plaćati na putovanju

Isto tako, kad si na licu mjesta, stalno prebacivanje, odnosno preračunavanje novca iz ove u onu valutu može biti zaista zamorno i frustrirajuće, pogotovo ako treba da doneseš brzu odluku šta da radiš sa novcem tj. gdje da ga zamijeniš i koja to mjenjačnica ima dobar kurs.

Bitno je napomenuti, takođe, da nije rijetka pojava da bezobrazni prodavci u nekim zemljama kao kusur vrate falsifikovanu ili novčanicu koja je povučena iz opticaja u toj zemlji (a o čemu ti naravno nemaš pojma, dok ti negdje drugo ne odbiju istu). Takođe, ukoliko se (da ne čuje zlo), nađeš u situaciji da budeš pokraden, ostaješ apsolutno bez ičega…

U današnje vrijeme je, ipak, plaćanje karticom definitivno najsigurniji i najpraktičniji način plaćanja.

Samo neki od razloga za to su:

  • – kartica je jednostavna za nošenje, ali i za upotrebu (pogotovo – nove vrste beskontaktnih kartica),
  • – izbjegavanje raznih rizika (npr. falsifikovanih novčanica ili novčanica koje više nisu u opticaju),
  • – mogućnost plaćanja u skoro cijelom svijetu,
  • – mogućnost online kupovine u svega par klikova,
  • – nizak iznos konverzije u domaću valutu, npr. kod Raiffeisen Visa Magic kartice je to samo 1% od plaćenog iznosa.

Pored ovih pogodnosti koje uglavnom ima svaka kartica, pojedine kartice imaju i odlične dodatne pogodnosti, pa tako npr. kod pomenute Raiffeisen Visa Magic kartice trošak u inostranstvu preko 50KM se automatski dijeli na rate – čak do 36 mjeseci!

Međutim, treba biti oprezan kada je u pitanju podizanje novca sa kartice na bankomatima, jer pored troška konverzije u domaću valutu, postoje i dodatni troškovi za ovu uslugu, koji uglavnom nisu zanemarivi.

Keš, jer je ponekad nemoguće drugačije

Iako kartica ima nebrojene prednosti u odnosu na keš, ipak ga ponekad nije moguće zaobići. Pogotovo u zemljama kao što je Iran, gdje kartice jednostavno ne prolaze.

Znači, ako ideš u Iran, plati let karticom i ostavi je kući, jer tamo ti sigurno neće trebati.

Keš ti je neophodan ukoliko želiš kupiti bilo šta (hranu, suvenire i sl.) od uličnih prodavaca ili na bazarima.

Takođe, ukoliko si od onih koji vole da „počaste“ ulične performere, kao na primjer muzičare, žive figure za fotografisanje, žonglere i sl. moraćeš pripremiti nešto keša. Isto važi i kada je u pitanju ostavljanje napojnice. Naime, ondje gdje tzv. service fee tj. usluga nije zaračunata u ukupan iznos računa, a ti ipak želiš da ostaviš napojnicu, uglavnom će ti trebati keš.

Još jedan, ne tako racionalan, nego više emotivni razlog zbog kojeg bi bilo lijepo da imaš keš jeste taj jedinstven osjećaj držanja u ruci novčanice u stranoj valuti (naročito ako su u pitanju nama ne tako bliske valute). Veličina, vrsta i debljina papira, dizajn tj. likovi na novčanici, žigovi – sve to pruža još jednu dodatnu dimenziju u doživljaju države u kojoj ste, a kada putujemo – uvijek želimo da doživimo što više!

Jedan od mojih hobija je skupljanje novčanica i kovanica iz zemalja koje posjetim. sakupljanje novčanica

Mislim da je ovo jedan od najboljih suvenira koji postoji, jer svakim novim prelistavanjem ovih albuma, sjetiš se svih divnih stvari koje su ti se desile na tim putovanjima.

Kad podvučemo crtu, dakle, optimalno rješenje bi bilo da sa sobom uvijek imaš karticu (sa dovoljno sredstava na njoj 😀 ), ali i da imaš nešto keša u valuti države u koju putuješ.

______________________________________________________________________________

Ja lično koristim Raiffeisen debitnu karticu gdje god da putujem i zaista sam zadovoljan. 

Posebno mi se dopada što odskora mogu ovu karticu da povežem sa njihovom aplikacijom na svom telefonu, pa svuda na putovanjima plaćam na način da samo prislonim telefon na terminal za plaćanje i on mi skine novac. To je to. Ne trebam ni da vadim karticu iz džepa.

Naravno, treba šifra da se loguješ u nalog svaki put, tako da neko ne može da ti ukrade telefon i plaća sa njim.

Ali, o svemu ovome više u nekoj drugoj priči.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *