Janjski otoci

Janjske otoke – oaza prirode i opuštanja

Dok se za neke od najljepših građevina svijeta pobrinuo čovjek svojim talentom i radom, ono najljepše od prirode Bogom nam je dano. To je istina. Bosna i Hercegovina možda arhitektonski nije najinteresantnije mjesto koje ćeš vidjeti, ali priroda ima ovdje neku svoju dušu. Volio bih da to bude ono po čemu će nas drugi prepoznati. Baš ova priroda kao što je možeš vidjeti u ovom videu koji smo radili.

Da, kad neki stranac tamo negdje upita svog kolegu stranca, da mu preporuči zemlju sa divljom prirodom, on ne kaže Island ili Irska, već da se sjeti nas. Male zemlje na brdovitom Balkanu, gdje prirode ima na izvoz, ali samo još ne znamo dobro da je izvozimo.

Jedno od takvih mjesta su Janjske otoke, prava mala oaza prirode i zelenila, koja će vas za trenutak smjestiti u neki film avanture ili dokumentarac iz Amazona. Mjesto gdje huk rijeke Janj, pomiješan sa čudesno lijepim cvrkutom ptica, naprosto čini da zaboravite svakodnevne brige i probleme i jednostavno se prepustite uživanju u moći prirode.

Rijeka Janj Šipovo

Zašto posjetiti Janjske otoke?

Janjske otoke priroda

Zbog izuzetne očuvanosti prirode, ali i specifičnih klimatskih uslova, Janjske otoke čine pravi mali prirodni ekosistem, bogat raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom. Ovdašnje šume dom su za mnoge divlje životinje, poput zeca, vuka, lisice, medvjeda, srne, divlje svinje, pa i risa, a sama rijeka Janj, koja je uz Plivu, Sokočnicu, Lubovicu i Volaricu, jedna od pet rijeka koje protiču ovim krajem, veoma je bogata ribom, posebnom pastrmkom.

rijeka Janj

Možda najboljom pastrmkom koju ćete ikada probati.

Majke mi. Većina gostionica u okruženju pravi pastrmku svježe upecanu. Kad naručiš ribu, oni je pred tobom upecaju, pa ti je spreme sa domaćim krompirom i salatom na način da već naredni vikend poželiš opet da se vratiš tu. A uz to je i jeftino, te cijena porcije u kojoj se nalaze dvije pastrmke izađe svega 6 evra ili 12 maraka.

Zanimljivo je da je Janj jedna od hladnijih rijeka u zemlji, čija je temperatura bez obzira na godišnje doba, uvijek oko osam stepeni Celzijusovih. Zato, kad upekne u julu i avgustu, ovdje je prava milina, a osim rijeke, dodatno osvježenje i hlad prave stabla na ostrvcima između rukavaca.

Za koga su Janjske otoke?

Za sve koji traže odmor. Prirodu. Opuštanje. Bijeg od užurbane svakodnevnice i tempa života koji ponekad želimo da usporimo. Za one koji žele da ugase svoje telefone, iskjuče se na koji sat i prepuste se divljoj prirodi ove regije. Za one koji jednostavno žele mir i odmor u kojem neće morati razmišljati o problemima kući, već će jednostavno uživati u predivnoj prirodi.

Sve ovo je udaljeno samo sat i 30 minuta vremena od centra Banjaluke i četiri kilometra od Šipova. Treba ti toliko malo da se oslobodiš nakupljenog stresa koji imaš i istinski  odmoriš u prirodi kako i zaslužuješ.

Mi smo Janj doživjeli.

A ti? Šta čekaš? Uzmi pivo, povedi ekipu i dođi ovdje da odmoriš u ovoj nevjerovatnoj prirodi. Vjeruj mi, nećeš se pokajati.


 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 comments