Kuba – Detaljan vodič za putovanje (2023)

Da li ti se ikada desilo da si otišao na neko mjesto tako divno i savršeno, da je svaki novi dan u njemu, činio da se osjećaš ispunjen i istinski zadovoljan? Ako jesi, onda znaš o čemu pričam. Znaš kako je dobar taj osjećaj. Moram priznati da nakon mog Rija, nisam dugo mislio da će me nešto ovako oduševiti, ali Kuba, ova Kuba je toliko posebna.

U vodiču koji ti donosim, nalazi se sve ono što ti može trebati kada odlučiš da otputuješ ovdje. U zemlju muzike, plese i divnih ljudi, gdje je sve nekako laganica. Ovo je garantujem i najsveobuhvatniji tekst na našem jeziku koji ćeš naći o Kubi, jer sam se potrudio da u njega stavim sve informacije koje sam smatrao da će ti biti korisne, kao i mnoge savjete koje sam dobio od lokalne porodice sa kojom sam živio skoro 25 dana tokom mog boravka tamo.

Ukoliko budeš imao bilo kakvih pitanja o Kubi, piši mi u komentar ispod, a ja se od srca nadam da ćeš je i ti doživjeti na isti onaj savršeni način kao što sam je i ja doživio.

Kuba – osnovne informacije

Kapitolio Kuba

Kuba je najveće karipsko ostrvo, sačinjeno od preko 4000 manjih ostrva i arhipelaga, smještenih u sjeveru karipskog mora. Ostrvo je zanimljivo i po svom obliku koji nalikuje na krokodila, pa tako među latinosima nosi naziv El Cayman. Zemlja je podijeljena u 15 provincija, a glavni grad je Havana koja se nalazi na sjeveru, dok su druga dva najveća grada Kamaguej, smješten u centru zemlje i Santiago de Kuba koji se nalazi na jugu.

Površina zemlje iznosi 109,884 km², što je skoro tri puta veće od Bosne i Hercegovine. U zemlji danas živi nešto preko 11 miliona stanovnika, a oficijelni jezik je španski. Vremenska razlika je – 6 ili 7 sati u odnosu na nas.

U zemlji postoje dvije valute, Moneda Nacional ili kubanski peso kojui koriste lokalci, poznatija kao CUP, te Konvertibilni Peso, poznatiji kao CUC, namijenjen strancima. U vrijeme mog boravka na Kubi, jedan CUC = 25 CUP-ova.

Kada govorimo o religiji, većinski broj stanovništva su katoličke vjeroispovjesti (oko 58%), ali postoji i jedan određen broj populacije (njih 17%), koji pripadaju joruba vjeri, koju su Afrikanci donijeli na Kubu. Gotovo sav ostali dio stanovništva je religijski neizjašnjen.

Mapa Kube

kuba mapa

Na slici iznad se nalazi mapa Kube sa najznačajnijim gradovima, kao i pregled nekoliko okolnih ostrva u okruženju.

Kako pronaći jeftine avio karte za Kubu?

jeftine avio karte za Maleziju

Po meni, najjeftiniji letovi za Kubu su najčešće preko kompanija Aeroflot i KLM, a povratne karte ukoliko ih ugrabite na vrijeme, mogu da se nađu za oko 600-650 evra iz Beograda i Zagreba. Iz Sarajeva nisam vidio da ima toliko povoljnih letova.

Ako te zanima više o traženju avio karata i tome kada je najbolje vrijeme za njihovu kupovinu, napisao sam ovaj tekst o tome. Nadam se da će ti pomoći.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

Putovanje na Kubu sa mnom

Uskoro organizujem jedno potpuno drugačije putovanje na Kubu, onako baš lokalno i avanturistički. Putovanje gdje ćemo spavati u kućama lokalaca, jesti domaću hranu, voziti se lokalnim prevozom i na tih 10 dana, biti pravi Kubanci. Ma biće nam top. Obećavam i da će biti dosta jeftinije nego što ga ostale agencije nude.

Znači, ovo nije nikakvo luksuzno putovanje, agencijski aranžmani, hoteli sa pet zvjezdica i slično, gdje ti je sve servirano. Ovo putovanje treba da bude upoznavanje sa svim onim malim stvarima koje čine Kubu ovako divnom i jedna avantura koju ćemo ti i ja zajedno pamtiti.

Ukoliko želiš da putuješ sa mnom na ovaj način, ostavi mi svoj kontakt u komentaru ovog teksta, kako bih te stavio na listu, pa kad prođe sve ovo, da putujemo konačno negdje.

Šta vidjeti na Kubi?

Havana

Trg Revolucije

Trg revolucije Havana

Bez dileme, Trg Revoluvije je najbitniji trg u čitavoj zemlji, a prepoznaćeš ga po  čeličnom memorijalu Čegevare i njegovim čuvenim citatom “Hasta la Victoria Siempre”, koji se nalazi na zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova. Odmah pored Čegevare, nalazi se i spomenik za koji će mnogi na prvu pomisliti da je Fidel Kastro, ali u pitanju je ipak Kamilo Sjenfuegosjedna od ključnih ličnosti kubanske revolucije po kojem i jedan čitav grad nosi ime.

Preko puta ovih zgrada, vidjećeš džinovski memorijal visok 108 metara, posvećen Hoze Martiju, kubanskom književniku, političaru i revolucionaru.

Memorijal Hose Martiju

Ono što je vrlo primjetno na ovom mjestu su nevjerovatne široke avenije i ulice, kroz koje bi vjerovatno mogle svakoga sekunda da prođu na hiljade auta, a koje ipak ostaju gotovo prazne. Ne znam da li si znao, ali Kuba je do uvođenja sankcija, bila na šestom mjestu u svijetu po broju automobila po glavi stanovnika.

Kako je bilo planirano da se taj broj svake godine povećava, otud su i napravljene ove široke ulice, ali sve je to odjednom stalo, a broj automobila na Kubi te 1959. godine, nije mnogo porastao ni do dan danas.

Kapitolio (Capitolio)

Mjesto na kojem će nastajati tvoje najbolje slike. Kapitolio (El Capitolio) je vjerovatno najposjećenije i najfotogeničnije mjesto u zemlji, smješteno u srcu starog grada, odmah kraj Hotel Inglantera. Veličinom je identičan Bijeloj kući u Vašingtonu, a ono što je posebno zanimljivo za ovo mjesto, je da se u njemu nalazi najviša statua u čitavoj Južnoj Americi, Statua Republike, koja prikazuje ženu sa šljemom i štitom.

Statua je teška čak 30 tona i visoka skoro 15 metara i nakon statue Bude u Nari u Japani i statue Abrahama Linkolna u njegovom Memorijalnom centru u Vašingtonu, treća je najveća statua u zatvorenom na svijetu.

Usljed svega što se dešavalo u zemlji, Kapitolio je dugo vremena bio prilično zapušten, sve do 2010. godine kada vlada Kube odlučuje da ga proglasi nacionalnim spomenikom i vraća mu stari sjaj.

Stara dio grada (Havana Vieja)

stara Havana

Sam Kapitolio, smješten je u Havani Vieja, ili ti starom dijelu gradu, koji zbog svoje nevjerovatne kulturne zaostavštine koja je do dan danas gotovo perfektno očuvana, predstavlja najbogatiju zbirku kolonijalne arhitekture Latinske Amerike. Više od 3000 objekata od istorijskog značaja smješteno je ovdje, a čitav ovaj dio stavljen je pod zaštitu UNESCO kulturne baštine 1982. godine.

Ako bi me pitao gdje sam provodio najveći dio svog vremena na Kubi, bilo bi to upravo ovdje. Beskonačni lavirinti ulica svih boja, klinci koji igraju fudbal na ulici, ulični prodavači koji prodaju neobično voće, kao i prelijepa kolonijalna arhitektura koja te okružuje sa svih strana, činili su da svaki put kada svratim u Staru Havanu, otkrijem nešto novo i iznova se oduševim.

Mislim da bi samo ovdje mogao da budeš barem sedam dana, jer toliko toga ima da se vidi. Tvrđava San Carlos de la Cabaña, najimpresivnija tvrđava iz kolonijalnog doba u zemlji, Gran Teatro de La Habana ili Veliko pozorište poznato po svom Nacionalnom Kubanskom Baletu za koji ti preporučujem da ga pogledaš ukoliko nađeš vremena, tvrđava El Morro izgrađena radi obrane od piratskih napada. Muzej revolucije u kojem ćeš saznati sve što te zanima o Fidelu i Čeu, prelijepo šetalište Paseo del Prado i meni možda omiljeni Malekon.

Malekon (Malecon)

Malekon dio uz more

Još se sjećam svog prvog dana kada me je Gabi dovela ovdje. I Marko mi je stalno pričao o Malekonu koliko mu se dopao i koliko je uživao šetajući uz njega. Čak je i Saša Kovačević na kraju svog videa odlučio da odmori ovdje.

Kada se kaže Malekon, misli se na šetalište uz more dugo osam kilometara i aveniju od čak šest traka koja se prostire ovim putem. Izgradnja Malekona započeta je još na samom početku 20. vijeka, sa ciljem da se Havana zaštiti od napada sa mora i da se osnaži položaj u gradu, a danas je jedno od omiljenih mjesta lokalaca.

Ako tražiš savršeno mjesto za odmor i opuštanje, gdje je sve baš onako laganica, onda je to upravo ovdje. Posebno pred zalazak Sunca, kada veliki broj Kubanaca izađe napolje i lagano u društvu, uživaju u savršenom pogledu.

Hotel Nacional

Hotel Nacional

Kada se govori o “hotelu” na Kubi, obično se priča o Nacionalu, koji je danas mnogo više od običnog prenoćišta. Ovo je u neku ruku i spomenik kubanske istorije, ali i mjesto u kojem obično odsjedaju sve face koje dođu na Kubu, pa su tako tokom godina, ovdje svojevremno bili Marlon Brando, Juri Gagarin, Aleksandar Fleming, Vinston Čerčil, a Ava Gardner i Frenk Sinatra su čak ovdje došli na medeni mesec.

Ono što je zanimljivo je da se na ovom mjestu, nekada nalazila zabranjena šuma. Naime, kada je Kristofer Kolumbo došao na Kubu u svom prvom putovanju za Novi svijetu, pronašao je na ovom mjestu šumu. Kako su ubrzo ovdje počela da se pojavljuju španska naselja, gradnja na mjestu gdje se nalazi današnji hotel bila je u potpunosti zabranjena, zbog straha da bi tako grad postao dostupniji gusarima, a ime koje su dali ovom kraju je Vedado (u prevodu sa španskog zabranjeno), po kojem ovaj dio grada i dan danas nosi ime.

I da!

Dok si ovdje, obavezno zaviri i u prostorije unutar hotela, obiđi mali vrt koji se nalazi unutra, te popij kafu u jednom od po meni najljepših ambijenata u gradu.

Vedado

Mjesto u kojem sam bio smješten sve vrijeme i vjerovatno najelitniji dio grada. Nakon više od 15 dana boravka u Havani, Vedado je bez dileme dio grada u kojem bih najprije živio na Kubi. Tako miran i opušten, predstavlja totalni kontrast od buke staroga grada, a ipak nudi mnogo toga da se radi, veliki broj jeftinih i dobrih restorana, kao što je moj omiljeni Vampirito, bez dileme najbolje mjesto na kojem sam jeo na Kubi, kao i nekoliko zanimjivih mjesta za izlazak, gdje se posebno izdvaja čuvena Fabrica del Arte Cubano, mjesto na čak četiri sprata, namijenjeno za koncerte, izložbe i promovisanje svih tipova umjetnosti.

Većina objekata koje ćeš vidjeti u Vedadu, izgleda vrlo raskošno i impozantno. Kuće su velike, imaju ogromne plafone, a ovdje se nalaze i pojedine ambasade. Ipak, većina njih ipak se nalazi u naselju Miramar, do kojeg ti treba nekih pola sata hoda, a za koje želim da ti preporučim jednu vrlo neobičnu atrakciju.

Vidiš ovu sliku gore?

E pa, relativno od skora u jednom dijelu Miramara, otvoren je veliki broj barova i štandova za hranu na otvorenom, gdje možeš da dođeš i za malo novca pojedeš nešto i popiješ koji mojito.

Koga zanima šta još može da se vidi u Havani, napisao sam poseban tekst sa meni lično 10 najboljih atrakcija u gradu.

Trinidad

Trinidad grad

Prije nego ću doći na Kubu, svi su mi hvalili Trinidad. Kako je ovo najšarmantniji dio Kube. Kako je sve tako šareno i zanimljivo. Kako je ovo možda najljepše mjesto u čitavim Karibima. Nakon što smo došli ovdje i proveli nekoliko dana, mogu reći da je zaista tako.

Nakon Guatapea u Kolumbiji, ovo je vjerovatno najšareniji grad koji sam ikada vidio, a gotovo svaka fasada, oslikana je na drugačiji način i ukrašena zanimljivim detaljima. Ono što me je posebno oduševilo ovdje je činjenica da je dovoljno mali da ga u roku od nekoliko sati možete obići, a opet toliko sadržajan, da u njemu možete biti danima. Čitavo jezgro Trinidada, nalazi se pod zaštitom UNESCA, a njegova istorija ide vijekove u nazad.

Grad se inače obogatio uzgojem i preradom šećerne trske krajem 18. vijeka, kada u Trinidad stiže većina crnih robova iz Afrike, a blagostanje na ovim prostorima traje do kraja prve polovine 19. vijeka, kada zbog političkih nemira, većina vlasnika premješta proizvodnju i robove na druga karipska ostrva.

Šećer se ipak nastavio proizvoditi na ostrvu, pa je čuvena američka korporacija United Fruit Company praktički držala monopol na proizvodnju trske, a SAD otkupljivao kompletan šećer. Tim otkupom odnosno embargom na otkup kubanskog šećera su mislili slomiti i ekonomoski uništiti novi režim Fidela Kastra. Ono što se tada dešava je da se Kastru nagomilalo toliko šećera nekoliko uzastopnih godina, da je SSSR ponudio prigodno otkupiti sav šećer za par nazovimo ih”ustupaka”. I baš u ovom leži negdje čitava pozadina hladnoratovske krize oko Zaljeva svinja. Ako te zanima više o ovome, na ovom linku se nalazi više informacija.

Da se vratimo na sam grad.

Posebno je zanimljiv Museo Romantico koji se nalazi na trgu Trinidada, a koji spada među najljepše primjere kolonijalne arhitekture na ovim prostorima, sa svim originalnim stvarima.

Jedina loša strana grada je njegova skupoća i ovo je po meni najskuplje mjesto na Kubi. Za razliku od Havane gdje smo mogli da jedemo za par evra i Sjenfugosa gdje, iako me je strah bio da pitam o kakvom se mesu radu, znali smo da nađemo hamburgere za 50 centi, u Trinidadu bilo kakav obrok, plaćali smo 5 i više evra. Jednostavno, mali grad, ponuda mala, a turističko mjesto i sve ti je jasno.

Za sve koje zanima više o ovom gradu i šta se u njemu može vidjeti, napisao sam jedan poseban putopis o tome.

Santa Klara

santa klara kuba

Kao odličan izlet iz Trinidada, Santa Klara je mali i zanimljiv gradić i vjerovatno najjeftnije mjesto koje smo posjetili na čitavoj Kubi. Hranu nismo platili niti jednom više od 1 CUC-a, što nije ni čudno kada se zna da je ovo pravi studentski grad, pa su tako i cijene prilagođene njima.

Staro jezgro grada prilično je sačuvano, te može da se obiđe za par sati, a ono zbog čega najviše ljudi obično dolazi ovdje je zbog spomenika Če Gevari i Mauzoloeja koji se ovdje nalazi. Za sve koji žele da saznaju više o njemu i otkriju neke zanimljivosti, snimio sam ovaj video.

Sjenfuegos (Cienfuegos)

zanimljivosti o Kubi

Grad koji me je možda najprijatnije iznenadio na čitavoj Kubi i koji ti toplo preporučujem da posjetiš. Ne mogu reći da sam u njemu vidio nešto spektakularno. Park Hoze Marti zaista je lijep i na njemu se nalazi fantastična Katedrala Bezgrešnog začeća (Catedral de la Purísima Concepción), kao i lijepa Ferer palata, sagrađena u 19. vijeku, koja je jedan od bisera grada, a sa koje se pruža fantastičan pogled na okruženje.

Tu je i šetalište koje vodi sa jednog kraja grada na drugi, istog imena kao u Havani. Paseo del Prado, dugačko je dva kilometra i smatra se za jednu od najdužih promenada na Kubi. Sjenfuegos posjeduje čak i jedan prelijep botanički vrt, u kojem se nalazi najveći broj endemskih orhideja na svijetu. Uostalom nacionalni cvijet Kube je orhideja zvana mariposa, bijeli cvijet koji je pretvoren i u najpopularniji lokalni parfem.

Ali ono što daje ljepotu ovom mjestu, je njegov svojevrsni šarm koji posjeduje. Taj šmek malog grada na moru, mirisa svježeg zraka u vazduhu i ljepota objekata koji vas okružuju.

A uz to, nedaleko od njega se nalaze i El Nicho vodopadi koji mogu biti odlična opcija za jednodnevni izlet. Sve u svemu, Sjenfuegos, itekako vrijedi posjete.

Vinjales

Vinjales

Kako smo na Kubi bilo u periodu kada je nastajala sva ova frka oko virusa, postalo je nemoguće putovati između provincija, pa je tako putovanje u Vinjales koje je bilo ostavljeno za kraj, ipak pomjereno za neko naredno putovanje.

Ali na osnovu onoga šta mi pričaju o njemu i fotografija koje vidim, zaljubio sam se u ovo čudo prirode.

Pored ovih glavnih mjesta koja su nama bila na listi, na Kubi zaista ima još toliko toga da se radi. Postoje drugi zanimljivi gradovi kao što su Kamaguej i Santiago de Kuba u kojem je danas pokopan Fidel Kastro. Postoje prirodni bazeni, zvani cenote u kojima možeš da se kupaš u čistoj divljni. Postoje i vrhovi kao što je Piko Turkino (Pico Turqino), visoki skoro 2000 metara, na koje možeš da se popneš, a postoji i ono zbog čega veliki broj ljudi dolazi ovdje, a to su fantastične plaže i ostrva.

Plaže na Kubi

Plaža Ankon Trinidad

Kada kažete Kuba, svi pomisle na ples, pjesmu, cigare, old timere i naravno, plaže. Na koju god da odete, nećete pogriješiti, jer su stvarno nevjerovatne!

Varadero

Plaža Varadero

Bez dileme najpoznatija plaža u zemlji i poslije Havane pojam koji se najviše spominje kada pričate o Kubi. Plaža Varadero se nalazi u provinciji Matanzas i duga je 25 km, a zapljuskuje je čisto nepregledno kristalno more.

Varadero je isto tako najbolje mjesto ukoliko tražiš provod, jer tokom sezone od maja do avgusta, ovdje se gotovo svakoga dana dešavaju vrhunske žurke.

Ono što je zanimljivo za Varadero, jeste da je to najbliža tačka Kube ka SAD – u, odnosno Key West-u, Florida. U rezervatu Varahikakos, na obalama Varadera, nalazi se jedno od najstarijih stabala kaktusa na Kubi, staro preko 500 godina i visoko preko 7 metara.

Playa Larga

Na samo sat vremena od Trinidada i kao odlična opcija za nastavak putovanja po Kubi, nalazi se Playa Larga. Smještena u malom seoskom ribarskom mjestu na obali Kube, ova plaža je pravi mali prirodni raj, jer predstavlja stanište mnogih vrsta ptica, riba i neobičnih biljaka.

Stanovnici ovog mjesta svoj turizam nisu prilagodili modernim principima, pa tako ovde nema hotela, resorta i sličnih smještaja nego su lokalci svoje domove uredili i pretvorili u apartmane i lokalne barove sa terasama, kako bi što više očuvali autentičnost i omogućili vam da doživite Kubu što više baš onakvom kakva jeste.

Ovo je dio obale sa puno zaliva i očuvane prirode, pa se tako na svakom ćošku nudi ronjenje, istraživanje šuma i netaknute prirode.

Cayo Largo del Sur

Cayo Largo del Sur

Ovo Kubansko ostrvo poznato je i pod nazivom Cayo Largo ili Long Cay. Porede ga sa ostrvom Robinzona Krusoa – netaknuto i poput raja, a daleko je od komercijalizacije i masivnog turizma.

Dvije najljepše plaže ovog ostrva su Sirena i Paraiso, koje su udaljene nekoliko kilometara pa od jedne do druge možeš doći i pješice, ukoliko plima nije velika. Iako je ovo mjesto manje poznato nego neka veća turistička mjesta na glavnom ostrvu, ipak je prepoznato od strane turista pa zadnjih godina posjeta sve više raste.

Jedno je od rijetkih mjesta na Kubi koje ima gay friendly i nudističke plaže.

Plaža Ankon u Trinidadu

Plaža Trinidad

Na jugu ostrva, u mjestu Trinidad, nalazi se plaža Ancon, po meni, najljepša plaža južnog dijela ostrva. Cijena taksija od grada do plaže, koštaće te 8-10 CUC-ova, a kada dođeš ovdje, dočekaće te prava oaza mira i uživanja.

Ancon je odlična plaža ukoliko želiš da se osamiš i udaljiš od velikog broja turista. Ukoliko želiš da roniš, plivaš i uživaš u kristalno čistom pjesku.

Voda je tokom čitavog dana čista, gužve su minimalne i ovo je možda i najbolje mjesto ukoliko želiš da spojiš turistički obilazak grada (Trinidad) i kupanje na jednoj od boljih plaža zemlje.

Cayo Coco u Ciego de Avila

Cayo Coco plaža

Cayo Coco je pravi moderni turistički raj – mnogo resorta i all – inclusive hotela. Dio je niza ostrva pod nazivom Jardines del Rey ili Kraljevska ostrva. Neke od najljepših plaža ovdje su Las Conchas, Flamenco i Prohibida.

Ono što moram napomenuti je da je 2017. godine ostrvo nažalost pogođeno uraganom Irma, što je uticalo na turizam jer je dosta hotela i resorta uništeno, ali se vremenom turizam polako oporavlja.

Ako me pitaš za koga je Cayo Coco, moj odgovor je za sve koji vole onako luksuzan odmor u hotelu sa 4 ili 5 zvjezdica. Onaj odmor, gdje će jedina stvar koju ćete tokom dana raditi, biti uživanje na plaži i ispijanje tropskih koktela.

Santa Maria

Ukoliko ti se ne ide mnogo iz Havane, u gradu se nalazi jedna od boljih plaža u čitavoj zemlji, Santa Maria.

Klima na Kubi

Na Kubi vlada sub-tropska klima u kojoj se razlikuju dvije sezone. Kišna koja traje od maja do oktobra, te suva u trajanju od novembra do aprila. Prosječna temperatura tokom godine je između 23 i 27 stepeni celzijusa. Ljeta su izrazito topla sa mnogo vlage, a zime dosta blage i prijatne.

U nastavku teksta, pokušaću da ti opišem kako bi izgledala posjeta Kubi tokom svakoga mjeseca u godini, te kada bi bilo neko idealno vrijeme za posjetu ovoj zemlji.

Kad je najbolje vrijeme za posjetiti Kubu?

Bez da razmišljaš mnogo, najbolji period za posjetiti Kubu je od decembra do maja i koji god mjesec da izabereš u ovom periodu, nećeš pogriješiti. Temperature su tada proljetne, a kišna sezona još uvijek nije počela. Sve poslije maja je previše vruće, vlažno i sa dosta kiše.

Kako bih ti pomogao da se što lakše organizuješ za putovanje na ovo divno ostrvo i kako bi znao šta možeš da očekuješ, ispod se nalazi pregled stanja na Kubi po svakom mjesecu u godini. Nadam se da će ti pomoći.

Kuba u januaru

Januar je srce kubanske turističke sezone, a temperature u ovom mjesecu znaju biti promjenjivije. Preko dana vrijeme je pravo proljetno, od 20 do 25 stepeni, ali predveče može biti malo hladnije, pa ne zaboravi ponijeti i nešto tople odjeće. Jutra i večeri znaju biti dosta svježa, ali u toku dana temperature nikada ne idu ispod 20 stepeni.

Ono loše u tome da je turistička sezona, znači da cijene mogu biti nešto više, ali to se generalno odnosi na posjete Kubi od decembra do maja. S obzirom da dani nisu pretopli, a Kuba je jako bogata mjestima za hiking i izlete, ne bi trebao da propustiš neke od najpoznatijih kubanskih izletišta i staza ako voliš ovakav vid avanture.

Escambray Mountains je planinski niz na centralnom dijelu ostrva, sa. Izlet na ovaj planinski kompleks bio bi pun pogodak, jer ćeš kroz pješačenje proći pored nekih od najnevjerovatnijih jezera i prelijepih planinskih pogleda.

Ako voliš šumske predjele, tu je Pinares de Mayarí, ili Majari borova šuma, a za ako si više za avanturu i želiš teže planinarske izazove, popni se na najviši vrh Kube – Pico Turqino, visok 1974m, gdje se na vrhu nalazi predivni nacionalni park i bista Jose Martija.

I u januaru se obilježavaju neki značajni događaji, a dva najpoznatija su Havana Jazz festival i Marcha de las Antorchas, događaj u čast Hose Martija.

Kuba u februaru

Turistički manje popularan mjesec, ali i dalje vrlo posjećen, naročito u najvećim mjestima Havani, Trinidadu i Vinjalesu. Vrijeme je slično onom u januaru – dani su topli i suhi, a večeri nešto svježije, za šta će ti i dalje trebati malo toplija odjeća.

Ovo je odličan period za posjetiti Cienfuegos, grad o kojem si imao već priliku da čitaš u tekstu, a kako je on blizu Zaliva svinja, ne bi trebali propustiti ni ovaj dio, jer su tu neke od najljepših plaža Kube.

Preporuka je i da se od tamo zaputiš do prelijepih El Nicho vodopada i tako zaokružiš svoju februarsku avanturu Kubom.

Kuba u martu

Ovo je možda najbolji mjesec za posjetu Kubi. I sam sam tamo bio u ovom periodu godine i mogu ti reći da je vrijeme bilo idealno. Noći su toplije nego u januaru i februaru, a preko dana očekuj ugodne proljetne temperature do 25 stepeni. Kako su temperature nešto više, ovo je pravo vrijeme za istraživanje mora i plaža Kube. Na mnogim plažama turistima se nudi ronjenje i fenomenalni izleti brodom do zaliva i uvala, kao i vožnja kajakom.

Za one koji su više “kopneni” tipovi, preporuka je hiking Majari šumom, ili posjeta nekim od nevjerovatnih nacionalnih parkova poput Zapata i Guanahacabibes, ili prirodnih rezervata kao što je Ciego de Ávila. Ne zaboravite da je za svaki od ovih izleta vodič potreban, ne samo da se ne bi sami izgubili, nego i kako biste dobili sve prave informacije koje su itekako korisne i zanimljive.

U martu se održava i mnogo festivala, sa mnogo plesa i pjesme, pa tako na ulicama Havane i na glavnom trgu u martu stalno možete slušati razne izvođače.

Kuba u aprilu

I dalje super mjesec za posjetiti Kubu, ali će biti idealan za one koji vole malo toplije vrijeme i više temperature. U ovom periodu Kuba se već približava kišnoj sezoni koja počinje krajem maja, tako da očekuj toplije i vlažnije vrijeme, sa temperaturama od oko 30 stepeni. U aprilu možeš očekivati i poneki kišni dan.

Dobra stvar aprila je što su cijene nešto niže nego u ostatku sezone – lokalci i vlasnici hotela znaju da će turisti uglavnom dolaziti krajem ili početkom godine.

Kuba je poznata po plesu i pjesmi koja se čuje u svakoj uličici, a u aprilu se svake tri godine dešava jedan veliki i bitan događaj za Kubu vezan za umjetnost, ples i pjesmu – Biennial umjetnički festival. Izvođači i izlagači koji dolaze iz svih dijelova svijeta izlažu svoje radove ali rade i performanse, tako da je ovo jedan šareni i veseli period na Kubi svake tri godine. Idući festival se održava 2022.

Kuba u maju

Kišna sezona zvanično počinje sredinom maja, tako da biraj ovaj period samo u slučaju da nisi uspio da bukiraš Kubu početkom godine ili si nestrpljiv da čekaš sledeću turističku sezonu.

U maju su kišni dani češći, mada kiša ne pada na način kao kod nas. Obično su u pitanju popodnevni prolomi oblaka sa smirivanjem preko noći i ugodnim sunčanim jutrima. Temperature su više, ali veći problem predstavlja visoka vlažnost vazduha.

Ovo je obično najjeftiniji mjesec u turističkoj sezoni – lokalci znaju da turisti više neće dolaziti i maksimalno snižavaju cijene kako bi ipak nešto zaradili prije nadolazeće kišne sezone.

Ono što mogu reći izvlači maj za posjetu Kubi je proslava Prvog maja – dana radnika. Oni ga slave baš tipično komunistički – izlaze na ulice sa posterima, zastavama, instrumentima i paradiraju u čast radnika. Ovo je najveći i najbrojniji događaj, i zaista ga vrijedi vidjeti ako se u maju zatekneš na Kubi, kada skoro milion radnika paradira trgom Revolucije u Havani.

Kuba u junu

Mjesec kada ti baš i ne bih preporučio da ideš na Kubi. Prvo iz razloga što temperature sada već postaju priličan problem, te se danju obično ne spuštaju ispod 30 stepeni, a noću ne ispod 26, dok kiša pada u kratkim periodičnim pljuskovima. Znači vlaga je zaista visoka.

Ovo je isto tako i početak sezone uragana, mada se uragani rijetko dešavaju na Kubi i obično su rezervisani za Bahame i pojas oko tog ostrva. Na Kubi kažu ipak bude jedan godišnje. Izlazak vani planiraj rano ujutru, kad temperature još nisu porasle, a tokom dana preporuka je da boraviš u zatvorenim prostorijama. Čuvaj se i jakog sunca, i obavezno ponesi šešir i kremu sa visokim zaštitnim faktorom.

Ali kao i sve, i putovanje van turističke sezone ima neke prednosti – nema mnogo turista a cijene su dosta niže u odnosu na sezonu.

U ovom periodu, u hotelima su obično Kubanci koji dolaze sa porodicama na odmor i kupanje. Njima je ovo kažu idealno vrijeme.

Centralni događaj juna je turnir u sportskom ribolovu u čast Hemingveja, pa po njemu i nosi ime. Ovo je takođe idealan period za ronjenje i kajak.

Kuba u julu

Juli i ostatak godine koji nisu turistička sezona su uglavnom rezervisani za događaje lokalaca u kojima oni učestvuju i uživaju. U julu počinje sezona Kubanskih godišnjih odmora, nešto slično kao kod nas i njima je to idealna prilika za odmor sa porodicama na obalama njihove zemlje.

Najveći događaj u julu je karneval u gradu Santiago de Cuba koji traje jednu nedelju i tada Kuba postaje najšarenija i najveselija. Postaje jednostavno divna. U isto vrijeme, održava se obilježavanje 26. jula, datuma koji je ostao zabilježen u Kubanskoj istoriji ii revoluciji kada je Fidel Kastro izvršio napad na kasarnu Monkadi, kad se označava početak revolucije. Svake godine se bira drugi grad koji će biti domaćin proslave i on tada postaje centar glavnog događaja.

Juli je super za sportove na vodi i opuštanje. Ronjenje, ribolov, ili istraživanje brojnih zaliva i uvala Kube.

Kuba u avgustu

Vrhunac kišne sezone i toplog vremena je upravo avgust. Jako visoke temperature, visoka vlažnost vazduha i kišni dani. Znači, ne ići na Kubu u avgustu.

Ali ako je avgust jedino vrijeme kada možeš dobiti godišnji, dobro je da znaš da je turizam u ovom periodu obično usmjeren na obalu i mjesta na moru, pa tako ako odlučiš posjetiti Havanu, možete očekivati poluprazne ulice i veoma mali broj turista.

Moja preporuka za avgust bi ti bila da izabereš neko priobalno područje, jer predveče i u rano jutro možeš očekivati povjetarac koji će te osvježiti, a nikako gradove u unutrašnjosti zbog velike vrućine. Ako već želiš posjetu gradovima unutra, posjeti ih u sklopu jednodnevnog izleta.

Zanimljivo je da u avgustu počinje i bejzbol sezona. Kubanci su veliki ljubitelji bejzbola i iako to nije tipičan sport za nas Evropljane, možda bi ti bilo interesantno vidjeti neku od utakmica.

Kuba u septembru

Iako je i septembar znatno topao i vlažan, već sredinom mjeseca se počinje osjećati kako temperature lagano padaju i da se približavaju podnošljiviji mjeseci. Kiše i dalje dosta padaju, i to najčešće u popodnevnim satima kada dolazi do kratkotrajnih pljuskova. Vlažnost je i dalje velika, ali ima mnogo više vjetra, pa je boravak podnošljiviji nego na vrhuncu kišne sezone. Septembar je u Karipskom pojasu i vrhunac uragana.

Kada pričam sa Kubancima, kažu mi da je septembar idealan mjesec za fotografisanje. Neki čak nude i fotografske ture, jer znaju da se najbolje fotografije prave kada van se u kadru spoje sunčeva svjetlost i oluja. Još kada u kadar ubaciš neki od šarenih oldtimera, dobiješ zaista vrhunske fotke.

Kao bitan događaj izdvojio bih 28. septembar, kada se obilježava godišnjica osnivanja Komiteta za odbranu Revolucije 1960. godine. Proslavlja se na ulici, sa brojnim muzičkim događajima i tradicionalnim velikim kotlićem za sve građane.

Kuba u oktobru

Kišna sezona sada je pri kraju, iako kiše još uvijek ima, ne svakodnevno, ali i dalje vrlo često. Temperature polako opadaju, pa večeri postaju malo podnošljivije, tako da očekuj večernje temperature ne preko 24 stepena, dok se dnevne penju na maksimalnih 27. U oktobru počinje sadnja duvana, koja se nastavlja kroz novembar.

U ovom periodu plaže su puste, Kubanci su završili sa svojim odmorima i hoteli i smještaji su uglavnom prazni.

Ako si na Kubi u oktobru, ne zaboravi na brojne ponude ronjenja, pecanja i izlete u zalive i uvale, a s obzirom da obično nema nikoga, cijene će biti znatno niže jer će lokalci jedva dočekati da nešto zarade u ovom, kako ga oni zovu, mrtvom mjesecu.

Kuba u novembru

Ovo je prelazni mjesec od kišne na suhu sezonu i priprema za dolazak turista. Kiša konačno prestaje, temperature se spuštaju na ugodne proljetne, pa tako maksimalne dnevne ne idu preko 27 stepeni.

Ovo je mjesec kada sve počinje polako da oživljava. Stanodavci i vlasnici hotela se pripremaju za dolazak turista, cijene se lagano uvećavaju, a ponuda se proširuje. Prvi gosti koji dolaze su obično Kanađani, koji dolaze u na plaže Varadero, kako bi izbjegli početak njihove hladne zime dolaskom ovdje.

Sezona uzgajanja duvana sad već uveliko traje, što može biti još jedan od interesantnih izleta za turiste. Kubanske cigare su zaštitni znak Kube, pa se za turiste obično organizuju posjete lokalnim plantažama kako bi upoznali proces sadnje i uzgoja duvana. Pisaću ti o njima više u nastavku ovog vodiča.

Najpopularniji događaj u novembru je festival latinoameričkog filma – idealno za vas ako ste filmofil, a naročito ako volite filmove van engleskog govornog područja.

Kuba u decembru

Kuba u decembru je odlična ideja. Ipak zbog nekoliko događaja koji se dešavaju u ovo doba godine, ali i Božića, očekuj više turista. Možda nisi znao, ali Kuba se deklarisala kao ateistička nacija još 1962. godine i Božić se nije slavio niti bio uvršten u nacionalne praznike, sve dok Fidel Kastro nije odobrio slavlje ovog praznika u čast Pape Džon Paula koji je tada bio u posjeti Kubi.

Još neki praznici koji se dešavaju u ovo doba godine su festivali Las Parrandas, Procesión de los Milagros, Habanos Festival, zbog čega možeš očekivati da i cijene počnu polako da rastu i kreću da dostižu svoj vrhunac.

Ovo je suha sezona godine, sa jako palo kiše i temperaturama koje variraju od 25 do 28 stepeni Celzijusa. Još kada se uz to uzme da Novu godinu možeš dočekati na nekoj od najboljih plaža Kariba, pitam se samo može li ikako bolje?

Sad kada znamo kada je najbolje vrijeme za otići, kakve su cijene na Kubi?

Prava mudrolija da budem iskren. Ako bih morao u najkraće da odgovorim na ovo, rekao bih slične kao u Bosni i Hercegovini. Eh, to sad vjerovatno nema mnogo smisla ako se zna da su plate ovdje 20 dolara navodno, zar ne?

Ali evo da pobliže objasnim ovo.

U pojedinim mjestima, kao što si već imao priliku da čitaš, znali smo jesti hamburger za 50 centi, a sladoled za manje od 10! Sendviče na ulici smo plaćali i 30 centi nekada. Šunka, sir, hljeb. Nije uopšte loš bio. Opet sa druge strane, u Trinidadu koji je manje od dva sata udaljen, ručak smo plaćali obično od 6-7 evra.

Ali ako uzmemo neki prosjek, to je da ti za obrok na Kubi treba oko 3-4 evra. Da ti za tri obroka dnevno treba 10 do 15 evra. Naravno, možeš da prođeš mnogo jeftinije ili mnogo skuplje, sve zavisno od toga kakvu hranu voliš i koliki ti je budžet.

Ostaviću ti ispod još neke cijene kako bi imao bolji uvid u to šta te čeka.

 • Voda u marketu (velika flaša) – 0,5 – 0,8 evra
 • Cijeđeni sok u kafiću – 0,3 – 0,5 evra
 • Taksi prevoz od aerodroma u Havani do grada – 15 – 25 evra (zavisno koliko se iscjenkaš. Moja preporuka je da ne uzimate žuti taksi odmah na izlazu koji će vam nekada tražiti i 30 evra, već da prošetate 50-tak metara i izađete na cestu i mahnete prvom koji stane. Mi smo znali i za 15 evra da se vozimo do Vedada.
 • Magneti – obično 2 za 1 evro, 5 za 2, a 10 za 4 evra.
 • Cigare – zavisi koji kupujete. Cohiba su najbolje i paket od 25 obično dođe oko 100-150 evra
 • Doručak u privatnim kućama (Casa particular) – 4,5 evra
 • Cijena koktela u klubu – 1,5 – 2 evra
 • Vožnja oldtimerom po gradu u trajanju od sat vremena – 25 – 30 evra

Moje neko mišljenje da je za neki prosječan dnevni budžet na Kubi, dovoljno oko 30-40 evra. Da platiš smještaj, jedeš sasvim ok hranu, plus pazariš i neki mali suvenir ili nešto slično. Bilo je dana kada sam prolazio i sa ispod 10 evra, ali i onih kada sam trošio preko 50, ali ne treba neki previše dubok džep za Kubu zaista.

Ali ono što me je posebno zanimalo je kako Kubanci sa svojim kako kažu platama od 20 dolara, uspiju da si priušte nešto. Pitam ovo Gabi jedan dan dok šetamo gradom.

 • E moj Roberte, pa ovdje niko ne živi od plate. Svako ima svoj posao sa strane koji radi.
 • Legalan.
 • Naravno. – pogleda me, osmijehnu se i nastavi dalje.

Smještaj na Kubi – moja preporuka

Iako sam tokom svog boravka koristio Couchsurfing, ukoliko ipak ideš u većoj grupi ljudi ili jednostavno želiš malo privatnosti, imam odličan smještaj za tebe. Na Kubi imam jednu prijateljicu koja izdaje svoj stan na Airbnb-u i Booking-u. Ivelin se zove i to je ova djevojka skroz lijevo koju možeš vidjeti na slici.

Ivelin Palacio

Da se razumijemo jednu stvar, ja nemam nikakav procenat niti bilo kakvu zaradu od ovoga, već zaista smatram da je smještaj koji nudi jedan od boljih koje ćeš pronaći u Havani. Evo kako izgleda.

Ivelin Palacio Noćenje Kuba

A ovdje se nalazi i link kako možeš da ga rezervišeš.

Kakva je kafa na Kubi?

kafa na kubi

Jaka. Neki kažu da je čašica kubanske kafe kao nekoliko espresa. Postoje i mitovi da su ljudi u kubansku kafu stavljali šlag i da nije promijenila boju. Kako nisam neko ko pije kafu, teško mogu da sudim o njenom okusu i kvalitetu, ali ono što sam naučio je da postoji nekoliko vrsta kafe.

 • Cafecito ili ti tradicionalna kubanska kafa  – tipična kafa nalik na našoj sa šećerom koja se služi u malim šoljama.
 • Colada – servirana u većoj šolji od tradicionalne sa malim čašicama za sve prisutne.
 • Café Con Leche odnosno kafa sa mlijekom – samo ime kaže o čemu se radi
 • Cortadito – kratka kafa, nalik na tradicionalnu samo što u njoj ima mlijeka.

A cigare?

Cigare na Kubi

Bez konkurencije. Ako postoji nešto po čemu je zemlja poznata to je kvalitetan duvan. Vjeruje se čak da se najbolji duvan na svijetu, gaji u Pinar del Rio provinciji, gdje se nalazi mjesto Vinjales o kojem sam ti gore pisao.

Nekada davno, postojalo je na stotine različitih marki čuvenih “kubanki”, ali usljed svega što se dešavalo na Kubi, danas postoji nešto više od 30 kompanija, od kojih su najpoznatije Cohiba, Cristales, Montecristo, Punch, Romeo y Julieta i mnoge druge.

Kubanke

Kako bi ih razlikovao, bitno je da znaš da deblje cigare imaju jači okus, te bi trebalo da ih pušiš sporije nego tanje. Isto tako, cigare koje su tamnije boje, obično su slađe.

Kako znati koje cigare kupiti?

Ukoliko se odlučiš da kupiš neku od cigara, postoje i dva načina kako možeš da provjeriš da li su kvalitetne i da li su prave. Prvi je da kada je protrljaš kroz ruke, komadići duvana ne ispadaju iz nje. Drugi je taj, da ukoliko pokušaš da je saviješ, ona ne gubi svoju formu i ne počinje da se lomi.

Kažem ti ovo iz razloga što na tržištu postoji veliki broj običnih cigara, koje pokušavaju da se prodaju pod nekim od jakih brendova. Desiće ti se možda nekada i da ti na ulici ponude cigare dosta ispod cijene, ali znaj da su vjerovatno u pitanju ukradene cigare. Kubanci su naime toliko specijalizovali vještinu krađe cigara iz fabrika, da to rade, da mogu master temu na taj rad da napišu. Kao što su i sami poprilično laganica, sav taj proces iznošenja cigara ide sporo i u nekoliko dijelova. Posebno se iznose kutije. Posebno naljepnice. Posebno cigare. Sve kako niko ne bi posumnjao ili primjetio. Navodno.

I da.

Ima i jedna fora koju sam vidio da često praktikuju, na koju nemoj nasjesti. Naime, desiće ti se možda da ti na ulici, sasvim slučajno, priđe neka obično vrlo ljubazna i nasmijana osoba govoreći ti da je baš danas, ej zamisli, baš danas, popust od čak 50% na sve veće brendove kubanki. I znaš šta još. On traje još svega sat ili dva.

Ajme moje sreće što sam naletio na tebe mladiću. Vodi me gdje treba da to uzmem.

Ispričaće ti i priču da je Fidel prije svoje smrti dao svim radnicima iz fabrika pravo da prodaju cigare jedan dan u mjesecu kako bi mogli da zarade i da je taj dan poseban za njih i bla bla bla.

E pa…nije baš sve tako.

Istina je da Fidel nikada nije dozvolio ovako nešto, jer Kuba je prije svega komunistička zemlja, gdje privatni biznisi tek odskora kreću da se razvijaju. Ovdje su u pitanju upravo cigare koje su ukradene iz fabrika. Možda ćeš ih dobiti po maloj boljoj cijeni, ali dobro obrati pažnju na njih. Da li imaju naljepnicu preko kutije? Da li je kutija identična kao što treba da bude?

Razmisli prije nego kupiš nešto ovako.

Kakvi su lokalci i kako je živjeti sa njima?

Lokalci na Kubi

Kada putujem, gotovo uvijek koristim Couchsurfing za smještaj. Ne radi se o uštedi novca, već tome da želim da upoznam život lokalaca. I sam sam ih primio kod sebe u svoj dom više od 30 i pokazao im koliko lijepa je naša zemlja. Proveo sa njima 2-3 dana jer toliko se obično “hostuje” neko.
Ali na Kubi sam kod jedne porodice proveo više od 20 dana! Toliko sam bio sa njima, da više i nisam Yuma (riječ koja se koristi za sve strance na Kubi), već jedan od njih. Sa njima sam svaki dan ručao. Izlazio. Obavljao obične poslove koje radim u svojoj kući. Prao suđe i kupovao voće na pijaci. Vozio se biciklom po gradu sa Gabi. Pričao o svom i njihovom životu, gdje smo se složili da nam je u jednom trenutku svima bilo teško.
Putovao sam tokom svog vremena na Kubi po drugim gradovima nije baš da sam sve vrijeme maltretirao ljude, ali veliki dio stvari ostao je u maloj sobi sa visokim plafonom i oronulim zidovima u Vedadu Havani. Mojoj kubanskoj kući.
Kubanska porodica
Kako je moje putovanje na Kubu bilo u doba korona virusa, mnogo toga u zemlji nije štimalo i sve je postajalo užasno komplikovano. Dva puta sam išao na aerodrom pokušavajući da odem kući, pri tom se pozdravljao sa njima i čvrsto ih stiskao u zagrljaj, da bih se potom čuvši da nema leta ponovo vraćao kući i primao još jači, zagrljaj od njih. Onaj medvjeđi od kojeg se lome rebra.
– Budi ovdje koliko je god potrebno i ne brini se ništa. Mi smo tvoja porodica. Možemo i da te upišemo kao stanara ovdje. Tako ćeš imati sve ono što mi imamo. Naći ćemo ti i dobrog doktora da ti riješi taj bol u očima – reče mi Luis, tata od Gabi.
Teško je opisati koliko su dobri bili prema meni. Posebno kada sam od nje zadnji dan čuo da Kubanci ne bi smjeli imati strance kod sebe u kući sada i da ukoliko ga pronađu, plaćaju ogromne kazne. Hvala ljudi na svemu što ste uradili za mene. Nikad vam ovo neću zaboraviti.

Kubanci su zaista super, ali koliko je zemlja generalno sigurna?

Možda puno toga na Kubi nije baš sto posto jasno i često ti se ovdašnje stvari čine kao prava mudrolija koju nikako ne možeš da odgonetneš, ali ono što mogu sigurno reći je da je Kuba jedna od najsigurnijih zemalja u koju možeš da odeš.

Tome u prilog ide i ovdašnji sistem koji je i dalje dosta zatvoren te omogućava lako kontrolisanje ljudi, kao i činjenica da je obavještajna služba Kube jedna od boljih u ovom dijelu svijeta. Na ulici je toliki broj policajaca u civilu da država u gotovo svakom momentu zna gdje se nalaziš i kuda se krećeš. Vjeruj mi. Na Kubi se sve zna.

Jednom prilikom smo na ulici vidjeli ženu obučenu u uski crveni kostim sa štiklama koje idu u nebesa izgledajući kao kraljica noći, koja je nakon neke galame ispred kluba prišla momcima koji su pravili probleme i privela ih, pokazujući im svoju policijsku ispravu. Na Kubi zaista možeš sigurno šetati ulicom.

Ali… U životu nekako uvijek ima ono ali, a postoje dva dobro poznata načina kako obično pljačkaju turiste.

Prvi je kada uđu u ulicu u kojoj nema nikoga i odjednom ti sa prednje strane priđe jedna osoba tražeći nešto, a kad se okreneš nazad da se udaljiš od nje, vidiš drugu osobu odmah iza. Lokalci mi kažu da je ovo ubedljivo najčešći način kako uzimaju stvari. Gotovo uvijek rade u paru.

Drugi je taj, da te prate nekoliko sati, vide sa kim se družiš i gdje se krećeš, pa ti na ulici potpuno prijateljski priđu, govoreći ti da su prijatelji osobe sa kojom si upravo bio, da rade u restoranu gdje si danas ručao ili da ste komšije koje stanuju jedan kraj drugoga. Sa tobom provedu i sat vremena da steknu tvoje povjerenje, da bi te potom odveli u neku ulicu i pokušali ti uzeti nešto. Kuba je zaista sigurna i u 3 ujutro se osjećaš potpuno bezbjedno. Broj onih ružnih priča mnogo je manji nego u većini poznatih evropskih metropola.

Ali ipak valja obratiti pažnju na stvari koje se dešavaju oko tebe.

Oldtimeri na Kubi

Oldtimeri na Kubi

Nakon Kubanske revolucije iz 1959. i embarga SAD-a, uvoz američkih automobila na ostrvo postao je zabranjen, a kubanski starinski američki automobili tako su postali zamrznuti u vremenu.
Ispod se nalaze neke zanimljivosti o ovim automobilima. Ja lično uopšte nisam neki ljubitelj auta. Dijelim ih po bojama da budem iskren. Vozački imam, ali ne vozim. Ali kad ti kažu da se voziš u nečemu iz ’57… vala otkriješ neke ljubavi koje nisi ni znao da postoje.
– Na Kubi ima oko 60.000 vintage automobila
– Novi automobilski dijelovi na Kubu nisu dopremljeni od ranih 60-ih.
– Na Kubi postoji nekoliko očuvanih i funkcionalnih automobila Ford Model T iz 1929.
– Mnogi od motora u tim klasičnih automobilima su zapravo Honda ili Toyota motori, jer prvobitni motori više jednostavno ne rade.
– Vlasnici sami popravljaju svoje automobile. Pri tome, često koriste određene kućne dijelove zbog nemogućnosti nalaženja pravih dijelova.
– Jedini automobili koje su doskora kubanski građani mogli legalno posjedovati su automobili proizvedeni i kupljeni prije 1959.
– Turistima je dostupna vožnja u ovim autima. Cijena je obično oko 30 dolara za sat vremena tokom kojih imate i vodiča. Mada, gotovi svaki lokalni taksi koji nađete, isto tako je vintage.
– U gradu Santiago de Cuba, nalazi se i muzej posvećen ovim autima.
– Većina automobila starijih od 1959 u zemlju su uvezeni iz SAD-a.

Kako se kretati po Kubi?

Iako ostrvo nije preveliko, kretanje od mjesta do mjesta, često će oduzimati mnogo više vremena nego što bi trebalo, ponajviše zbog prilično loše putne infrastrukture, ali i automobila o kojima sam upravo pisao, koji ne mogu da dostižu velike brze. U suštini, postoje dvije opcije.

 • Taksi – koji može biti odlična stvar ukoliko vas je više i ukoliko uspijete da se iscjenkate sa vozačem.
 • Lokalni bus – najčešće Viazul, koji saobraća na velikoj većini turističkih destinacija i zaista je udoban. Ukoliko se odlučite da putujete sa njim, jedan mali savjet. Obavezno je uzeti kartu barem jedan dan ranije prije polaska i rezervisati mjesto, jer ovdašnji sistem funkcioniše na način da se prednost prvo daje onima koji su ranije uzeli karte, pa ako je nešto karata ostalo, prodaje se ljudima koji su ostali, a tada se zna desiti da karata više ne bude.

Zdravstvo na Kubi

Kubanskoj medicini vjeruju mnogi. Neki se i kunu u nju. Kažu da su tamo možda i najbolji svjetski doktori. Svojevremeno im je i legendarni pokojni glumac Bata Živojinović povjerio brigu o svom zdravlju.

Razgovarajući sa porodicom kod kojem sam bio od koje su dvije osobe doktori, potvrđuju mi da je kubanska medicina zaista posebna, ali i odaju to da uslovi i nisu najbolji. Da nedostaje mnogo lijekova. Da fali resursa. Uostalom…kao i u mnogim stvarima na Kubi. Pogledajte kako samo jedna obična apoteka izgleda.

Apoteka na Kubi

Broj lijekova je više nego ograničen. Ne postoje fiksne cijene, već se bukvalno cijenkaš oko lijekova!

Pitam ih onda u čemu je tajna njihovog zdravstva i činjenice da imaju jedan od najdužih životnih vijekova na planeti.

 • Prevencija. – odgovara mi mama od Gabi.
 • Zaista?
 • Mi smo svjesni da nemam resursa kao neke zemlje svijeta, ali radimo na tome da reagujemo prije nego problem nastane. Kod nas mnogi dožive 90-te upravo iz tog razloga.

Iako ovo možda nije tema o kojoj ćeš čitati u tekstovima za putovanja, želim ipak da ti skrenem pažnju na ovo, prije svega zato što mislim da informacije poput ove nikada nisu na odmet i da ćeš možda jednoga dana, nekome pomoći upravo sa ovim što ćeš sada pročitati.

Da li si čuo za lijek protiv raka zvani Vidatox?

Pored standardne medicine koju kubanski doktori jako dobro obavljaju, u njihovoj farmaceutskoj industriji izdvaja se jedno pravo malo blago u bočici – Vidatox, otrov plave škorpije.

Vidatox je lijek koji izvorno potiče od Kubanskih i Karipskih plavih škorpija, koja je tamo endemska vrsta. Dobija se iz ekstrakta njenog otrova. Koristi se u terapiji bola i upalnih stanja, ali ono po čemu je najpoznatija je smanjenje ili čak zaustavljanje rasta tumora.

U kubanskom gradu Cianfuegos nalazi se jedna od najvećih farmi plavih škorpija sa čak 6000 jedinki koje se namjenski ugajaju zbog otrova. Svakih nekoliko dana, strujom od 18 V se stimuliše puštanje otrova, koji se razblažuje sa destilovanom vodom i na taj način se dobija taj toliko traženi lijek. Nakon dvije godine, škorpije se puštaju nazad u prirodu, a uzimaju se nove koje nastavljaju davati otrov.

Dva lijeka – isti sastav

Na Kubi možete pronaći ovaj lijek u plavoj i braon boji. Sastav je identičan kod obe, razlika je u tome što je plavi lijek namijenjen isključivo Kubancima, koji ga mogu dobiti na ljekarski recept i po veoma niskoj cijeni, a smeđi preparat je za strance bez recepta i prodaje se po znatno višoj cijeni od plave bočice. Ovaj ijek vrlo često možete naći i na Amazonu, ali po jako visokim cijenama.

VIdatox lijek za rak

Kako djeluje i da li je siguran?

Način primjene je takav da se par kapi stavlja ispod jezika. Oni koji su ga koristili kažu da veoma dobro djeluje na olakšavanje bolova kod težih oblika karcinoma, usporava rast tumora i značajno produžava život. Olakšava kvalitet koliko je to moguće i daje energiju. Siguran je za upotrebu i nikada nije bilo nuspojava od njega.

Eto, znam da sam malo otišao od teme ovog teksta, ali osjećao sam potrebu da ti ispričam ovo. Zdravlje je ipak nešto najvažnije što posjedujemo.

Da li na Kubi ima interneta?

Internet na Kubi park

Ima.

Mada, internet na Kubi postao je dostupan široj populacij tek 2013. godine i danas on egzistira na način sasvim drugačiji od onog kako smo mi navikli. Vrlo rijetko ćeš vidjeti da neka kuća, restoran ili bilo kakav drugi ugostiteljski objekat imaju pristup netu. U početku mi je to bilo neobično, kasnije nisam ni pitao da li ima neta.

Kada pričam sa lokalcima, shvaćam i da dobar dio njih do prije desetak godina nije znao za njegovo postojanje. Sjećam se kada mi je Gabi pričala kada je išla u Čile 2011. godine i da je u metrou vidjela ljude kojima na telefonu iskaču nekakve notifikacije.

 • Nisam nikako mogla da razumijem šta je to što im iskače. Prišla sam jednom od njih i objasnio mi je da je to Facebook. Da koristi internet da se poveže. – prisjeća se tog dana.
 • Šta si uradila onda kada si to vidjela. – pitam je.
 • Zamolila sam ga da mi pokaže kako da to napravim i onda sam provela čitavu noć na internetu. Nisam spavala taj dan nikako koliko mi je sve bilo zanimljivo.

Da bi korstio internet na Kubi imaš dvije opcije.

1. Da kupiš kubanski broj i sa njim internet – teža

2. Ili da uzmeš ETECSA kartice na osnovu kojih ćeš se povezivati na internet – meni lično lakša.

ETECSA je inače kompanija koja prodaje internet kartice u trajanju od jedan, tri ili pet sati, a cijena za svaki sat iznosi 1 CUC (oko 80 centi) ako se kupuje direktno kod kompanije. Ako se kupuje na ulici, zna da bude skuplje. Ovako izgleda ETECSA kartica.

Etecsa kartica na Kubi

Funkcioniše da način da se povežeš na ETECSA mrežu koju obično nalaziš u njihovoj radnji ili u određenim internet parkovima u gradu. Potom uneseš username i šifru koja se nalazi se na kartici i tvoje internet vrijeme kreće.

Mali savjet

Ukoliko se konektuješ na određenu privatnu mrežu putem ETECSA kartice, zna se desiti da ti pri odjavljivanju sa interneta, ta mreža “pojede” preostale minute. Zato, ukoliko je moguće, uvijek se prijavljuju samo na naznačenim mjestima i izbjegavaj privatne hotspotove ukoliko ćeš je koristiti.

Isto tako, većina hotspotova ima limit za 30 korisnika, te ukoliko vidiš da je mnogo ljudi konektovano na net, nemoj se iznenaditi ako vidiš da sporije radi.

I znaj da ako padne kiša, on često ne radi ili dosta sporije radi. Ozbiljno kažem.

Šta misle o Fidelu Kastru?

Jedno od vjerovatno najtežih pitanja na koje ne postoji jedan odgovor, te bih vjerovatno mogao jedan čitav tekst da napišem samo o ovome. Ali kako već čitaš ovaj tekst dugo, ispričaću ti jednu priču koja će možda najbolje da odgovori na ovo pitanje, a koju sam čuo od Gabi.

 • Na dan kada je Fidel umro, bila sam u diskoteci i odjednom se ugasila muzika i ljudi su počeli da izlaze napolje. Nikome nije bilo jasno šta se dešava. Na prvu sam mislila da nas Amerika ponovo napada. A onda kada sam izašla, shvatila sam da je Fidel upravo umro. Moj otac me je zvao i rekao da hitno dođem kući. Vozeći se autom ka Vedadu, vidjela sam gomilu ljudi na ulicama koji plaču od tuge, ali i neke koje slave od sreće. Tako je i bilo dugo. Bilo je onih koji su plakali sedmicama, ali i onih koju pravili žurke. Mada, za mene i moju porodicu, Kastro je ipak bio neko sa kim se ponosimo i koga smo voljeli.

Viza za Kubu

Za građane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Kubu. Na ovom linku, nalaze se sve informacije kako se ona dobija. Za državljane Srbije i Hrvatske, viza nije potrebna.

Ostale korisne informacije i savjeti koji te možda mogu zanimati

Šta ponijeti na Kubu od garderobe?

Koliko koštaju nekretnine na Kubi?

Još jedna velika mudrolija Kube je što je cijena nekretnina ovdje, neznatno manja nego kod nas u BiH, te stanovi kuće mogu da koštaju desetine, ali i stotine hiljada evra. Pričajući sa Gabi o ovome, nije mi bilo nikako jasno kako mladi Kubanac onda može da se odseli od svoje porodice i započne svoj život.

 • Ne može. Ova kuća u kojoj živim u kojoj si sada, će ostatiti meni kada moj otac umre. Tako se ovdje stiču nekretnine.

Da li se smije piti voda iz česme?

Iako će ti neki reći da ne smije, ja sam pio vodu iz česme sve vrijeme i nisam imao nikakvih problema.

Kakvi su adapteri za struju?

Na Kubi su drugačiji adapteri nego kod nas, te je potreban onaj “američki” tip adaptera. Topla preporuka da ga ponesete, jer ga tamo nisam vidio na mnogo mjesta da se uzme.

Državno uređenje?

Na Kubi vlada jednopartijski sistem, te postoji samo komunistička partija. Glasanje navodno nije obavezno, ali suštinski ipak jeste, te možete imati problem ukoliko niste izašli na izbore.

Pleše li se salsa zaista na svakom koraku?

O da! Dok sam bio smješten kod Gabi, nerijetko smo išli na salsa žurke u barove oko Vedada, gdje apsolutno svi ljudi plešu, i to ne samo da plešu, već jako dobro plešu. Nije ništa neobičn ni vidjeti osobe koje plešu dok čekaju u redu ispred supermarketa, dok toče gorivo na pumpi i slično.

Evo jedne pjesme grupe sa Kube koja mi se često vrti u glavi u posljednje vrijeme.

I ono što me svi pitaju.

Kako se to zaista živi na Kubi?

Mislim da nigdje na svijetu, nakon skoro 60 zemalja koje sam posjetio, nisam vidio da ljudi žive na ležerniji, opušteniji i lakši način nego ovdje. Nigdje nisam vidio ovoliko ljudi da ne rade apsolutno ništa, već samo sjede na stepenicama i gledaju u daljinu. Satima. Nigdje nisam vidio više ljudi sa preko 90 godina koji izgledaju kako da im je oko 70 i rade gotovo sve stvari potpuno normalno. U sjećanju mi je jedno veče kod bake od Gabrijele, kada je čitava porodica počela da je kritikuje što nije prestajala da pije vino, a ona sao odmahivala rukom.

Govorili su joj “prati svijetlo baba ako ga vidiš” a ona se samo smijala i odmahivala im rukom.

Ne znam da li sam se ikada vratio sa nekoga putovanja sa toliko utisaka, uspomena i pitanja na koja ni dan danas ne znam odgovor i vjerovatno nikada neću znati. Ali baš to je Kuba. Jedinstvena i totalno neobična zemlja, puna šarenila, koja te sigurno neće ostaviti ravnodušnim i koju ćeš pamtiti dok si živ, jer samo je jedna Kuba i uvijek će biti.

P.S. Ukoliko tražiš više informacija o Kubi, ovdje se nalazi tekst o nekim zanimljivostima sa ovog ostrva, a za one koje zanima više o Če Gevari, pisao sam ovaj tekst o 10 zanimljivih činjenica o njemu.

ISPLANIRAJTE SVOJE NAREDNO PUTOVANJE – Tips & tricks

UZMITE JEFTINU AVIO KARTU
Pronađite jeftin let na sajtovima Kiwi ili Skyscanner koji u sebi imaju bazu svih avio prevoznika i ne treba vam niti jedan drugi sajt pored njih da tražite vaše avio karte. Ukoliko želite, možete isprobati i stranicu Aviasales, koju isto tako nekada koristim.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ
Bez dileme, sajt sa najvećom ponudom smještaja na internetu je Booking.com, te apsolutna preporuka za njega. Ukoliko ste tip osobe koja preferira hostele i jeftinije opcije putovanja, onda možete isprobati sajt Hostelworld, koji ima najveću bazu hostelskih smještaja na svijetu.

IZNAJMITE AUTO NA PUTOVANJU
Pojedina putovanja će zahtjevati i rentanje automobila, a kompanija koju preporučujem i koja ima odlične cijene rentanja je Rentalcars.com. Kompanija je zastupljena širom svijeta, imaju dobre cijene i nekako su sigurna opcija za vaša putovanja.

ISPLANIRAJTE TURU PRIJE ODLASKA
U koji god dio svijeta da odete, vjerovatno ćete ulaziti u muzeje, tvrđave i razne druge atrakcije, a to nekada zahtjeva i čekanje u redu. Stoga, ono što možete uraditi je rezervisati skip the line karte za većinu turističkih atrakcija na sajtovima Tiqets i GetYourGuide. Ova dva sajta, imaju i veliki broj odličnih izleta širom svijeta, te svakako preporuka da ih istražite.

NE ZABORAVITE PUTNO OSIGURANJE
Prije putovanja, posebno onih dužih, dobro je uzeti i putno osiguranje, a moja preporuka bi bilo Asa osiguranje. Ovo je inače druga najveća osiguravajuća kuća u Bosni i Hercegovini, a osiguranje na njihovom sajtu, možete uzeti za bukvalno dvije minute i biti mirni na vašem putovanju.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

101 comments