Kozara planina

Planina Kozara – skrivena ljepotica

Poznata kao „krajiška ljepotica”, planina Kozara omeđena je Vrbasom, Savom i Unom, a svojom ljepotom i gustim četinarskim i listopadnim šumama privlači posjetioce iz svih dijelova BiH. Nijedan vrh Kozare ne prelazi 1000 m, što je čini idealnom za rekreaciju, šetnju i lagano planinarenje, a sa vrhova ove planine pruža se prelijep pogled na Gradišku, Dubicu, Prijedor i njihovu okolinu.

Centralni dio nacionalnog parka čini Mrakovica, gdje se nalazi memorijalni kompleks u znak sjećanja na poginule borce u Drugom svjetskom ratu. Kompleks čine spomenik, memorijalni zid i muzej. Visinom od 33 m, spomenik simbolično predstavlja slobodu i jačinu naroda, a u muzeju su sačuvani predmeti, fotografije i dokumenti koji svjedoče o stradanju stanovnika ovog kraja.

Kozara planina

Godine 1967. centralni dio Kozare proglašen je nacionalnim parkom u cilju očuvanja prirodnog i kulturno-istorijskog značaja.

Turistička ponuda NP „Kozara“ je izuzetno razvijena. Bogata ponuda smještaja obuhvata hotele, motele i bungalove, pa će ovdje svako pronaći nešto za sebe. Planina Kozara nudi boravak i odmor u prirodi uz edukativni sadržaj, pa u ponudi parka možete naći i ponudu časa u prirodi, gdje su vam na raspolaganju kustosi muzeja.

Kozara priroda

Spajajući ugodno s korisnim, odmorićete se ali i nešto naučiti ili obnoviti znanje. Za ljubitelje avanture, tu je sjajni Avantura park, odnosno sistem staza i prepreka pozicioniranih na visini od 3 do 6 m, gdje posjetioci imaju priliku testirati vlastite sposobnosti i dobro se zabaviti.

Doživite dozu adrenalina prelazeći sa jedne platforme na drugu, penjući se uz sajle i savladavajući mnoge druge prepreke, koje će zaista učiniti ovo iskustvo posebnim. Ukoliko se ovo čini previše strašno, nemojte se brinuti, jer se sve aktivnosti realizuju uz pomoć instruktora koji je sve vrijeme uz vas.

Smještaj na Kozari

Ako odlučite da na Kozari boravite više dana, na sajtu NP Kozara, možete pronaći dosta preporuka o opcijama za smještaj, te izabrati onu koja vama najviše odgovara.

Jedna zanimljivost

U parku se nalazi kapela posvećеna rođenju Djevice Marije. Mještani su je nazvali Mehmedova crkva, jer legenda kaže da je crkva simbol ljubavi između Marije, kćerke austrijskog preduzetnika Karla Šmucera i Mehmeda Kulašića iz Kozarca, koji je radio kod Šmucera na pilani.

Izleti sa Kozare

Ako ste na planini Kozari i tražite mjesto na koje se zaputiti dalje, moja preporuka su svakako Prijedor i Banjaluka, dva najveća grada, ovog dijela zemlje.

Za više informacija o Prijedoru, napisao sam ovaj tekst o pojedinim zanimljivostima grada, a ukoliko planirate put Banjaluke, zavirite na video ispod.

Ukoliko vas zanima, napravio sam i ovaj video sa 10 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, sa dosta korisnih savjeta i informacija iz prve ruke.

 

Da li ste bili na Kozari i kakvi su vam utisci?

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *