Planina Nemrut

Planina Nemrut – planina Bogova

Planina Bogova. Kako to zvuči mistično, moćno i nekako…grčki. Jeste da je većina kipova koja se nalazi ovdje zaista iz Grčke mitologije (uz par iz iranskih i jermenskeih), ali ova čudesna planina Nemrut, kako već nije u toj zemlji, mogla bi se slobodno nazvati nekim turskim Olimpom. Čudesno je i to da niko sa sigurnošću ne zna kako su ove velike skulpture visine nekoliko metara dovučene na preko 2100 metara nadmorske visine, uzimajući u obzir da datiraju još iz 1. vijeka prije nove ere i da su bile udaljene desetinama kilometara od najbližeg grada tog vremena.

Ali prije nego nastavim dalje…

ono što vam možda može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet, kao i ova lista drugih tura po Turskoj, gdje ćete vidjeti zaista mnogo toga u ponudi.

Za traženje smještaja u ovom kraju, zavirite na ovu stranicu na kojoj možete ostvariti popust od 30 do 50 odsto na rezervaciju i zaista uštedjeti dosta novca.

Vratimo se nazad na Nemrut sad.

Kako je nastalo ime planine?

Ako vas naziv planina Nemrut malo buni da razumijete šta se zapravo može vidjeti i raditi ovdje, onda je najbolje reći da ovo mjesto predstavlja grobnicu kralja Antioha I Teosa iz kraljevstva Komagene, koje je obuhvatalo teritoriju koja se širila Malom Azijom, počev od rijeke Eufrat sa jedne strane, pa sve do planinskog lanca Antitaur. Ali neka vas mala veličina ovog kraljevstva ne zavara, jer je Komagena imala značajnu ulogu kao zona razdvajanja između Seleukidskog carstva na zapadu i Partskog carstva na istoku.

Inače, vladar koji je sahranjen u grobnici, najmoćniji je vladar u istoriji ovog carstva, najviše poznat po svojim mudrim odlukama koje su donijele prosperitet njegovom kraljevstvu. S obzirom na to da je rođen u mješanoj grčko-jermenskoj porodici, ne čudi što su kipovi bogova koji se ovdje mogu vidjeti, upravo iz ovih mitologija.

Ono što je zanimljivo je da je hram kroz dugi period istorije potpuno izgubio svoj značaj te bio gotovo izbrisan sa lica zemlje. Godinama, nikakvi istorijski zapisi nisu pisani o postojanju ovog mjesta, a tako bi možda i ostalo, da se 1881. godine na ovoj teritoriji nije pojavio njemački inženjer Karl Sester, koji je vršio istraživanja ovog područja.

On, uz pomoć njemačkog konzula u Izmiru odmah šalje pismo Pruskoj akademiji nauke u Berlinu, u kojem spominje neke kipove na vrhu planine u istočnoj Anadoliji. U pismu isto tako navodi da smatra da ti kipovi pripadaju asirskom periodu, te tako privlači pažnju akademije, koja šalje jednog svog člana, da se sastane sa Sesterom i provede detaljniju studiju, a ubrzo se potvrđuje ogromni značaj koji ovaj lokalitet ima.

 

Koji sve kipovi se mogu vidjeti ovdje?

Planina Nemrut

Kako sam već napomenuo da postoje dvije terase (istočna i zapadna) gdje se nalaze kipovi, bitno je napomenuti da su statue na istočnoj strani identične onima na zapadnoj, samo su malo bolje očuvane i veće. Uz to, istočna strana pravljena je tako da napravi fantastičan izlazak sunca, a zapadna zalazak.

Zevs

Zevs statua

Jedan jedini i onaj koga ne treba mnogo predstavljati. Vrhovni Bog starih Grka. Statua je bila u dosta lošem stanju kada su je našli te je jedan njen dio, onaj sa njegovom bradom, nedostajao.

Apolon

Apolon Nemrut

Njegova statua nalazi se odmah uz njegovog oca Zevsa. Inače, Apolon je poznat kao Bog koji inspiriše umjetnost, poput muzike, poezije i plesa, te pobjedu svjetlosti u odnosu na tamu. Za razliku od Zevsa, prikazan je bez brade.

Herkules

Herkules

Inače sin Zevsa i Alkemene, poznat po svojoj velikoj snazi i izdržljivosti. Jedan od omiljenijih likova grčke mitologije čija sva dijela su dobra i za kojeg se vjeruje da može da spriječi mnoge prirodne katastrofe.

Komagena

Komagena

Jedini ženski kip koji možete vidjeti ovdje. Komagena je inače bila boginja plodnosti, te se zbog toga prikazuje na glavi sa narom i grodžem koji simbolizuju upravo ovo.

Antiohus

Antiohus

Vjerovatno možda i najzanimljiviji kip na lokalitetu i vjerovatno najbolji za fotkanje pred zalazak Sunca. Kip predstavlja samo kralja Antiohusa, čovjeka za čije se tijelo vjeruje da je smješteno u dubini same piramide. U neku ruku ovo ima smisla, zar ne? Htio čovjek da ima najljepšu statu na najboljoj lokaciji. Moglo mu se jednostavno.

Osim bogova, u komplesku se nalaze i dvije životinje. Orao koji predstavlja dominaciju kraljevsta Komagene na nebu i statua lava koja predstavlja dominaciju kraljevstva na zemlji.

I da.

Kada se nađete na Istočnoj terasi, iznad glava statua, vidjećete nekoliko kipova u sjedećem položaju bez glava. Na svakom od kipova i njihovih postolja, nalazi se njihov naziv, te su te glave koje vidite, ustvari glave svakog od njih, samo što su tokom jednog napada stradale, te bile bačene na zemlju.

Kako najlakše doći ovdje?

Prosječna cijena avio karata za ovaj dio iz naših krajeva, kreće se od 200 do 300 evra, ali koliko niste sigurni kako da pronađete te avio karte, možete ih pretražiti na ovoj stranici, a snimio sam i ovaj poseban video u kojem sam podijelio pet savjeta za kupovinu jeftinih avio karata koje meni lično dosta pomažu.

Kako najlakše posjetiti Nemrut?

Najlaški način da posjetite Nemrut je iz grada Adijamana, iz kojeg će vam trebati sat vremena vožnje do lokaliteta. Grad posjeduje aerodrom, te iz Istanbula možete bez problema direktno da dođete ovdje. Uz to, čitava ova regija Mesopotamije posjeduje mnogobrojne atrakcije od istorijskog značaja i odlična je destinacija za sve koji žele da otkriju nešto novo.

Planina Nemrut – par savjeta za kraj

– Obucite se dobro i ponesite tople odjeće, jer na vrhu zna mnogo jako da duva vjetar

– Najbolje vrijeme za posjetu Nemrutu je period od maja do oktobra, kada su temperature najprijatnije. Tokom zime, lokalitet je zatvoren.

– Ukoliko žellite da izbjegnete gužvu, a uz to napravite dobre fotke, najbolje vrijeme je posjeta rano ujutru i pred zalazak Sunca, kada je ljudi manje, a Sunce savršeno obasja kipove.

– Za obilazak čitavog lokaliteta bez da žurite, potrebno je oko sat vremena.

– U slučaju da imate dodatno vremena na raspolaganju, obavezno posjetite regiju Mesopotamije, koja je veoma blizu planine Nemrut, a koja će vam otkriti još neka nevjerovatna i misteriozna mjesta, kao što je i sama ova planina. U videu ispod. nalaze neki od najboljih mjesta u ovoj regiji.

I još samo jedan mali savjet.

Uživajte neizmjerno u svakom trenutku koji provedete ovdje. Zaista, malo gdje na svijetu može da se vide nešto ovako neobično i drugačije, sa ovako bogatom istorijom. Hej, vi ste na planini bogova. Gdje još to ima na svijetu?

Ukoliko želiš, zaprati moj Instagram profil na kojem svaki dan donosim fotografije i videa sa putovanja širom svijeta.

P.S. Pisao sam i tekst o Istanbulu i 15 stvari koje se mogu vidjeti u ovom gradu. 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *