Nevjerovatna mjesta – Podvodni muzej u Kankunu

Danas Vam donosimo priču o jednom od najmisterijoznijih lokacija na planeti, podvodnom muzeju u Kankunu, Meksiku. Na prvi pogled, ovo mjesto ne djeluje kao mjesto sa naše planete, već više kao lokacija smještena u filmovima o Indijani Džonsu. Međutim, ovaj podvodni muzej i te kako postoji i iz godine u godinu postaje sve popularniji među turistima koji posjete ovaj dio svijeta.

Podvodni muzej u Kankunu Podvodni muzej u Kankunu

Kako je nastao ovaj podvodni muzej?

Engleski kipar Jason deCaires Taylor stvorio je podvodni umetnički muzej u Nacionalnom pomorskom parku u Kankunu. Ovaj čudesan projekat obuhvata više od 450 skulptura. Statue privlače pažnju riba i turista, a ronilačke agencije trljaju zadovoljno ruke. “Mislim da više od hiljadu različitih riba živi ovde. Viđao sam jastoge, ribe anđele, kao i puno vrsta algi.”

Muzej ispod vode u Kankunu

Skulpture nose razne nazive pa će te se ukoliko posjetite ovo mjesto susresti sa: Zaljevom krstova (Bay of croses), Sakuplječem snova (Dream Collector), El Bacanom, Tihom Evolucijom (Silent Evolution),  Plavom stvari (Blue thing) i mnogim drugima.

Kao inspiracija za ove kipove poslužili su stanovnici Puerto Morelosa, obližnjeg ribarskog mjesta na jugu Kankuna. Dječak koji se igra sa loptom, starac koji gleda TV, žene koje se mole, familija koja ruča za stolom, žena koja pokušava da leti, samo su neki od motiva koje će te pronaći ukoliko zaronite u ovaj podvodni muzej. Danas ove misteriozne statue prekrivene su algama i  koralima i predstavljaju stanište za najveći vještački greben na svijetu.

Kompleks je djelimično uništen nakon bure koja se desila tokom 2009. godiine, ali su vlasti u Kankunu odlučili da sve renoviraju pa današnja kolekcija broji više od 450 statua. Svakih nekoliko sedmica im se uvećava broj.

Kako sve ovo izgleda, pogledajte na slikama i dva videa ispod 🙂

Cancun-underwater-museum-11-of-20 Cancun-Underwater-museum Cancun-Underwater-Museum (1) 6 imagef Musa-Aquaworld

snorkel 05water1 Underwater-Sculpture-Museum-04 underwater-museum-17-600x400 ua-2_1426835682e11 diving-in-cancun-underwater-museum fixedw_large_4x Snorkel-in-MUSA-05

Tako da, ukoliko ste ludi za ronjenjem, volite avanturu i misteriju, a fan ste i umjetnosti, posjetitie ovaj podvodni muzej  u Meksiku 🙂

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *