PZO

Putničko osiguranje – 5 stvari koje trebaš provjeriti prije nego ga kupiš

U ovom mini vodiču, pokazaću ti neke od najznačajnijih stvari kada je putničko osiguranje u pitanju. Pokazaću ti o kojima bi sve stvarima trebao voditi računa prije nego izabereš odgovarajuće osiguranje za sebe, a podijeliću sa tobom i jedan bonus savjet, za koji smatram da je jako bitan.

On se nalazi na dnu teksta.

Ali idemo redom.

Ali, da li mi uopšte treba putničko osiguranje?

Zamisli sljedeću situaciju.

Ostalo je još svega nekoliko dana do tvog putovanja. Uzbuđen si kao nikada do sada. Uštedio si dovoljno novca, platio letove, smještaj. Bukirao i neki izlet. Garderoba je već u koferu. Pasoš spakovan. Već si se pozdravio sa drugarima. Treba još samo da odeš.

I onda se sjetiš da se nisi osigurao. Mada, ideš na put od desetak dana, sve će biti u redu. Jel tako? Neće se valjda baš sad nešto desiti.

Velika vjerovatnoća je da neće. Šanse su da ćeš otići, provesti se kao nikada do sada, te vratiti kući živ, zdrav. Bez da ti dlaka fali na glavi.

Ali koliko god su šanse da ti se ništa neće desiti visoke, postoje neke stvari koje se nažalost mogu desiti, a na koje ne možeš uticati.

– možeš se razboljeti

– možeš se povrijediti, uganuti nogu, nešto slično.

– ne daj Bože da je nešto ozbiljnije pa moraš i u bolnicu.

– zamisli završiš na operaciji.

– može se desiti i da ti izgube prtljag.

– možda i da slome nešto u njemu.

– šta ako ti otkažu putovanje?

Realno, mnogo stvari se može desiti. Mnogo stvari o kojima možda nisi razmišljao, a koje svakako nisu ugodne. Posebno u stranoj zemlji. Nema ništa gore nego biti daleko od kuće i morati ići po doktorima, u zemlji čiji jezik ne poznaješ, bez nekoga da ti pomogne.

Imam jednu priču na ovu temu da ti ispričam, ali samo da završim ovo sada.

Zašto razbijati glavu ovim stvarima?

Ideš na odmor čovječe. Treba da se opustiš. Da uživaš. Da sve bude po tvome. Konačno si dočekao ovaj dan.

Da li je vrijedno rizikovati ovoliko stvari za nekoliko 10-20 evra koliko obično dođe putničko osiguranje za jedno putovanje.

Zar nije ljepše putovati mirne glave?

Stoga, u ovom tekstu hoću da te provedem pet najbitnijih stvari koje bi trebalo da provjeriš prije nego uzmeš putno osiguranje naredni put.

Ali prije toga, ide priča koju sam ti obećao. Priča je 100% istinita samo da znaš.

Naime, jedan kolega od mog buraza, trenutno radi u Njemačkoj. Zvaćemo ga Marko. Radi čovjek u rudniku, ali bukvalno. Ne zna jezik toliko dobro, te uzeo jedino što je mogao. I tako nakon nekoliko mjeseci, primijeti ti on da ga od silnog rada u rudniku bole leđa.

Odluči tako Marko jedan dan da ode kod doktora. Uzeo knjižicu i put u bolnicu.

Zapamti samo da Marko ne govori skoro ništa njemačkog niti engleskog.

Došao on na red konačno, sjeo na stolicu i doktor ga na njemačkom upita u čemu je problem.

On poče nešto da priča, ali doktor ne razumije ništa. Potom, pokaza na leđa i zajauka, ne bi li mu objasnio da ga boli. Doktor uvidjevši da Marko ne govori ništa njemačkog, pokuša na engleskom.

What is the problem? – pita ga.

On opet pokaza na leđa i zajauka, želeći da mu objasni u čemu je problem.

Razumije doktor da bole leđa, ali treba još informacija. Gdje boli, kako, šta?

Odjednom, doktor ga i na španskom upita istu stvar. Kasnije i na još jednom jeziku. A Marko, vidjevši da ovo ne vodi nikome, na našem opsova onu stvar.

A u pi…. ma…… više sve kad ne mogu ni da mu objasnim koji me ku…  boli.

Na šta će ti doktor “Pa ti pričaš srpski”.

Ispostavilo se da je doktor Sirijac koji je dugo vremena studirao u Jugoslaviji, te priča naš jezik.

Ali, kolike su šanse da ćeš se naći nekoga vani ko priča naš?

Nego, vratimo se mi na našu priču.

Putničko osiguranje – 5 bitnih stvari koje trebaš provjeriti

putničko osiguranje

1. Destinacija – da li su sve zemlje pokrivene?

Ako putuješ na samo jednu destinaciju, osiguraćeš se samo za tu zemlju. Ali ako putuješ na više mjesta, provjeri obavezno da li tvoje osiguranje pokriva te zemlje. Da li ćeš biti osiguran u svakoj zemlji u koju ideš? Ovo je vrlo važno, da se ne bi doveo u situaciju da slučajno na licu mjesta otkriješ da tvoje osiguranje ne važi u zemlji u kojoj trenutno boraviš.

‘Em što će ti tako nešto vjerovatno pokvariti putovanja, već ćeš vjerovatno morati i nešto novca da potrošiš.

2. Zdravstveno osiguranje – šta je sve uključeno?

Vrlo je bitno i da znaš šta tvoje putničko zdravstveno osiguranje (PZO) uključuje, te u slučaju kojih okolnosti imaš pravo na refundaciju troškova. Da li imaš pravo na bolničko lječenje? Da li imaš pravo na vanbolnički tretman? Šta je sa operacijama ako ne daj Bože nešto bude? Ako te boli zub, možeš li kod zubara?

Do kojeg iznosa imaš pravo na određene usluge?

3. Prtljag – šta je osigurano i do kojeg iznosa?

Ako putuješ na duže putovanje sa nekoliko destinacija, moja preporuka bi ti bila da osiguraš i svoj prtljag i stvari u njemu. Caka ovdje je da znaš do kojeg iznosa je prtljag osiguran i da li je to dovoljno da pokrije ono što se nalazi u njemu.

Ako nije, možda ipak treba da promijeniš svoju polisu osiguranja.

4. Sportske aktivnosti – da li će mi osiguranje namiriti trošak ako se povrijedim tokom određene aktivnosti?

Određene aktivnosti, kao što su vožnja motorom, rafting, paraglajding i slične ekstremne stvari, u neku ruku znače da postoji veća šansa za povredu. Ukoliko planiraš da praktikuješ neku od sličnih aktivnosti dok si na putovanju, bilo bi dobro da provjeriš da li tvoje osiguranje pokriva moguće povrede koje mogu proisteknuti iz aktivnosti poput ovih.

Možda misliš da tvoje osiguranje pokriva troškove lječenja u bolnici, ali da li si siguran da bi pokrilo troškove nastale usljed pada na skijaškoj stazi?

5. Šta kaže moja polisa o otkazu putovanja?

Stvari ne idu uvijek po planu. Kako u životu, tako i na putovanju. Koliko god možda da si čekao određeno putovanje, može se desiti da se ono otkaže usljed određenih okolnosti.

Stoga, kada uzimaš svoje putno osiguranje, vrlo je važno da znaš šta je sve uključeno u polisu od otkaza putovanja. Da li imaš pravo na nadoknadu novca za određeni let, smještaj ili turu koju si bukirao?

Provjeri dobro šta je sve uključeno, a šta ne.

Bonus savjet – Da li možeš uopšte da uđeš u zemlju bez osiguranja?

Možda se čini neobično, ali u pojedine zemlje, kao što su Kuba ili Uzbekistan, ne možeš ni ući bez putnog osiguranja. Ista je stvar sa Emiratima.

U mnogim drugim zemljama poput Amerike ili Katara, možda možeš ući bez zdravstvenog osiguranja, ali su troškovi lječenja po bolnicama tamo toliko visoki, da ćeš i najmanju posjetu doktoru, vjerovatno platiti par stotina dolara.

Zar zaista želiš da rizikuješ toliko?

Ovo su bile ne od osnovnih informacija koje bi treba preispitati kada je u pitanju putničko osiguranje. Za sva dodatna pitanja, posjeti ovu stranicu.

P.S. Za više informacija o putničkom osiguranju, pisao sam ovaj o tome kako odabrati najbolje putno osiguranje.

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments