Ruska kuhinja – Domaći Boršč

U saradnji sa učenicima Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Banja Luka i uz pomoć profesora Predraga Tošića donosimo vam recepte iz čitavog svijeta, koji će unijeti nove ideje u Vašu kuhinju. Ovaj put, na tapetu je ruska kuhinja gdje vam pokazujemo kako se pravi domaći Boršč, supa od cikle, popularna u većini zemalja Istočne Evrope, a posebno u Rusiji.

Domaći Boršč

hjghjgh

Priprema boršča

1. Meso stavite u oko 2, 5 l vode. Dodajte goveđu kocku i malo soli. Ostavite da malo prokuha. Povremeno skidajte pjenu s površine.

2. Kuvano meso narežite na duguljaste komade.

3. Cveklu ogulite, krupno naribajte i stavite u malo vode (kojoj ste dodali sirće) pa kuhajte 20-30 minuta.

4. Kupus narežite na komadiće ili rezance, krompir na kocke, luk na kockice, a mrkvu krupno naribajte. U supu od mesa stavite kupus i kuhajte 10-15 minuta, dodajte krompir i nastavite kuhati.

5. Na ugrijanom maslacu prodinstajte luk i mrkvu, dodati paradajz pire i  kupus zajedno sa cveklom. Začinite biberom, lovorovim listom, šećerom i nasjeckanim bijelim lukom.

6. Na kraju dodajte narezano meso i sve zajedno još kratko prokuhajte. Po potrebi boršč malo razrijedite, a po želji dodajte malo sirćeta.

Posluživanje

Boršč naliti u supijeru. Pospite nasjeckanim peršunom i u porciju stavite po kašiku  kiselog vrhnja.

Savjet

O cvekli zavisi karakteristična boja boršča, pa je dobro odabrati onu izraženije boje.

Zanimljivosti o ruskoj kuhinji

Votka, nepravilno vodka, žestoko je alkoholno piće, najčešće bezbojno, nastalo destilaciom žitarica ili krompira. Naziv potiče od slovenske riječi „voda“, kao demutiv u ruskom jeziku.
ruska kuhinjaPivo se nije smatralo alkoholnim pićem do 2011. godine. Tek je 2011. godine tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev stavio potpis na zakon po kojem je pivo alkoholno piće.

Ruski kvas je jedan od najboljih bezalkoholnih napitaka. Ušao je  u upotrebu pre više od hiljadu godina.

Zanimljivosti o Rusiji

Teritoriju Rusije zapljuskuju vode 13 mora. Površina Rusije je nešto veća od patuljaste planete Pluton sa površinom od 17.075.400 km2, Rusija je najveća država na svetu.

Jedan od petorice ruskih muškaraca umire pre 55 rođendana. Očekivani životni vek ruskog muškaraca je 64 godine.

Seoska arhitektura

Tradicionalno rusko selo sastoji se od drvenih kuća. Drvo je najuobičajeniji materijal za gradnju jer Rusija njime i obiluje. Od drveta se grade i crkve, i kuće za kupanje i drugi gospodarski objekti. Tipična kuća na farmi’izba’ javlja se u tri regionalna tipa

Muzika i ples

Hopak-Najpoznatiji ruski odnosno ukrajinski ples.

Ruski ples

Balalajka – ruska narodna gitara triangularnog oblika sa tri ili šest žica koje idu od klinova za podešavanje sve do baze instrumenta.

Recept pripremio: Ognjen Živković

Tekst o Rusiji pripremio: Silvijo Menegoni

pp

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *