Saudijska Arabija vodič

Saudijska Arabija – Vodič za putovanje (2023)

Na sam pomen imena ove zemlje, postavlja se toliko pitanja. Da li je opasno? Zatvoreno? Konzervativno? Koliko je uopšte danas moguće putovati ovdje?  Mnoga od njih sam i ja imao prije mog puta, ali nakon 10 dana koje sam proveo u ovoj zemlji, mogu reći da je gotovo sve što sam ranije čitao bile neistina i da me je Saudijska Arabija iznenadila na mnogo načina.

Stoga, u ovom vodiču podijeliću sa vama osnovne informacije koje vam mogu pomoći prije vašeg putovanja u ovu zemlju, podijeliti savjete i preporuke kako da najbolje iskoristite vaše vrijeme ovdje i ispričati vam kako sam ja doživio ovu destinaciju.

Ali prije nego krenemo…

Želim da vam dam par informacija koje vam mogu biti od koristi kada dođete u ovu zemlju.

Prije svega, kada je u pitanju smještaj, na ovom sajtu možete rezervisati povoljan smještaj širom Saudijske Arabija, a ovdje možete uzeti jeftine avio karte. A za one koji planiraju da ostaju duže u zemlji i obilaze dosta atrakcija na ovom linku se nalaze neke od tura koje možete rezervisati dok ste ovdje 

Ono što vam isto tako može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet.

SAUDIJSKA ARABIJA – osnovne informacije prije nego krenemo

Kraljevina Saudijska Arabija je država na arapskom poluostrvu, najvećem poluostrvu na cijelom svijetu. Na zapadu izlazi na Crveno more, a na istoku na persijski zaliv, te predstavlja najveću zemlju na svijetu koja nema niti jednu rijetku. Zemlja je podijeljena na 13 regija i u njoj živi 35 miliona stanovnika, a glavni i najveći grad je Rijad.

Saudijska Arabija graniči sa 7 država; na sjeveru sa Jordanom, Irakom i Kuvajtom, na jugu sa Jemenom, na jugoistoku sa Omanom, te na istoku sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Katarom. Takođe, na istoku zemlje postoji 25 km dugačka serija mostova i nasipa koji zemlju povezuju sa Bahreinom, tako da tehnički graniči i sa ovom zemljom. Oko 80% stanovništva zemlje čine Suniti, dok ostatak otpada na Šiite, te se ova zemlja smatra kolijevkom islama i niti jedna druga vjera zvanično nije priznata.

Koga zanima više o islamu, snimio sam ovaj video sa jednim momkom koji živi u ovoj zemlji, gdje smo zavirili u suštinu onoga što islam predstavlja.

Valuta u zemlji je saudijski Rial i na svakoj novčanici se nalazi kralj Saudijske Arabije, a za vrijeme pisanja ovog vodiča, za jedan rial dobijate 0.25 centi. Voda iz česme se ne smije piti, u zemlji se vozi desnom stranom, utičnice koje se koriste su tipa A,B, G i F, a oficijalni jezik je arapski. I da, alkohol je potpuno zabranjen, kao i sve droge, a istospolni brakovi su potpuno neprihvatljivi.

Stoga, ako uživate u pivu, očekujte bezalkoholno poput ovoga.

bezalkoholno pivo

Kada je najbolje vrijeme za posjetu?

Džeda Saudijska Arabija

Najbolje vrijeme za posjetu Saudijskoj Arabiji je u periodu od oktobra do marta, kada temperature nisu previše visoke i možete šetati tokom dana. Mi smo u zemlji boravili početkom marta mjeseca i temperatura je tokom dana obično prelazila 30 stepeni, tako da ukoliko možete, izbjegavajte putovanje nakon ovog mjeseca, jer je većina atrakcija koje ćete obilaziti napolju.

Kako pronaći jeftin let za ovu zemlju?

Iako je Saudijska Arabija, udaljena od nas nekih pet sati leta, super vijest je ta da postoje jeftini letove do nje iz nekoliko gradova u našoj blizini. Jedan od njih je i Beč, a povratna karta koju smo mi platili iz Beča za Rijad sa kompanijom Wizz Air, iznosila je 150 evra sa velikim prtljagom što zaista nije mnogo za jednu ovakvu destinaciju.

Ukoliko niste sigurni kako da pronađete tu avio kartu, snimio sam ovaj video o tome, a karte inače možete pretražiti na ovom linku.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

Da li treba viza za Saudijsku Arabiju?

Građanima Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, potrebna je viza za ovu zemlju, te ona uopšte nije jednostavna, a bome ni jeftina, jer košta čak 175 evra. Ja sam svoju vizu vadio preko agencije Green Travel iz Sarajeva u kojoj sam ranije vadio i vizu za Ujedinjene Arapske Emirate, a viza je bila gotova za tri dana. Ljudi su zaista profesionalni i vizu ćete dobiti u maksimalnom roku i toplo ih preporučujem.

Više o dokumentima za vizu, možete saznati ovdje.

A jedna od stavki koja je obavezna prilikom aplikacije za vizu jeste da ste dužni pristati na uslove koji kažu:

Obećavam da ću poštovati zakone i pravila Kraljevine Saudijske Arabije, i da ću poštovati tradiciju i kulturu islamskog naroda tokom mog boravka. U potpunosti sam svjestan da su svi opijati, narkotici, nedozvoljene supstance kao i objave koje sadrže politička i vjerska uvjerenja koja se kose sa pravilima Islama u potpunosti zabranjena.“

Stroga pravila ponašanja

Inače, postoji jedan čitav PDF dokument sa pravilima koje je potrebno poštovati, a jedno od njih kaže da ako se desi nepropisno ponašanje koje ima seksualnu konotaciju kazniće se sa 800 američkih dolara! Stoga, vodite računa kako se ponašate dok ste ovdje i poštujte ove ljude i njihove zakone, jer ste vi tu opet turista i trebate im se prilagoditi.

Kako pronaći povoljan smještaj?

 

Kako se najlakše kretati po zemlji?

Najlakši način da se krećete po zemlji je rentanjem auta, te topla preporuka da iznajmite auto prije nego dođete ovdje, kako biste lakše mogli obilaziti mjesta koja želite. Cijena goriva iznosi svega 50 centi, te je rent a car, zaista isplativ način putovanja od mjesta do mjesta. Koga zanima, na ovom linku ovdje, može iznajmiti povoljan auto u zemlji.

Ukoliko ipak ne želite da rentate auto, imate dvije opcije.

Jedna su letovi koji povezuju praktično sve veće gradove, a mi smo letjeli od Rijada do Al Ule i let je bio zaista dobar, a te avio karte možete pretražiti na ovom linku. Druga opcija bi bila autobus, koji na moje iznenađenje nije bio komforan i luksuzan kao većina stvari ovdje, ali vam može pomoći da se prevezete od tačke A do tačke B. Mi smo išli iz Al Ule za Džedu busom i bilo je ok.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

Šta vidjeti u Saudijskoj Arabiji?

O tome šta vidjeti u zemlji sam napisao ovaj poseban tekst sa dosta detalja i preporuka, ali hoću i ovdje da vam rezimiran ona najbitnija mjesta koja ne biste trebali propustiti.

Meka

Vjerovatno prva asocijacija koju većina nas ime kada je Saudijska Arabija u pitanju je Meka i odlazak na hadž, jedno od pet dužnosti islama. Meka je centar, kolijevka i srce ovo vjere. To je rodno mjesto proroka Muhameda, a tu se nalazi i Kaaba, za koju se vjeruje da je kuća Allaha, i prema kojoj se svi okreću prilikom molitve. Niko ko nije musliman ne može ući u Meku.

Medina

Medina

A pored Meke, veoma značajna je i Medina, drugo najsvetije mjesto u Islamu zbog činjenice da je baš ovdje sahranjen prorok Muhammed. U gradu danas živi oko dva miliona ljudi, a ovdje se nalazi i Muhammedova džamija, druga najveća džamija na svijetu. Svojom ljepotom, sasvim sigurno je i jedna od najljepših džamija na svijetu, a ono što posebno privlači pažnju svih je zelena kupola iznad džamije ispod koje se nalazi Muhamedov grob. Današanja džamija je više nego sto puta manja od originalne džamije, a u nju može da stane blizu milion ljudi. Ono što je isto tako veoma zanimljivo je da je originalna džamija građena osam mjeseci i da je sam prorok Muhammed lično, učestvovao u njenoj gradnji.

Džeda

Veoma blizu Meke, nalazi se Džeda, sasvim sigurno jedan od najposebnijih gradova u zemlji. Ono što je zanimljivo je da ime grada na arapskom znači baka, te se vjeruje da se grob bake čitavog čovječanstva, Eve, nalazi baš u Džedi.

Grad je vjerovatno i najbolji grad za život u čitavoj zemlji, jer na samo jednom mjestu, možete da uživate u odmaralištima na plaži, šetate četiri kilometra dugom promenadom, obilazite građevine od istorijskog značaja, posjećujete zanimljive muzeje i uživate u duhu ove zemlje. Posebna preporuka da zavirite u Al Balad, istorijski centar Jede je upisan na UNESCO listu, koje datira još iz sedmog vijeka, a u kojem ćete pronaći dosta toga zanimljivog.

A ukoliko ste gledali moj video iz Tadžikistana, onda se možda sjećate da smo tamo vidjeli jednu od najvećih zastavu na svijetu, visoku 168 metara, a ovdje u Džedi se nalazi druga najveća, visoka čak 171 metar, koja dominira ovim gradom.

Ovo je ta zastava.

Saudijska Arabija druga najveća zastava na svijetu

Mada, kada već govorimo o neobičnim stvarima, naredna lokacija na koju idemo, vjerovatno je najnevjerovatnija u čitavoj zemlji.

Al Ula

Bez dileme, jedno od najvažnijih istorijskih mjesta, ne samo u ovoj zemlji, već u čitavom ovom dijelu svijeta. Kao jedan od najpoznatijih spomenika Al Ule, izdavajaju se Hegra, drevni grad izgrađen u 1. prvom vijeku prije nove ere, poznat po svojim spomenicima uklesanim u stijene oko grada, te čudesna Slonova stijena koju sada vidite ispod.

Spomenici u Al Uli, inače uključuju hramove, grobnice, stambene zgrade i javne zgrade, te se nalaze pod zaštitom UNESCO kulturne baštine. Dok ste ovdje, obavezno posjetite i nevjerovatni kanjon koji mnogo liči na Grend Kenjon, otiđite na vožnju džipom po pustinji, te se jednostavno prepustite uživanju u neobičnosti ovog mjesta.

U Al Uli ima zaista toliko toga da se vidi, a jedna od atrakciju koju vam itekako preporučujem je Slonova stijena koja izgleda zaista nestvarno.

Rijad

Za kraj, ne propustite posjetiti Rijad, glavni i najveći grad u zemlji, čije ime u prevodu sa arapskog znači vrt, a odnosi se na oazu koja se nekada nalazila ovdje prije više od 500 godina. Rijad je sa svojih 7,5 miliona stanovnika, nakon Kaira najveći arapski grad na svijetu, ali kada poželite da se odmorite malo, preporuka da posjetite prastari grad Al Turaif, smješten veoma blizu Rijada, koji će vam ponuditi jedno sasvim drugačije iskustvo koje će učiniti da se osjećate kao da ste se vratili stotinama godina nazad u prošlost.

Oni koji požele malo avanture, mogu otići na mjesto zvano Edge of the world, a ukoliko to ne bude dovoljno avanture, možete otići i na ronjenje i istražiti podvodni svijet ovoga kraja ili posjetiti čudesni Al Vahbah krater. Saudijska Arabije nudi i pustinje, neobične građevine, egzotične životinje i još mnogo toga, a na vam je samo da se odlučite šta želite da posjetite.

Smještaj u Saudijskoj Arabiji

Kada govorimo o smještaju u zemlji, računajte da ćete obično trebati da izdvojite od 60-80 evra za noćenje za dvije osobe u nekom prosječnom smještaju, mada će se cijene isto tako razlikovati od grada do grada. Iako zemlja nimalo nije turistička i veoma mali broj putnika je trenutno posjećuje, cijene su prilično visoke, a očekujte da će samo rasti kako sve veći broj ljudi širom svijeta, bude otkrivao ovu destinaciju.

Mi smo smještaje tražili nekih 15 dana pred put i opcije koje smo našli nisu baš bile idealne, da li zbog toga što drugih smještajnih kapaciteta nema ili su bili popunjeni, ali očekujte da ćete plaćati identične cijene kao i u zapadnoj Evropi.

Da pretražite ponude smještaja u zemlji, kliknite na ovaj link.

Da li je Saudijska Arabija skupa?

Cijene u Saudijskoj Arabiji

Nakon deset dana boravka u Saudijskoj Arabiji, jedno od pitanja na koje i dalje nekako nemam odgovor je da li je Saudijska Arabija skupa ili ne. Kada sam prvi dan došao ovdje, sve se činilo prilično jeftinim, jer smo taj dan platili taksi koji nas je vozio pola sata svega deset evra, potom večeru u šopingu centru šest evra i na kraju dvije pune kese stvari iz supermarketa svega 12 evra.

Ali, da bi neki film ili neka priča bili zanimljivi, potrebno je da postoji barem neko ali u svemu ovome, a on će se pojaviti u narednim danima. Naime, već kroz dan ili dva će se desiti da u pojedine restorane u koje odemo, cijena nekog običnog ručka košta minimalno 15 evra, a cijena obične kafe 4-5 evra. Tada počneš da razmišljaš kako je ovo ipak poskupa zemlja i kako je bila velika greška misliti da ćeš ovdje proći jeftino.

Ali…

Da, ponovo dolazimo do novog ali koji je jednostavno nužan da se završi ova priča. Desi ti se da upoznaš nekoliko lokalca koji će te odvesti u vrhunske lokalne restorane u kojima ćeš hranu plaćati, 4-5 evra, a gdje će porcije biti ogromne. Sa njima završiš na saudijskoj kafi u koju sam se zaljubio i platiš je ispod evra, te pronađeš nikada jeftinije datulje na lokalnim bazarima.

Stoga, ako me pitate da li je Saudijska Arabija skupa ili ne, jedini ispravan odgovor je da ZAVISI OD TOGA GDJE IDETE. Ukoliko idete po velikim šoping centrima i ušminkanim restoranima, može biti ekstremno skupo, ali ako si dopustite da upoznate nekog lokalca i sa njim se prošunjate po nekim manje poznatim ulicama, možete proći jeftinije nego kući. Parola snađi se, što bi rekao naš narod.

Savjet koji vam mogu dati je da napravite profil na Couchsurfingu i stupite u kontakt sa lokalcima koji će vam pomoći oko svega. Mi smo imali tu sreću da u Rijadu upoznamo divnog Mahmuda, doktora iz Egipta, koji je sa nama proveo tri dana u gradu, vodio nas od mjesta do mjesta, upoznao sa nekoliko svojih prijatelja i učinio nam boravak u ovom gradu zaista nezaboravnim.

Sigurnost

Jedna od najsigurnijih zemalja koje možete posjetiti i u kojoj se apsolutno niti u jednom trenutku neće osjećati ugroženo. Zemlja je do te mjere sigurna da sam nekoliko puta viđao potpuno napuštene radnje i mini tezge na ulicama, sa stvarima koje se prodaju, praktično ostavljenim na licu mjesta. Obično razlog bude molitva na koju zaposleni odu, te ostave svoje radnje širom otvorene 20-tak minuta, bez straha da će se nešto desiti.

Sigurnost dobrim dijelom diktiraju i veoma strogi zakoni za prekršaje ovog tipa, ali generalno, narod ovdje je baš drag i srdačan i baš ti ljudi koje smo upoznali, na kraju putovanja su bili jedna od najboljih stvari u čitavoj zemlji.

Moji utisci o Saudijskoj Arabiji

Iako bismo o ovoj zemlji mogli još dosta da govorimo, nadam se da vam je ovaj tekst pomogao je malo bolje upoznate i da je jednoga dana i sami posjetite. Nekada kontrovezna i zatvorena, Saudijska Arabija polako postaje jedna od zanimljivijih turističkih destinacija ovog dijela svijeta, a znajući koliko samo se vrijedno radi na njenoj promociji, vjerujem da će u budućnosti biti prava svjetska destinacija. Meni je ovih deset dana koliko sam proveo ovdje, bukvalno proletilo i mogu reći da sam od ove zemlje, dobio mnogo više nego što sam očekivao. Najviše to kažem zbog toga, što sam u malom broju dana, vidio toliko različitih stvari i što mi je svaki novi dan, donosio neko potpuno novo iskustvo.

Počev od Rijada koji je sav moderan i džinovski, Džede koja je sa druge strane nekako šarmantna i pitomija, Al Ule, o kojoj i dan danas ne prestajem da razmišljam, pa do Medine u koju smo iako samo zavirili, uspjeli da osjetimo njenu dušu i čarobnost. Ukoliko se kojim slučajem razmišljate da posjetite Saudisjku Arabiju, rekao bih da je sada idealno vrijeme za to, jer videći šta sve ova zemlja nudi, a koliko se trenutno ulaže u promociju, vjerujem da će trebati jako malo vremena da ona postane jedna od najnevjerovatnijih destinacija ovog dijela svijeta.

ISPLANIRAJTE SVOJE NAREDNO PUTOVANJE – Tips & tricks

UZMITE JEFTINU AVIO KARTU
Pronađite jeftin let za Saudijsku Arabiju na sajtovima Kiwi ili Skyscanner koji u sebi imaju bazu svih avio prevoznika i ne treba vam niti jedan drugi sajt pored njih da tražite vaše avio karte. Ukoliko želite, možete isprobati i stranicu Aviasales, koju isto tako nekada koristim.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ
Bez dileme, sajt sa najvećom ponudom smještaja na internetu je Booking.com, te apsolutna preporuka za njega. Ukoliko ste tip osobe koja preferira hostele i jeftinije opcije putovanja, onda možete isprobati sajt Hostelworld, koji ima najveću bazu hostelskih smještaja na svijetu.

IZNAJMITE AUTO NA PUTOVANJU
Pojedina putovanja će zahtjevati i rentanje automobila, a kompanija koju preporučujem i koja ima odlične cijene rentanja je Rentalcars.com. Kompanija je zastupljena širom svijeta, imaju dobre cijene i nekako su sigurna opcija za vaša putovanja.

ISPLANIRAJTE TURU PRIJE ODLASKA
U koji god dio svijeta da odete, vjerovatno ćete ulaziti u muzeje, tvrđave i razne druge atrakcije, a to nekada zahtjeva i čekanje u redu i gužve. Stoga, ono što možete uraditi je rezervisati skip the line karte za većinu turističkih atrakcija na sajtovima Tiqets i GetYourGuide. Ova dva sajta, imaju i veliki broj odličnih izleta širom svijeta, te svakako preporuka da ih istražite.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za Saudijsku Arabiju, pišite mi u komentare ispod. A za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *