Stećci u Ljubinju

Skrivena nekropola stećaka u Ljubinju

Ako biste mi pitali, koji je to skriveni istorijski biser našeg kraja i mjesto koje bih preporučio za posjetu svima onima zaljubljenim u arheologiju, jedno od mjesta svakako bi bila nekropola stećaka u Ljubinju, koja datira još iz kasnog srednjeg vijeka. Naime, na ovom mjestu nalazi se više od 1000 stećaka, od čega je preko 250 ukrašenih, a koji često na sebi imaju originalne reljefne motive dekorativnog i simboličnog karaktera.

Gdje se tačno nalaze steći?

Nekropola stećaka se nalazi na nekoliko različith mjesta u selima oko Ljubinja, pretežno na oko 10 do 20 kilometara od njega. Na svakoj od lokacija, može da se vidi barem 20-30 stećaka, a ona koju bih ja preporučio za posjetu i koju smo posjetili u videu, je nekropola u selu Ubosko.

Iz kojeg perioda su stećci i šta se može vidjeti na njima?

Zaštićeni kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, većina stećaka datira iz 15. i 16. vijeka, a vjeruje se da predstavlja nekadašnje groblje plemena Burmazi, koje je nekada naseljavalo ove krajeve.

Iako se na nekropoli može vidjeti mnogo stećaka različitih oblika, ono što me posebno oduševljava su detalji koji mogu da se pronađu na njima. Počev od jelena, koji je prilično čest motiv na stećcima, potom motiva srna, grlica i drugih životinja, kao i motivi ljudi, svaki stećak ispričaće vam neku svoju priču. A veoma zanimljiv je i ovaj stećak kojeg vidimo na fotografiji ispod u čijem se dnu nalazi jedno nalik na mitsko biće, za koje naučnici ni dan danas, ne znaju šta predstavlja!

Na šta vas podsjeća ovaj oblik bića sa krilima?

Osim stećaka o kojima više možete vidjeti u videu sa početka teksta, u Ljubinju se nalazi i jedna zaista lijepa crkva Rođenja Presvete Bogorodice, pravi vjerski biser ovoga kraja.

Crkva je inače rušena više puta, a posljednji put je obnovljena 1867. godine, a 2014. godine u njoj su pronađeni ostaci antičke crkve građenu od 4. do 6. vijeka, jedna kasnoantička grobnica iz istog perioda, kao i ostaci dvije srednjovijekovne crkve.

Ono što je veoma zanimljivo u ovoj crkvi je što se u njoj pored “klasičnih” crkvenih motiva” ako ih tako možemo nazvati, mogu vidjeti i detalji vezani za stradanje našeg naroda, poput jama u Popovom polju, jama Pandurica, kao i motivi stradanja na Pagu i u Jasenovcu, jer je više od 100 ljudi iz ovog kraja, stradalo u ovom logoru. Tu je u motiv 12 ljubinskih beba, koje su 1941. godine stradale u bijegu na planini Iliji, nedaleko od Ljubinja, čija priča mnogo podsjeća na čuvenih 12 beba Banjaluke.

Ukoliki želite da doživite ovo mjesto na pravi način, preporuka da se javite sjajnom Radi Likiću, mom vodiču ovdje, koji će vam uraditi veoma zanimljivu istorijsku turu po svom kraju i ispričati vam mnogo toga zanimljivom o ovom, nažalost gotovo zaboravljenom mjestu.

A ukoliko vas zanimaju i drugi skriveni istorijski lokaliteti našeg kraja, preporuka da posjetite i Kočićevo ognjište na Manjači, mjesto posvećeno našem čuvenom piscu i tribunu, Petru Kočiću.

Koga zanima, snimio sam ovaj video sa te lokacije.

Tekst je urađen u saradnji sa turističkom organizacijom Republike Srpske -Visit Srpska u sklopu putopisnog serija “Skriveni biseri našeg kraja”

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *