Salina Turda rudnik

Šta videti u Rumuniji? (top 8 lokacija)

Ako ste ikad poželeli da odete u Rumuniju, a niste sigurni šta tamo videti, onda je ovaj tekst baš za vas. Ako, pak, nikad niste stavili Rumuniju na svoju travel bucket listu, ubeđena sam da ćete to učiniti nakon čitanja ovog teksta.

Rumunija je sigurno jedna od najpotcenjenijih evropskih destinacija. Nedovoljno istražena, mistična i divlja, često biva zapostavljena, ne dobijajući priliku da pokaže sve svoje lepote. Ovim tekstom želim da vam predstavim osam top lokacija Rumunije koje zavređuju više putničke pažnje.

Ali prije nego krenemo…

želim da vam dam par informacija za koje vjerujem da će vam pomoći kada budete putovali u Rumuniju.

Prije svega, kada je u pitanju smještaj, na ovom sajtu možete rezervisati smještaj u Rumuniji i uštedjeti čak 30 do 50 odsto. Sajt vam daje opciju da vam na SMS, Messanger ili Whatsapp pošalje ponudu kada budete bila i zaista je super opcija ukoliko planirate na vrijeme.

A za one koji planiraju da ostaju duže u zemlji i obilaze dosta atrakcija, na ovom linku imate listu zanimljivih tura i izleta koje možete raditi u zemlji. Posebna preporuka za ovu turu u kojoj imate uključene najljepše dvorce Transilvanije i vodiča.

Ono što vam isto tako može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet.

Šta videti u Rumuniji? – lista najboljih mesta

1. Veselo groblje – Sapanta, Maramures

sapanta veselo groblje u Rumuniji

Na samom severu Rumunije nalazi se selo Sapanta, a u njemu najradosnije groblje na svetu.

Pitate se sad, kako groblje može biti radosno?

Umetnik Stan Ion Patras dokazao je da može, kada je 1935. godine ovde postavio prvi drveni krst sa veselim epitafom na nadgrobnoj ploči. Danas groblje broji više od 800 ovakvih grobnica. Šareni drveni krstovi i šaljivi epitafi koji opisuju živote pokojnika postali su turistička atrakcija u okviru muzeja na otvorenom.

Epitafi su napisani u prvom licu, tako da se čini da se pokojnik obraća posetiocima, i dužine su od 7 do 17 stihova. Karakteristična plava boja koja krasi nadgrobne spomenike dobila je zbog ovog groblja naziv sapanta plava.

2. Temišvar

temišvar

Temišvar je multikulturalni grad na zapadu zemlje, u regiji Banat. Prvi je u Evropi dobio tramvaj – davne 1869. godine, a i uličnu rasvetu – 1884. godine. Temišvar  je grad koji je uvek živ, zbog velikog broja studenata koji studiraju na njegovom Univerzitetu.

Pun je zelenila, cvetnih aleja i drvoreda. U aprilu svake godine on postaje najšareniji grad u Evropi, jer se tada ovde tradicionalno održava festival cveća Timfloralis.

Temišvar će 2021. poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture,a to je još jedan razlog da ga uskoro posetite.

3. Nacionalni park Kanjon Nere – Beušnice

Credits: Moj svet u boji

Nacionalni park Kanjone Nere – Beušnice posećuju i pojedinci i planinarska društva. Staze su prohodne i vidno označene, tako da je prilagođena svim uzrastima.

Šetnja ovim nacionalnim parkom je doživljaj za sva čula. Čudesna, neokrnjena priroda biće pred vašim očima. Ovde ćete otkriti čudesno vrelo – Ochiul Beiuluii, poslušati šum tri veličanstvena vodopada i odmoriti dušu među zelenim krošnjama. Usput ćete se okušati i u prelasku visećeg mosta – koji ovom parku daje i avanturističku notu.

4. Rudnik soli Salina Turda

Salina Turda rudnik

Rudnik soli Turda udaljen je 30ak kilometara od Kluž Napoke – nezvanično glavnog grada Transilvanije. Smatra se najvećim rudnikom – muzejem na svetu, a iskopan je na dubini od 110m. Prvi podaci o njegovom postojanju sežu u 13. vek, ali se smatra da je od 17. veka počeo sa radom. Za posetioce je otvoren 2010. godine.

Osim u razgledanju rudnika i njegovih velelepnih slanih dvorana, možete se oprobati i u kuglanju, mini golfu ili stonom tenisu. Najzanimljivija atrakcija ovde je svakako vožnja čamcem po podzemnom slanom jezeru.

5. Transfagarašan put

Transfagarašan put gradio je Čaušesku od 1970. do 1974. godine, u cilju bržeg kretanja rumunskih trupa. Put je izgrađen tako da opasno vijuga preko Fagaraških planina. Pogled na krivudave staze koje presecaju zelena brda zaista oduzima dah.

Zbog snežnih nanosa put je zatvoren od oktobra do maja, a u proleće ponovo postaje prohodan. Vožnja njime jedna je od najpoznatijih atrakcija Transilvanije, rezervisana za neustrašive.

6. Segešvar

Segešvar Rumunija

Kada pričamo o Rumuniji, ne možemo da ne spomenemo Drakulu –najpoznatijeg Rumuna. Njegovo pravo ime bilo je Vlad Cepeš, a rođen je u gradiću u srcu Transiilvanije – Segešvaru. Segešvar je sredjovekovni gradić poznat po uskim kaldrmisanim ulicama i raznobojnim fasadama koje podsećaju na priču o Ivici i Marici.

Krase ga prekrasna citadela sa čijeg tornja se pruža najlepšipogled na crvene krovove gradića i rodna kuća Vlada Cepeša – pretvorena u muzej.

7. Brašov

Praviti listu šta videti u Rumuniji a ne spomenuti ovaj grad, gotovo je nemoguće, jer je Brašov još jedan transilvanijski biser. Njegov stari grad oivičen je šarenim građevinama u baroknom stilu, a najznačajnija od svih je Crna crkva iz 14. veka. Ovde ćete imati priliku i da se prošetate najužom ulicom u Evropi – Starda Sforii. Najbolji pogled na Brašov doživećete sa brda Tampa, na kom je u holivudskom stilu ispisan naziv grada.

Ako želite da obiđete Transilvaniju, onda je boravak u Brašovu pravi izbor, jer, u njegovoj blizini se nalaze i poznati dvorci Peleš i Bran.

8. Delta Dunava

Delta Dunava šta vidjeti u Rumuniji

Druga po veličini rečna delta Evrope prvi je otkrio Herodot sa Halikarnasa 484. godine p.n.e. Međutim, tek poslednjih petnaestak godina ovaj prirodni rezervat dobija na značaju i posećenosti. Dunav ovde ljubi Crno more tri puta, šireći se u tri rukavca – Kilija, Sulina i Sveti Đorđe.

Svaki od njih čuva u sebi netaknutu prirodu,4očuvan biljni i životinjski svet. Više od 300 vrsta ptica i oko 450 vrsta ribe može se naći ovde. Neke od zaštićenih vrsta koje su ovdepronašle svoje stanište su velika i mala bela čaplja, beli i kudravipelikan, crvenokljuni i žutokljuni labud, dunvaski stepski soko. Provozati se čamcem dunavskim rukavcima i oslušnuti harmonijuprirode koja još uvek nije narušena u najočuvanijoj delti Evrope –pravi je užitak za sve.

Eto, to je mojih 8 top lokacija kada govorimo o tome šta videti u Rumuniji. U svakom delu zemlje čuči nešto vredno posete. Rumunija zadivljuje i prevazilazi očekivanja. Posećujem je iznova i iznova, otkrivajući svaki put novi delićnjene slagalice.

Kako najjeftinije doći do Rumunije?

Za ljude sa naših prostora, najjednostavniji način da dođete do Rumunije je letom iz Beograda ili nekom kombinacijom low cost kompanijama sa presjedanjem. Ukoliko niste sigurni kako da pronađete te avio karte, možete ih pretražiti na ovoj stranici, a snimio sam i ovaj poseban video u kojem sam podijelio pet savjeta za kupovinu jeftinih avio karata koje meni lično dosta pomažu.

Kako pronaći jeftin smještaj u Rumuniji?

Kako sam Rumuniju imao priliku da posjetim dva puta, te odsjeo u nekoliko različitih gradova, ono što mogu reći je da je smještaj u zemlji zaista povoljan i da sam ga rijetko kada plaćao više od 20 do 30 evra po osobi, a bez dileme najbolji sajt za pretragu smještaja ovdje je Booking.

Da li bi ti nešto dodao/ la na listu?

Čekam tvoje predloge u komentarima.

Tekst pisala: Deni putuje

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *