Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini? (TOP 40 lokacija)

Ako te zanima šta vidjeti u Bosni i Hercegovini i tražiš nova i neotkrivena mjesta koja možeš obići, onda je ova lista baš za tebe, jer sam ovdje, na samo jednom mjestu, uspio da stavim sve ono najbolje što ova zemlja može da ponudi.

Ok, možda ne sve.

To je malo hrabro za reći, jer mislim da BiH zaista nudi toliko toga. Mislim da ti ni ja, ponekad nismo svjesni koliko toga imamo u zemlji u kojoj živimo. Možda nam se nekada ne dopadaju neke stvare koje se dešavaju oko nas, ali za to nije kriva naša zemlja. Ona je divna i nudi mnogo toga lijepog, naša država je ta koja nekada pravi probleme, a ove dvije stvari nikada ne treba stavljati pod jedno.

Ono što bih htio da znaš je da ova lista nije nužno poredana po ljepoti, jer o njoj je isto jako teško govoriti, ali ono šta ti mogu reći jeste da su ovo najljepša mjesta u BiH. Svako od njih, posebno je na svoj način. Koje je tvoje omiljeno mjesto u Bosni?

Ukoliko te zanima, napravio sam i ovaj video sa 10 najljepših mjesta u zemlji, sa dosta korisnih savjeta i informacija iz prve ruke.

 

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini? – lista najboljih mjesta

1. Štrbački buk

Štrbački buk na Uni

Ako bi me pitao da ti preporučim samo jedno mjesto u BiH, to bi bio Štrbački buk. Nevjerovatna oaza zelenila, smještena u srcu prirode u čijem centru dominiraju vodopadi visine skoro 25 metara.

Evo i video kako to izgleda.

Iako bih mogao o njemu mogao još satima da pišem neću da dužim previše. Napisao sam odvojen putopis o svojoj posjeti Štrbačkom buku ako te zanima.

2. Nacionalni park Sutjeska

Zelengora planina

Pazi ovaj podatak! Više od 66 odsto teritorije NP Sutjerska pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Park obuhvata široko planinsko područje, smješteno između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u njemu se nalazi i najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić sa visinom od 2.386 metara.

Nacionalni park “Sutjeska” čuva  najraznovrsniji kompleks ekosistema u BiH, a u srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (površine 1.434 ha), koji je ujedno najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka. 

Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera, poznatih “gorskih očiju”, a tu su i impozantni kanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice, bistrih planinskih rijeka koje su bogate potočnom pastrmkom. 

Velika ljubav za Sutjesku. Više o samom parku, o svemu što se može raditi u njemu, opcijama za smještaj i savjetima za kretanje po lokalitetima, pročitajte u ovom opširnom vodiču za lokalitet.

3. Vodopadi Kravice

Kravice

Mrtva trka bila je odlučiti koje vodopade da stavim na prvo mjesto ove liste. Iskren da ti budem, mislim da Kravice nisu ništa manje lijepe nego Štrbački buk. Drugačije su jednostavno. Još jedna oaza zelenila i nestvarne prirode koju naša zemlja ima.

Visoki do 30 i širine 150 metara, ovi vodopadi više čine da se osjećate negdje u džunglama Amazona nego u kršnoj Hercegovini. Super je što izlet na Kravicama može se upotpuniti obilaskom takođe prelijepog vodopada Koćuša koji se nalazi nešto uzvodnije, a vrijedni posjete su i neobični slapovi koje pravi rijeka Buna na svom ušću u Neretvu.

Sve što treba da znaš o Kravicama, nalazi se ovdje.

A uz to, snimio sam i video o tome kako vodopadi izgledaju.

A ako te zanimaju vodopadi Bosne i Hercegovine, napravio sam ovaj vido o 10 najljepših u zemlji.

4. Divlji konji u Livnu

Livno konji

Jeste li znali da se u Livnu može vidjeti više od 800 divljih konja u prirodi? Da je ovo uz Mongoliju i Island, jedno od svega nekoliko mjesta na čitavoj našoj planeti, gdje možete vidjeti ovoliko konja u potpuno netaknutoj prirodi i družiti se sa njima?

Da biste doživjeli ovu turu, zapratite ovu agenciju koju vodi jedan zaista sjajan momak i entuzijasta i doživite jedno od najnevjerovatnijih iskustava svog života. A za više informacija o ovim divnim konjima i kako to sve zaista izgleda, pročitajte putopis koji sam napisao.

Mislim da nešto ovako zaista zaslužuje svu podršku i da može da bude jedna od najvećih atrakcija naše zemlje.

5. Sarajevo

Sarajevo

Bez dileme, Sarajevo nudi najveći broj kulturno istorjskih spomenika u našoj zemlji. Nezaobilazna je čuvena Baščaršija, to staro srce grada, kroz koji šetnja izgleda kao povratak u neki drugi vijek, kao i Gradska vijećnica, po meni najljepši objekat u Sarajevu, sagrađen po uzoru na džamiju i medresu Hasana II u Kairu.

Obavezno posjeti i Latinsku ćupriju, poznatu po činjenici da je upravo u njenoj neposrednoj blizini Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je bio povod za Prvi svjetski rat.

Ali ono najbolje od Sarajeva, po meni bi bio Muzej Ratnog djetinjstva, jedini muzej ovog tipa na svijetu!  U njemu ćeš naći pravo malo blago ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u rat. Sve ono što vidiš ovdje, stvarni su predmeti, stvarnih ljudi, koji pričaju nevjerovatne priče.

Koga zanima više o gradu, snimio sam ovaj video od preko pola sata o tome šta sve možete vidjeti ovdje.

6. Prokoško jezero

Prokoško jezero

Ušuškano na planini Vranici na 1636 metara nadmorske visine, svega 22 kilometra od centra grada Fojnice, smješteno je Prokoško jezero. Ako bi me pitao koje mjesto mi je najveća želja u BiH, onda je to ovo bez sumnje. Imam osjećaj da se o njemu nepravedno malo priča, a da predstavlja pravu oazu mira i spokoja.

Ovo jezero koje danas nazivaju Gorskim okom, zajedno sa svojom okolinom, proglašeno je nacionalnim parkom prirode 1982. godine, te su danas pod strogom zaštitom.

Zanimljivo je napomenuti da je u jezeru je još uvijek ostao endemični primjerak vodozemca – tritona

P.S. Uz samo jezero nalaze se i autentične kolibe, u kojima možeš predahnuti i uživati u pravin domaćim specijalitetima (hljeb i pita ispod sača, sir, kajmak, borovnice). Više o samom mjestu, pročitajte u tekstu.

Za više informacija kako ovo mjesto izgleda, pogledajte moj video.

7. Banjaluka

Banja Luka

Moj rodni grad. Najljepši grad na svijetu.

Izvini Rio. Lisabon. Izvinite svi. Možda sam previše emotivno vezan za ovaj grad da bih bio objektivan, ali Banjaluka je ipak moj rodni grad i mjesto na kojem stanuje sve ono što mi je bitno. Moji prijatelji. Porodica. Sva iskustva i emocije koje imam u sebi.

Zar nije prelijepo?

Toliko toga možeš da radiš ovdje. Možeš na dajak ili rafting. Na ćevape.

Na ovom tekstu se nalazi, TOP 20 stvari koje možeš raditi u Banjaluci.

A ovdje je video sa po meni najbolje aktivosti koju možeš probati u gradu, raftinga na Vrbasu.

8. Pećina Vjetrenica

Pećina Vjetrenica

Nakon Prometejeve pećine u Gruziji, najbolja pećina koju sam ikada vidio! Ako bi postojalo turističko blago naše zemlje, koje i dalje nije toliko komercijalizovano, bila bi to Vjetrenica. Pećina broj 1 u svijetu po biodiverzitetu!

Ovaj speleološki objekt sa čak četiri vodena toka, od 1952. godine predstavlja zaštićeni spomenik prirode, a čini ga više od desetak manjih periodičnih tokova s podzemnim jezerima, smješten je na području južno-dinarskog krša, 12km zračne udaljenosti do Jadranskog mora.

Ono što je zanimljivo je da je tokom čitave godine, temperatura u pećini oko 11 stepeni, a vjerovali i ili ne, u pećini može da se vidi čak 186 vrsta životinja!

9. Trebinje

Šta vidjeti u Trebinju

Kada govorimo o tome šta vidjeti u Bosni i Hercegovini, moramo spomenuti Trebinje,  jedan od najljepšhih gradova u Bosni i Hercegovni i pravi mali mediteranski grad, omeđen bedemima koji datiraju iz perioda vladavine Otomanske imperije. Šetajući centrom ovoga grada, prvo što će ti vjerovatno zapasti za oko su gorostasni platani.

Evo jedne preporuke.

Sjedi u hlad u neku od bašti, naruči kafu u uživaj. Odmaraj. Mozak na pašu. Kako prija ova tišina, zar ne?

U samom centru grada, u Dučićevoj ulici, može se vidjeti spomenik trebinjskog pjesnika i ambasadora Jovana Dučića, kao i katolička katedrala iz XIX vijeka.

Moram još napomenuti da se na rijeci Trebišnjicim nekada najvećoj ponornici u Evropi, nalaze tri mosta, od kojih je Arslanagića/Perovića most kojeg je prema predanju sagradio Mehmed Paša Sokolović 1574. godine, svakako najznačajniji. Trebinje je poznato po svojim vinskim podrumima, a jedna od najpozatijih vinarija svakako je Vukoje, koji spada među najhvaljenije proizvođače vina u čitavoj Bosni i Hercegovini.

I da.

Napisao sam i tekst o 10 najboljih stvari koje možeš raditi u gradu u kojem se nekako nalazi sve što je bitno za Trebinje.

10. Jajce

Jajce vodopadi

Svaki grad ima svoju istoriju, ali jedan od malobrojnih gradova koji brižno čuva veliki dio historije ove zemlje je Jajce. jedan od naših najstarijih gradova. Naime, prema podacima, dolina Plive i Vrbasa bile su nastanjene još u antičko doba, a sam grad Jajce se razvija kasnije u srednjem vijeku.

Svakako najveća atrakcija grada su njegovi čuveni vodopadi, koji spadaju među 12 naljepših vodopada na svijetu, a nastali su prije čak 50.000 godina!  Ovo je i jedini vodopad na svijetu koji se nalazi u centru grada.  Ne propusti da posjetiš i staru tvrđavu, u kojoj se nalazi zaista veliki broj istorijskih spomenika poput Medvjed kule, Hrama Boga Mitrasa, kao i zanimljive katakombe.

A ukoliko poželiš da se odmoriš u prirodi, nepropusti da posjetiš sjajne Mlinčiće koji se nalaze na samo izlazu iz grada. Taksi do tamo koštaćete 5 KM.

A pisao sam i putopis iz ovoga mjesta.

11. Blagaj

Blagaj - izvor Bune
Credits: Talha Şamil Çakır

Izvorište Bune je jedno od najvećih i zasigurno najljepših u Evropi. Voda izbija ispod 200 metara okomite litice, na čijem vrhu se nalazi ruševina starog grada Herceg – Stjepana, posljednjeg vladara Hercegovine, prije otomanske vlasti.

Vidjevši toliku količinu vode koja sama od sebe tvori rijeku, vjerovatno je i turski sultan bio impresioniran time, pa je naredio da se pored Vrela Bune sagradi predivna Derviška tekija, koja danas predstavlja najmističnije mjesto u cijeloj Bosni i Hercegovini.

12. Mostar

Postoji li slika naše zemlje koju češće viđamo na turističkim prospektima BiH, od Starog mosta u Mostaru? Prvobitno građen između 1557 – 1566. godine, te kasnije ponovo obnovljen 2004. godine, ovaj most uvršten je na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Luk mosta dug je skoro 29, a visok 20, metara, a njegov profil je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina se može napraviti od ogromnih kamenih blokova. Most je svijetle sjajne boje koja se mijenja tokom dana, zavisno od Sunca.

Ali nije Stari most jedino vrijedno pomena u Mostaru.

Biščevića i Kajtazova kuća, Karađoz-begova džamija, mostarska gimnazija, kao i katolička crkva i Franjevački samostan, samo su još neke od stvari zaista vrijedne pomena u najposjećenijem gradu naše zemlje.

13. Počitelj

Grad Počitelj
Credits: Počitelj down the Neretva

Simpatičan gradić orijentalno – mediteranskog karaktera, poznat i pod imenom „Grad od kamena“ kako ga je nekada nazvao nobelovac Ivo Andrić, Počitelj je smješten u dolini Neretve, na svega 3 km od Čapljine.

Ono vjerovatno najbitnije što možeš vidjeti ovdje su Šišman – Ibrahim pašina džamija iz 15. vijeka, remek-djelo arhitekture osmanskog perioda, kao i čuvena Sahat kula iz 17. vijeka, koja je nekada služila kao skrovište stražarima koji su čuvali grad od neprijatelja.

Možda nisi znao, ali prema popisu iz 1991. godine, Počitelj je imao više od 600 stanovnika, dok je danas taj broj znatno manji, te ovdje zvanično boravi tek oko 13 porodica, koje čini uglavnom starija populacija.

14. Jahorina

Jahorina planina
Credits: Dijaspora.tv

Kad neko pomene Jahorinu prva asocijacija je snijeg i skijanje, jer samo Jahorina ima Rajsku dolinu. Ok, nama koji živimo ovdje, možda su to ipak čuvene Olimpijske igre održane 1984. na ovoj ljepotici, ali bilo kako bilo, Jahorina je sasvim sigurno jedno od najprepoznatljvijih mjesta naše zemlje.

Možda ti se čini da stalno pričam o prirodi dok pišem ovaj tekst, ali ne mogu si pomoći. Priroda ovdje opet je neka nova dimenzije prirode kakvu ćeš rijetko vidjeti u BiH, a čist planinski vazduh koji ćeš osjetiti, predstavlja savršen odmor za tvoje tijelo i dušu

Ali Jahorina nije kao ostale planine.

Svojom tišinom, dalekim i prekrasnim vidicima ili snijegom pokrivenim obroncima, vrelima i potocima, te svojom raznovrsnom florom i faunom predstavlja poseban dragulj naše zemlje.

15. Travnik

Travnik grad u Bosni i Hercegovini

Čuveni putopisac Evlija Čelebija je u 18. vijeku nazvao Travnik “grad sa hiljadu vrela”, a danas je ovo malo mjesto, smješteno u samom središtu Bosne i Hercegovine, usudio bih se reći jedan od najautentičnijih gradova naše zemlje, sa zaista posebnim šmekom i velikim brojem značajnih istorijskih stvari.

Neki ga stoga nazivaju i “muzej pod otvorenim nebom“, a grad je čak 150 godina bio glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata.

Danas je posebno poznat po tome što se u njemu nalazi najveći broj očuvanih turbeta na području BiH – ukupno sedam.

16. Mogorjelo

Mogorjelo
Credits: Miroslav Vajdic

U neposrednoj blizini Čapljine smješteno je Mogorjelo, nekadašnja rimska Villa rustica, čiji spomenik spada među najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u našoj zemlji.

Treba samo reći da predmeti nađeni u Mogorjelu potiču iz IV. vijeka, da bi se shvatio značaj ovog lokaliteta. U okviru vile, iza velikih zidina s isturenim tornjevima nalazili su se i ostaci dijelova stare vile iz 1. vijeka koja je uništena u požaru.

17. Hutovo blato

Hutovo blato

Park prirode Hutovo blato nalazi se na jugu Hercegovine, sa lijeve strane Neretve, na pola puta između Jadranskog mora i Mostara. Hutovo blato poznato je prije svega kao jedinstvena submediteranska močvara u Evropi, poznatija kao zelena oaza sa obiljem vode u kojima je uslove za život našao veliki broj biljnih i životinjskih vrsta.

Kada se govori o biljnom svijetu, konkretno o vodenim površinama, treba spomenuti kako su vodene površine najvećim dijelom pokrivene lokvanjem. Tu su još i mrijesnjak i žabnjak, trska, rogoz, šaš i sita. Ovakav bogat biljni svijet pogoduje razvoju životinja. Potrebno je izdvojiti ptice, od kojih se u parku nalaze čak 163 vrste, a sam park se nalazi na jednom od četiri puta migracija ptica iz Sjeverne i Srednje Evrope prema Aziji i Africi.

18. Vodopad Bliha

vodopad Bliha

Još jedan vodopad na listi. Vodapad Blihe. nalazi se na 14 kilometara od Sanskog mosta. Sa visinom od 58 metara, sasvim sigurno spada u više vodopade na našem području, a prepoznatljiv je po tome što se voda lomi od stijenu, te stvara jedan poseban i sasvim neobičan prizor.

Put do vodopada, nedavno je vrlo fino uređen, te vas sad očekuje lagana šetnja od oko 10 minuta kroz lijepu šumu, nakon koje će se pojaviti prizor kao iz nekog filma, a ispred vas će se ukazati ova ljepotica.

Dok mi hladna voda vodopada lako osvježava lice, razmišljam kako bi se moćno bilo okupati ovdje u avgustu kada naiđu velike vrućine.

Za više informacija o tome šta još može da se radi u parku prirode Bliha, zavirite na moj putopis sa ovog mjesta.

19. Krupa na Vrbasu

Krupa na Vrbasu
Credits: www.banjaluka-tourism.com

Vjerovatno omiljeno izletište Banjalučana. Prolazeći kroz kanjon koji sam po sebi predstavlja po meni jedan od ljepših puteva koje sam ikada video, kad dođeš u Krupu, vidjećeš nove sjajne vodopade. Čini mi se da Bosna može komotno da se nazove zemlja vodopada, zar ne?

Na ovom mjestu, imaćeš i priliku da uživaš u pravoj domaćoj hrani (uštipcima od heljde sa kajmakom i prištuom), kao i da se prošetaš do crkve sv. Ilije, napravljene još za vrijeme 13. vijeka.

Ako te zanima Krupa i sve ono što se nalazi u okolini Banjaluke, pisao sam tekst o tome.

20. Solarna Pecka

Solarna Pecka
Credits: E trafika

Ako pričamo o onim društveno korisnim i odgovornim projektima, koji doprinose boljitku čitavog našeg društva, onda je Solarna Pecka, sigurno jedan od tih. Cilj onoga što rade je jednostavan. Žele da dovedu solarnu energiju u selo Pecka nadomak Mrkonjić Grada.

Primjenom solarne energije kroz ovu inicijativu, aktivnosti Centra postaće održivije i ekološki prihvatljivije. Takođe, unaprijediće se socio-edukativno djelovanje centra, poboljšaće se energetska održivost i samostalnost samog sela, te će se promovisati nove djelatnosti u ruralnim područjima i novi modeli poslovanja, kao i razvoj obnovljivih izvora i građanske energije u Bosni i Hercegovini.

Ako te zanima kako Pecka izgleda i šta se sve nalazi ovdje, pogledajte ovaj video.

21. Stari grad Stolac

Za one koji ne znaju mnogo o tome šta Stolac može da ponudi, možda je najbolje reći da je ovo istorijski grad, prepun interesantne arhitekture, koji je od 2003. godine čini jedan od nacionalnih spomenih naše zemlje. U gradu se nalazi i pećina Badanj u kojoj su pronađeni neki od najstarijih nalaza ljudske istorije u BiH, kompleks Begovina, inat ćuprija, te značajan broj vjerskih objekata.

Iako se iz nekog razloga kod nas ne priča mnogo o tome, prirodno i istorijsko područje Stolac, trenutno je tentativnoj listi za prijeme u UNESCO-vu Listu svjetske baštine, a zidine helenističkog grada Daorsona nadomak Stoca, mogle bi jednog dana da dobiju status kandidata za UNESCO kulturni spomenik.

Trenutno se iz BiH na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine nalaze most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i područje Starog mosta starog grada Mostara.

22. Lukomir

selo Lukomir

Jesi li znao da je selo Lukomir, koje leži na 1.495 metara nadmorske visine. najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini? Ovo je isto tako i jedino naselje u našoj zemlji koje se nalazi na visini iznad 1.300 metara nalazi.

U samom selu, nalazi se nekoliko zanimljivih stećaka, za koje je utvrđeno da potiču iz 14. i 15. vijeka, te se vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina.

Ovo selo proglašeno je i za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

23. Panonska jezera u Tuzli

Panonska jezera u Tuzli
Credits: tztz.ba

Kada pričamo o tome šta vidjeti u Bosni i Hercegovini, moram svakako spomenuti Tuzlu, jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada! Inače, kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi.

Pored jezera, u sklopu ovog kompleksa nalaze se i Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji.

Panonska jezera bez dileme jedna su od najboljih ljetnjih destinacija u našoj zemlji.

24. Etno selo Stanišić

Etno selo Stanišić

Osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića, ovo sjajno etno selo ponosi se sa sadržajem od dvadesetak autentičnih drvenih kuća, mljekarom, vodenicom, kovačnicom, ambarom za žito, starim kućama i velikom gostinskom kućom, koji su prenijeti iz sela u opštini Vareš i sela sa planina Zvijezde i Romanije, iz susjednih opština.

Sve je počelo na način da je sadašnji osnivač putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Predmete je vrijedno prikupljao, a rezultat onoga što je uspio sa sakupi, danas je izložen u po mom mišljenju najzanimljivijem etno selu na našim prostorima.

25. Japodski otoci

japodski otoci BiH
Credits: Punkufer.hr

Ima li kraja prirodnim ljepotama BiH? Svakom od nas, sigurno je nekada iskočila neka slika jezera u obliku srca. Svako od nas, vjerovatno se isto tako oduševio tom fotkom, misleći kako tako nešto postoji samo u nekim dalekim i egzotičnim zemljama.

A tako nešto imamo u svom dvorištu!

Japodski otoci nalaze se nadomak Bihaća, u mjestu gdje pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju ovu jedinstvenu sliku „srca prirode“.

Više o ovom mjestu pročitajte o mom putopisu.

26. Bosansko Grahovo

bosansko grahovo

Putujući jednom prilikom za Zadar, zastali smo u Bosnaskom Grahovu na pauzi, a ispred nas, stvorio se tada ovaj divni prizor sa fotografije koju vidiš. Možda nije prva stvar koju pomisliš kada razmišljaš o tome šta vidjeti u Bosni i Hercegovini, ali Grahovo je baš kul. Oduševilo me to što sam vidio, a nedugo zatim, imao sam priliku da provedem jedan čitav dan u ovom mjestu i doživiš još nevjerovatne prirode.

Nešto poput ovoga.

Ova regija, ima i veliki broj sjajnih ravnica sa asfaltiranim putevima bez imalo saobraćaja i mislim da bi bila idealna za vožnju biciklama. Možda bi se mogla napraviti jedna zanimljiva tura ovdje.

27. Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac kod Kotor Varoša

Sakriven duboku u šumu u blizini Kotor Varoša, nalazi se još jedan vodopad u Bosni i Hercegovini. Šetajući kroz nevjerovatno lijepu i netaknutu šumu koja na trenutak izgleda gotovo kao iz nekog serijala o Hobitu, dok vas sve vrijeme vodi huk vode, stićićete do sjajnog prizora, vodopada visine skoro 20 metara.

Često znam reći da je najbolja stvar naše zemlje to što ima toliko divljih ljepota za koje mali broj ljudi zna i u kojima možeš da uživaš u potpunoj privatnosti. Samo ti i priroda. Ne treba ti niko više.

Više o Skakavcu, saznajte u ovom tekstu.

28. Tvrđava Ostrožac

Tvrđava Ostrožac

Jesi li znao da se u Bosni i Hercegovini, nalazi pravi pravcati dvorac koji datira nekoliko vijekova? Mislim da je ovo i jedini dvorac koji imamo u zemlji, a nalazi se u neposrednoj blizini grada Bihaća, te je odlična opcija za izlet ukoliko obilaziš Japodske otoke, vodopad Blihu, Martin Brod ili Štrbački buk.

Da bi doživio ono najbolje od njega, snimio sam ovaj video.

A za još detaljnije informacije o tome šta se u njemu nalazi, napisao sam i ovu priču o svojoj posjeti Ostrožcu.

29. Prenj planina

Prenj planina

Prenj, koji mnogi nazivaju i bosanskim Himlajima, najljepša je, najatraktivnija ali vjerovatno i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Smještena je u srcu dinarskih planina, u sjevernom dijelu Hercegovine. Planinu okružuju prirodna i vještačka jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac, kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. U podnožju planine se nalaze tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar.

Po svojoj visini, Prenj spada i među više planine u zemlji, a njegov najviši vrh Zelena glava visok je čak 2155 metara. Na planini se nalazi još nekoliko vrhova visine preko 2000 metara, poznatih po svojim nevjerovatnim krajolicima, vijugavim zubčastim grebenima, kotlastim cirkovima širokog dna i strmih strana, ali i pogledima od kojih zastaje dah. Prenj sa razlogom slovi za jednu od težih planina u zemlji što zbog svog terena, ali i zbog jako malo izvora vode koji mogu na njemu da se nađu.

Bilo kako bilo, njegovi vrhovi privlačni su planinarima koji vole pejzaže išarane bijelim snijegom i zelenilom klekovine. Zanimljivo je spomenuti i da je za vrijeme ledenog doba Prenj bio pod ledom iznad 1500 metara visine. Danas on ponosno stoji ispred svakog putnika i pruža mu doživljaj koji će pamtiti čitav život.

30. Radimlja stećci

Radimlja stećci

Možda niste znali, ali uz Stari most u Mostaru i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, stećci, tj srednjovijekovni nadgrobni spomenici, jedan su od tri stvari iz Bosne i Hercegovine koje se nalaze na UNESCO-voj listi kulturne baštine, a nigdje oni nisu tako očuvani, kao u selu Paprati, nadomak grad Stoca, gdje se nalazi bez dileme najpoznatija nekropola stećaka u Hercegovini – Radimlja.

Kompleks nekropole Radimlja, sastoji se od 133 stećka, od kojih je 63 ukrašeno. Motivi koji se danas mogu pronaći na stećcima, variraju i prezežno su to krstovi raznih oblika, figure životinja i čovjeka, kao i određeni motivi iz lova. Ipak,  vjerovatno najpoznatiji stećak i zaštitni znak ove nekropole je muška figura sa uzdignutom rukom i velikom šakom i prstima, koja kao da govori putniku da će u ovom tvrdom i kršnom hercegovačkom kraju naići na gostoljubive i prijateljski raspoložene ljude.

Za više o ovom komplesku, pročitajte putopis sa ovog mjesta.

31. Hajdučke vode

Hotel Hajdučke vode

Hotel Hajdučke vode nalazi se na obroncima planine Borja, na nadmorskoj visini od 810 metara i udaljen je svega 23 km od Teslića i oko 60 km od Banjaluke. Ono što karakteriše ovaj kraj su nestvarno lijepi pejsaži, božanstvena borova šuma i svjež planinski vazduh koji ćete udisati pri svakom vašem koraku.

Čitavo ovo okruženje djeluje tako nekako umirujuće. Spokojno. Samo vi i nepregledna borova šuma dokle god vam pogled doseže.

Uostalom, na videu možeš vidjeti kako to iz prve ruke izgleda.

32. Pješčane piramide u Foči

Pješčane piramide u Foči

Malo ljudi zna, ali osim piramida u Visokom, u Bosni i Hercegovini postoje i one druge piramide, ove pješčane, u Foči. Vrlo rijetko u svijetu može da se vidi ovakav prirodan fenomen kakav imamo u selu Daničići, a koji je stvoren usljed erozije pječanog tla, tokom dugog niza godina, kao i kiša i vjetrova koji su potom formirali ove neobične oblike, o čemu sam detaljno pisao u ovom tekstu.

Pojedini vrhovi idu i do visine od oko 20 metara, a ono što je posebno zanimljivo, je da je ovo pješčano okruženje, prepuno zelenila, koje će vam učiniti posjetu ovom mjestu, jednim zaista divnim iskustvom.

P.S. Pješčane piramide su odlične da se kombinuju sa Nacionalnim parkom Sutjeska, jer se nalaze odmah u njegovoj blizini.

Ako vas zanima kako ovo mjesto izgleda, te kako doći tamo, snimio sam ovaj video.

33. Titov bunker u Konjicu

Titov bunker u Konjicu

Jeste li znali da se sakriven u Konjicu, nalazi Titov bunker, jedan od najskupljih vojnih projekata čitave bivše Jugoslavije i mjesto koje u potpunoj tajnosti građeno više od 25 godina? Naime, namijena bunkera bila je da u slučaju bilo kakve opasnosti ili nuklearnog napada, bude sklonište za Josipa Broza Tita i njegovih 350 najbližih vojnih i političkih zvaničnika.

Meni lično, ovo je jedna od najbolje organizovanih tura ovog tipa na kojoj sam bio u čitavoj zemlji, te zaista topla preporuka da otkrijete ovo neobično mjesto.

Za više informacija, zavirite na ovaj blog tekst koji sam pisao o bunkeru, a ispod se nalazi i video od 22 minute o tome kako je izgledala naša tura.

34. Piramide Visoko

Piramide u Visokom

Bez dileme, jedno od najmisterioznijih mejsta u čitavoj zemlji i ono koje i dalje izaziva mnogo priče i polemike. Iako sam i sam prije dolaska ovdje bio poprilično radoznao po pitanju sve ove priče, nakon ture koju sam imao lično sa doktorom Semirom Osmanagićem i skoro šest sati koje smo proveli slušajući o Bosanskim piramidama, otišao sam kući oduševljen onim što sam čuo.

Stoga, pozivam sve ljude otvorenog uma da posjete ovo mjesto i da dožive i ono što sam i ja doživio, te osjete tu količinu dobre energije koja se ovdje širi.

Ako vas zanima kako ovo mjesto zaista izgleda, uradio sam ovaj video dokumentarac od skoro 40 minuta o ovom mjestu.

35. Novi Grad

Kej u Novom Gradu

Iako se možda nalazi pri kraju ove moje liste, Novi Grad je bez dileme jedno od mjesta koje bih preporučio za posjetu u ljetnjem periodu i destinacija kojom sam se toliko oduševio tokom snimanja ovog videa koji se nalazi ispod.

Smješten na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine na mjestu u kojem se Sana ulijeva u Unu, Novi Grad, jedan je od prirodnih bisera naše zemlja. Grad se kroz istoriju prvi put spominje još davne 1217. godine, a šire područje grada bilo je naseljeno još u antičko doba o čemu svjedoče arheološka nalazišta u selu Donji Rakani i u dolini rječice Japre.

Grad je kasnije bio jedna od važnijih raskrsnica cestovnog i željezničkog saobraćaja u bivšoj Jugoslaviji, a danas je ipak najviše poznat po svojoj ljepotici Uni i vjerovatno najboljim kupalištima uz rijeku u čitavoj zemlji.

Ali ono po čemu je ovo mjesto danas bez dileme najpoznatije, je po svojoj čudesnoj ljepotici, rijeci Uni.

36. Jezero Balkana

Jezero Balkana

Turistička ponuda jezera je vrlo razvijena i namijenjena, kako zimskom, tako i ljetnjem turizmu, te mi se čini da će ovdje svako pronaći nešto za sebe. Čitav kompleks je opremljen bungalovima za prenoćište, restoranima i sportskim terenima za fudbal, košarku, tenis i rukomet, a kako je jezero smješteno u podnožju planine Lisine, ovo je idealno mjesto za one koji vole planinarenje i šetnje kroz šumu.

Rekao bih da je ovo jedno od svega nekoliko mjesta u našoj zemlji, ako ne i jedino, gdje u istom danu možeš da odeš na planinu i uživaš u čistom vazduhu, a potom se spustiš do jezera i odmoriš, kupajući se u ovoj savršenoj vodi.

Više o jezeru u ovom videu. Uz to, napisao sam i putopis o jezeru koga zanima.

37. Pećina Orlovača

Ukoliko kojim slučajem tražiš savršen izlet iz Sarajeva, mislim da bi pećina Orlovača, mogla da bude jedna od najboljih destinacija na koju vrijedi otići. Ukupna dužina pećine iznosi preko dva kilometra, a za turiste je uređen početni dio u dužini od 500 m, sa LED rasvjetom, stazama i pratnjom zaista sjajnog vodiča, koji će vam na vrlo interesantan način, približiti svu ljepotu ovog mjesta.

Uostalom, u videu ispod možete vidjeti kako to izgleda, a koga zanima, pisao sam i ovaj tekst o najljepšim pećina Bosne i Hercegovine.

38. Pećina Dabar

Pećina Dabar

Pored Orlovače, Vaganske i pećine Vjetrenica, jedna od pećina koju bih preporučio za posjetu u Bosni i Hercegovini, bila bi i pećina Dabar. Za razliku od prethodnih, ova pećina je i dalje dosta neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka, ali je moguć ulazak u nju i kretanje bez ikakve opreme u dužini od oko 200 metara. Zahvaljujući naučnim istraživanjima, upravo u ovom jezeru otkriveno je postojanje čuvene „čovječje ribice”, endemske vrste iz praistorije. Rijeka Dabar stavljena je pod zaštitu države. Cijelom dužinom, rijeka je pitka i bogata ribom.

39. Nekropola stećaka u Ljubinju

Ako biste mi pitali, koji je to skriveni istorijski biser našeg kraja i mjesto koje bih preporučio za posjetu svima onima zaljubljenim u arheologiju, jedno od mjesta svakako bi bila nekropola stećaka u Ljubinju, koja datira još iz kasnog srednjeg vijeka. Naime, na ovom mjestu nalazi se više od 10000 stećaka, od čega je preko 250 ukrašenih, a koji često na sebi imaju originalne reljefne motive dekorativnog i simboličnog karaktera.

Ko planira posjetu stećcima, može da zaviri na ovaj blog tekst, a ko preferira video formu, ispod se nalazi video o svemu što trebate znati kada je ovo mjesto u pitanju.

40. Janjske otoke

Janjski otoci - Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini

Za kraj naše liste o tome šta vidjeti u Bosni i Hercegovini, nalaze se Janjske otoke. Iako možda na posljednjem mjestu, ponoviću još jednom da brojevi na listi ne znače poziciju. Jednostavno je morao neko da bude prije nekoga. Nešto kao polufinale Evrovizije ako pratiš.

Ako se pitaš šta su u stvari Janjske otoke, najbolji odgovor bio bi “pravi mali prirodni ekosistem, bogat raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom.” Rijeka Janj koja teče ovim krajem, jedna od hladnijih rijeka u zemlji, a njena temperatura bez obzira na godišnje doba, uvijek je negdje oko sedam stepeni Celzijusovih. Za nas iz Banjaluke, ovo je i jedno od najboljih izletišta u BiH na koje možeš da odeš, locirano nepuna dva sata vožnje od grada.

Više o ovom mjestu pročitaj u mom putopisu sa Janjskih otoka.

Jesi li vidio? Objavio sam putopisnu knjigu o najboljem putovanju svog života.

Kao i knjigu sa 80 najboljih mjesta za vidjeti u Bosni i Hercegovini.

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini? – poruka za kraj

I to bi bilo to ako pričamo o tome šta vidjeti u Bosni i Hercegovini. Barem za ovaj put. Svakako planiram da listu proširim sa još nekim lokacijama, ali evo ide prva verzija. Stoga, volio bih kada bi mi u komentar pisao dodatna mjesta koja smatraš da bi trebala da se nađu na ovoj listi. Da napravimo jednu ultimativnu, najutlimativniju listu o mjestima koja se mogu vidjeti u BiH. Sa nekih 50 lokacija.

Hoćeš mi pomoći u tome?

A znaš šta sam još zaključio pišući ovo?

Da smo mi nestvarno ljepa zemlja. Naravno da mislim da treba putovati i širiti svoje vidite upoznavajući druge kulture, ali možda prvo trebamo obići svoju zemlju i upoznati je do kraja. I sam sam se iznenadio u jednom trenutku koliko toga može da se radi kod nas, a da većina nas toga nije ni svjesna.

Ako uzmemo podatak da je Hrvatska u 2018. godini imala oko 14 miliona turista, a BiH svega 1,5 miliona, mislim da smo trenutno jedan od bisera Evrope.

Zelena i divlja zemlje, sa netaknutom prirodom, smještena u srcu starog kontinenta.

A ukoliko želiš, zaprati moj Instagram profil na kojem svaki dan donosim fotografije i videa sa putovanja širom svijeta.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

144 comments