Šta vidjeti u Novom Sadu – (TOP 10 atrakcija)

Kada me pitaju u kojem bih to gradu na prostoru bivše Jugoslavije najprije mogao da živim, a da to nije moja Banjaluka, uvijek kažem da je to Novi Sad. Neka se ne naljute Beograd, Zagreb i neki drugi gradovi, ali Novi Sad je nekako grad baš krojen po mjeri čovjeka. Dovoljno je velik da u njemu imaš svašta da vidiš i radiš, a opet relativno mali da možeš mnogo toga da obiđeš pješke. Ovo je i grad istorije, tradicije, ali prije svega grad kulture, a upravo ove 2022. godine, Novi Sad se ponosi činjenicom da je dobio titulu Evropske prestonice kulture.

A šta to čini Novi Sad tako posebnim i šta sve možete raditi u njemu,
saznaćemo u ovom tekstu.

A za one koji više vole videa, snimio sam i ovaj vodič o putovanju kroz grad, da vam se nađe pri putovanju.

Šta vidjeti u Novom Sadu – TOP 10 atrakcija grada

1. Započnite posjetu gradu odlaskom na Trg slobode

Trg Slobode Novi Sad

Novi Sad je u neku ruku i grad slobode, zbog činjenice da su ga 1748. godine od države otkupili bogati građani, a ovaj trg kojeg vidite na fotografiji, nosi to ime. Osim svoje prostranosti i činjenice da predstavlja jedno od omiljenih mjesta svih lokalaca ovoga grada, trg slobode će vam otkriti dva veoma značajna spomenika Novog Sada.

Prvi je spomenik Svetozaru Miletiću, jednom od najznačajnijih srpskih političara 19. vijeka i najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada. A drugi je ova čudesno lijepa rimokatolička crkva Imena Marijanog, u gradu poznata jednostavno kao Katedrala, podignuta na ovom mjestu još 1894. godine.

Nekada se na ovom mjestu nalazila jedna mala i prilično skromna crkva iz 18. vijeka, dok danas ovdje stoji bez dileme jedan od simbola grada. Vjerovatno najimpresivniji dio na crkvi je toranj, visok čak 72 metra, sa satom koji gleda na sve četiri strane grade. Mada, čitava crkva je rađena u neogotskom stilu,
dok su prozori ukrašeni peštanskim vitražima, čineći je jednako lijepom, kako izvana, tako i iznutra. Uz to, crkvu je besplatno kao poklon gradu projektovao Đerđ Molnar, a njegova bista se nalazi u niši ispod hora crkve.

2. Obiđite tornjeve grada

A možda bismo mogli i reći da je Novi Sad grad tornjeva, jer osim ovog kojeg ste imali priliku vidjeti maloprije, u gradu se nalaze još dva. Prvi je onaj na Gradskoj kući koji je svojevremeno služio za vatrogasno osmatranje, a drugi toranj na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je usudio bih se reći, jedan od simbola ovog mjesta, te ovdje stoji još od 18 vijeka. Zvuči zanimljivo, ali toranj je zbog svojih zamijenjenih kazaljki, dobio nadimak „Pijani sat“, zato što na njemu velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, ali i zbog toga što kako kažu, ljeti sat malo žuri, a zimi ponekad malo kasni.

3. Popnite se na Petrovaradinsku tvrđavu i doživite najbolji pogled na grad

Petrovaradinska tvrđava

A kad ste već kod Pijanog sata, obavezno obiđite i Petrovaradinsku tvrđavu koja će vam ponuditi toliko toga. Smještena na kamenoj steni u podnožju Fruške Gore, tvrđava danas ponosno gleda na grad sa mjesta gdje su još od davnina postojala vojna utvrđenja, a poslednja arheološka istraživanja ukazuju da je istorija ovog lokaliteta duga više od 200 hiljada godina.

Gradnje Petrovaradinske tvrđave, trajala je 88 godina i tvrđava je zvanično završena 1780. godine. Posebno je značajno podzemlje Tvrđave na četiri sprata, sa 16 kilometara hodnika i domorišta kao i veliki bunar, kao rezerva snabdevanja vodom u slučaju duže opsade tvrđave. Obilazak podzemnih galerija preporučuje se uz stručne vodiče Muzeja grada Novog Sada.

Po jednoj legendi ime Petrovaradin je dobijeno iz više reči – “Petra” na latinskom znači stena, “var” je na mađarskom grad, a “din” na turskom vera, iz čega je izvedeno Petrovaradin, “grad na steni čvrst kao vera”.

4. Proštajte Zmaj Jovinom i Dunavskom Ulicom

Zmaj Jovina ulica Novi Sad

Ako biste pitali lokalce koja ulica u gradu im je najljepša, vjerovatno bi rekli jedna od ove dvije. Zmaj Jovina ulica, bez sumnje najznačajnija pješačka zona u Novom Sadu, sa velikim brojem kafića i restorana, u kojima je na lijepom danu gotovo nemoguće naći slobodno mjesto. U ovoj ulici, na broju 28, vidjećete i najstariju kuću u čitavom gradu, sagrađenu još davne 1720. godine u baroknom stilu, u kojoj je otvorena i prva novosadska štamparija, ali i Vladičanski dvor, vjerovatno arhitektonski najimpresivnije zdanje u ulici.

Vladičanski dvor

Dvor izgleda zaista više nego impresivno, a odmah ispred njega, nalazi se i spomenik čuvenom pjesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, kojeg smo siguran sam, svi imali priliku nekada da čitamo. A prije nego vam pokažem i drugu ulicu koju sam prethodno spomenuo, imam jedno pitanje za vas.

Da li ste znali da prvobitni nazivi ulica u Novom Sadu nisu bili po imenima značajnih ljudi, već po zanimanjima, životinjama, biljkama, nebeskim telima, putnim pravcima?

Tako je Novi Sad imao Kazandžijsku, Jazavčevu, Mesečevu, Crnog petla, Ružinu. Danas te ulice možda nose neka druga imena, ali njihova ljepota, ostala je sačuvana u potpunosti, što se posebno može osjetiti u Duvanskoj ulici, mjestu koje čuva najstariju istoriju grada, jer se ovdje nalazi Gradska biblioteka osnovana 1885. godine, kao i najstariji bunar u gradu koji datira još iz 1721.

Osim Dunavske ulice, svakako obiđite i Dunavski park, u centru kojeg se nalazi jedno predivno jezero okruženo brojnim stablima, u kojem ćete ponekad vidjeti kornjače i patke, a veoma zanimljive su i skulpture Nimfe, Branka Radičevića, Đure Jakšića i Miroslava Antića koje dodatno ukrašavaju ovo mjesto.

Dunavski park

5. Zavirite u muzej Vojvodine

Iako da budem iskreno nisam imao neka prevelika očekivanja od njega, ako bih treba da kažem šta me je to najviše iznenadilo u Novom Sadu, bio bi to muzej Vojvodine. Smještan odmah pokraj Dunavskog parka, ovaj muzej predstavlja najveći kompleksni muzej u čitavoj Srbiji, čija kolekcija sadrži više od 6 000 eksponata iz arheologije, opšte istorije, istorije umetnosti i etnologije. Šetajući iz jedne prostorije u drugu, imaćete priliku da sagledate gotovo kompleksnu ljudsku istoriju, počev od najstarijih vremena, pa sve do današnjeg doba.

Kao najveća atrakcija muzeja, izdvajaju se tri rimska paradna šlema, koja predstavljaju jedinstvene primerke svoje vrste na području Evrope i decenijama se izdvajaju kao neformalni zaštitni znak Muzeja.

Rimski šljem Muzej Vojvodine

Uz to, veoma zanimljiva je i statua za koju se vjeruje da je jedan od prvih prikaza sijamskih blizanaca u istoriji, minijaturna grnčarija za koju je dokazano da je predstavljala igračke za dijecu, kao i fantastična kočija koja izgledaju baš onako kraljevski.

Nakon što obiđete muzej, predlažem da napravite malu pauzu i isprobate neko lokalno jelo. Kako bih vam olakšao izbor i pomogao da vidite gdje je najbolje jesti u gradu, snimio sam ovaj video u kojem sam obišao nekoliko restorana grada i predstavio vam njihovu ponudu.

6. Okupajte se na čuvenom “Štrandu”

Plaža Štrand

Ne znam koliko puta u životu sam čuo za popularnu plažu “Štrand”, ali iz nekog razloga, tokom proteklih posjeta gradu, nisam nikako odlazio na nju. Međutim, ovoga puta odlučio sam da je posjetim i mogu samo reći da sam bio više nego oduševljen ljudi.

Samo mjesto, smješteno je gotovo u centru grada u prelijepom zelenom okruženju, te nudi mnogo hlada i priliku da se sklonite od vrelih ljetnjih dana. Nekako, kada se okreneš, sa jedne strane imaš osjećaj kao da si u nekom parku, a sa druge, imaš pravi pjesak i priliku da se kupaš u Dunavu. I to ne kakav pjesak! Već onaj pravi pješčani, koji ne možeš često da vidiš ni na nekim morskim destinacijama.

Ulaz u ovo mjesto je 50 dinara (oko 40 centi), a mišljenja sam da niti jedan grad u unutrašnjosti bivše nam države, nema ovakvo mjesto za kupanje i ovakav ambijent.

7. Izdvojite vrijeme i posjetite galeriju Matice Srpske

Galerija Matice Srpske

Ukoliko možda niste upoznati sa značajem ovog mjesta, možda je najbolje reći da je ovo najstarija književna, kulturna, ali i naučna institucija u Srbiji, osnovana još 1826. godine u Pešti, da bi 1864. godine bila preseljena u Novi Sad. Predstavlja prvu Maticu nekog od slavenskih naroda, te je svojim djelovanjem uticala na osnivanje Matica i kod drugih slavenskih naroda.

Ono što mi je veoma zanimljivo dok pišem ove redove je da se najveći kompleksni muzej u zemlji koji ste maloprije imali priliku upoznati, kao i Matica Srpska, ne nalaze u Beogradu kao glavnom i najvećem gradu, već ovdje, u Novom Sadu. Možda to u neku ruku najbolje govori koliki je značaj ovog grada za čitavu zemlju i koliko je kultura i istorija jaka ovdje.

Matica Srpska se u Novom Sadu nalazi na dva mjesta, te je u jednom smještena njena centrala sa bibliotekom, a u drugom njena galerija, vjerovatno jedna od najveličanstvenih na našim prostorima, jer ćete u njoj imati priliku da vidite sva značajna dijela srpskih slikara kroz istoriju počevši od Uroša Predića, Save Šumanovića, Milan Konjović, Nadežde Petrović i mnogih drugih.

8. Posjetite neki od salaša

Salaš 137

Kao što sam mnogo puta ranije čuo za “Štrand”, isto tako sam čuo i za salaše u Vojvodini. Da budem iskren, do skoro nisam tačno mogao ni da zamislim kako salaš izgleda i zbog čega su tako posebni, ali kada ih vidiš, shvatiš njihovu ljepotu i značaj. Za one koji ne znaju, salaši predstavljaju određenu vrstu kuća na selu, u kojoj se služi tradicionalna domaća hrana i gdje imaš priliku da na jedan jako zanimljv način, upoznaš kako se nekada kod nas živjelo.

Iako je salaša u okolini Novog Sada zaista mnogo, preporuka da posjetite Salaš 137, koji važi za jedan od najljepših, a koji će vas svojim ambijentom sasvim sigurno oduševiti. Iako mnogi obično ovdje dolaze na ručak ili večeru, Salaš 137 raspolaže i sa 13 hotelskih soba uređenih u Alt Deutsche stilu, konjičkim klubom i još mnogim drugim sadržajima.

Sa atmosferom kao u nekom domaćem filmu i prilikom da vam hranu sprema zvanično najbolji kuvar za tradicionalna jela u čitavoj Srbiji, sjajni Marko, ovo je mjesto koje ne smijete propustiti obići kada dođete ovdje.

9. Isprobajte pravo domaće vino u podrumu vinarije Miljević

 

Evo još jedne ideje za izlet dok ste u Novom Sadu.

Na 12 kilometara od Novog Sada u mjestu Stari Ledinci, nalazi se vinarija Miljević, jedna od mnogobrojnih vinarija u ovom kraju, koju sam ja lično imao priliku da posjetim. Tradicija vinarstva na ovim prostorima veoma je bitna, te ukoliko istražite, vidjećete da okolinu Novog Sada, krasi na desetine različitih vinarija.

Ipak, ako planirate da posjetite samo jednu, moja topla preporuka za sjajnu vinariju Miljević i domaćina Branka, koji je bez dileme učinio moj boravak ovdje više nego posebnim. Gospodin Branko je nakon što je napustio jedan veći biznis koji je imao, odlučio da se isproba u proizvodnji vina, te je uz pomoć svoje žene, sagradio jedno zaista posebno mjesto u kojem se svaki gost osjeća više nego dobrodošao.

Ukoliko posjetite ovo mjesto, imate priliku i da prenoćite ovdje, te isprobate razne vrste vina, domaćih rakija i sireva, te uživate u pravom prirodnom ambijentu.

10. Doživite evropski duh Novog Sada i saznaj ko su to poznati Novosađani

Dunav

E sad, kada čovjek vidi svu ovu istoriju, zaista shvati koliko je Novi Sad bogat i poseban grad. Ali da bi sve ovo nastalo, moraju da postoje i posebni ljudi koji će stvoriti objekte poput ovih, zar ne? Ljudi, koji će dati kulturu nekom gradu, jer kulturu ne može kupiti novac, ona je opet nešto uređeno u DNK nekog naroda i
prenosi se sa generacije na generaciju. A ako je i jedan grad na našim prostorima, stvorio osobe za vijekove, to je Novi Sad.

Kada govorimo o znamenitim Novosađanima, ime koje većini vjerovatno prvo padne na pamet, je čuveni kantautor i pjesnik, Đorđe Balašević. Ovaj “Panonski mornar” mnogo se ponosio svojim gradom, te ga je opjevao u mnogim pjesmama poput “Μοj Novi Sad”, “Korzo”, “Dok nebo gori nad Novim Sadom”,
“Posvađana pesma”, “Ja vas kanda znam”, “Ne volim januar” i brojne druge. Novosađanima je posebno drag njegov stih: “Samo jedna je shvaćaš, varoš u koju se vraćaš ”.

Kada govorimo o muzici, nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti ni Duška Trifunovića, koji iza sebe ima više od 300 komponovanih i snimljenih pesama, koje su obeležile karijere najpoznatijih pevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije poput Bijelog dugmeta, Indeksa i Zdravka Čolića. Veoma značajni Novosađani svakako su i Marija Trandafil, vjerovatno najveća dobrotvorka u Srba, kao i Momčilo Tapavica, poznati arhitekta i projektant današnje zgrade Matice srpske, koji je bio i prvi Srbin učesnik prvih modernih olimpijskih igara u Atini 1896, gde je zabilježio i zapažene rezultate: četvrto mjesto u rvanju, peto u dizanju tegova, kao i treće mjesto u tenisu.

A kad smo već kod tenisa, da li ste znali da je u Novom Sadu rođena i Monika Seleš, nekadašnja prva teniserka svijeta? Ili da ovdje postoji poseban sport a to je tenis glavom, koji je osmišljen prije više od trideset godina na poznatom novosadskom kupalištu Štrand koje ćemo posjetiti nešto kasnije.

Ovaj sport su u početku zvali nožni tenis, ali je vremenom promijenjen način poentiranja, pa time i ime koje se danas koristi. Ocem ovog sporta smatra se čuveni fudbaler Vujadin Boškov, jer je među prvima osmislio koncept ove igre. Kao neko ko igra tenis čitav svoj život, svaka čast za ovaj izum ljudi.

Ali Novi Sad je i grad najboljih basketaša na svetu. Ulični basket “3 na 3” posebno je popularan na terenima u stambenim blokovima gradskih četvrti, a Dušan Domović Bulut smatra se za jednog od najboljih basketaša svih vremena. Ljudi, Novi Sad je bez dileme grad sporta.

Gdje pronaći povoljan smještaj u Novom Sadu?

E sad, kada govorimo o smještaju u Novom Sadu, grad se zaista može pohvaliti sa dosta dobrih opcija za sve smještajne kategorije. Ipak, moja preporuka bi bila hotel Novi Sad koji se nalazi odmah kraj autobuske i željezničke stanice, a koji je opet dosta blizu centra grada. Bilo da dolazite u grad busom ili možda novim “Soko” vozom iz Beograda, hotel će vam odmah biti tu, a iz njega možete lagano doći do grada.

Uz to, iako se radi o hotelu, cijene noćenja su zaista pristupačne, a u to ćete imati uključen i zaista dobar doručak, te mislim da se i te kako isplati.

I da.

Koga zanima, snimio sam video o 10 najljepših mjesta u Srbiji, gdje se naravno nalazi Novi Sad, ali i mnoga druga lijepa mjesta širom zemlje.

Pišite mi kako vam se dopada Novi Sad i koja su vaša omiljena mjesta u gradu. Šta biste još dodali na ovu listu?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *