baščaršija Sarajevo

Šta vidjeti u Sarajevu (TOP 17 lokacija)

Nema tog stranca koji je posjetio Bosnu i Hercegovinu a da nije bio u Sarajevu. Grad sa dušom, grad različitosti, spoj kultura, tradicija i religija. Predivno naše Sarajevo. Ipak, koliko god da smo puta, mi iz drugih gradova BiH ali i stranci posjetili Sarajevo, vrlo je moguće da će čak i lokalci uvijek moći pronaći neki skriveni detalj njihovog grada za koji nisu znali.

Jer, ovo je grad koji uvijek ima da ponudi nešto novo, i u koji ćete se sasvim sigurno vratiti, naročito ako se napijete vode sa česme na Gazi Husrev Begove džamije, o čemu ću vam ispričati kasnije.

Ali, hajde da krenemo redom.

U ovom tekstu nalazi se 11 stvari koje možete raditi kada ste u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, što će vam sigurno pomoći u planiranju vašeg narednog boravka u prestonici. A prije nego krenemo, ovdje vam ostavljam i video koji sam radio o gradu u kojem ćete u detalje saznati dosta toga što će vam pomoći da organizujete vaš put ovdje.

Takođe, želim da vam preporučim Sarajevo Card, sa kojom možete posjetiti više od 10 muzeja, Trebevićku žičaru, kao i veliki broj atrakcija grada. U karticu je isto tako uključen i javni prevoz i smještaj, te je ovo zaista sjajna opcija da doživite ono najbolje od Sarajeva.                                                                                                                                                  Posebno zato što zavisno od dana koliko ostajete, možete uzeti opciju od dva do čak sedam dana i tako ostvariti značajnu uštedu u novcu.

Sarajevo City Card

1. Započnite posjetu grada odlaskom na Baščaršiju

baščaršija Sarajevo

Odakle krenuti nego od jezgra grada, starog centra, ili jednostavno rečeno – srca Sarajeva. Kad se izgubite kaldrmisanim uličicama i kad vas ponese miris prave domaće kafe iz fildžana, nemoguće je da ne osjetite istinsku dušu ovog grada. Bezbroj zanatskih prodavnica, porodičnih radinosti koji tradiciju vuku i do 10 generacija unazad, čajdžinice i suvenirnice, učiniće da se osjećate kao da ste ušli u malu bajku velikog grada.

Ne zaboravite da se uslikate kod Sebilja, najprepoznatljivijeg simbola Sarajeva. Riječ „sebilj“ je turskog porijekla i znači „zgrada na putu u kojoj ima vode.“

Sebilji su prvobitno bila mjesta koja su imala službenike koji su punili posude sa vodom i dijelili ih prolaznicima i putnicima koji bi tuda prolazili. Sarajevo je imalo nekoliko desetina sebilja, ali je u velikom požaru koji se desio 1697. uništen sve i jedan, a današnji, jedini preostali u gradu je izgrađen 1913. godine. U prošlom vijeku je tri puta renoviran – 1981. i drugi put pred ZOI 1984. godine, a u ratu je takođe bio oštećen te je urađena manja popravka 1997. godine. Godine 2006. urađena je detaljna rekonstrukcija Sebilja, gdje je saniran bakarni krov i obnovljen dovod i odvod vode. Danas je Sebilj centralno mjesto Baščaršije, mjesto odakle ona počinje i završava, i svakako nešto što ne možete niti trebate propustiti dok ste ovdje.

Kako biste u potpunosti doživjeli duh stare jezgre grada, dobro je imati vodiča koji će vam pružiti sve one male skrivene detalje koje sigurno niste znali o ovom gradu. Lokalne legende i ono što će vam zauvijek ostati u sjećanju na Sarajevo, najbolje će vam prenijeti tročasovna tura koju možete bukirati ovde za samo 12 evra po osobi. 

2. Provozajte se Trebevićkom žičarom

Trebevićka žičara

Ako pitate starijeg lokalca za Trebevićku žičaru, vjerovatno će vam uzvratiti osmijehom i pogledom koji je pun sjete na neka davna, prošla vremena, kad su se svi oni sa radošću svakodnevno vozali tada zvanom „uspinjačom“ od Bistrika do Trebevića. Uspinjača je svečano otvorena 3. maja 1959. godine uz pristustvo brojnih građana na tadašnjoj polaznoj stanici u Ulici Avdage Šahinagića,  ispred Vijećnice.

Visinska razlika bila je preko 500m, jer se polazna stanica nalazila na 583m nadmorske visine, a Trebević je na 1160m/nv. Prvobitni sistem je imao 50 kabina kapaciteta 4 putnika, i danas na novoj polaznoj stanici možete vidjeti jednu staru kabinu koja tu stoji kao uspomena i sjećanje na žičaru prvenca.

Kako je to i obično bilo u staroj Jugoslaviji, na izgradnji je učestvovalo više firmi iz različitih republika – “Impola” iz Slovenske Bistrice,  “Termoelektro” iz Beograda, “Jelšingrad” iz Banjaluke i  “Energoinvest” iz Sarajeva. Pogon za žičaru naručen je iz tadašnje Čehoslovačke.

Žičara je tada bila simbol ne samo Sarajeva već i cijele Jugoslavije, jer je bila jedna od rijetkih koja vas je za svega 12 minuta dovozila iz užurbanog centra grada u oazu prirode, gdje vas je čekao restoran i nevjerovatan pogled na grad sa vidikovca.

Nažalost, tokom rata devedesetih, uspinjača je potpuno uništena i devastirana, tako da od nje tada nije ostalo apsolutno ništa.

Ipak, nakon 26 godina, žičara je rekonstruisana i ponovo otvrena 2018. godine, kad je vratila svoj stari sjaj i sjećanja na davna vremena. Desilo se to 6. aprila, kad su tadašnji gradonačelnik i glavni donator, prije puštanja prve vožnje u rad, ispred žičare otkrili spomen ploču prvom čuvaru žičare, Rami Biberu.

Kompletan program rekonstrukcije i obnove nazvan je „Trebević ponovo silazi u grad“ prilikom čega je snimljena i istoimena pjesma, gdje su najpoznatije Sarajlije iz svijeta muzike, Zdravko Čolić, Hari Varešanović, Ismeta Dervoz i Jasna Gospić otpjevali emotivnu pjesmu u čast otvaranja žičare.

Danas, žičara ima 33 kabine sa 10 mjesta, kapaciteta 1200 putnika na sat. Umjesto tadašnjih 15, ona danas na Trebević stiže za 7 i po minuta.

Cijena: Za lokalce je 6 KM (uz ličnu kartu na uvid), za strance 20 KM.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

3. Prošetajte bob stazom

Kada se žičarom popnete na Trebević, ono što nikako ne smijete propustiti je obilazak bob staze, izgrađene za potrebe zimskih olimpijskih igara koje su se u Sarajevu održavale 1984. godine, kada je Jugosalvija postala prva komunistička država u istoriji, kojoj je povjereno organizovanje ovog događaja. Šetnja stazom vraća vas u neka davna vremena, i jednu od najskupljih investicija grada u to doba. Osim što je bila jedna od skupljih, bila je i dosta zahtjevna za izgradnju, a ona je povjerena profesoru Gorazdu Bučaru, koji je sa grupom arhitekata napravio remek djelo.

4. Napijte se vode sa česme na Gazi Husrev Begovoj džamiji

Begova džamija Sarajevo

Ne znam da sam ikad bio u Sarajevu a da se nisam napio vode sa ove česme. Nekako, to je svojevrsni simbol Sarajeva i svi koje pitaš, reći će ti da ako nisi popio vode ovde, kao da i nisi bio u Sarajevu. Legenda kaže da ako se napiješ vode sa ove česme, sigurno ćeš se vratiti u Sarajevo, i evo, isprobano radi. Bio sam u Sarajevu nebrojeno puta, što planski što neplanski, tako da sigurno ima nešto i u tome!

Ako je Sebilj simbol Bašaršije, onda je Begova džamija, kako je skraćeno svi zovu, simbol starog jezgra grada. Okružena sa svih strana uskim uličicama punih zanatskih prodavnica, na ovaj način još više dobija na izražaju jer se ističe svojom visinom i imponzantnom gradnjom koja datira iz 16. vijeka. Džamija se smatra jednim od najboljih primjera osmanskog arhitektonskog stila na Balkanu i sadrži brojne kulturno-istorijske vrijednosti, uključujući originalne freske i mozaike. Begova džamija također je važan kulturni i duhovni centar za muslimansku zajednicu Bosne i Hercegovine.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

5. Posjetite Tunel spasa

Ako pričamo o onoj tužnoj strani Sarajeva, svakako da je ona prvenstveno vezana za nesretni rat koji se dešavao na našim prostorima početkom devedesetih godina. Ipak, bez obzira na priču koja prati ovaj period, ovdje nećemo o tužnim stvarima, već o onim istorijskim koje danas ovde imate priliku vidjeti i pobliže se upoznati sa nekim od najpotresnijih detalja ovog perioda.

Naime, u Sarajevu postoji Tunel spasa, koji je danas otvoren za posjetioce a možete bukirati i ture sa vodičem na ovom linku koji će vam ispričati sve detalje koje su se dešavali na ovom mjestu, kako je tunel nastao i koja mu je bila namjena.

Šta je Tunel spasa?

Tokom  opsade sarajeva, 1992 – 1995, izgrađen je tajni tunel koji je spajao područje pod opsadom u gradu sa slobodnom zonom te služio kao glavna ruta za uvoz hrane, medicinske opreme i oružja. Time je omogućeno preživljavanje stanovništva u gradu i borbe protiv opsade. Danas se tunel smatra simbolom otpora i izdržljivosti sarajevskog stanovništva tokom rata i posjećuje ga mnogo turista svake godine.

U sklopu kompleksa, nalazi se i muzej i kao i multimedijalna sala, a ovo je mjesto koje nikako ne trebate zaobići kada se radi o posjeti glavnim atrakcijama grada Sarajeva.

6. Zavirite u Muzej ratnog djetinjstva

Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo

Ako je Amsterdam sjevernoevropski grad pun neobičnih muzeja, Sarajevo je bez dileme mjesto na Balkanu gdje se nalazi jedan od najneobičnijih, najunikatnijih i vjerovatno najtužnijih muzeja na ovim prostorima.

Kada dođete u Muzej ratnog djetinjstva, ne možete da ne osjetite neki nevjerovatan miks emocija. Tuga koja vas obuzme kada vidite sve izložene eksponate koji pričaju svoje nevjerovatne priče i od kojih svaki kao da tu pred vama govori sve ono što se dešavalo u nesretnom ratu, do nekog neopisivog osjećaja gdje nam je drago da je sve ovo što vidimo sačuvano od zaborava, u čast svim žrtvama rata i onima koji su doživjeli traume.

Lijepo je da je ovako nešto sačuvano, koliko god da je teško za vidjeti, ali je svakako svojevrsni podsjetnik na sve događaje i napomena da se nikada više ne smije ponoviti.

Muzej sam prvi put posjetio 2019. godine kad sam imao priliku da upoznam i direktora muzeja, a danas mogu dobrog prijatelja Jasminka, koji ovde gradi nevjerovatnu priču i koji je stvorio jedan simbol Sarajeva i učinio da Muzej postane prepoznatljiv ne samo u regionu već i u svijetu.

Muzej ima preko 500 eksponata, od kojih je izloženo 50 i koji se rotiraju na svakih 6 do 8 mjeseci. Stoga, u muzej itekako vrijedi doći više puta, jer će vjerovatno postavka naredni put kada dođete biti potpuno drugačija, sa nekim drugim pričama, ispovijestima i osjećajima koji će vas obuzeti.

Osim izložbe eksponata, Muzej se bavi i istraživačkim radom, edukacijama i intervjuisanjem, kontinuirano na svim poljima, tako da danas Muzej predstavlja jednu zaokruženu priču koja gradi svoje djelovanje na svim onim uspomenama ljudi čije je djetinjstvo obilježio rat.

Više o muzeju i njegovom radu možete pronaći na ovom linku i podržati ih donacijama već od 5 evra, jer je Muzej neprofitna nevladina organizacija koju ni u kojem segmentu ne finansira država i sve što radi, finansira od sopstvenih sredstava.

7. Uslikajte se kod Vječne vatre

Vječna vatra Sarajevo

Na tromeđi Ulice Maršala Tita, Ferhadije i Mula Mustafe Bešeskije, smjestio se svojevrsni simbol Sarajeva, Vječna vatra. Kao što joj i ime samo kaže, ova vatra neprestano gori u znak sjećanja na žrtve Drugog Svjetskog rata, podsjećajući na teški period i da se ovako nešto nikada više ne dogodi. Vatra takođe predstavlja jedinstvo, solidarnost i spomen obilježje, a ne možete da je promašite nakon što Ferhadijom, središnjom ulicom Sarajeva prošetate od Baščaršije ka Ulici Maršala Tita.

8. Isprobajte neke od autentičnih restorana

Kad se umorite od obilaska i kad vam noge već počnu slati signale da je vrijeme da se odmore a stomak traži hranu, idealno je da napravite pauzu u nekom od autentičnih restorana i kafića koje ovaj grad može da ponudi.

Iako je bezbroj kvalitetnih restorana u gradu koji imaju odličnu hranu i piće, napravio sam listu onih autentičnih, gdje će vam sam boravak ovde ostati u sjećanju i biti svojevrstan doživljaj koji ćete dugo pamtiti.

Naravno, simbol Sarajeva su svakako ćevapi i pite, pa ako želite lokalno iskustvo, zavirite u neku od ćevabdžinica i buregdžinica, u kojima se prave one prave, autentične pite pod saćem i ćevapi, gdje vam već krene voda na usta na samom prilazu ovim objektima, jer miris koji se širi iz njih, ogladnio bi i one najsitije.

Najpoznatiji ćevapi su “Kod Želje” i “Ferhatović”a, a ne zaostaju ni “Ćevabdžinica Hodžić” i “Mrkva”.

Kada govorimo o restoranima koji već svojim imenom nagovještavaju da se radi o autentičnom iskustvu, nikako ne smijemo zaboraviti na Četiri sobe gospođe Safije, šaramantan restoran koji će vas osvojiti na prvu.

Iznenađujuće, ovaj restoran nije osnovala gospođa Safija, kako bi se iz imena moglo pretpostaviti, već je gospođa Safija predstavnik i simbol svih onih autentičnih osobina Bosne i Hercegovine, lijepih vremena, otmjenosti, manira i šarma, baš kakav je i ovaj restoran sa svoja četiri dijela, restoranom, Wine & Tapas barom, Loungeom i Safijinom Baščom.

Ako ste ljubitelj čaja, ne zaboravite otići u Čajdžinicu Džirlo, autentično mjesto gdje možete birati između čak 53 vrste čaja! U samo 20 kvadrata, koji ovom mjestu daju još posebniji šmek, stalo je mnogo toga, od porodične priče i želje da Sarajevo dobije nešto autentično, do svjetskih ukusa čaja sa svih strana naše planete.

Dveri su restoran za koji sami vlasnici kažu da su jedan od onih gdje dođete kao gost a vratite se kao prijatelj, i to je zaista tako! Dveri nude veliku lepezu autentičnih bosanskih jela, od pogača preko pura i ostalih jela iz kuhinja naših baka do bifteka, gulaša i vegetarijanskih jela koji će sasvim sigurno zadovoljiti svako nepce.

A koga zanima…

O hrani u Sarajevu sam radio o poseban video, gdje možete pronaći još mnogo autentičnih i lokalnih restorana, a tu su i mjesta gdje možete probati neke od najboljih bosanskih slatkiša!

Šta kažete na hranu ljudi?

9. Ne propustite Vrelo Bosne

Vrelo Bosne

Ako ste u Sarajevu duže od jednog dana, a vjerovatno jeste, jer ovde toliko toga ima za vidjeti, ne smijete propustiti Vrelo Bosne, i unikatnu vožnju fijakerima ovdje. Događaj je potpun ukoliko ste ovde u proljeće, ljeto ili jesen, jer će šetnja ili vožnja alejom natkrivenom krošnjama drveća biti potpun ugođaj i idealna prilika za bijeg od vrućina.

Ovaj prirodni park se nalazi na teritoriji Ilidže, gdje je u srcu šume, zelenila i prirode smješten izvor rijeke Bosne. Okružen kafićima i mjestima za odmor, idealno je mjesto Sarajeva za odmor i relaksaciju.

Za kompletan doživljaj, dobro je unajmiti vodiča i tročasovnu turu u koju su uključeni prevoz iz Sarajeva i vodič koji će vam na najbolji način predstaviti sve ono što ovo prelijepo mjesto ima da ponudi.

10. Doživite najbolji pogled u gradu sa Žute tabije 

Žuta tabija Sarajevo

Žuta tabija predstavlja bez dileme jedno od mjesta sa najboljim pogledom na Sarajevo, a sagrađena je 1809. godine. Za njenu izgradnju je korišten grubo tesani kamen, sa sedam vanjskih strana visokih 10 metara, a sama tabija je visoka 27,5 metara. Istorija kaže da se nakon provale Eugena Savojskog, 1697. godine, pokazalo da mala tvrđava, koja se u to vrijeme nalazila na mjestu današnje Bijele tabije, nije dovoljna za odbranu grada, pa je bosanski namjesnik Gazi Ahmed-paša Rustempašić Skopljak 1729. započeo sa gradnjom bedema oko Vratnika. Na krajevima odbrambenog zida izgrađeno je 5 bastiona, od kojih je jedan Žuta tabija, koja je ime dobila po žutom kamenu od kojeg je sagrađena. Nakon austro-ugarskog osvajanja Sarajeva utvrda je izgubila svoju funkciju.

Danas je Žuta tabija mjesto sa kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo i jedan je od omiljenijih sarajevskih vidikovaca. To je i mjesto sa kojeg u vrijeme muslimanskog mjeseca Ramazana puca top, koji označava vrijeme zalaska sunca i prekida cjelodnevnog posta.

11. Osjetite multikulturalnost Sarajeva

Sarajevo Meeting of cultures

Kada šetate Ferhadijom, centralnom ulicom Sarajeva, ne možete da na asfaltu ne primijetite Sarajevo Meeting of cultures – mjesto gdje se susreću dvoje kulture, istočnjačka i zapadna, i koje tako dobro opisuje suh ovog grada.

Sarajevo je zaista to – spoj modernog i tradicionalnog, spoj različitosti, vjera, nacija i običaja. Ako stanete na ovu tačku, i okrenete se na jednu stranu, čeka vas ono Sarajevo koje ima osmanski uticaj, čajdžinice, džezve, dućane i zanatske radnje, a sa druge strane, moderno Sarajevo koje živi duh ovdašnjeg vremena.

Zato ga i volimo – jer je toliko različito a naše.

12. Napravite izlet do zaboravljene vile Stojčevac na Ilidži

Smještena u podnožju planine Igman, u blizini Velike aleje na Ilidži i izletišta Vrelo Bosne, vila Stojčevac nekada je bilo jedno od omiljenih izletišta Sarajlija. Prostrana i široka, sa malim jezercetom na kojem su se nekada, za vrijeme prvomajskih praznika, mnogi znali i okupati, vila je bila jedan od ukrasa ovog kraja, posebno iz razloga što se nalazi u prelijepom prirodnom okruženju sa čak 73 prirodna izvora vode.

Međutim, vila je vremenom uništena, a umjesto da postane turističa atrakcija koja bi privlačila turiste, ova vila kao i većina imovine Josipa Broza Tita širom bivše Jugoslavije uglavnom propada. Razlog je navode taj da Stojčevac nije ni u čijoj nadležnosti i niko nema želju da bar ukloni ruševine. Zbog toga, sama vila, kao i tuneli, danas su pretprani smećem i na momentima prilično nesigurni.

Koga zanima više o ovom mjestu, snimio sam poseban video o njemu, koji možete pogledati ispod.

13. Zavirite u katedralu srca Isusova

Katerdrala Srce Isusovo Sarajevo

A jeste li znali da Sarajevo zovu evropskim Jerusalemom?

Preplitanje kultura i religija jedna je od najprepoznatljivijih osobina Sarajeva, te ćete ovdje samo u užem centru Sarajeva, vidjeti dosta džamija, katedrala, crkvi i sinagoga na jednom mjestu. A u narednim redovima, biće nešto više o vjerskim objektima grada.

Za početak, da vam predstavim katedralu srca Isusova, koju ne možete zaobići kada šetate centrom Sarajeva. Katedrala je sagrađena 1889. godine u neogotičkom stilu, a projektovao ju je mađarski arhitekta Josip Vancaš, koji je inspiraciju za nju pronašao u katedralama Notre Dam u Dijonu i Teyn u Pragu. U Katedrali Srca Isusova nalazi se grobnica Josipa Štadlera, vrhbosanskog nadbiskupa sa početka 20. vijeka, koji je i inicirao gradnju ove bogomolje. Ispred ulaza u crkvu postavljen je spomenik papi Ivanu Pavlu II, koji je 1997. godine posjetio Sarajevo.

14. Ne propustite sabornu crkvu Presvete Bogorodice i sinagogu Aškenazi

Saborna crkva Presvete Bogorodice, najveća je pravoslavna bogomolja u Sarajevu, čiji je kamen temeljac postavljen 25. juna 1863. godine, a gradnja je potpuno dovršena 11 godina poslije, tačnije 1874. godine. Graditelj ovog zdanja bio je Andrija Damjanović iz Velesa (Makedonija), iz porodice uglednih graditelja Renzovski, koji su podizali i ukrašavali crkve širom Balkana – od Makedonije i Bugarske, do Turske i Bosne i Hercegovine.

Kada govorimo o sinagogi Aškenazi, treća je po veličini sinagoga u Evropi i izgrađena je 1902. godine. Nalazi se nedaleko od Latinske ćuprije i Drvenije, na lijevoj obali Miljacke, a za njen izgled, zadužan je Karl Paržik, autor mnogih zgrada u Sarajevu.

Sinagoga Aškenazi Sarajevo

Godine 1927. u povodu proslave 25. godišnjice sinagoge ista je temeljito obnovljena, a 1933. godine sa njene zapadne strane sagrađena je zgrada za smještaj administracije aškenaske jevrejske opštine, biblioteke, stana za rabina i ostale prateće službe.

15. Naučite više o Zimskim Olimpijskim Igrtama u Olimpijskom muzeju Bosne i Hercegovine

muzej Olimpijskih igara Sarajevo

A kad smo već kod Olimpijskih igara, ne smijemo propustiti ni Olimpijski muzej Bosne I Hercegovine, koji se danas nalazi u sklopu Olimpijskog komiteta, pored dvorane Zetra. Olimpijski muzej Sarajevo otvoren je 8. februara 1984. godine na dan otvaranja XIV zimskih olimpijskih igara, a otvoren je s ciljem da trajno čuva sjećanje na organizaciju jednog od najvećih sportskih događaja održanog na području Jugoistočne Evrope.

Od 1984. do 1992. godine Muzej je djelovao u reprezentativnoj vili u centru Sarajeva. Međutim, tokom rata, zgrada Muzeja je zapaljena i uništeni su mnogi vrijedni eksponati. Spašeni eksponati su ponovno postavljeni u novom Olimpijskom muzeju, 2004. godine, u povodu obilježavanja 20. godišnjice XIV ZOI.

16. Upoznajte se sa istorijom Inat kuće

Inat kuća

Priča o Inat kući započinje krajem 19. vijeka kada su Austrougari odlučili da izgrade Vijećnicu na njenoj sadašnjoj lokaciji i uspostave tramvajski saobraćaj u njenoj neposrednoj blizini. Za takav poduhvat bilo je potrebno srušiti dva restorana i jednu kuću. Vlasnik ove kuće, stari Benderija, nije želio prihvatiti ponudu iako mu je nuđeno mnogo više novca nego što kuća zaista vrijedi. Bio je uporan. Imao je svoj zahtjev od koga nije želio odustati. Nakon dužih pregovora, vlasti su morale pristati. Benderija je dobio kesu dukata, a kuću su mu ciglu po ciglu prenijeli na drugu stranu Miljacke.

Kažu da je često stajao na mostu, zapalio lulu, naslonio se na ogradu i posmatrao preseljenje. I tako Inat kuća pređe na drugu stranu, baš onakva kakva je prevashodno i bila. Sada kao simbol bosanske tvrdoglavosti, inata i upornosti, ponosno stoji na lijevoj strani Miljacke. Kuća se inače nalazi pod zaštitom Zavoda za kulturnoistorijskog nasleđa, što govori o važnosti objekta, a od 1997. godine je pretvorena u nacionalni restoran u kome možete osjetiti duh bosanskih kuća građenih u osmansko doba.

A zanimljivo je spomenuti da ispred same kuće stoji natpis: “Bila sam na onoj strani, ali pređoh vamo iz inata.”

17. Obiđite mostove grada

Ilidža rimski mos

Kako se naša priča o ovom predivnom gradu bliži kraju, kako je završiti nego pričom o njenim mostovima i njegovim simbolom Miljackom. Miljacka, rijeka koja protiče Sarajevom, dijeli ga na, kako to Sarajlije vole reći, južnu ili bistričku stranu, te sjevernu, sunčanu stranu grada. Dvije obale Miljacke spaja nekoliko mostova, od kojih je svaki poseban I jedinstven na svoj način.

Od sedam starih sarajevskih mostova što su premošćivali Miljacku danas su ostala samo tri – Šeher- ćehajina, Latinska i Kozija ćuprija.

latinska ćuprija

Prva dva možete vidjeti u samom gradu, ali do trećeg, Kozije ćuprije, morate pješačiti oko pola sata uzvodno šetnicom uz kanjon rijeke Miljacke. Latinska ćuprija (od 1918-1992 nosio naziv Principov most) je sarajevski most iz osmanlijskog perioda, i jedan od najstarijih mostova u Sarajevu. Most je sagradio Ali Ajni-beg 1565. godine. Most je povezivao desnu obalu Miljacke sa dijelom grada gdje je stanovalo katoličko stanovništvo, koje je u narodu bilo poznato kao Latinluk, pa je tako i dobio ime Latinska ćuprija. U blizini mosta je, godine 1914. izvršen atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, vojvotkinju Hohenberga, koji se uzima kao povod Prvog svjetskog rata.

U neposrednoj blizini Vijećnice, pored Inat kuće koju sam maloprije spomenuo, nalazi se Šeher ćehajina ćuprija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, za koji se pretpostavlja da je izgrađen u 16. ili 17. vijeku. O imenu Šeher-Ćehaja postoje mnoge priče. Jedna predaja kaže kako je gradnju mosta finansirao izvjesni Alija Hafizadić, a druga, poznatija među Sarajlijama, veli kako je graditelj ćuprije bio čuveni Hadži Husein, šeher-ćehaja (upravitelj) grada. On je, vjeruje se, umro prije nego je most sagrađen. Kada je vijest o njegovoj smrti stigla do njegovog sina Mustafe u Stambol, ovaj odluči da se sa ženom vrati u Sarajevo i dovrši izgradnju mosta.

Festina Lente je pješaki most sagrađen 2012. godine ispred akademije likovnih umjetnosti, čiji su idejni projekat osmislili upravo i njeni studenti, Adnan Alagić, Bojan Kanlić i Amila Hrustić. Most je dužine 38 metara i širine od 4 do 7 metara. Njegova čelična konstrukcija obložena je aluminijskim pločama, a ograda je načinjena od laminiranog stakla sa drvenim rukohvatima.

Osvjetljen je LED rasvjetom postavljenom na ogradi i podu, a u središnjem dijelu mosta postavljene su dvije drvene klupe za odmor.Na oba ulaza na most u podu je ugraviran natpis Festina Lente, što na latinskom znači požuri polako.

Gdje odsjesti u Sarajevu?

Kako je Sarajevo grad u koji ne možete da dođete na samo jedan dan ako želite da obiđete sve njegove najznačajnije znamenitosti, smještaj koji uvijek preporučujem i u kojem sam odsjedam je Ibis Styles Hotel Sarajevo, koji već pri samom ulasku u njegove hodnike i lobby, nudi pravo, autentično sarajevsko iskustvo.

Ne vjerujete o čemu pričam? Pogledajte fotografije!

Ovaj hotel je svojevrsni autentični predstavnik svih onih sarajevskih detalja koji čine ovaj grad tako posebnim. Na zidovima svake sobe možete vidjeti autentične tapiserije iz bosanske umjetnosti, skije koje simbolizuju Zimske olimpijske igre, a čak su i pločice u kupatilu sa motivima bosanske umjetnosti. Osvjetljenje u sobama je u autentičnom stilu jer su lampe obilikovane u slova „VOZDRA“ , autentični ovdašnji sleng poznat kao šatrovački!

U lobiju hotela se nalaze snowboardovi koji vise sa plafona i pored kojih se možete slikati, kao i Chill Caffe, autentični kafić sa motivima i detaljima bosanske umjetnosti i tradicije. Na ovom linku možete rezervisati vaš nezaboravan boravak

Ukoliko vas zanima još nešto vezano za Sarajevo, pišite mi u komentare ispod, ne zaobravite pogledati video sa početka teksta, a zavirite i na moj Instagram profil gdje svakodnevno objavljujem putničke priče sa svih strana svijeta.

ISPLANIRAJTE SVOJE NAREDNO PUTOVANJE – Tips & tricks

UZMITE JEFTINU AVIO KARTU
Pronađite jeftin let na sajtovima Kiwi ili Skyscanner koji u sebi imaju bazu svih avio prevoznika i ne treba vam niti jedan drugi sajt pored njih da tražite vaše avio karte. Ukoliko želite, možete isprobati i stranicu Aviasales, koju isto tako nekada koristim.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ
Bez dileme, sajt sa najvećom ponudom smještaja na internetu je Booking.com, te apsolutna preporuka za njega. Ukoliko ste tip osobe koja preferira hostele i jeftinije opcije putovanja, onda možete isprobati sajt Hostelworld, koji ima najveću bazu hostelskih smještaja na svijetu.

IZNAJMITE AUTO NA PUTOVANJU
Pojedina putovanja će zahtjevati i rentanje automobila, a kompanija koju preporučujem i koja ima odlične cijene rentanja je Rentalcars.com. Kompanija je zastupljena širom svijeta, imaju dobre cijene i nekako su sigurna opcija za vaša putovanja.

ISPLANIRAJTE TURU PRIJE ODLASKA
U koji god dio svijeta da odete, vjerovatno ćete ulaziti u muzeje, tvrđave i razne druge atrakcije, a to nekada zahtjeva i čekanje u redu i gužve. Stoga, ono što možete uraditi je rezervisati skip the line karte za većinu turističkih atrakcija na sajtovima Tiqets i GetYourGuide. Ova dva sajta, imaju i veliki broj odličnih izleta širom svijeta, te svakako preporuka da ih istražite.

NE ZABORAVITE PUTNO OSIGURANJE
Prije putovanja, posebno onih dužih, dobro je uzeti i putno osiguranje, a moja preporuka bi bilo Asa osiguranje. Ovo je inače druga najveća osiguravajuća kuća u Bosni i Hercegovini, a osiguranje na njihovom sajtu, možete uzeti za bukvalno dvije minute i biti mirni na vašem putovanju.

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *