Safari u Saudijskoj Arabiji

Šta vidjeti u Saudijskoj Arabiji? (TOP 7 lokacija)

Ako planirate putovanje u Saudijsku Arabiju i zanima vas šta sve možete raditi u ovoj zemlji u ovom videu, preći ćemo 7 najboljih lokacija koje trebate posjetiti kada ste ovdje. Nakon deset dana boravka i putovanja uzduž i poprijeko ove zemlje, napravio sam listu lokacija koje smatram najbitnijim za posjetu i koje su se meni lično najviše dopale.

A pored ovoga, napisao sam i ovaj vodič za putovanje zemljom gdje ćete u mnogo više detalja saznati kako se spremiti za posjetu Saudijskoj Arabiji, kao i video vodič koji možete pogledati ispod.

Mada, prije nego krenemo…

Želim da vam dam par informacija koje vam mogu biti od koristi kada dođete u ovu zemlju.

Prije svega, kada je u pitanju smještaj, na ovom sajtu možete rezervisati povoljan smještaj širom Saudijske Arabija, a ovdje možete uzeti jeftine avio karte. A za one koji planiraju da ostaju duže u zemlji i obilaze dosta atrakcija na ovom linku se nalaze neke od tura koje možete rezervisati dok ste ovdje 

Ono što vam isto tako može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet.

Koliko je teško obići Saudijsku Arabiju?

E sad ljudi, nego krenemo sa obilaskom, hoću da vam samo skrenem pažnju na jednu stvar, a to je koliko je Saudijska Arabija velika zemlja. Naime, ukupna površina bivše Jugoslavije bila je 255 hiljada kvadratnih kilometara, što priznaćete, uopšte nije malo, zar ne? Ali, ako pogledate na mapu svijeta vidjećete da čak 8 Jugoslavija može da stane na površinu Saudijske Arabije, te da ova zemlja zauzima nestvarnih 2,15 miliona kvardatnih kilometara površine i da je 13. najveća država na svijetu. Stoga, obići je i nije tako lako, te dobro vodite računa kada budete planirali vaš obilazak, jer se dosta vremena gubi idući iz jedne na drugu destinaciju.

Šta vidjeti u Saudijskoj Arabiji?

1. Započnite posjetu zemlji u prestonici Rijadu

Rijad Saudijska Arabija

Kako će vaš let za ovu zemlju vjerovatno biti do Džede ili Rijada, predlažem da obilazak započnemo upravo u prestonici i drugom najvećem arapskom gradu Rijadu.

Smješten na 1800 kvadratnih kilometara, ovaj grad je kulturno i istorijsko središte ove zemlje. Iako nikada nije bio prva destinacija izbora svjetskih putnika, kao ni generalno Saudijska Arabija, to se polako, u posljednjih nekoliko godina mijenja, najviše zbog dolaska novog princa na čelo države, pa se tako širom Rijada gradi toliko novih projekata.

Ipak, obilazak grada predlažem da započnete sa posjetom Masmak tvrđavi, izgrađenoj u 19. vijeku od blata i gline i jednom od najvažnijih lokaliteta u gradu.

Masmak tvrđava Rijad

Naime, tokom 1902 godine, tvrđava je igrala veliku ulogu u rekapitulaciji Saudijske Arabije i postavljanja osnova za njenu samostalnost kao države. Danas, ovo je muzej u kome možete saznati više o nekim najvažnijim istorijskim momentima za ovu zemlju, ali usput vidjeti i neke autentične artefakte i predmete. Ulaz u tvrđavu je besplatan, ali uvijek treba provjeriti prije dolaska da li za taj dan važe određena pravila, jer su pojedini dani su rezervisani isključivo za žene ili porodice, pa uzmite i to u obzir.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

Da doživite još starog duha, zavirite na neku od mnogobrojnih lokalnih pijaca u gradu, od kojih se jedna nalazi upravo pored Masmak tvrđave, mada će svaka da vam pruži bezbroj boja i mirisa.

A za duh novog i modernog, obavezno otiđite do KAFD-a (Finansijskog Distrikta Kralja Abdulaha), u kojem ćete možda i najbolje razumijeti koliko se samo ovdje gradi i koliko ovaj grad pretenduje da u godinama koje će doći, postane neki novi Dubai.

KAFD Rijad

Ovdje ćete vidjeti i jedan od najfascinantnijih lokalitet Rijada, nešto što mi je dosta privuklo pažnju prije nego ću doći ovde da sam jedva čekao da je posjetim. Radi se o neobičnoj KAFD Velikoj džamiji, geometrijskoj građevini koja odudara od tradicionalne arhitekture i još jednom dokazuje koliko Saudijska Arabija napreduje ubrzanim tempom! Pazite ovo ljudi!

KAFD velika džamija

Izgrađena 2017. godine, ova relativno mlada građevina bila je pravi izazov za arhitekte, zbog činjenice da nema unutrašnjih stubova, a njen izgled je inspirisan izgledom pustinjske ruže. Džamiju spolja krase dva minareta visine 60 metara, koji su takođe jednako neobični kao i sama građevina, a u nju može da stane 1500 vjernika, na dva nivoa. Iako sveto mjesto, džamija je sjajan pokazatelj kako ova arapska zemlja gradi u korak s vremenom, ali i pažljivo bira gdje će se ovakve građevine nalaziti.

I da.

Ne zaboravite da, kada putujete islamskim zemljama, treba da se oblačite pristojno, posebno kada ulazite u džamije. Muškarcima nije dozvoljeno biti u bermudama i šorcevima iznad koljena, a žene u potpunosti moraju pokriti tijelo, sve osim šaka i stopala.

Prije nego nastavimo dalje iz Rijada, mjesto koje bih još preporučio da posjetite je Toranj kraljevstva, vjerovatno najpoznatija građevina u Rijadu kada se radi o modernoj arhitekturi.

Kingdom toranj Rijad

Toranj predstavlja treću najveću zgradu u gradu, koja izgleda poput otvarača flaše, što joj daje vrlo neobičan i privlačan izgled. U prizemlju se nalazi veliki shoping centar sa svim najpoznatijim luksuznim brendovima, a na vrhu je veliki  panoramski vidikovac i nešto je što jednostavno morate posjetiti kada ste ovde. Iskreno, ne znam da li je pogled bolji danju ili noću. Vrijeme u Riajdu je obično vedro, ali nekada, zbog pješčanih oluja vidjljivost može biti smanjena, pa vodite računa da uživate u pogledu tokom sunčanih, vedrih dana.

Osim Kingdom Towera, Al Faisaliah toranj je još jedna impresivna građevina moderne arhitekture u gradu. Nemoguće je da je promašite jer ima vrlo karakterističan zašiljen oblik i kuglu na vrhu, što predstavlja dominantan tradicionalni arapski stil gradnje, koji podsjeća na to doba. Sa 44 sprata, četvrta je najviša zgrada u gradu, a baš kao i na kraljevski toranj, možete se popeti i uživati u panoramskom pogledu. A za nešto baš veliko, preporuka da posjetite trenutno drugu najveću zastavu na svijetu, visoku čak 171 metar.

Saudijska Arabija druga najveća zastava na svijetu

Ali, ako me pitate šta je na mene lično ostavilo najveći utisak u ovom gradu, bio bi to odlazak na fudbalsku utakmicu i gledanje Al Nasr-a u kojem za vrijeme pisanja ovog teksta igra Kristijano Ronaldo.

Ovdje nekako zaista doživite duh i energiju grada, vidite kakvi su kada se opuste i otkrijete jedno novo lice ove zemlje. Čak i ako niste ljubitelj fudbala, topla preporuka da odete na utakmicu. Nema veze ako ne igra Kristijano.

2. Doživite najbolje od zemlje u AlUli

Saudijska Arabija vodič

Nakon obilaska Rijada, naše putovanje smo nastavili u Al Uli, sasvim sigurno istorijski najbitnijem objektu u zemlji i prvom UNESCO zaštićenom objektu kojeg je Saudijska Arabija imala.

Šta je zapravo AlUla?

Kada govorimo o AlUli, prva stvar koju trebate znati je da ovo mjesto predstavlja jedno od najstarijih naseljenih područja u Saudijskoj Arabiji, a u gradu se nalazi mnoštvo arheoloških nalazišta koja datiraju još iz 6. vijeka prije Hrista. U neku ruku, ono što je Petra za Jordan, to je Al Ula za Saudijsku Arabiju, kulturno istorijski biser, iza kojeg stoje priče koje nikog neće ostaviti ravnodušnim. Jedino što za razliku od Petre ovdje gotovo da nema nikoga i upravo to je ono što daje dušu ovom mjestu. Činjenica da i dalje jako mali broj ljudi zna za njega i da potpuno sami možete uživati u njegovoj ljepoti.

Mjesto je nekada bilo važna karavanska stanica na putu između Medine i Sirije tokom antičkih vremena, a grad je bio poznat po svojoj trgovini tamjanom, zlatom, srebrom i drugim vrijednim robama. Danas, ovo je sasvim sigurno glavna turistička atrakcija čitave zemlje u koju vlada ulaže ogroman novac, kako bi od ovog mjesta stvorila lokalitet koji bi bio jedna od glavnih atrakcija ovog dijela svijeta, što po meni i zaslužuje da bude.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

Kako najlaške doći ovdje?

Najjednostavniji način da posjetite AlUlu je letom ili iz Rijada ili Džede. Mi smo letjeli iz Rijada i karte se mogu naći za oko 100 evra, a let traje oko dva sata. Možete isto tako i iznajmiti auto i voziti se iz jednog od ova dva grada, ali mislim da je to iskreno dosta naporniji proces, jer i sami već znate koliko je ovo velika zemlja.

Ukoliko vas zanima kako uzeti jeftine avio karte, snimio sam ovaj video.

 

Kako najbolje istražiti ovo mjesto?

Da biste vidjeli AlUlu, imate tri opcije. Prva je da rentate auto i sami istražujute ovo mjesto što vam daje dosta slobode, mada opet postoji šansa da propustite neka mjesta. Druga je da uzmete taksi i odradite neku vrstu privatne ture sa vozačem koji poznaje lokaciju, a treća da uzmete organizovanu turu sa više ljudi, što je možda najjednostavnija opcija za one koji nisu pretjerani avanturisti. Uglavnom, svaka opcija ima prednosti i mane, na vama je da odaberete najbolju za sebe.

I da.

U posebnom videu iz AlUle, biće više detalja o ovom mjestu, ali evo koje lokacije ne biste smjeli propustiti kada dođete ovdje.

Koliko dana je potrebno da se obiđe ova lokacija?

Minimalno dva puna dana da istražite one najbitnije stvar među kojima su stvari koje ćete sada vidjeti.

Hegra

Poznata i kao Mada’in Saleh, Hegra predstavlja svojevremeno drugi najznačajniji grad Nabatejaca, koji su na ovom mjesto došli iz Petre u Jordanu. Hegra je danas poznata po svojim izuzetno dobro očuvanim kamenim građevinama i grobnicama koje su uklesane u stijene. Smatra se da je ovo mjesto nekada predstavljalo važan centar trgovine na putevima koji su povezivali južnu Arabiju s Mezopotamijom, Sirijom i Egiptom.

Slonova stijena

Nakon Hegre, meni lično najimpozantnija stvar u zemlji bila je Slonova stijena, koja sa svojom visinom od 52 metra i oblikom stijene koji u mnogome podsjećaju na slona, predstavlja jedno od čuda ovog kraja. Mjesto je moguće posjetiti jedino u predvečernjim satima, kada će se ovdje praviti mali svjetlosni šou koji će još više doprinijeti magiji ovog mjesta.

Uostalom, presudite sami da li je tako.

Slonova stijena Saudijska Arabija

Safari u pustinji

Safari u Saudijskoj Arabiji

Isti dan kada smo obišli Slonovu stijenu, išli smo i na safari u pustinju, gdje smo tokom nekoliko sati uživali u vožnji pješčanim dinama i prilici da doživimo egzotiku ovog mjesta. Vozeći se od jedne do druge lokacije, nailazili smo na mjesta poput ovog,

ovog,

i ovog,

a usput nismo vidjeli niti jednu osobu.

Kanjon

Nikoga nismo vidjeli ni obilazeći čudesni kanjon kroz koji imate priliku da šetate u potpunoj tišini, okruženi ovim masivnim stijenama, te usput na pojedinim mjestima otkrijete i natpise stare stotinama godina, pisane na aramejskom pismu, pismu Isusa Hrista. Iako nikada nisam posjetio Gran Canyon, ne znam koliko može biti bolje od ovog mjesta?

Maraja

Maraja Saudijska Arabija

Jedino mjesto koje nažalost nismo uspjeli da posjetimo u AlUli, a koje smo možda najviše željeli, ali na dan kada smo tamo došli, jednostavno je bilo zatvoreno.

Zvanično najveća staklena zgrada na svijetu sagrađena od 9,740 kvadratnih metara stakla, sa svojom visinom od 26 metara, sasvim sigurno je jedna od najneobičnijih stvari koje ćete vidjeti u životu. Mjesto u stvari predstavlja salu za koncerte, mada njen vanjski dio je taj koji privlači najviše pažnje. Da biste je posjetili, dobro isplanirajte vaš boravak i provjerite u kojim danima ju je moguće posjetiti. Više o tome možete pronaći na ovom sajtu, a jedan od način da je posjetite je da rezerviše i hotel koji se nalazi u blizini same zgrade, koji vam omogućava pristup njoj.

3. Istražite šarmantnu Džedu

Džeda Saudijska Arabija

Poznata i kao jedan od najvećih gradova u Saudijskoj Arabiji, Džeda nosi i naziv “vrata Meke”, te se ponosi svojom dugogodišnjom istorijom, prekrasnom arhitekturom, prelijepim plažama, ali i jednim od najljepših starih gradova u ovoj zemlji, imena Al Balad. Ovo mjesto predstavlja jedan od najstarijih dijelova grada, a prepoznaćete ga po ovim tradicionalnim arapskim kućama, uličicama, trgovima i džamijama.

Osim Al Balada, preporuka je da posjetite jedinu džamiju na vodi na svijetu, Al Rahma džamiju, poznatu i kao Plutajuću džamiju.

Džamija je izgrađena na platformi u Crvenom moru i može da primi do 2.000 vjernika odjednom. Dizajnirana je tako da se čini da pluta na površini vode, a njena kupola ukrašena je zlatnim detaljima i islamskim uzorcima. Kada se prilazi džamiji, posjetoci će vidjeti ogromne bijele lukove koji predstavljaju ulaz u džamiju.

A nakon nje, odmorite se u šetnji prekrasnim kornišom, koji će vam pružiti jednu sasvim drugu dimenziju ovog grada, u kojem ćete uživati u palmama, mirisu mora i jednom zaista posebnom ambijentu.

Naša banka

Ali, pored ovih atrakcija koje ćete vjerovatno pronaći na većini internet stranica, postoje dvije rekao bih manje poznate stvari u Džedi koje su mi se posebno dopale i koje ne biste trebali propustiti.

Prva su neobični kružni tokovi grada, koje ćete vidjeti na koju god stranu da se zaputite, a koje nikada ranije nisam vidio na drugim mjestima u svijetu. Nešto poput ovog ovdje.

A pored neobičnih kružnih tokova, jednako neobičan i zanimljiv je i Darwish Al Salamah, mali muzej minijatura sa lokacija širom zemlje. Njih već dugi niz godina izrađuje jedan penzionisani pilot, a kako je njegova kolekcija tokom godina sve više i više rasla, određen dio minijatura se danas nalazi i u pojedinim muzejima širom zemlje.

Ukoliko imate sreće, može se desiti da kada dođete ovdje zateknete i samog vlasnika te vam on dopusti da uđete unutra i razgledate čitavu njegovu kolekciju.

4. Doživite najbolji pogled u zemlji na Edge of the world

Edge of the world lokacija

Nakon tri lokacije za čiji obilazak nam je bilo potrebno više dana, dolazimo do vjerovatno najbolje izleta kojeg možete napraviti u Saudijskoj Arabiji, a to je Edge of the World ili “Ivica svijeta” na našem.

Ovo mjesto predstavlja zaista zanimljiv prirodni fenomen smješten na samo 100 kilometara od Rijada, u kojem ćete imati priliku uživati u kilometarski dugom pogledu na prostranstvo oko sebe, dok stojite na vrhu jedne stijene. Sama stijena visoka je oko 300 metara, a nastala je nakon hiljada godina erozije zemljišta, a boravak na ovom mjestu će sasvim sigurno će učiniti da osjetite pravu avanturu.

Inače, ovaj izlet baš i nije jeftin pa tako očekujte da vas cijena ove ture izađe oko 100 evra iz Rijada, ali mislim da i te kako vrijedi.

4. Ukoliko možete, otiđite u Meku

Meka

Kažem ukoliko možete, zato što nama koji nismo muslimani, ulaz nije dozvoljen. Inače, Meka predstavlja najsvetije mjesto u Islamu koje svake godine posjeti više od 2,5 miliona turista, a hadž u Meki se smatra najvećim okupljanjem u ljudskoj istoriji. Kao mjesto rođenja proroka Muhammeda i mjesto prve objave kuranskih ajeta Muhammedu, Meka predstavlja najsvetiji islamski grad danas, koje svaki musliman želi da posjeti tokom svog života. Ovdje se nalazi i Kaba, po mnogima najsvetije mjesto za sve muslimane u svijetu, prema kojoj se oni okreću prilikom molitve ili namaza.

Da biste ušli u nju, potrebno je da prođete nekoliko punktova kontrole, gdje će vas kontrolisati i provjeriti da li ste musliman, te ako niste, vratiće vas nazad.
Iako se ponekad zna desiti da se pojedini ne muslimani prošvercaju, iz poštovanja prema ovoj vjeri, ali i prema ovim ljudima nemojte to nikako raditi. Poštujte ovu zabranu i ne pokušavajte ništa što bi moglo nekoga da uvrijedi.

Za one koje zanima više o Islamu kao religiji, razgovarao sam o njenoj suštini sa mojim prijateljem Muhamedom koji živi u Džedi.

5. Ne propustite Medinu

Medina

A pored Meke, veoma značajna je i Medina, drugo najsvetije mjesto u Islamu zbog činjenice da je baš ovdje sahranjen poslanik Muhammed. U gradu danas živi oko dva miliona ljudi, a ovdje se nalazi i Muhammedova džamija, druga najveća džamija na svijetu.

Svojom ljepotom, sasvim sigurno je i jedna od najljepših džamija na svijetu, a ono što posebno privlači pažnju svih je zelena kupola iznad džamije ispod koje se nalazi Muhamedov grob. Današanja džamija je inače više nego sto puta manja od originalne džamije, a u nju može da stane blizu milion ljudi. Ono što je isto tako veoma zanimljivo je da je originalna džamija građena osam mjeseci i da je sam prorok Muhammed lično, učestvovao u njenoj gradnji. Zidovi džamije su tada bili ukrašeni mozaicima slični onima koje se i danas mogu vidjeti u poznatoj Umejdskoj džamiji u Damasku ili Al Aksa džamiji u Jerusalemu, dok je dvorište bilo okruženo galerijom sa četiri strane, a izgrađene su i četiri munare
na uglovima džamije.

Podatak koji je meni lično bio nevjerovatan je da su suncobrani koji se nalaze u dvorištu džamije, najskupljih na svijetu i da svaki od njih košta oko 2 miliona
dolara, a ima ih čak 250!

Da li se smije ući u Medinu ako niste musliman?

Da, ali sam u spoljašnji dio grada. Službeno barem. Realnost je ta da vas vjerovatno niko neće zaustavljati i ako priđete samoj džamiji ii uđete u njeno dvorište, tehnički to ne biste smjeli raditi, a sam ovaj čin, možda bi mogao uvrijediti neke ljude. Uglavnom, sve je na vama i do toga kako gledate na ovo.

6. Posjetite neobični Al Vahbah slani krater

Ukoliko imate vremena i želite da posjetite neku od skrivenijih lokacija zemlje, rekao bih da je ovo jedna od najboljih. Poznat i kao Maqla Tamia, ovaj prirodni fenomen smješten je na zapadu zemlje i nastao je prije više od milion godina usljed procesa erozije. Krater je širok gotovo nevjerovatna 2 kilometra, a dubok oko 250 metara, što ga čini jednim od najvećih kratera od soli na svijetu.

Kao što mu i ime govori, krater je prekriven slojevima soli, a oni koji ga posjete, uživaće u šetnji po njegovoj površini, koja podsjeća na snježno bijelu prašinu, a  postoje i staze koje vode do samoga dna kratera. U blizini ovog mjesta, nalaze se i brojna mjesta za kampovanje, pa tako pojedini ljudi odluče ostati ovdje preko noći kako bi se ujutro probudili uz nevjerojatan pogled na krater. Mada, s obzirom da je smješten u pustinji, znajte da su noći veoma hladne, te ako se odlučite na nešto ovako, obavezno ponesite toplije garderobe.

7. Upoznajte ljude, isprobajte hranu i doživite lokalne momente ove zemlje

Ukratko, doživite istinski duh ove zemlje, jer to je ono što čini Saudijsku Arabiju tako posebnom i ono što je na kraju kada sam sjedeći na letu iz Rijada za Beč, razmišljao o ovom putovanju, bilo ono što je na mene ostavilo najveći utisak.

Počev od Mahmuda kojeg sam upoznao putem Couchsurfinga, a koji je sa nama proveo tri dana u Rijadu, pokazajući nam grad i vodeći nas po raznim restoranima, Huseina iz Džede kojeg smo slučajno sreli na ulici dok smo snimali kadar druge najveće zastave na svijetu, a sa kojim smo potom proveli naredna dva dana, uživajući nevjerovatno gostoprimstvo, pa sve do ljudi koje smo sretali usput a koji su nam svaki put kada bismo ih pozdravili ili im se jednostavno osmijehnuli, vratili nam još veći osmijeh.

Da li je to zbog činjenice da ova zemlja i dalje nije toliko turistička ili su ovi ljudi jednostavno ovakve duše, nisam siguran, ali ono što mogu da potvrdim je da će se svako ko stane na tlo ove zemlje, osjetiti i više nego dobrodošao. Na trenutke mi se čak činilo da su ljudi ovdje toliko dobri, da bi ako biste ih sreli na ulici i jednostavno im tražili da prespavate kod njih, vjerovatno bez problema pristali i uz to vas još i nahranili.

Stoga, dopustite si da jednostavno prošetate ulicama gradova i razgovarate sa ljudima ovdje. Možda neće znati mnogo engleski, ali će sasvim sigurno pokušati da vam učine boravak u njihovoj zemlji posebnim.

ISPLANIRAJTE SVOJE NAREDNO PUTOVANJE – Tips & tricks

UZMITE JEFTINU AVIO KARTU
Pronađite jeftin let za Saudijsku Arabiju na sajtovima Kiwi ili Skyscanner koji u sebi imaju bazu svih avio prevoznika i ne treba vam niti jedan drugi sajt pored njih da tražite vaše avio karte. Ukoliko želite, možete isprobati i stranicu Aviasales, koju isto tako nekada koristim.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ
Bez dileme, sajt sa najvećom ponudom smještaja na internetu je Booking.com, te apsolutna preporuka za njega. Ukoliko ste tip osobe koja preferira hostele i jeftinije opcije putovanja, onda možete isprobati sajt Hostelworld, koji ima najveću bazu hostelskih smještaja na svijetu.

IZNAJMITE AUTO NA PUTOVANJU
Pojedina putovanja će zahtjevati i rentanje automobila, a kompanija koju preporučujem i koja ima odlične cijene rentanja je Rentalcars.com. Kompanija je zastupljena širom svijeta, imaju dobre cijene i nekako su sigurna opcija za vaša putovanja.

ISPLANIRAJTE TURU PRIJE ODLASKA
U koji god dio svijeta da odete, vjerovatno ćete ulaziti u muzeje, tvrđave i razne druge atrakcije, a to nekada zahtjeva i čekanje u redu i gužve. Stoga, ono što možete uraditi je rezervisati skip the line karte za većinu turističkih atrakcija na sajtovima Tiqets i GetYourGuide. Ova dva sajta, imaju i veliki broj odličnih izleta širom svijeta, te svakako preporuka da ih istražite.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za Saudijsku Arabiju, pišite mi u komentare ispod. Da pretražite ponude smještaja u zemlji, kliknite na ovaj link. A za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *