Velika Britanija

Viza za Ujedinjeno Kraljevstvo

Zanimate kako se dobija viza za Ujedinjeno Kraljevstvo? Koji dokumenti su neophodni, te koja je cijena vize? U naredne tri minute čitanja, dobićete korak po korak uputstvo koje će vas provesti kroz čitav ovaj proces apliciranja za vizu, kao i provjerene savjete iz prve ruke, sa preporukama i sugestijama koje nećete pronaći nigdje drugo na internetu.

Viza za Ujedinjeno Kraljevstvo – uvodne informacije

Kada aplicirate za UK vizu, bitno je znati da za vizu od 6 mjeseci (to je najmanja) ne trebaju nekakvi dodatni papiri kao za ostale (ljekarsko uvjerenje recimo i još neke potvrde). Kada krenete sa aplikacijom, dobićete Checklistu dokumenata koje trebate prikupiti. Nisu svi obavezni, već ide na principu, što više dokumenta to bolje.

Dokumente ne treba prevoditi, ali treba ponijeti originale sa sobom da se daju njima na uvid, a kopije se ostavljaju. Ova checklista se ponese i čekira se lijeva strana za ona dokumente koja imate, potpiše se taj dokument i preda sa ostalima, a oni potpišu kasnije sa svoje (desne) strane.

Taj sam čin predavanja dokumenta se vrši u organizaciji koja se zove TLS contact centre u Sarajevu. U pitanju je posrednička organizacija koja umjesto ambasade obavlja ova preuzimanja dokumentacije.

Važno je znati

Samo popunjavanje aplikacije je dosta duže nego kod US vize, a razlika je što kada se sve popuni i kada izaberete termin, nema nikakvog razgovora, kao kod razgovora za vizu za Ameriku, gdje vas obično ispituju o razlozima putovanja. Ovdje samo predate papire, potpišete se, ostavite otisak prista i to je to.

Nakon toga, vaši dokumenti se šalju u Varšavu (tamo je centar za pregled UK viza za BiH), a kroz 2-3 sedmice, dobićete odgovor da li ste dobili vizu ili ne. (Bez pasoša ćete 15-20 dana tokom ovog perioda)

Status vize možete pratiti i preko TLS portala.

viza za Ujedinjeno Kraljevstvo

Viza za Ujedinjeno Kraljevstvo

Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Londonu, Velika Britanija.
Zahtjev za vizu s podnosi u ambasadi UK u Sarajevu, BiH. https://www.gov.uk/standard-visitor-visa
Pasoš, popunjen obrazac na https://www.gov.uk/standard-visitor-visa, plan putovanja sa svim ličnim podacima, potvrda o zaposlenju, Izvod iz banke.
176 evra
180 dana

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 comments