Ljubičasta zastava

Zašto na svijetu nema ljubičastih zastava?

Da li ste znali da u svijetu danas postoji 195 zemalja i da gotovo niti jedna od tih zemalja nema ljubičastu boju na zastavi? Ali zašto? Šta je to tako posebno vezano za ljubičastu boju? Mislim, veoma je popularna boja, a opet je niko ne koristi? E pa, hajde da vas povedem na jedno putovanje kroz istoriju i otkrijemo o čemu se zapravo ovdje radi.

Koga zanima, snimio sam i poseban video na ovu temu sa detaljnijim objašnjenem.

Prilikom svakog većeg događaja, kao što su Olimpijske igre, Evrovizija ili Svjetska prvenstva, možemo da vidimo zastave zemalja učesnica kako se visoko viore, a predstavnike njihovih zemalja, kako ih sa ponosom posmatraju. Taj ponos prema zastavi sopstvene zemlje, dolazi iz njene jedinstvenosti, jer ni
jedna zastava na svijetu nije kao tvoja, bilo da živiš u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji ili negdje u Papua Novoj Gvineji ili Nepalu.

Mada ukoliko malo dublje istražite, vidjećete da svaka zastava na
svijetu ima nekog značenje, a ajmo da pređemo neke bitnije. Recimo, zastava Brazila koja je meni jedna od najljepših na svijetu, ima veoma zanimljivo objašnjenje.

Brazil zastava

Zelena boja na zastavi predstavlja floru i faunu zemlje, žuta zlato zemlje, a plava boja predstavlja nebo Rio de Žaneira i raspored zvijezda na dan 15. novembra 1889. godine, kada je Brazil proglasio svoju nezavisnost. Svaka od 27 zvijezda na nebu, predstavlja i jednu od regija Brazila, mada zastava ove zemlje, nije uvijek izgledala ovako.

Stara zastava BrazilaOvo što sada vidite iznad, bila je stara zastava Brazila, u dobroj mjeri inspirisana zastavom Sjedinjenih Amerikičkih država. Pored Brazila, sličnu stvar uradila je i Liberija, a razlog njene sličnosti američkoj je to što su Liberiju osnovali, kolonizirali, uspostavili i kontrolisali nekadašnji robovi i iz Sjedinjenih Američkih
Država i Kariba.

Ukoliko obratite pažnju, primijetićete da danas, dosta zastava liči jedne na drugu, zavisno u kojem dijelu svijeta se te zemlje nalazile i da postoji određen šablon, koji se često ponavlja.

Recimo, zastave arapskih zemalja, obično sadržavaju zelenu, bijelu, crnu i crvenu boju, iz razloga što dolaze od univerzalne Pan-arapske zastave, pa će tako primijetiti svega male razlike između zastava Jordana, Kuvajta, Sudana, Ujedininjenih Arapskih Emirata, Iraka i Sirije.

Ako gledamo evropske zemlje, zastave mnoge od njih imaju tri pruge, a često i veoma slične boje koje obično uključuju bijelu, plavu i crvenu. Iako te boje kod pojedinih zastava imaju drugačije značenje, na zastavi Srbije recimo, crvena boja predstavlja krv prolivenu za slobodu, plava nebo i samu slobodu, a
bijela mlijeko kojim je majka hranila narod da bude jači.

Iste boje imaju još i Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka, kao i Francuska, koja je i bila inspiracija za ove boje na zastavi.

A sada kada smo saznali neke osnovne zanimljivosti o pojedinim zastavama na svijetu, hajde da odgovorim na pitanje zašto danas na zastavama gotovo da
Ukoliko se vratimo nazad kroz istoriju, vidjećemo da je ljubičasta boja oduvijek smatrana bojom kraljevstva.

Boja je bila toliko na cijeni da je kraljica Elizabeta prva, svojevremeno čak zabranila bilo kome osim njenih najbližih da je nosi. Međutim, postojao je jedan veliki problem vezan za nju, a to je da je njeno dobijanje bilo izuzetno skupo, te da se ona do ne tako davno, mogla dobiti samo od posebne vrste morskog puža koji je živio na teritoriji današnjeg Libana. Ali, da biste dobili jedan gram ljubičaste, bilo je potrebno čak 10 000 puževa!

Dobijanje ljubičaste boje bilo je toliko skupo, da se do 1800. godine za jedan gram ove boje, davala čak tri grama zlata.

Stoga, gotovo sve zemlje, pa i kraljevstva, izbjegavale su da koriste ljubičastu boju, jer bi im to oduzimalo mnogo novca koje bi mogle da ulože u vojsku. Ipak, danas na svijetu postoje dvije zastave koje imaju ljubičastu, a to su ove dvije, zastave Nikaragve i Dominike.

Na zastavi Dominike, ona se nalazi na perju sisarou papagaja, nacionalne životinje ove zemlje, dok je na zastavi Nikaragve, ljubičasta rezervisana za dugu koju sada vidite. Mora da je i ovo bilo prilično skupo da se napravi, pa je zato ovako sitno.

Da li ste znali za ovaj podatak ljudi?

Ukoliko vas zanima, snimio sam i poseban video o tome kako pronaći najjeftinije avio karte, kojeg možete pogledati na linku ispod.

U videu se nalazi pet savjeta za koje zaista vjerujem da će vam biti od koristi kada budete putovali naredni put i koji će vam uštedjeti novac.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *