Zašto taksisti na Kubi zarađuju više od doktora?

Pored brojnih paradoksa kada je život na Kubi u pitanju, ovo što ste maloprije imali priliku čuti, jedan je od najvećih. Dok gotovo čitava Kuba gladuje i dok čitav narod pokušava da ode odavde, taksisti kao što je ovaj, zarađuju evropske plate.

Ali, kako je zapravo došlo do ove situacije?

taksisti na Kubi

Odmah nakon Kubanske revolucije 1959. godine, vlada Fidela Kastra, prisvojila je svu privatnu svojinu ljudi. Sve i jedan restoran, bar i fabrika, postali su vlasništvo države, a privatni sektor nestao je praktično preko noći. Država je isto odredila koliko će koja usluga koštati i postavila svoje cijene. Postavila je fiksne plate za svaku vrstu posla, bez obzira na količinu rada ili truda koju će radnik da donese. Upravo to je i jedan od razloga što gotovo svi redovi na Kubi idu jako sporo. Ljudi koji rade na ovim mjestima, jednostavno nemaju potrebu da budu brži, jer znaju da za to neće dobiti više novca.

Potom, nakon pada komunizma, ekonomija Kube našla se u zaista nezavidnoj poziciji. Kriza u zemlji je postajala sve veća i vlada je shvatila da mora da učini nešto po tom pitanju. Odlučila je da počne da izdaje mali dio privatnih dozvola, a jedan od njih se odnosio i na taksiste. Razlog zbog kojeg oni zarađuju više je taj što njihove plate ne postavlja država, već oni sami. Recimo, samo prevoz od aerodroma u Havani do grada, košta 25 evra, i u tih pola sata, ovaj vozač, zaradio je više od mjesečne plate u zemlji koja iznosi 20 dolara.

Kako bih vam dao punu perspektivnu onoga što se dešava po ovom pitanju, razgovarao sam sa jednim taksistom u zemlji na ovu temu, a evo šta mi je on rekao. Iskreno, nakon skoro 90 zemalja koje sam obišao, ova priča je jedan od većih paradoksa sa kojim sam se susreo.

 

Priče poput ove, nekako najbolje pokazuju u kakvoj fazi se Kuba trenutno nalazi i kako život ovdje zaista izgleda. U zemlji gdje te mnogo toga uvijek i iznova uspije iznenaditi, situacija sa taksistima na Kubi, samo je još jedan od paradoksa sistema ovoga društva. Pišite mi u komentare šta vi mislite o ovom, a ukoliko ste u Havani, napisao sam ovaj tekst sa TOP 10 stvari koje možete raditi dok ste ovdje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment