Monsaraz Portugal

10 najljepših gradova svijeta za koje (vjerovatno) niste čuli

U ovom tekstu, pokazaću vam 10 najljepših gradova svijeta za koje vjerujem da nikada niste čuli, a za koje sam siguran da će vas naprosto oduševiti kada vidite kako izgledaju. Vjerujem da ćete se nakon čitanja ovog teksta i zapitati kako je moguće da ova mjesta nisu popularnija, jer pojedina od njih, izgledaju gotovo nerealno, te kao da su izašla iz bajki ili filmova istorije.

A ko zna, možda vas inspirišem da neka od njih posjetite i stavite na svoju bucket lisu.

Krenimo redom.

10. Monsaraz – Portugal

Monsaraz Portugal

Na desetom mjestu ove liste, nalazi se po meni, jedan od naljepših malih gradova Zapadne Evrope, Monsaraz. Mada, možda je bolje da kažem selo, s obzirom na to da je ovo mjesto izabrano kao najljepše selo Portugala.

Smješten na brdu opasanom čvrstim zidinama i sa dvorcem u sredini, Monsaraz izgleda kao pravi mali muzej na otvorenom. Ovo u neku ruku i ne čudi ako se zna da su Rimljani, Vizigoti i Otomani godinama nastanjivali ovo područje dajući mu svako svoj pečat kulture.

Od ulice Rua Direita, popnite se sve do vrha brda, jer je pogled koji ćete dobiti ovdje zaista fantastičan, te doseže čak i do Španije i jezera Alkueva, najvećeg vještačkog jezera u Europi. A kad poželite da odmorite, sjednite u neku od taverni i uživajte posmatrajući sav kulturni raskoš koji imate oko sebe.m

9. Ait Ben Hadou – Maroko

Ait Ben Haddou Maroko grada

Maroko je sam po sebi jedna iznimno lijepa zemlja, koja pored već poznatih gradova kao što su Marakeš, Fez, Kazablanka i Rabat, skriva i ovaj pravi mali pustinjski biser.

Iako poprilično teškog za izgovoriti imena, Ait Ben Hadou nalazi se na karavanskom putu između Sahare i Marakeša. Iako većina stanovnika grada danas ne živi u njemu, već u jednom modernijem selu na drugoj strani rijeke, manji broj porodica i dalje ostaje ovdje. Koliko je samo mjesto značajno, najbolje govori podatak da se nalazi na UNESCO-voj listi kulturne baštine, jer predstavlja odličan primjer arhitekture od zbijene zemlje i glinene opeke na uzvišenju iznad oaze.

Zbog arhitekture koja podsjeća na drevne gradove, u Ait Ben Haddou su snimljeni i mnogi filmovi kao što su: Lawrence od Arabije (1962), Vremenski banditi, Dah smrti, Posljednje Hristovo iskušenje (1988), Mumija (1999), Gladijator (2000), i mnogi drugi.

8. Bon – Francuska

Bon Francuska

Da Bon nije samo nekadašnja Njemačka prestonica, dokaz je prelijepi mali istoimeni grad, smješten u regiji Burgundija u Francuskoj. Nekada srednjovijekovni grad, Bon je danas jedan od onih gradova koji na najbolji način oslikavaju duh jednog starog doba i pokazuje nam kako se nekada živjelo.

U gradu boravi oko 20 000 stanovnika, a osim po svojoj nevjerovatnoj arhitekturi, mjesto je poznato i po vinogradarstvu i uzgoju vina, a još od 1851. godine, ovdje se održavaju popularne vinske aukcije u dobrotvorne svrhe.

Ako se kojim slučajem zadesite ovdje, svakako obiđite Hotel-Dieu, nekadašnju bolnicu osnovanu 1452. godine, a koja danas predstavlja muzej. Ne propustite da zavirite i u neku od vinarija grada, te isprobate jedno od najboljih vina na svijetu. Rekao bih da u malom kojem gradu kao ovdje, može toliko da se osjeti taj šarm Francuske. 

7. Kampung Pelangi – Indonezija

Kampung Pelangi Indonezija

A ovo mjesto koje čete sada vidjeti, mislim da je nešto što će vas najviše iznenaditi, prije svega jer pokazuje kako se uz pomoć dobre ideje, može stvoriti fantastična turistička atrakcija.

Naime, Kampung Pelangi, bio je do nedavno potpuno nepoznatno selo smješteno na ostrvu Java u Indoneziji, za koje vjerovatno niko osim njegovih 1000 mještana nije čuo.

Ali lokalne vlasti prepoznale su skriveni potencijal u ovom mjestu, te sa investicijom od svega 20 000 dolara, ofarbali 232 kuće u razne boje nalik na dugu, dajući mu jedan potpuno novi izgleda i sjaj. Meni se zaista mnogo dopada kako trenutno izgleda, posebno ako vidimo kako je izgledalo ranije.

Koje mjesto kod nas bi se moglo urediti na ovaj način?

6. Vernaca – Italija

Vernaca Italija

Kao zemlja u kojoj je gotovo svaki grad ispunjen istorijom, Italijani mogu biti ponosni što žive u jednoj od najljepših zemalja svijeta. Ali pored već poznatih destinacija, kao što su Rim, Venecija, Napulj ili Firenca, zemlja je prepuna malih šarenih gradića koji će vas bez dileme osvojiti na prvu. Jedan od njih, svakako je i Vernaca.

U pitanju je malo ribarsko mjesto i jedna od lokacija koja spada u čuveni Cinque terre. Pojedini Italijani koje poznajem, kažu mi da im je ovo jedno od najljepših malih mjesta u zemlji, a osim po svojoj ljepoti, značajno je i zbog svoje bogate istorije. Naime, mjesto je osnovano prije oko 1000 godinu, a dok šetate ovim ulicama, imaćete osjećaj kao da ste se vratili vijekovima u nazad, u period kada je ovdje vladala Đenovska republika.

Zar nije prekrasno?

5. Širakava – Japan

Širakava Japan

A ako se poželite malo zimske idile i u potrazi ste za nečim potpuno drugačijim, preporuka je Širakava, snježni dragulj Japana u kojem boravi nešto manje od 2000 stanovnika.

Osim po činjenici da je skoro 96% mjesta prekriveno šumom, ovo je i jedno od područja sa najviše snjega u čitavoj zemlji, što je jedan od razloga nastanka jedinstvene japanske arhitekture i pravljenje takozvanih Minka kuća. Zbog značaj koje ovo mjesto ima za očuvanje tradicije Japana, UNESCO ga je 1995. godine uvrstio na svoju listu kulturne baštine.

A pogledajte samo ovu sliku gore. Meni izgleda kao rezidencija nekog azijskog deda Mraza.

4. Kudiljero – Španija

Kudiljero Španija

Ukoliko tražite idilčno malo šarmantno selo koje izgleda kao da je izašlo iz neke bajke, Kudiljero je vjerovatno jedno od najljepših mjesta koje ćete pronaći.

Smješteno sa samo 60 kilometara od grada Ovieda, ovo mjesto sa svojih 5000 stanovika nastanjenim u ovim šarenim kućicama, jedan su od naljepših prizora koji ćete pronaći u čitavoj Španiji. Ono što posebno oduševljava, je osjećaja mira i spokoja koji se ovdje može osjetiti, te činjenica da mjesto još uvijek nema veliki broj turista.

Zbog stotinama godina duge izolacije od unutrašnjeg dijela Španije, u selu se pod nordijskim uticajem formirao i poseban dijalekt, a jedna legenda kaže da su grad nekada davno osnovali niko drugi, do vikinzi.

3. Hoi An – Vijetnam

ulice Hoi Ana

Ako bi postojao grad u Vijetnamu koji može da se nazove Venecijom, bio bi to Hoi An. U stvari, kada malo bolje razmislim, Hoi An je daleko ispred Venecije. Manje turista, a daleko jeftinije. A i ljudi su daleko pristupačniji i srdačniji.

Arhitektura Hoi Ana je gotovo u potpunosti od drveta, te se miješaju tradicionalni vijetnamski dizajn sa onima iz drugih zemalja, prije svega Kine i Japana, čiji su se građani doselili i izgradili kuće i trgovine u duhu svojih korijena. Proštetajte ulicama grada i osjetite taj duh istoka koji čini ovo mjesto tako posebnim.

Grad je ispunjen sa velikim brojem pagoda i hramova, šarenih ulica ukrašenih sa hiljadama lampiona, koji kada pada noć stvaraju totalno magičan osjećaj. Zar ne izgleda divno?

2. Hardin – Kolumbija

Guatape grad

Kada me pitaju koja je najašarenija zemlja koju sam ikada posjetio, uvijek kažem da je to Kolumbija, a ako bi se kojim slučajem nekada dodijeljivala nagrada za najšareniji grad koji su ljudske ruke ikada stvorile, čestitamo Hardin, bez dileme si osvojio prvo mjesto. Nikada u svom životu nisam vidio nešto tako šareno. Toliko neskladnih boja savršeno usklađenih. Toliko vedrine u običnim zidovima od cigle, koji ipak nisu samo obični zidovi. Toliko dobre energije.

U blizini grada nalazi se i džinovska stjena Peñol koja u svom najvišem dijelu, dostiže čak 2135 metara nadmorske visine do čijeg vrha će vam treba 659 stepenica! Ali pogled koji ćete dobiti kada se popnete na vrh, vjerujte mi, biće vrijedan svakog truda.

1. Guanahuato – Meksiko

Guanahuato Meksiko

Na prvom mjestu ove liste, našao se meni lično, jedan od najdražih gradova koje sam ikada posjetio, šareni Guanahuato.

Smješten na samo četiri sata od Meksiko sitija, Guanahuato je gradić kojeg mnogi nazivaju srcem ove zemlje. Ovaj maleni grad koji je dio regije Bajio, ne broji više od 180.000 stanovnika, a sami centar grada je pod zaštitom UNESCO-a i nalazi se na listi svjetske baštine od 1988. godine.

Nazivaju ga još i gradom srebra, jer se tokom 16. vijeka na ovim prostorima iskopavalo čak dvije trećine svjetske rude ovog plemenitog metala. Upravo to je bio i jedan od razloga zbog kojeg su se Španci, koji su inače i osnovali ovaj grad, počeli da ulažu i grade ovdje, pa su od proizvodnje i prodaje srebra, u vrlo kratkom roku na brdima Marfil, Tepetapa, Santa Ana i Cerro del Cuarto koja se nalaze oko grada, izgradili sistem utvrđenja, zbog čega je i današnji izgled centra grada tako brdovit, sa uskim i vijugavim ulicama.

Više o ovom gradu, pročitajte u mom putopisu.

I to je to drugari. Došli smo i do kraja ove liste 10 najljepših gradova svijeta koji nisu toliko poznati. Nadam se da ste kroz ovaj tekst prije svega otkrili neka nova mjesta koja biste željeli obići, ali uz to, dobili inspiraciju za neka nova putovanja.

Ono što me zanima je koji od ovih gradića vam je najljepši, te koji biste prvo voljeli posjetiti kad biste imali priliku.

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments