TOP 10 najljepših vodopada Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina može da se pohvali sa mnogo nevjerovatnih prirodnih ljepota. Imamo predivne rijeke, nevjerovatne planine i misteriozne pećine, od kojih neke još uvijek stoje gotovo potpuno neistražene. Možda nam se to živjeći ovdje čini kao nešto sasvim normalno, ali za ovako malu zemlju, mislim da nekada nismo ni svjesni šta imamo.

Ali ako me pitate koje su to prirodne ljepote koje mene najviše oduševljavaju, to su bez dileme naši vodopadi. Možda će zvučati nevjerovatno podatak, ali Bosna i Hercegovina ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno! Bog nam je dao na desetine nevjerovatno lijepih vodopada, smještenih širom zemlje, svaki lijep na svoj način, a u ovom tekstu, pokazaću vam one, meni lično najljepše.

A za one koji žele, tu je i video o 10 najljepših vodopada u zemlji, na kojem možda bolje možete vidjeti, kako ove lokacije zaista izgledaju.

Ukoliko mislite da sam neki zaboravio i da bi trebao ići na listu, pišite mi u komentar ispod.

10 najljepših vodopada Bosne i Hercegovine

1. Štrbački buk i Martin brod Vodopadi

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini

Visine 24,5 m, Štrbački Buk na Uni, najviši je, ali i najljepši vodopadNacionalnom parku Una. Nastao je usljed tektonskih pomjeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre kao geološkog fenomena, a već decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i umjetnika, koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

Zanimljivo je da kada se kaže Štrbački buk, obično se pomisli na samo jedan vodopad, ali u stvari se ovdje nalazi njih nekoliko. Bez obzira na sve, ovo je bez dileme jedno od najnevjerovatnijih mjesta koje ćete naći u BiH, koje će vas oduševiti nestvarnom snagom i moći. Sama rijeka Una, na kojoj se nalaze vodopadi, kroz vijekove je bila inspiracija mnogima koji su živjeli na području Bihaća i njegove okoline, pa tako priča o nastanku njenog imena ima mnogo.

Ona najzanimljivija kaže da su joj ime dali rimski vojnici, kada su došli u ovaj dio zemlje. Nisu mogli da se nadive njenoj ljepoti i čistoći, njenom zelenilu i mirisu. Nakon što su se vratili iz bitke, na obali je jedan vojnik uzviknuo „Una”, što znači jedina. Od tada joj je ostalo to ime.

Za više o mojoj impresiji ovoga mjesta, zavirite na ovaj tekst.

Ako se odlučite za posjetu Nacionalnom parku „Una“ i Štrbačkom buku, nikako ne treba zaboraviti Martin Brod, i posjetu upotpuniti ovim predivnim slapovima.Kroz istoriju, ono što je obilježilo Martin Brod jesu brojne vodenice, kojih je do početka 20. vijeka bilo na desetine, a danas tek ponegdje možete pronaći neku koja je opstala

Marting brod vodopadi

Bilo da tražite lokaciju za izlet ili ste ljubitelj avanture i raftinga, izborom ovog mjesta nećete pogriješiti. Predivna netaknuta priroda će vas zadiviti i biti pravi odmor za dušu.

2. Vodopad Kravice

slapovi u Mostaru

Vodopadi Kravice mala su oaza prirode, udaljena od Mostara nekih 40-tak kilometara i veoma blizu Ljubuškog. Nastali su radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je ovaj fenomen prirode, danas pod zaštitom države. Visina vodopada ide i do 28 metara, a širina do gotovo 150. Vegetacija koju ćete ovdje vidjeti, zaista je zapanjujuća, pa je tako preko sedronosna sloja od dna do vrha vodopada izrasla trava, konoplje, mahovina i lišajevi.

Vodopadi kod Mostara

Kravice su bez dileme jedno od najpopularnijih ljetnjih destinacija u Hercegovini, a dnevno ih posjeti nekada i više od 2000 ljudi. A nije baš da svugdje na svijetu može da se kupa ispod vodopada, zar ne? Nakon kupanja, posjetiocima je na raspolaganju nekoliko obližnjih restorana u kojima mogu da se odmore i probaju tradicionalna jela ovoga kraja.

Ovo mjesto je atraktivno tokom čitave godine, a posebno u proljetnom i jesenjem periodu, kada usljed većih kiša poraste i količina vode, te oni izgledaju još nevjerovatnije. Osim Kravica, na Trebižatu je i vodopad Koćuša, a sedrena područja oko vodopada spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine.

Za više o vodopadu Kravice, pročitajte moj putopis od tamo.

3. Vodopad u Jajcu

Jajce vodopadi

Jeste li znali da je vodopad u Jajcu nastao prije više od 50.000 godina, te da je proglašen za jedan od 12 najljepših vodopada na svijetu? Na svojoj najvišoj tački, dostiže visinu od 18 metara, a u proteklih nekoliko godina, poznat je i kao mjesto na kome se održava takmičenje u skokovima.

Za razliku od većine drugih vodopada širom svijeta koji se obično nalaze dislocirani od gradova, te vožnja do njih često zahtjeva vrijeme, vodopad u Jajcu, nalazi se u epicentru grada, udaljen svega nekoliko minuta lagane šetnje, od čuvene jajačke tvrđave i starog dijela grada.

Da li ste do sada bili u Jajcu i kako vam se dopada vodopad?

4. Vodopad Provalije

Vodopad Provalije kod Stolca

Pored Radimlje, grad Stolac je prepoznatljiv po još jednom geomorfološkom fenomenu, vodopadu Provalije na rijeci Bregavi. Prolaskom kroz Stolac, rijeka Bregava svojim tokom pravi ade i teče na raznim nivoima, a razuđene obale pružaju svim posjetiocima i lokalnom stanovništvu mogućnost da uživaju u kupanju i uživanju pored rijeke.

Bregava prolazi kroz sami centar grada gdje je krase brojni obnovljeni kameni mostovi, ali je svakako njen vodopad ono što je izdvaja po nevjerovatnoj ljepoti.

Svojom veličinom i impresivnom ljepotom privlači brojne posjetioce. Pored vodopada nalazi se stara kafana “Old Mill”, a kao što joj i samo ime kaže, u sklopu ponude nalazi se stari, tradicionalni mlin koji još uvijek radi. Na ovom mjestu možete popiti domaću kafu i pojesti neko od tradicionalih jela dok uživate u pogledu na vodopad.

5. Vodopad Skakavac kod Kotor Varoša

Vodopad Skakavac kod Kotor Varoša

Sa visinom od oko 20 metara i skriven duboko u šumi, vodopad Skakavac više izgleda kao neko skriveno mjesto u prašumi Amazona ili barem kao scena iz holivudskog filma. Priroda koja okružuje sam vodopad zaista je nevjerovatna, a tokom čitave šetnje, jedini zvukovi koje ćete imati priliku čuti su cvrkuti ptičica i žubor vode, i oni će postajati sve jači kako se budete približavali  vodopadima.

Zahvaljujući planinarima i ekolozima iz ovog mjesta, koji su se zaista potrudili da naprave male staze kao i da označe put, prilaz vodopadu dosta je olakšan, te je on sad mnogo dostupniji nego što je to ranije bio. Kod samog vodopada, napravljena je čak i mala nadstrešnica sa klupama i stolom, kako biste se odmorili kada dođete i u miru uživali u pogledu koji se pruža ispred vas.

Ukoliko se kojim slučajem ovdje nađete zimi, postoji velika šansa da će vas dočekati jedan potpuno nestvaran prizor zaleđenog vodopada, gdje se u unutrašnjosti čuje jak huk vode, a vir u koji pada voda stoji potpuno zamrznut.

Na ovom linku imate više o mojoj posjeti vodopadu.

KAKO NAĆI VODOPADE?

Mali problem predstavlja pronalazak ovog mjesta, te se stoga ovdje nalazi objašnjenje kako najlakše tamo stići, polazeći iz Banjaluke. Nakon Kotor Varoša, nastavite do mjesta Obodnik, gdje skrećete desno ka mjestu Šiprage. Vozite se putem dva do tri kilometra, pređite jedan veći žuti most i nastavite sve dok ne dođete do male drvene table, odmah prije žutog mosta.

Tabla je malo teže uočljiva, ali primijetićete žuti most. Tu skrenite desno i nastavite putem koji je makadam, a kada dođete do grananja puta na dva dijela, skrenite lijevo preko rijeke. Nastavite sve dok ne dođete do vikendice na kraju puta, gdje i počinje staza, a u slučaju da imate bilo kakvih nedoumica, možete pitati zaista ljubazne lokalce ovoga kraja, koji će vam vrlo rado pomoći.

6. Vodopad Bliha

vodopad Bliha

Smješten na samo 14 kilometara od Sanskog mosta i sa visinom od 56 metara, vodopad Bliha spada među najveće vodopade na ovom području, a prepoznatljiv je po tome što se voda lomi od stijenu te stvara jedan poseban i sasvim neobičan prizor.

Za sve koji traže avanturu i uživaju u istraživanju netaknute prirode, odlična opcija za jednodnevni izlet može biti kombinacija posjeta vodopadu Bliha i prirodnom fenomenu Bobijaško oko, koji se nalaze u neposrednoj blizini jedan od drugog. Vodopad, koji neki nazivaju i „Blihin skok”, zbog njegove ljepote i značaja, stavljen je pod zaštitu kao spomenik prirode, te je dio parka prirode „Blihin vodopad”.

Ovaj park inače obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, sa površinom od 50 kvadratnih kilometara, koji zaista nudi mnogo toga. Bliha je posebno neobična zbog činjenice da iz tako male i uske rijeke nastaje tako moćan vodopad koji pri padu formira lijepo jezero. Nekada je prilaz ovom mjestu bio dosta neprohodan, ali je put nedavno zaista dobro uređen, te vas sad očekuje lagana šetnja od oko 10 minuta kroz šumu, da biste ga vidjeli.

Više o mom odlasku na ovaj vodopad, u tekstu na ovom linku.

7. Vodopad Skakavac kod Sarajeva

Vodopad Skakavac kod Sarajeva

Kada krenete u posjetu ovom prirodnom dragulju, možete birati između dvije staze, jedne koja vodi iznad vodopada, na vidikovac, i druge koja vodi ispod vodopada. Usput ćete naći mnoga mjesta sa drvenim stolovima i klupama kako bi predahnuli i odmorili.

Vodopad Skakavac, s pravom stavljen pod zaštitu države još 1954. godine, visok je 98 m, što ga čini drugim najvišim vodopadom u Evropi. Sjeverno od Sarajeva, udaljen samo 12 km od centra grada, vodopad i njegova okolina idealni su za sve avanturiste, ljubitelje prirode i biciklizma. Put do ovog zaštićenog područja dobro je označen i siguran, a cijelom dužinom puta naići ćete na plakate koji opisuju floru i faunu ovog mjesta.

Zimi je Skakavac posebno lijep – kada zaledi, svjedočite prekrasnom prizoru i neobičnim oblicima koje stvara zaleđena voda. I na širem području, ovaj lokalitet krije zanimljivu ponudu – u okolini možete naći nekropolu bosanskih stećaka, čuvena sarajevska izletišta Čavljak i Barice, vodopad na Lučici pod Gradinom, plato Čardak, izvor Nahorevskog potoka poznat pod imenom Sedam vrela i mnoge druge prirodne ljepote.

8. Vodopad Skakavac u NP Sutjeska

Vodopad Skakavac Perućica

Ko bi rekao da Bosna i Hercegovina ima čak tri vodopada imena Skakavac?  Osim svoje visine od preko 70 metara, ovo je i vjerovatno najbolje mjesto da se odmoriš od vlage prašume, umiješ njegovom čistom vodom, te na trenutak osjećaš baš onako džunglovski.

Do vodopada se dolazi nakon sat vremena šetanja kroz prašumu, ali iako se možda čini kao naporna aktivnost, kada jednog ugladate ovaj prizor, shvatićete da vrijedi svakog truda.

9. Vodopad Koćuša

Vodopad Koćuša
Credits: Kravica.ba

Vodopad Koćuša, smješten u selu Veljaci u blizini Mostara, bez dileme jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Sa visinom od preko pet i dužinom od više od 50 metara, vodopad izgleda zaista impresivno, te može da pruži savršeno mjesto za odmor i relaksaciju kada u ljeto ugrije vrelo Hercegovačko Sunce.

Pored vodopada, veoma zanimljiv je i bogat biljni i životinjski svijet ovoga kraja, a zbog snažnog huka vode koji se osjeti dok ste ovdje, imaće osjećaj kao da ste na nekoj egzotičnoj lokaciji negdje daleko u svijetu.

10. Ždrimački vodopad

Vodopak Ždrimci

Iako prilično nepoznat, Ždrimački vodopad usudio bih se reći, jedan je od skrivenih prirodnih bisera naše zemlje o kojem se jako malo govori. Smješten je u blizini Gornjeg Vakufa u selu Ždrimci, a sa visonom čak 29 metara i činjenicom da je uklesan između dvije stijene, pruža jedan zaista nevjerovatan prizor.

Zanimljivo je i to da pojedini ovaj vodopad zovu i Crndolski, po potoku Crndol koji tu teče. Mada, bilo kako bilo, zaista izgleda sjajno.

Nadam se da ste kroz ovaj tekst otkrili poneko novo mjesto i isplanirali novo putovanje za obilazak Bosne i Hercegovine.

A ono što mene zanima je koji vam je najdraži vodopad od ovih sa liste, te koji biste prvo posjetili da imate priliku?

 

P.S.S. Ako vas zanima putovanje po Bosni i Hercegovini, napisao sam knjigu o 80 najljepših mjesta u zemlji.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments