Tura po Baltiku – 16 dana za samo 760 KM!

U saradnji sa turističkom agencijom Jungle Tribe iz Sarajeva, nudimo vam turu po Baltiku. Obiđite Varšavu, Rigu, Viljnus, St. Peterburg, Talin, Krakov i doživite jedan sasvim novi svijet. 

16 dana – autobus+hosteli —> 760 KM!

Promo period do 01.05.2016. godine

Nakon 01.05. 2016. cijena se povećava na 820 KM!

Period putovanja: 22.07-06.08.2016. godine

varsava

Varšava je glavni grad Poljske, koji leži na obali rijeke Visle. Duh i energija čine ovaj grad fascinantnim za kratke odmore. Simbol grada je sirena, koja se nalazi i na grbu Varšave. Po legendi, jedan ribar je oslobodio sirenu i u znak zahvalnosti ona je dala zavjet da će čuvati grad i njegove stanovnike. Lazienki park – oaza zelenila, trg Parade – najveći u Evropi, Stari grad (koji je paradoksalno star samo 50 godina, jer je Varšava bila gotovo sravnjena sa zemljom u Drugom svjetskom ratu), Palata nauke i kulture – najviša zgrada u Poljskoj (231 m), Trg Kanonija sa bronzanim zvonom.

riga

Riga je glavni grad Latvije, na obali Baltičkog mora i rijeke Daugave. Riga je najveći grad u Baltičkim zemljama s oko 750.000 stanovnika i služi kao glavni kulturni, obrazovni, politički, finansijski, komercijalni i industrijski centar. Stari grad Rige nalazi se na UNESCO-voj listi svijetske baštine, jer ima najveću kolekciju građevina u stilu secesije. Riga se smatra mjestom odakle su vikinški brodovi kretali u osvajanja. Stari grad – Vecriga, Crkva Svetog Petra, Spomenik slobode, Riški zamak samo su neke od znamenitosti sa kojima ćete se upoznati u ovom neobično lijepom gradu.

The Cathedral of Our Savior on the Blood under the colorful morning sky

St. Petersburg je drugi po veličini grad Rusije koji se nalazi na ušću Neve u Finski zaliv. Osnovao ga je Petar Veliki 1703. godine na močvarnom zemljištu u blizini mora čime je želio da osigura ruski pristup Baltiku. Ušće Neve se nalazi približno na nivou mora, tako da su njene obale u početku učvršćene granitnim stenama. Ove stijene štite grad od vode, ali i daju gradu specifičan karakter. Puškin ga je opisao riječima: „Grad obučen u granitu“. Od 19. do 20. stoljeća bio je prijestolnica Ruskog carstva. Iako vlada vjerovanje da je Petar Veliki ovaj grad nazvao po sebi, nije bilo tako – ime je dobio po svecu zaštitniku Simonu Petru. Po završetku Prvog svjetskog rata dobija ime Petrograd, a od 1924. do 1991. godine Lenjingrad (mjesto odakle je Lenjin započeo Oktobarsku revoluciju).

st-peterburg-2

St. Peterburg je najseverniji od velikih gradova svijeta – nalazi se na 59°57′ sjeverne geografske širine. Zbog geografskog položaja, tokom ljeta možete uživati u “bijelim noćima”. St. Petersburg je nevjerovatan grad u koji dolazi sve veći broj turista i koji ima 221 muzej, 80 pozorišta, 342 mosta, više od 200 snimljenih filmova (između ostalih Ana Karenjina i Onjegin), 2 magazina na engleskom jeziku. Svakako treba istaći Peterhof- veliki kompleks parkova i palata koji su sagrađeni po nalogu Petra Velikog, na samoj obali Finskog zaliva. Petar Veliki je želio da sagradi carski dvorac u blizini St. Peterburga po ugledu na Versaj, dok je njegova ćerka Elizabeta proširila imanje, uredila i parkove i pravila nove fontane (najpoznatija od njih je Velika kaskada).

neva

Obilazimo i Carsko selo, velelepnu palatu Katarine Velike (kćerke Petra Velikog) – nekadašnju ljetnju rezidenciju ruskih careva. Carica je živjela u ovoj palat i umrla u njoj. Palata je skoro potpuno uništena tokom Drugog svjetskog rata, a današnji izgled duguje italijanskom arhitekti Bartolomeu Rastreliju. Vidjet ćete elitnu školu u kojoj je studirao Puškin, Aleksandrovsku palatu – omiljenu kuću posljednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova.

carskoselo (1)

Muzej Ermitaž smješten je u 6 zgrada. Glavna je zgrada zapravo Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva, a projektovao ga je italijanski arhitekta Bartolomeo Rastreli, sm,estivši ga na obalu rijeke Neve tačno preko puta zlatnih tornjeva crkve Svetih Petra i Pavla. Ermitaž je jedna od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih galerija u ljudskoj istoriji. Unutrašnjost je ispunjena bijelim mermerom, raskošnim prostorijama sa stubovima, kristalnim lusterima i zamršenim mozaicima. U ovom  muzeju možete uživati u djelima Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Ticijana, Rembranta, Rubensa, Renoara, Van Goga, Gogena… Po računici statističara za obilazak cijelog muzeja, ako bi se svakoj izložbi posvetio samo jedan minut, bilo potrebno čitavih 10 godina.

talin2 (1)

Talin, mješavina srednjovekovnog i modernog, prijestolnica Estonije smještena na obali Finskog zaliva ima najbolje očuvan stari grad u Evropi (okružen zidovima iz XIV veka). Ulica Kohta sa crvenim krovovima, Hram Aleksandra Nevskog, Gradska vijećnica u stilu gotike i nekada najviša zgrada na svijetu “The House of Blackheads the St Olaf’s Church”

talin4

Iz Talina organizujemo fakultativni izlet u Finsku, odnosno njen glavni grad Helsinki gdje obilazimo trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Parlament, Sibelijusov park, Olimpijski stadion gde su održane Olimpijske igre 1952. godine, koncertna dvorana „Finlandia“. Šire područje grada se prostire na oko 300 ostrva. Helsinki je grad sa najviše mobilnih telefona po stanovniku (Nokia je finska kompanija), a zanimljivo je to da stopa nezaposlenostiiznosi samo 6,6%.

viljnus

Viljnus, glavni grad Litvanije, nakon proglašenja samostalnosti od SSSR-a, postaje moderan grad. Sam centar grada je oko Gradske vijećnice i Kraljevske palate koje povezuje najpopularnija ulica Pilies gatvė. Stari grad Viljnus jedan je od najvećih preživjelih starih srednjevjekovnih gradova na sjeveru Evrope, sa preko 70 ulica i skoro 1.500 zgrada.

Krakow je studentski centar Evrope sa čuvenim Jangelonskim Univerzitetom, nekadašnja prijestonica Poljske. Brdo Vavel sa dvorcem i katedralom, Spomenik zmaju zaštitniku grada, šarene fasade duž Kraljevskog puta, glavni trg Rinek na kome se nalaze crkva Svete Marije i Sukjenice, Florijanska kapija i legende na svakom koraku u svakoj bašti šarmantnih kafića.

Organizator putovanja je turistička agencija Jungle Tribe iz Sarajeva.

Za sve informacije i pitanja u vezi sa putovanjem, kontaktirajte nas na:

potpis-novi-za-mejl-sliku1

Doživite ovu jedinstvenu turu po Baltiku.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *