Iranska kuhinja je jedna od najegzotičnijih kuhinja arapskog svijeta sa mnoštvom začina.

Iranska kuhinja

U saradnji sa upravom i učenicima Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Banja Luka i uz pomoć profesora Predraga Tošića donosimo vam recepte iz čitavog svijeta, koji će unijeti nove ideje u Vašu kuhinju.

Ovaj put u fokusu je iranska kuhinja gdje Vam pokazujemo kako se pravi iranska riža sa povrćem i ribom, poznatija kao Sabzi Polo Va Mahi.

 

Iranska kuhinja je jedna od najegzotičnijih kuhinja arapskog svijeta sa mnoštvom začina.

Priprema

1. Skuvajte rižu.

2. Na pet kašika maslaca ispržite mladi luk, poriluk, peršun i korijander. Jednu veliku kašiku maslaca rastopite na dnu lonca od 4 litre. Pomiješajte rižu i povrće pa ih stavite u lonac.

3. Posolite i pobiberite ribu pa je propržite na maslacu. Potom i nju stavite na rižu i povrće u lonac da se kuha zadnjih 10-15 min.

Posluživanje

Iz lonca izvadite ribu. Rižu stavite na veliki tanjir i preko nje stavite komad ribe.  Poslužite odvojeno i sa kriškom svježeg limuna ili sa čvrstim jogurom.

Ovo tradicionalno jelo priprema se za perzijsku Novu Godinu koja se slavi na prvi dan proljeća.

Iranska kuhinja zanimljivosti

Riža je namirnica koja obilježava Iransku hranu. Mnogi iranci ne smatraju da su jeli ako nisu imali rižu barem jednom dnevno (odprilike kao naš hljeb).

U Iranu se za pripremu obroka odvaja mnogo više vremena nego u Evropi. Kod njh je zajednicki porodični ručak, nema mjesta gdje se može vidjeti da neko jede sam, jer se to smatra nepristojnim kao i gledanje televizije tokom večere.

Iranska kuhinja poznata je i kao jedna od najegzotičnijih kuhinja na svijetu.

U tradicionalnim restoranima i u mnogim kućama gosti se okupljaju oko sofre-prostirke na podu na kojem se postavljaju hrana i piće; gosti sjede prekrštenih nogu.

Iranska sofra, prostirka koja se korisiti u tradicionalnim Iranskim restoranima

Zanimljivosti o Iranu

Glavni tipovi gradjevina klasične Iranske arhitekture su džamije i palate. Karakterišu je jos velike kupole koje su obično uradjene mozajicima.

Mauzolej u Halikarnasu oznacen je kao jedno od 7 svjedskih drevnih cuda iranske arhitekture.

Nekada jedno od 7 svjetskih čuda koja se nalazi u IranuIstorija civilizacije na Iranskoj visoravni počinje prije 5200 godina, u isto vrijeme kada i u Sumeru ili Egiptu.

Istorija Irana u današnjem teritorijalnom, etnojezičnom i kulturološko-političkom kontekstu nastaje prije više od 2600 godina što ga čini najstarijom državom na svijetu.

Grci su u 6. vijeku pr. Hrista na temelju perzijske dinastije Ahemenida imenovali Iran “Perzijom” zbog čega se taj naziv sačuvao u zapadnom svijetu idućih 2500 godina, iako su sami ahemenidski Perzijanci nazivali svoju zemlju “Iranom”.

Pojam “Iranci” ne označava specifični narod već široku lepezu naroda iste etnojezične porodice koji hiljadama godina žive u zajedničkoj državi.

Perzijanci čine polovinu današnjeg stanovništva Irana, a većinu ostatka drugi iranski narodi

Perzijski jezik, poznatiji kao Farsi je sa 2600 godina neprekidne dokumentirane upotrebe najstariji službeni jezik na svijetu. On je danas službeni jezik u Avganistanu i Tadžikistanu.

persijski jezik poznatiji kao Farsi, jedan je od najstarijih jezika na planeti zemljiSuza u Iranu najstariji je naseljeni grad na svijetu koji duže od 5000 godina nosi isto ime.

Iran je kroz svoju dugu istoriju imao čak 38 glavnih gradova, više nego bilo koja druga država.

Zanimljivo je spomenuti da je iranska vojska 1221. godine kod Parvana nanijela jedini poraz u karijeri Džingis-kana.

U Iranu se na obrazovanje izdvaja čak 25% državnog budžeta odnosno iznad 100 milijardi dolara godišnje. U odnosu na ukupan broj stanovnika Iran ima više studenata od pet vodećih evropskih zemalja (Njemačke, Britanije, Francuske, Italije i Španije).

Iran je jedna od najobrazovanijih zemalja arapskog svijeta69% Perzijanaca u Sjedinjenim Državama ima završen fakultet što ih čini najobrazovanijom manjinom.

Iranski univerzitet Azadi je sa 1,5 miliona studenata najveći privatni univerzitet u svijetu.

Iran je trenutno jedina svemirska sila koja nije doživjela neuspješno lansiranje raketa u svemir.

Ukoliko Vam se dopao ovaj recept, obavezno pogledajte kako spremiti japanske pileće rolnice, poznatije kao negimaki.

Summary
recipe image
Recipe Name
iranska riža sa povrćem i ribom
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *