Jezero Balkana

Jezero Balkana – Savršen odmor u prirodi

Ako kojim slučajem tražite savršeno mjesto za kupanje u našoj zemlji, mislim da bi jezero Balkana bez dileme trebalo da se nađe na vrhu vaše liste, kako zbog svoje nevjerovatne ljepote, tako i zbog sadržaja i ponude koju nudi.

Jezero Balkana – osnovne informacije

Turistička ponuda jezera je vrlo razvijena i namijenjena, kako zimskom, tako i ljetnjem turizmu, te mi se čini da će ovdje svako pronaći nešto za sebe. Čitav kompleks je opremljen bungalovima za prenoćište, restoranima i sportskim terenima za fudbal, košarku, tenis i rukomet, a kako je jezero smješteno u podnožju planine Lisine, ovo je idealno mjesto za one koji vole planinarenje i šetnje kroz šumu.

Rekao bih da je ovo jedno od svega nekoliko mjesta u našoj zemlji, ako ne i jedino, gdje u istom danu možeš da odeš na planinu i uživaš u čistom vazduhu, a potom se spustiš do jezera i odmoriš, kupajući se u ovoj savršenoj vodi.

Šta još može da se radi na Balkani?

Iako je kupanje na jezeru obično glavna aktivnost zbog koje ljudi dolaze ovdje, Balkana je može pohvaliti i mnogim drugim aktivnostima. Posebno bih izdvojio  paraglajding kamp koji svake godine okuplja ljubitelje ekstremnih sportova iz svih dijelova Evrope, koji dolaze ovdje kako bi uživali u jednim od najljepših pogleda ove regije!

Mada, vjerujem da i oni kada se spuste na zemlju, odmor potraže u nekom od dva jezera koja se nalaze ovdje. Malo jezero je uređeno za kupanje u ljetnom periodu, dok se u Velikom može naći bogata ponuda pastrmke. Ono što je veoma zanimljivo je da tokom zime jezera često zalede pa je tada moguće upražnjavanje i zimskih sportova. Kako li tek moćno to izgleda!

Legenda o nastanku imena jezera

A da li ste znali da postoji jedna posebna legenda koja se veže za ovo mjesto?

Naime, priča kaže da su na mjestu današnje Balkane bila dva bunar-izvora puna ribe. Na turskom, riječ „baluk” znači riba, pa je izvoršte vremenom dobilo ime “Balukhana”, što znači stanište riba. Mislim da je sada svima jasnije i otkud ovaj naziv koji imamo danas.

I eto drugari, dođosmo do kraja ove priče o jezeru Balkana. Zaista se nadam da ste kroz ovaj tekst, naučili neke nove stvari o ovom mjestu, kao i da sam vas motivisao za posjetu. Za bilo kakva pitanja i informacije koje vam možda trebaju, pišite mi u komentar ispod.

P.S. A kad ste već kod Balkane, preporuka i da posjetite Pecku, po meni, jedan od trenutno najvećih turističkih potencijala naše zemlje.

Tekst je urađen u saradnji sa turističkom organizacijom Republike Srpske -Visit Srpska u sklopu putopisnog serija “Skriveni biseri našeg kraja”

Za više ovakvih priča o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog, na kojem u detalje pišem o svojim avanturama.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *