najbolje putno osiguranje

Kako izabrati najbolje putno osiguranje?

Zanima te kako izabrati najbolje putno osiguranje i o čemu sve trebaš voditi računa prilikom kupovine samog? Ako planiraš skoriji put, te se dvoumiš koje osiguranje uzeti, u ovom tekstu provešću te kroz osnovne stavke koje bi svako putno osiguranje trebalo da sadrži, ali i objasniti ti u kojim sve slučajevima imaš pravno na naknadu.

Idemo.

Kako izabrati najbolje putno osiguranje – vodič

Ako bi me pitao koja je za mene najbolja stvar na svijetu, možda bi pomislio da bi moj odgovor bio putovanja. Ali nisi u pravu. Putovanja nisu najbolja stvar za mene. Niti mislim da su putovanja uopšte najbolja stvar. Daleko od toga.

Najbolja stvar na svijetu je da se osjećaš fino. Da imaš osjećaj potpunog zadovoljstva koje te ispunjava u svim porama tebe, dok radiš ono što voliš. Da se smiješ malim stvarima i da je svaki dio tebe istinski zadovoljan. E upravo taj osjećaj ja imam kada su putovanja u pitanju. Taj osjećaj istinskog zadovoljstva i sreće da uživaš u svakom trenutku koji provedeš na novom mjestu.

Ali koliko god su putovanja meni super, ona sa sobom opet nose određeni rizik. To je činjenica.

Posebno ako planiraš put u neku dalju zemlju negdje u Afriku ili Južnu Ameriku. Stigneš tamo u neki grad i šta? Ne znaš gdje su bolnice, doktori, niti koliko njihovi pregledi koštaju.

Ako pogledam svoje prijatelje koji putuju, obično ih mogu podijeliti u dvije grupe:

Grupa 1 – One koji ni ne pomišljaju da se osiguraju

Grupa 2 – One koje ipak vole da su mirni i uzimaju osiguranje.

E sad.

Moj ti je savjet da se za duže destinacije ipak osiguraš. Mirna glava. Ne brineš. Ne razmišljaš. Možda ti ne treba osiguranje za vikend u Veneciji na koji ideš sa organizovanom grupom, ali odlazak na skijanje od 10 dana gdje su mogući padovi, lomovi i prelomi, nosi sa sobom mnogo više rizka.

Zato u nastavku teksta želim da ti pokažemu šta je uključeno u polisu osiguranja koje je nosim na putu, pod kakvim uslovima možeš da naplatiš eventualne posljedice i na kakve još stvari treba da vodiš računa.

Šta treba da bude uključeno u putno osiguranje?

Ljudi koji uzimaju putno osiguranja, vjerovatno nisu uvijek sto posto sigurni šta sve spada u njihovu polisu. Jednostavno, često se prilikom odabira osiguranja gleda samo cijena, a ne vodi se računa o mogućim posljedicama do kojih može doći ukoliko polisa ne bude pružala mogućnost određene vrste usluge.

Svoju putnu polisu, ugovaram kod Triglav osiguranja, jer kod njih sam osiguran u aposlutno svakoj zemlji svijeta (osim u matičnoj), a stvari koje su uključene u nju, pokrivaju mi gotovo sve neophodne stvari koje mi se mogu desiti.

Tu spadaju:

– Vanbolnički tretman
– Lijekovi i zavoji prepisani od strane ljekara
– Medicinska sredstva i pomoćna sredstva za hodanje koja su neophodni dio tretmana za polomljene ekstremitete i povrede, prepisane od strane ljekara
– Dijagnoza pomoću X-zraka (rendgen)
– Bolničko liječenje (hospitalizacija)
– Operacije i troškovi operacije
– Stomatološki tretman (samo vezano za otklanjanje akutnih zubobolja, do 75 evra)
– Transport do najbližeg ljekara ili bolnice
– Troškovi upućivanja u specijalizovane klinike, ako je to medicinski neophodno
– Repatrijacija, transport iz strane zemlje u zemlju prebivališta ili bolnice u zemlji prebivališta (do 5000 evra)
– Repatrijacija, transport posmrtnih ostataka u zemlju prebivališta (do 5000 evra)

Sa gore navedenim stvarima, svako moje putovanje je pokriveno. Dopada mi se posebno činjenica što imam pravo i na stomatološke usluge u slučaju da me zaboli zub dok sam na putu i to ne moram da platim, a to nećeš pronaći kod pojedinih osiguravajućih kuća.

I da.

S obzirom da obično idem na duža putovanja, premija im se kreće već od 0,65 KM po danu za pojedince, a još je povoljnija ako putuješ u grupi. Platim 0,65 KM dnevno i miran sam.

Naravno.

Sve zavisi koliko ti je pokriće, odnosno maksimalni iznos do kojeg ti osiguranje pokriva trošak. To znači da ako ti je pokriće 10.000 evra, ako ti je ne daj Bože trošak 12.000 evra, osiguranje pokriva tih 10.000.

Tako da, prije svakog putovanja prvo izabereš visinu pokrića, koja u slučaju Triglava može biti 10.000, 20.000 i 30.000 evra.

Isto tako, imaju maksimalna pokrića u cijelom svijetu.

Što je ovo bitno? 

Sigurno ti je poznat sistem kojem pojedini Ameri pribjegavaju, prevare osiguranja i ostalo. Iz tog razloga, mnoge osiguravajuće kuće ne odobravaju najveća pokrića u SAD, Kanadi i Australiji.

Maksimalna pokrića osim u SAD, Kanadi i Australiji, znaju biti isključena i u nekim državama Afrike i Azije, a u nekim osiguranjima su pojedine države čak isključene iz osiguranja (mislim na mjesta kao što su npr Alžir, Somalija, Sudan, Irak, Avganistan, ali i neka druga mjesta).

Šta raditi kada dođe do nesrećnog slučaja?

Kada se ovo desi i kada nastane problem na putovanju, osiguranik, ili neko drugo lice u ime osiguranika ukoliko osiguranik nije u mogućnosti, treba odmah kontaktirati alarmni centar navodeći detalje date u svojoj polisi osiguranja. Potvrđeni telefonski troškovi se takođe nadoknađuju.

Ako nije moguće obaviti ovakav telefonski razgovor prije konsultacije ljekara ili odlaska u bolnicu, osiguranik će kontaktirati alarmni centar što je prije moguće, a najkasnije u roku od 5 dana. U tom slučaju kada je primljen kao pacijent, osiguranik će pokazati ljekaru ili osoblju bolnice, polisu osiguranja koja mu je izdata prilikom zaključenja Ugovora.

Potrebno je da osiguranik posjeduje dokaz o korišćenju određene usluge, poput računa ili vaučera koji glasi na njegovo ime, kako bi osiguravajuća kuća mogla da mu refundira njegove troškove.

Koja su isključenja od putnog osiguranja?

Međutim, čak i ako imaš račun, postoje slučajevi koji se izuzimaju, te ukoliko do njih dođe, osiguravajuća kuća neće biti dužna da ti isplati bilo kakvu premiju. To su sljedeće situacije:

– hronične bolesti i posljedice ovih bolesti ako su postojale ili bile poznate u vrijeme sklapanja ugovora o osiguranju, osim poduzimanja hitnih mjera za spašavanje života osiguranika ili uklanjanje akutnog bola ali najviše do iznosa 50% od ugovorene osiguranje sume,

– bolesti liječene u zadnjih 6 mjeseci prije početka osiguranja, uključujući njihove posljedice, osim poduzimanja hitnih mjera za spašavanje života osiguranika ili uklanjanje akutnog bola ali najviše do iznosa 50% od ugovorene osiguranje sume,

– liječenje raka, osim poduzimanja hitnih mjera za spašavanje života osiguranika ili uklanjanje akutnog bola ali najviše do iznosa 50% od ugovorene osiguranje sume,

– liječenje ili njegu koja nije posljedica hitne medicinske intervencije ili nezgode,

– nezgode koje proizlaze iz bavljenja sljedećim sportovima na profesionalnoj, amaterskoj i rekreativnoj razini: automobilske trke, motociklističke trke, karting, padobranstvo, paragliding, zmajarenje, ekstremno penjanje, alpinizam, bungee jumping, ronjenje na velikim dubinama, speleologija, te-kwan-do, skijanje izvan uređenih staza i ostali ekstremni sportovi

Sad je sve na tebi

Ako planiraš skorije putovanje negdje, vjerujem da si nakon čitanja ovog teksta dobio većinu potrebnih informacija koja će ti pomoći da odabereš najbolje osiguranje za sebe.

Da li ćeš uopšte da ga odabereš.

Imati putno osiguranje stvar je izbora. Ne moraš da ga imaš.

Ali ako već trošiš novac da odeš negdje, kupio si avio karte, bukirao hotel, spremio džeparac, zar nisi u stanju da izdvojiš jedan mikro dio svega toga za ono što ti je najbitnije.

Tvoje zdravlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *