kupovina preko interneta

Razrješena misterija zvana kupovina preko interneta!

Sigurno poznaješ bar jednog skeptika u svojoj okolini, kojem je kupovina preko interneta još uvijek misterija, i to toliko zapetljana i tamna, da čak ne želi ni da se uputi u to kako sistem fukcioniše. Jel tako?

Možda si baš ti taj skeptik!

I dan danas mi se dešava da me društvo cima da im kupim avio karte preko svoje kartice, iako i oni imaju debitnu karticu kao i ja. Kažu mi da se boje, te obično govore da sam ja već navikao da kupujem, pa mi nije teško.

Za dobre drugare ništa nije teško, ali u ovom tekstu hoću da napišem malo više o tome, te da objasnim da kupovina avio karata ili bilo čega drugog preko interneta, nije tako strašna kao što se možda čini.

U svakom slučaju, nastavi da čitaš tekst i svakako ga proslijedi prijatelju-skeptiku, jer u nastavku demistifikujemo ovu „opasnu“ pojavu 21. vijeka!

Kupovina preko interneta – vodič

Prije nego što se uopšte upustiš u svijet online kupovine, potrebno je da nabaviš karticu koja omogućava plaćanje u inostranstvu. Ja koristim  Visa Magic karticu Raiffeisen banke, jer pored sigurnosti online kupovine, ona pruža i još niz drugih pogodnosti (osiguranje u slučaju gubitka ili krađe, plaćanje roba i usluga u zemlji i inostranstvu uz otplatu do 36 rata, itd.).

Ukoliko za internet kupovinu ne želiš da koristiš karticu povezanu na svoj redovni tekući ili devizni račun, uvijek možeš otvoriti novi namjenski račun (na kojem ćeš kontrolisano držati sredstava namijenjena za svoj online šoping) i sa njim povezati novu, debitnu karticu, koju ćeš koristiti samo u te svrhe.

Kada je kartica tu – spreman si za svoj online šoping! Plaćati robu kupljenu preko interneta možeš direktno (unošenjem podataka sa kartice) ili putem posrednika u izvršavanju platnih usluga, na primer putem PayPal-a.

Direktno plaćanje karticom je gotovo u svega nekoliko koraka! Potrebno je da u odgovarajuća polja uneseš: ime korisnika kartice (tačno onako kako je navedeno na kartici), broj kartice (šesnaest cifara, grupisanih u četiri niza po četiri cifre), mjesec i godinu isteka važenja kartice, te CVV/CVC kôd. CVV/CVC kôd (Card Verification Value/Code) nalazi se na poleđini kartice desno na bijeloj potpisnoj traci i uvijek su to tri zadnje brojke u slučaju Visa i MasterCard kartica.

U današnje vrijeme može biti lako dobiti podatke o tuđoj platnoj kartici, npr. u prodavnici nas sigurnosne video kamere vide skoro tokom svakog plaćanja. Upravo zbog toga se kôd za verifikaciju CVV/CVC nalazi na poleđini platne kartice te tako osigurava osnovnu sigurnosnu mjeru.

CVV/CVC kôd je zato potreban kod svih internetskih plaćanja, kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati lični PIN platne kartice.

Koriščenje PayPal-a, s druge strane, podrazumijeva prethodnu registraciju na njihovoj platformi, te unošenje u sistem podataka sa kartice. Kartica se verifikuje na osnovu određenih uputstava da bi se spriječile prevare. Glavna prednost korišćenja PayPal-a je upravo bezbjednost, jer plaćanjem na ovaj način, svoje podatke o kartici ne ostavljaš direktno prodavcu.

Korišćenje kartice je siguran metod plaćanja prilikom online kupovine sve dok vodiš računa prilikom plaćanja kao i u bilo kojoj drugoj kupovini. Kada kupuješ preko interneta, pridržavaj se nekoliko jednostavnih pravila:

·       kupuj od provjerenih izvora (koristi provjerene sajtove, na primjer, u slučaju avio karata, pored zvaničnih sajtova prevoznika, to su npr. Skyscanner, Momondo… ili smještaja, Booking, Airbnb…),

·       budi oprezan pri dozvoli čuvanja podataka o plaćanju (mnogi prodavci će ti nuditi opciju da sačuvaju podatke o tvojoj kartici, kako bi iduća kupovina bila brža i jednostavnija – dobro razmisli, prije nego što pristaneš),

·       koristi kreditnu karticu pri online kupovini (većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca, pa npr. ukoliko nisi dobio ono što si naručio ili postoji neki problem, izdavač kreditne kartice će ti vratiti novac),

·       provjeri da li je prenos podataka prikladno zaštićen (‘S’ na kraju http-a, zatvoreni katanac, ključ ili ipak zelena boja adresne trake potvrđuju da stranica ima siguran server tj. da su podaci koje razmjenjujete enkriptirani),

·       kupuj isključivo sa vlastitog kompjutera (ne kupuj preko javnih računara, niti Wi-Fi hotspota, jer javna mreža ne garantuje sigurnost).

Dakle, sada kada smo sve razjasnili i kada više nema straha, pravac po Raiffeissen Visa Magic karticu, pa na neki (pouzdani) avio sajt po karte za iduću destinaciju!

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *