OHRID – Najobuhvatniji vodič za posjetu najljepšem makedonskom gradu!

Koliko sam samo slušao o ovom predivnom mjestu.

„Nisi bio na Ohridu?!“ bile su redovne reakcije čuđenja kad bih rekao da nikada nisam posjetio ovaj grad. Znam, sramota. Jedno od najljepših mjesta bivše Jugoslavije, njen biser i ponos.

Konačno sam ovog ljeta dobio priliku da konačno odem tamo. I stvarno mogu reći da je sve ono što sam slušao o njemu, sada dobilo onaj pravi smisao. Doživio sam sve ono o čemu su mi pričali, uvjerio se u njegovu ljepotu, toplinu ljudi, probao najukusniju hranu ali i prikupio sve one najvažnije savjete za vašu posjetu ovde i šta je to na šta treba da obratite pažnju kada odlučite doći na Ohrid.

U ovom tekstu, donosim vam preporuke i savjete šta to ne smijete propustiti i šta vidjeti dok ste ovde!

Želim da vam dam par informacija za koje vjerujem da će vam pomoći kada budete putovali na Ohrid. Prije svega, kada je u pitanju smještaj, na ovom sajtu možete rezervisati povoljne smještaje širom Makedonije, a ovdje možete uzeti jeftine avio karte, ako planirate na Ogrid doći avionom iz Beograda, ali i generalno za bilo koje druge destinacije, tu se može pronaći mnogo dobrih i povoljnih opcija. Za one koji planiraju da ostaju duže u gradovima i obilaze dosta atrakcija, na ovom linku imate listu zanimljivih tura i izleta koje možete raditi u zemlji.

Ono što vam isto tako može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet.

Kada i kako doći na Ohrid i gdje odsjesti?

Tokom cijele godine je ovde lijepo, ali je definitivno ljetna sezona ta koja dominira. Ona traje od početka juna pa sve do početka oktobra, i u tom periodu je velika gužva, kako sa smještajima tako i sa parkingom. Zato, ukoliko planirate ovde ljetovati, gledajte da smještaj rezervišete što ranije, kako biste bili u mogućnosti uzeti one najbolje, ali i najpovoljnije.

Kada je smještaj u pitanju, njega je najbolje tražiti u starom gradu. Tu vam je sve na dohvat ruke, i blizu ste svih bitnih lokacija, a auto možete besplatno parkirati kod tvrđave, gdje postoji veliki javni parking.

Mi smo naš smještaj, sobu sa kupatilom, platili 270 evra za 4 noći, za dvije osobe, sa uključenim doručkom. Smještaj se zove Guest House Meri i možete ga rezervisati na ovom linku.

Na Ohrid je najjednostavnije doći avionom, kada u ljetnjoj sezoni Air Serbia ima direktne letove za ovaj grad iz Beograda. Van sezone, jedini način je autom, a iako je put dug i može biti naporan, itekako se isplati i vrijedi.

Kako je Ohrid dobio ime?

Ohrid je prvobitno nosio ime Lihnid, što znači svjetlost, a ime je dobio po tome što je jezero izgledalo tako da iz njega kao da isijava svjetlost. Ipak, svoje ime mijenja krajem 5. vijeka, gdje legenda govori o osljepljenim vojnicima, koji su se vraćali iz bitke, osakaćeni, jer im je jedno oko svima bilo izvađeno, i penjući se po stijenama (hridinama) od muke i bola su uzvikivali „O, hride!“ tako nastade i ime današnjeg Ohrida.

Ohridsko jezero

Kako započeti ovaj putopis, nego sa njegovog glavnog obilježja – jezera. Da ne znate da ste na jezeru, sigurno biste pomislili da ste na moru – to kažu svi kada se vrate sa odmora odavde. Nepregledna pučina, plavetnilo i ugodne temperature, a jedino što ga odaje je slatka voda. Neke od plaža su čak i pješčane, a ugođaj je potpuno morski, sa toplom vodom od 23 do 25 stepeni.

Ohridsko jezero je jedno od najstarijih u čitavoj Evropi. Nastalo je još prije ledenog doba, o čemu govore brojne endemske i rijetke vrste koje su pronađene u njemu, a što je pomoglo i tome da Ohrid i Ohridsko jezero budu stavljeni pod zaštitu UNESCO – a 1980. godine.

Prošetajte ulicama Starog grada

Cijeli Sari grad Ohrida je nešto poput Skadarlije  u Beogradu – kaldrmisane uličice, tamburaška muzika uživo, kockasti stoljnjaci i svijeće koje čine ugođaj potpunijim. Koji god restoran da izaberete za večeru nećete pogriješiti, jer je makedonska hrana definitivno u vrhu liste najukusnijih na prostoru cijelog našeg regiona, a na izboru su vam riblji, mesni, vegetarijanski i svi ostali meniji koje poželite. Poželjno je rezervisati unaprijed mjesto u sezoni, naročito u nekom od restorana uz obalu, koji se brzo popune.

Kupi unikatan suvenir – ohridski biser

Mislim da kad kažemo Ohrid, nekako prirodno se na ovo ime nadovezuje sufiks biser, pored jezera koje je njegovo glavno obilježje. Priča o biserima počinje još davne 1924. godine, kad je začet ovaj zanat i unikatna izrada. Danas, samo dvije porodice na Ohridu znaju kompletan recept izrade, i tajnu kako on nastaje, porodice Filevi i Talevi, koji još uvijek rade na Ohridu i održavaju tajnu recepturu i prenose je sa generacije na generaciju.

Okvirno, proces teče tako da se od ribe plaštice, uzima tanki, pokrovni sloj njene krljušti, od koje se pravi emulzija kojom će da se oblažu biseri. Sam biser, dobija se od unutrašnjosti školjke, gdje se uzima sedefasti materijal i od njega se oblikuju biseri. Sve se radi ručno, bez ikakve mašinske proizvodnje, i zbog toga je i najviše toliko poseban.

Ja sam posjetio muzej i prodavnicu porodice Filevi, koja me je velikodušno ugostila i ispričala mi više o ovom zanatu, a sve možete pogledati u mom videu sa Ohrida koji je na Youtube – u.

Ohridske crkve

Zbog velikog broja crkvi i samostana, Ohrid je poznat i kao evropski Jerusalim. Kaže se da je nekada ovde bilo čak 365 crkvi i manastira, za svaki dan u godini po jedna. U zavisnosti od toga koliko ste dana ovde, odaberite minimalno dvije ili tri koje ćete posjetiti i na taj način doživjeti i onu duhovnu stranu Ohrida.

Crkva Sv. Jovan Kaneo – sasvim sigurno najčešći motiv na svim razglednicama iz Ohrida. Izgrađena u kombinaciji vizantske i jermenske umjetnosti, početkom 14. vijeka. Dugo vremena je bila potpuno zapuštena, pa je nastalo urušavanje koje je uništilo veliki broj freski, mada je jedan dio njih sačuvan i do dan danas.

Crkva Bogorodice Perivlepte – izgrađena još 1295. godine, a nekada je bila sjedište ohridske episkopije, jer su crkve Sv. Sofije i Pantelejmona u to doba bile pretvorene u džamije.

Crkva Svete Sofije, Svetog Klimenta i Pantelejmona, te brojne druge, male i manje poznate crkve, skrivene po uličicama starog grada, još jednom će vam pokazati koliko je Ohrid unikatan i poseban.

Izlet brodom

Znate one cjelodnevne izlete koji se nude svuda po hrvatskom i crnogorskom primorju, i za koje nikad niste sigurni da li će biti pun pogodak ili gubljenje vremena i novca?

E pa, na Ohridu je potpuno jasna stvar – ovo je nešto što morate isprobati bez oklijevanja, jer za cijenu za koju se nudi i vrijeme koje provedete na izletu, itekako imate šta da vidite. Cijena svih izleta se kreće od 15 do 25 evra, u zavisnosti od ponude, a polazak je iz Ohrida, odakle se vozi do Zaljeva kostiju te potom do Manastira Sv. Nauma.

Izlet traje od 10h do 16h i itekako se isplati, a brodovi polaze svaki dan.

Računajte da ćete imati dodatne troškove ukoliko želite posjetiti neke druge atrakcije na izletu, poput naselja sojenica na Zalivu kostiju ili vožnje čamcem na vesla, na izvor Crnog Drima.

Izlet na izvor Crnog Drima

Koliko mi se dopao ovaj izlet, govori činjenica da sam morao da ga stavim u posebnu stavku. Zamislite bistru, čistu vodu gdje vidite dno rijeke, i sav biljni i životinjski svijet koji živi na dnu. Baš tako izgleda vožnja čamcem na vesla, koju možete iznajmiti na ovom mjestu. Ovde su motorni čamci i bilo kakvi drugi motorni pogoni u potpunosti zabranjeni, kako bi se očuvala priroda i njen integritet, i jedino je veslačima dozvoljeno da na ovaj način prevoze turiste do izvora, po kristalno čistoj rijeci.

Posjetite neku od vinarija

Osim što je grad crkvi, Ohrid, ali i generalno cijela Makedonija je zemlja dobrog vina. Povoljni klimatski uslovi pogoduju rastu vinove loze, pa tako nećete pogriješiti u koju god vinariju da se zaputite i dobijete degustaciju vina uz sir, med i kruške.

Ukoliko želite i vi da posjetite vinariju i isprobate vrhunsko makedonsko vino, na ovom linku se nalazi odlična tročasovna tura koja uključuje i obilazak manastira.

Osim na Ohridu, bio sam i u Skoplju, gdje smo snimili poseban video, a još neobičnije mjesto gdje smo se uputili je Ostrvo zmija, ili Golem grad! Kako smo se proveli, možete vidjeti na mom Youtube kanalu:

 

Da li vam se dopala priča o Ohridu ili ste već bili ovde? Vjerovatno se ponovo želite vratiti ako ste ga već posjetili, jer ovo je mjesto na koje je nemoguće doći samo jednom – ko god ga posjeti, sigurno je da će doći ponovo.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *