planina Jahorina

Planina Jahorina – olimpijska ljepotica

Planina Jahorina smještena je u srcu Balkana i srcu naše zemlje, sa idealnim spojem hladne kontinentalne i tople mediteranske klime, a može se pohvaliti bogatim sadržajem kako zimskog tako i ljetnjeg turizma. Izvanredan teren, 45 km alpskih i 10 km nordijskih staza, kao i bogata turistička ponuda tokom cijele godine uvrstili su Jahorinu na omiljenu i jednu od najposjećenijih turističkih destinacija Bosne i Hercegovine.

Najviši vrh je Ogorjelica i nalazi se na 1916 m nadmorske visine. Pored toga što je popularna destinacija, Jahorina ima i bogatu istoriju, jer su ovdje održane Zimske olimpijske igre 1984. godine.

Olimpijska ljepotica Jahorina
Credits: Jahorina TO

Odlučite li se za posjetu ovoj olimpijskog ljepotici, nikada vam neće biti dosadno, jer je ponuda vrlo sadržajna i raznovrsna, ali i prilagođena svim generacijama i različitim željama posjetilaca. Bilo da dolazite ljeti ili zimi, pronaći ćete nešto za sebe. Ljeti Jahorina cvijeta, te je odlična ukoliko želite da pobjegnete od velikih vrućina. Svjež vazduh, predivni mirisi cvijeća, te veliki broj aktivnosti koje možete, raditi, čini je sve zanimljivijom ljetnjom destinacijom.

A zimi? E pa Jahorini zimi jedan je od najljepših prizora koji ćete doživjeti kod nas.

Kvalitetne staze, prilagođene i početnicima i iskusnijim skijašima sa prosječnom visinom snijega od 106 cm, svake zimske sezone omiljeno su mjesto turista iz regiona i svijeta, a ni posjeta u toku ljeta vas neće ostaviti ravnodušnim – izleti na brojne vidikovce, atraktivne aktivnosti poput biciklizma, planinarenja ili paraglajdinga zaokružuju ponudu jedne od najznačajnijih planina u BiH.

Jahorina ljeto
Credits: Jahorina TO

Osim boravka na Jahorini, dok ste ovdje, možete uključiti i izlete na neke od okolnih popularnih mjesta. Posjetite Sarajevo, grad tradicije i kulture, ili otiđite u pećinu Orlovača i oduševite se ovim prirodnim blagom. Posjetite i bob stazu na planini Trebević, građenu namjenski za potrebe Olimpijade.

Zaista, toliko toga postoji što možete raditi na Jahorini i u njenom okruženju.

Zanimljivo

Ime zvanične maskote OI 84. bilo je Vučko, slovenačkog autora Jože Trobeca. Vučko je i danas prepoznatljiv lik Jahorine i cijele Bosne i Hercegovine, a na Jahorini se nalazi i istoimeni hotel izgrađen za potrebe Olimpijade.

maskota vučko sarajevo olimpijada

Moje pitanje za vas je da li ste bili na Jahorini? Gdje pretežno odlazite na skijanje, te koju još planinu biste preporučili za odmor?

Smještaj na Jahorini

Na planinskoj ljepotici zaista može da se pronađe veliki broj opcija za smještaj, počev od hotela veće kategorije, do manjih apartmana za svačiji džep. Ukoliko vas je više, moja neka preporuka bilo bi ovaj smještaj, koji zaista izgledaju kao iz neke bajke.

Ukoliko vas zanima, napravio sam i ovaj video sa 10 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, sa dosta korisnih savjeta i informacija iz prve ruke.

 

P.S. Ukoliko vas zanima planinarenje, nedavno sam pisao tekst o 7 najljepših planina naše zemlje.

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *