posao spremačice

Poslovi na work and travel programu – (kompletna lista)

Zanimaju te poslovi na work and travel programu? Planiraš da provedeš ljeto u Americi i razmišljaš se za koju poziciju se prijaviti? Onda je ovaj tekst savršen za tebe, jer ću ti u narednim redovima pokazati za koje sve pozicije možeš da apliciraš preko Experience work and Travel agencije, te koliko možeš da zaradiš radeći koji posao.

I ne samo to.

Podijeliću sa tobom iskustva studenata koji su radili na različitim poslovima, kako bi i na osnovu njihovog iskustva, imao više informacija o tome, koji posao je najbolji za tebe.

Idemo.

Poslovi na work and travel programu – (kompletna lista)

Server

Vjerovatno najbolje plaćen posao koji možeš dobiti na programu. Od tebe se očekuje da pozdravljaš i služiš goste, komuniciraš sa njima, postavljaš hranu na sto, poznaješ meni restorana u kojem radiš i ne bojiš se da predložiš određeno jelo gostima, te da im konstantno budeš na usluzi.

Znači, engleski obavazan.

Minimalna satnica: 7,5$ + tips

Backserver

Rad u baru

Ukoliko se odlučiš da budeš backserver, tvoj glavni će tvoj glavi zadatak ukratko biti postavljanje stolova. Postavljanje svega onoga što ide na sto, zamijena escajga, čišćenje stola prije negoli dođu novi gosti i vođenje računa da su im čaše pune i da su zadovoljni.

Obično ćeš raditi u hotelima u kojima ti je na raspolaganju razni broj pogodnosti poput terena za golf, tenis i bazena.

I da. Kao i za poziciju servera, potrebno je dobro poznavanje engleskog.

Minimalna satnica: 7,5$ + tips

Prepcook

Ako si dobar u kuhinji i nije ti strana priprema jela, onda je možda ovaj posao za tebe najbolja opcija. Ako svoje ljeto u Americi provedeš radeći kao prepcook, tvoji zadaci će se sastojati od pomaganja u pripremi jela, kontrolisanju da li su svi sastojci na raspolaganju, briga o tome da je kuhinja čista i uredna i sav rad sa osobljem kako bi gosti na vrijeme dobili hranu koju su poručili.

Minimalna satnica: 11$

Housekeeping

housekeeping posao

Za one koji nisu najbolji sa engleskim, ali žele da ga unaprijede. Tvoj housekeeping dan, obično će obuhvatati poslove poput namještanja kreveta, čišćenja soba, brisanja prašine, usisavanja i svih onih malih stvari nepohodnih da soba hotela u kojem budeš radio zablista.

Ništa strašno, čak i ako nisi ovo nikada radio, na početku imaš obuku gdje ti sve fino pokažu i objasne, tako da ne moraš da se brineš.

Prednost ovoga posla je činjenica da ćeš obično raditi jutarnje smjene, te tako imaš laku mogućnost pronalaska posla poslijepodne, a uz to, gosti nerijetko ostavljaju i tips.

Minimalna satnica: 11$

Dishwasher

Kuvar na praksi u Americi

Još jedan posao u kojem se od tebe ne zahtjeva da rasturaš engleski, a nije teško zaključiti šta se od tebe očekuje u ovom poslu. Glavni zadatak će ti biti pranje suđa, kao i da se brineš za to da je kuhinja i sve u njoj čisto. Ovaj posao je idealan za osobe koje traže rutinski posao, sa malom mogućnosti za grešku. Pereš suđe i boli te briga.

Velika prednost kod ovoga posla je veliki broj sati, velika mogućnost prekovremenih sati, kao i besplatna hrana, što je velik plus. A ako si dobar, možeš i da napreduješ do pozicije prepcooka.

Minimalna satnica: 11$

Front desk

Ako si otvoren, dobar sa engleskim, te uživaš u komunikaciji sa drugim ljudima, ti si čovjek koga tražimo za front desk. Dobrodošao. Frontdesk je u suštini gospodski posao. Sve što treba da radiš je da pozdravljaš goste, budeš tu za njih da odgovoriš na njihova pitanja i molbe, javljaš se na telefon i samo paziš da ti je radno mjesto uredno. Ništa više.

Minimalna satnica: 11$

Beach attendant

rad na plaži

Ako voliš provoditi vrijeme na otvorenom i nije ti mrsko povremeno ponijet neki teži predmet, ti si stvoren za poziciju beach attendenta. Tvoj radni dan će se sastojati od pozdravljanja gostiju, sređivanja prostora na plaži, brige o opremi na plaži, kao što su ležaljke, suncobrani i čamci, ali i pomaganja ukoliko dođe do povrede nekoga od gostiju. Sve u svemu i sam ćeš imati priliku da uživaš u svim ovim rekvizitima, a kući ćeš se vjerovatno vratiti sa preplanulim tenom i zategnutim mišićima.

Može li bolje?

Mininalna satnica: 12$

Host

Posao hosta najviše podrazumijeva pozdravljanje i doček gostiju, pružanje pouzdanih informacija o vremenu čekanja i pomaganje gostima da pronađu svoj sto i smjeste se. Za ovu vrstu posla, potrebne su ti organizacione i vještine sa ljudima, kako bi bio siguran da je gostima u restoranu u kojem radiš prijatno.

Mininalna satnica: 10,40 + tips

Shop assistent

poslovi na work and travel programu

Ako si vješt u prodaji, misliš da znaš sa ljudima, a sa engleskim nemaš problema, jedna od opcija za tebe je i posao Shop assistenta. Znači, kupac dođe, upitaš ga kako je, ako ga zanima informacija o određenom proizvodu, ti mu pomogneš, na kraju naplatiš i to ti je to.

Mada, možda je najbolje da pročitaš work and travel iskustvo Jelene Jorgić, koja je dvije godine radila ovaj posao.

Koji posao ti se čini najprivlačnijim?

Sad kad otprilike znaš šta se nudi, sigurno imaš bolju percepciju o tome gdje se vidiš i šta bi volio da radiš. Naravno, ovo su samo osnovne informacije o tome šta se nudi. Svaka pozicija je specifična za sebe, a najbolji način da se detaljno informišeš o svim uslovima, kao i mogućim mjestima za rad, je da svratiš do agencije Work and travel Experience, u neku od njihovih kancelarija u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Sarajevu.

Ono što sam siguran je da bez obzira za koji posao se odlučiš, ljeto koje provedeš u Americi, biće možda najveća avantura koju ćeš ikada napraviti.

I znaš šta?

Zavidim ti na tome što imaš priliku da doživiš nešto ovako u životu. Ako se zbog nečega kajem u životu, to je što sam nisam otišao na ovaj program.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *