Cirih Švajcarska

Šta vidjeti u Cirihu – (TOP 12 stvari)

Iako je svojom veličinom dosta manji od Londona, Pariza, Barselone i pojedinih drugih evropskih gradova, Cirih je vjerovatno jedan od najbitnijih evropskih gradova danas. Prije svega, grad predstavlja sjedište mnogih međunarodnih institucija, gdje se izdvajaju Svjetska Fubalska Federacija (FIFA), kao i Međunarodni Olimpijski Komitet (MOK), što ga čini važnim centrom svjetske diplomatije. Ovo je i grad inovacija i tehnološkog razvoja, pa tako velike IT kompanije poput Googlea, Microsofta i IBM-a imaju svoje istraživačke centre u gradu. Ovo je isto tako grad banki, ali i jedan od najsigurnijih gradova na svijetu, u kojem je život zaista miran i lagana.

Ali, to opet ne znači da je dosadno i da nema ništa da se vidi. Stoga, u ovom tekstu hoću da vas provedem kroz one turistički najbitnije aspekte grada i pokažem vam 12 stvari koje trebati uraditi kada ste ovdje.

Ali prije nego krenemo…

Želim da vam dam par informacija za koje vjerujem da će vam pomoći kada budete putovali u Cirih. Prije svega, kada je u pitanju smještaj, na ovom sajtu možete rezervisati povoljan smještaj u Cirihu, a ovdje možete uzeti jeftine avio karte. A za one koji planiraju da ostaju duže u zemlji i obilaze dosta atrakcija, na ovom linku imate listu zanimljivih tura i izletakoje možete raditi u zemlji. Posebna preporuka za turu krstarenja ciriškim jezerom, u kojem ćete moći doživjeti grad na jedan sasvim novi način.

Ono što vam isto tako može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet.

Šta vidjeti u Cirihu? (TOP 12 lokacija)

1. Započnite obilazak grada na predivnom ciriškom jezeru

Ciriško jezero

Kad ste u Cirihu, svoj obilazak najbolje je započeti na prekrasnom jezeru, smještenom u srcu grada, koje vas svojom ljepotom i mirnom atmosferom, sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Jezero se inače nalazi na površini od oko 88 kvadrantih kilometara, a okruženo je zelenim brežuljcima i planinskim vrhovima, stvarajući tako ove spektakularne pejsaže. S obzirom na svoju veličinu, pruža i priliku za brojne aktivnosti na vodi, pa su tako jedrenje, veslanje, ronjenje i kupanje, veoma popularni ovdje, a ko želi može iznajmiti čamac i upustiti se u njegovo istraživanje.

Ono što je zanimljivo je da jezero predstavlja stanište mnogih ptica i drugih životinjskih vrsta, čineći ga rajem za ljubitelje prirode i ornitologe, pa ukoliko vas put nanese ovdje, predlažem da samo zasjednete na jednu od brojnih klupa koje se nalaze ovdje i naprosto uživare promatrajući prizore oko sebe. Ukoliko ste ovdje tokom ljeta, očekujte veliki broj koncerata, festivala i sportskih događaja koji se održavaju duž samog jezera, a ukoliko se ovdje zadesite zimi, nemojte se iznenaditi ukoliko ugledate zaleđeno jezero, na kojem će klizači i poneki hokejaši na ledu, stvoriti jednu zaista magičnu atmosferu.

2. Prošetajte ulicama staroga grada

Nakon što završite sa obilaskom jezera, zaputite se ka starom gradu (Altstadt) i jednostavno se izgubite u njegovom šarenom lavirintu ulica. Ovdje vam neću savjetovati gdje da idete i šta da obilazite, zato što će vam svaka kaldrmisana ulica u koju zađete, ispričati neku svoju priču i učiniti da se osjećate kao da ste se vratili u srednji vijek. A dok budete šetali, obratite pažnju na objekte koji vas okružuju, izgrađene u nekoliko različitih stilova i na detalje koje ih krase. Ukoliko želite, možete zaviriti i u neki od muzeja koji ovdje postoji ili sjesti na kafu u neki od lokalnih kafića, mada upozoravam vas da će to biti jedna od najskupljih kafa koju ćete vjerovatno popiti u životu.

Ipak, ono najvažnije ovdje su brojne crkve koje krase stari dio grada, ali o njima nešto više u nastavku teksta. A sada vas vodim na jedno mjesto gdje sam ja nekako najviše uživao tokom svog boravka ovdje.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

3. Doživite savršen pogled na grad sa Lindenhofa

Lindenhof

Nisam tačno siguran koliko sam dugo sjedio na ovom zidiću posmatrajući panoramu ispred sebe, ali dajem glavu da je bilo barem sat vremena. Inače, ovo mjesto na kojem smo sada, naziva se Lindenhof i nalazi se na malom brežuljku usred grada, a pored toga što predstavlja jedno od poznatijih mjesta okupljanja svih lokalaca, ima vjerovatno i najljepši pogled na stari grad. Inače, istorija ovog mjesta seže još od doba Rimskog Carstva, kada je ovaj kraj bio dio rimskog naselja, a tokom srednjeg vijeka, ovdje je izgrađena jedna rezidencija, da bi u godinama koje će uslijediti, postalo jedna od najprepoznatljivijih atrakcija grada.

Park koji se ovdje nalazi okružen je stablima lipa (Linden na njemačkom), odakle dolazi i ime samog mjesta, a baš te stare i impozantne lipe pružaju hlad i stvaraju divnu atmosferu u parku. Izdvojite barem pola sata da dođete, prošetate ovim mjestom i doživite vjerovatno najbolji pogled na Cirih koji postoji.

A nakon što završite…

4. Posjetite Grossmünster katedralu

Grossmunster katedrala Cirih

Grossmünster predstavlja veličanstvenu crkvu smještenu nedaleko od Lindenhofa, koja predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola grada. Prema jednoj legendi, crkvu je osnovao sam Karlo Veliki u 9. vijeku nakon što je pronašao grob svetog Feliksa i svetog Regule. Tokom određenog perioda svoje istorije, crkva je predstavljala centar reformacije u Švajcarskoj, da bi kasnije imala i bitnu ulogu u uspostavljanju protestantske crkve u zemlji.

A osim toga što je prekrasna izvana, unutrašnjost crkve oduzima dah svojim visokim stubovima, prekrasnim vitražima i slikama. Ko želi, može istražiti kriptu u kojoj se nalaze relikvije i kapela posvećena Karlom Velikom, a možete se i popeti na vrh tornja, sa kojeg se pruža fenomenalan pogled na ciriško jezero, planine i gradsku panoramu. Unutar crkve se isto tako održavaju razni kulturni događaji značajni za grad poput koncerata klasične muzike i izložbi, te je sasvim sigurno jedna od lokacija koju ne biste trebali propustiti.

5. Krstarite rijekom Limat

Krstarenje rijekom Limat

Ko ipak poželi jedno drugačije iskustvo, odlična opcija može biti krstarenje rijekom Limat, koja će vam pružiti priliku da Cirih doživite iz skroz druge perspektive. Tokom krstarenja, prolazićete kroz slikovite dijelove grada, otkrivajući prekrasne detalje ciriške arhitekture, posmatrajući mostove, parkove i zelenilo uz obalu. Vidjećete prekrasne crkve kako se uzdižu iznad obale, dajući vam osjećaj koliko su blisko povezane sa rijekom. Vidjećete i labudove i patkice kako plivaju pored vas, jednako uživajući u smiraju koji jezero pruža. Vidjećete Cirih iz perspektive iz kojeg ga mali broj ljudi vidi, a koja čini da izgleda magično.

A osim što ćete vidjeti mnogo toga, naučićete više o istoriji grada i značaju same rijeke, te usput degustirati neka lokalna pića i hranu koju će vam na pojedinim brodovima poslužiti. Sve u svemu, ko želi jedno malo drugačije iskustvo grada, topla preporuka.

Da rezervišete ovu predivnu turu u trajanju od preko tri sata, kliknite na ovaj link.

6. Prošetajte Banhofstrase

Banhofstrase Cirih

Ako bi postojao izbor za najpoznatiju ulicu u gradu, Bahnhofstrasse bi sasvim sigurno odnijela pobjedu, jer svojom ekskluzivnom ponudom, raskošnim trgovinama i luksuznom atmosferom, privlači posjetioce ovog grada da zastanu i zavire u neki od mnogobrojnih izloga. Početak ulice inače je kod Glavne željezničke stanice, što je i razlog za njeno ime koje u prevodu na naš znači “željeznička ulica”, a dužina ulice inače iznosi 1,4 kilometara.

Ulica je isto tako okružena impozantnim zgradama, elegantnim buticima i luksuznim robnim kućama, pa ćete tako ovdje pronaći neke od najpoznatijih svjetskih marki i luksuznih brendova kao što su Tiffany & Co., Gucci, Chanel, Louis Vuitton, Rolex i mnogi drugi. Ova ulica je u neku ruku raj za ljubitelje mode, nakita, satova i luksuzne robe, ali i za one koji vole da uživaju u dobroj hrani i piću, jer se na ovom mjestu nalaze neki od najboljih ciriških restorana. Mada, to najbolji u Cirihu, često znači i najskuplji, pa tako dobro vodite računa gdje sjedate.

7. Zavirite u muzej satova

Muzej satova Cirih

A kada već govorimo o ovoj ulici, možda vas može zanimati da se kod zlatare i prodavnice satova Beyer, nalazi zanimljiv muzej u kojem možete naučiti više o izradi samih satova, njihovoj istoriji i značaju za Švajcarsku kao zemlju. Nekako, kada spomenemo ime ove zemlje, obično prvo pomislimo na sir i čokoladu, kao dva veoma poznata švajcarska proizvoda, ali i na njihove satove, koji slove za jedne od najkvalitetnijih na planeti. Uostalom, čak smo u naš jezik ubacili frazu „Radi kao švajcarski sat“ ili kako već ide.

Stoga, posjeta ovom muzeju biće baš jedno pravo švajcarsko iskustvo koje će vam pomoći da razumijete otkud tolika ljubav prema satovima ovdje i šta tačno stoji iza svega ovoga. Muzej je prepun antikviteta i predmeta od velikog značaja, a najstarijih od njih, posjeduje više od 3000 godina istorije.

I da.

Sa glavne ulice možda nije toliko vidjljiv, ali ako vam zatreba pomoć da ga pronađete, ovdje imate više o tome gdje se mjesto nalazi.

8. Ne propustite Fraumünster katedralu

Fraumunster crkva

U Cirihu ćete imati priliku vidjeti nekoliko zaista lijepih katedrala, ali malo koja je lijepa kao Fraumünster. Smještena u samom centru gradu, ova katedrala predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih i istorijskih atrakcija Ciriha, koja svojom impresivnom arhitekturom i bogatom unutrašnjosti, privlači sve one koji se nađu u gradu.

Katedrala potiče još iz osmog vijeka, a pored toga što predstavlja jednu od najstarijih crkvi Ciriha, neko vrijeme je i bila benediktinski samostan koji je osnovao Ludolf von Sachsen, brat cara Otona I. Fraumünster je posebno poznata po svojim vitražima koji datiraju iz 20. vijeka i smatraju se jednim od najljepših primjera moderne umjetnosti u Švicarskoj, a jedan od najpoznatijih vitraža u crkvi je djelo slavnog francuskog umjetnika Marka Šagala. Njegovi vitraži obuhvataju teme iz Biblije i predstavljaju prekrasan spoj boja i simbolike, a svi koji dođu ovdje, moći će uživati u igri svjetlosti koja prodire kroz vitraže i stvara jedinstvenu atmosferu unutar same crkve.

Važno je spomenuti da katedrala ima i prekrasan toranj sa kojeg se pruža zadivljujući pogled na cijeli grad.

9. Jedite najbolje slatkiše ikada u fabrici Lindt

U proteklim stavkama sa liste, pretežno smo pričali o onom kulturnom aspektu grada, ali da biste dožvijeli ovo mjesto na pravi način, jednostavno morate isprobati neku od lokalnih čokolada, a malo koja je toliko poznata i dobra kao čuvena Lindt.

Naime, na nekih 10 minuta vožnje od centra grada, nalazi se fabrika u kojoj za 15 evra koliko plaćate ulaz, možete degustirati ove čokolade koliko želite, isprobavajući razne okuse i oblike, koji će vjerujte mi svaki za sebe, biti naprosto savršeni. Iako sam tokom putovanja u više od 90 zemalja svijeta imao priliku da isprobam razne čokolade od onih sa velikim udjelom kakaoa iz Kolumbije i Ekvadora, pa do onih pomalo neobičnih iz Japana, meni lično niti jedna nije dobra kao ova ovdje i imam osjećaj da malo ko može da napravi ovakvu čokoladu kao Švajcarci.

Ukoliko želite da posjetite ovo mjesto, znajte da morate zakazati vaš dolazak barem nekoliko dana ranije, jer su gužve jako velike i može se desiti da na dan vašeg dolaska, nemaju slobodnog mjesta, pa je stoga preporuka da vaš termin rezervišete ranije. Cijena je kao što već znate 15 evra, ali mislim da se i te kako isplati, jer možete isprobati praktično sve čokolade koje imaju u neograničenim količinama i baš onako ćejfiti što bi rekli.

Na ovom linku možete rezervisati vaš termin.

10. Posjetite Muzej FIFE

Muzej Fife Cirih

Iako su glavne asocijacije kada govorimo o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, obično zemlje poput Brazila, Argentine, Španije i Francuske, u Cirihu se nalazi sjedište FIFE, vjerovatno najbitnije ustanove na globalnom nivou kada je fudbal u pitanju.

Pored toga, u gradu se nalati i Muzej FIFE u kojem posjetioci mogu istražiti različite izložbe koje obuhvataju periode od samog početka fudbala do današnjih trenutaka. Ovdje ćete pronaći razne predmete vezane za fudbal, poput dresova slavnih igrača, lopti sa važnih utakmica, trofeja, fotografija i dokumenata značajnih za istoriju za ovaj sport.

Jedna od posebnosti muzeja je interaktivno iskustvo u kojem možete testirati svoje vještine u virtualnom fudbalu, pogledati zanimljive videozapise i slušati priče o legendarnim igračima i trenucima. Muzej takođe nudi informativne panele i zidne grafike koje pružaju detaljan uvid u razvoj fudbala kao sporta i fenomena popularne kulture.

Da rezerviše ulaz u Muzej FIFE i naučite više o istoriji fudbala, kliknite ovdje.

11. Napravite izlet u Grindenwald i Interlaken

Grindenwald

Ukoliko u Cirihu ostajte više dana, već ste obišli sve sa liste do sada i želite neko novo iskustvo, evo jednog izleta koji možete napraviti. Naime, zajedno sa jednom lokalnom agencijom, možete posjetite gradiće Grindenvald i Interlaken, smještene u predivnim švajcarskim Alpama i doživjeti onu potpuno drugu dimenziju ove zemlje.

Nisam ranije bio neki ljubitelj Švice, kao ni Federera, ali valjda sa godinama kako odrastaš shvatiš veličinu i jednog i drugog. Kako bih vam pomogao da razumijete kako ovo mjesto izgleda, zatvorite na trenutak svoje oči i zamislite ovo. Nalaziš se u podnožju Alpa na nekih 1000 metara nadmorske visine. Iako je još uvijek rano, vedar dan i sunce čine da se brzo ugriješ. U vazduhu osjećaš miris lokalnih biljaka koje se nalaze oko staze, a jedini zvuk koji čuješ je blagi povjetarac koji miluje vaše lice. Na trenutak začuješ i zvona krava koje pasu na obližnjim pašnjacima ili cvrkute ptica kako dopiru iz daljine. A gdje god da pogledaš su snježni vrhovi Alpa koji te okružuju. Treba li nešto više u životu.

Više o ovom izletu možete saznati na ovom linku.

12. Obiđite i crkvu Svetog Petra

Ukoliko se odlučite za izlet u Alpe, obećavam da nećete pogriješiti i da će to biti jedno od boljih putovanja koje ćete napraviti, a ukoliko ipak ostanete u gradu, predlažem da posjetite i crkvu svetog Petra, poznatu i kao Peterskirche, jednu od najstarijih u gradu. Kroz svoju istoriju koja potiče još iz perioda starog Rima, ova crkva je prošla kroz mnogo toga, pa je tako nekoliko puta obnavljana i proširivana, a njena trenutna arhitektonska forma datira iz 15. vijeka.

Ono po čemu je danas najprepoznatljivija je njen veliki satni toranj, koji je jedan je od najviših tornjeva u Ciriškoj panorami, a sat koji se nalazi na njemu, smatra se za jedan od najvećih na čitavom svijetu. Unutar crkve svetog Petra možete vidjeti prekrasne arhitektonske detalje, uključujući vitraže, freske i barokne elemente. Posebno vrijedan spomenik unutar crkve je oltarna slika “Raspeće” koja datira iz 17. vijeka i djelo je poznatog švicarskog umjetnika Hansa Leua, ali i razna druga umjetnička djela vrijedna pažnje.

Kako najlakše doći do Ciriha?

Sada kada smo saznali šta vidjeti u Cirihu, naredni korak je da vidimo na koji način najlakše doći ovdje. Iako iz naše regije postoje letovi do Ciriha, ukoliko želite da uštedite novca na putovanje ovdje, preporuka da uzmete neki od lowcost letova do Memingena ili Bazela, od kojih se možete dovesti do Ciriha lokalnim prevozom. Ukoliko vas zanima više o tome kako pronaći ove letove, snimio sam poseban video o tome u kojem imate sve što vam treba da uzmete jeftine avio karte.

Smještaj u Cirihu

Do sada ste već imali priliku zaključiti da je Cirih prilično skup grad, rekao bih jedan od najskupljih na svijetu, pa samim tim situacija sa traženjem smještaja može biti prilično nezahvalna.  Ipak, pronašao sam ovaj smještaj koji je meni lično najbolji kada je omjer cijene i onoga što dobijete u pitanju, njegova lokacija je jako dobra, a uz to je više nego komforan i udoban.

Da ga rezervišete i saznate više o njemu, kliknite na ovaj link.

ISPLANIRAJTE SVOJE NAREDNO PUTOVANJE – Tips & tricks

UZMITE JEFTINU AVIO KARTU
Pronađite jeftin let za Cirih na sajtovima Kiwi ili Skyscanner koji u sebi imaju bazu svih avio prevoznika i ne treba vam niti jedan drugi sajt pored njih da tražite vaše avio karte. Ukoliko želite, možete isprobati i stranicu Aviasales, koju isto tako nekada koristim.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ
Bez dileme, sajt sa najvećom ponudom smještaja na internetu je Booking.com, te apsolutna preporuka za njega. Ukoliko ste tip osobe koja preferira hostele i jeftinije opcije putovanja, onda možete isprobati sajt Hostelworld, koji ima najveću bazu hostelskih smještaja na svijetu.

IZNAJMITE AUTO NA PUTOVANJU
Pojedina putovanja će zahtjevati i rentanje automobila, a kompanija koju preporučujem i koja ima odlične cijene rentanja je Rentalcars.com. Kompanija je zastupljena širom svijeta, imaju dobre cijene i nekako su sigurna opcija za vaša putovanja.

ISPLANIRAJTE TURU PRIJE ODLASKA
U koji god dio svijeta da odete, vjerovatno ćete ulaziti u muzeje, tvrđave i razne druge atrakcije, a to nekada zahtjeva i čekanje u redu i gužve. Stoga, ono što možete uraditi je rezervisati skip the line karte za većinu turističkih atrakcija na sajtovima Tiqets i GetYourGuide. Ova dva sajta, imaju i veliki broj odličnih izleta širom svijeta, te svakako preporuka da ih istražite.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za Cirih, pišite mi u komentare ispod. A za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments