Mostovi u Veneciji

Šta vidjetu u Veneciji? (TOP 10 lokacija)

U gradu smještenom na čak 118 ostrva i prepunom atrakcija kao što je Venecija, nije lako znati odakle početi. Možda je najbolji način jednostavno da se izgubite na ovim ulicama, šetate uz kanale i otkrijete skrivene kutke ovog nevjerovatnog grada. A gotovo gdje god da se zadesite, vidjećete predivno, kao recimo ovo mjesto ovdje.

Stoga, ako vas zanima šta vidjeti u Veneciji i koja to mjesta nikako ne smijete propustiti obići i u ovom gradu, u ovom tekstu nalazi se lista meni lično 10 najljepših mjesta u gradu.

Ali prije nego krenemo sa obilaskom, evo par informacija koje vam mogu biti od koristi.

Prije svega, kada je u pitanju smještaj, na ovom sajtu možete rezervisati smještaj u Veneciji i uštedjeti čak 30 do 50 odsto. Sajt vam daje opciju da vam na SMS, Messanger ili Whatsapp pošalje ponudu kada budete bila i zaista je super opcija ukoliko planirate na vrijeme. Super opcija za one koju planiraju obilaziti više po gradu je

A za one koji planiraju da ostaju duže u gradu i obilaze dosta atrakcija, apsolutna preporuka da uzmete Venice pass, jer ćete sa njom uštedjeti dosta novca na atrakcijama, a u ovu čak je uključena i vožnja gondolom. Ostale ture u Veneciji, možete pronaći na ovom linku, te vjerujem da će ovdje svako pronaći nešto za sebe.

Ono što vam isto tako može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet.

I da.

Snimio sam i video u gradu u kojem ćete vidjeti šta to sve možete obići u Veneciji za samo 24 časa.

Kratka priča o istoriji grada

Ali prije nego krenemo sa obilaskom Venecije, želim da vam ukratko ispričam jednu priču o njenom nastanku, za koju ćemo morati da se vratimo u daleku prošlost u period nakon sloma Zapadnog rimskog carstva

Naime, nakon sloma Zapadnog rimskog carstva, na bivšu teritoriju Rima počeli su tih godina da nadiru varvari, a okalno stanovništvo kako bi se odbranilo od njih, odlazi na tri ostrva: Malomoko, Lido di Jesolo i Torčelo. Vidjevši da će se zadržati na ovom mjestu, polako počinju da razmišljaju na koji način da izgrade sebi prostor u kojem će boraviti, pa tako prvo počinju da postavljaju stubove napravljene od drveta, na kojima grade kuće, a ono što zvuči gotovo nestvarno, je da su te drvene konstrukcije ostale očuvane i do dan danas.

Neki će se možda zapitati kako je moguće da je obično drvo uspjelo da održi sve ove građevine toliki niz godina, posebno ako se zna koliko je podložno raznim bakterijama i mikroorganizmima?

Naime, sve baterije i mikroorganizmi da bi opstali trebaju kiseonik, a vode Venecije poznate su po tome da ga imaju veoma malo. Uz to, konstantan uticaj soli iz morske vode na drvo doveo je do toga da se ono praktično „okameni“, odnosno dobije strukturu kamena.

Kada čuješ sve ovo, zaista ne možeš a da ne osjećaš poštovanjem prema ovom što je izgrađeno i kako sve ove građevine i dalje stoje ovdje u ovako očuvanom stanju, mada Venecija je zaista grad koji nosi toliko toga zanimljivog.

Recimo, da li ste znali da je čuvena riječ ciao, nastala baš ovdje?

Riječ je nastala od pozdrava s-ciavo vostro, što u prevodu znači „ja sam tvoj rob“, a da bi kasnije prerasla u jednu od najpopularnijih fraza koje danas poznajemo u svijetu. Isto tako, da li ste znali da je vjerovatno najpoznatiji putnik svih vremena i osoba koja je napisala prvu knjigu o putovanjima Marko Polo rođen baš ovdje? Pisao je svojevremeno i o svojoj Veneciji i ljepotama koje ona nudi, a mi ćemo sada obići neka najzanimljivija mjesta i pokazati vam šta sve trebate obići kada jednoga dana dođete ovdje.

Šta vidjeti u Veneciji – TOP 10 lokacija

1. Prošetajte trgom svetog Marka

Naš obilazak Venecijom, započinjemo na vjerovatno najpopularnijem mjestu u gradu, a to je Trg svetog Marka ili Piazza San Marco, čuvenom po svojoj ljepoti, impozantnoj veličini i fantastičnom osjećaju koji pruža. Čak je i čuveni Napoleon svojevremeno rekao da mu je trg svetog Marka, jedno on najljepše ukrašenih mjesta na planeti.

Ono što je veoma zanimljivo za ovaj trg je činjenica da on predstavlja najniže mjesto u gradu, koje se nalazi na samo 90 centimetara od nivoa mora i koje pridržava oko 100 000 drvenih stubova. Upravo zbog ove činjenice, nije nimalo neobično da trg poplavi i obično je prvo mjesto u gradu do kojeg će voda doći.

Zaštitni znak trga, predstavljaju toranj sa satom imena Torre dell’Orollogio i bazilika sveog Marka.

Toranj na trgu svetog Marka

Ova bazilika, inače predstavlja jednu od najznačajnijih objekata ove vrste, ne samo u Veneciji već i u čitavoj zemlji, a njena unutrašnjost, ispunjena je nekim od najčudesnijih primjera vizantijske umjetnosti koju ćete ikada vidjeti. U baziliku ukoliko želite možete ući potpuno besplatno za vrijeme molitve i mise, mada redovi tada često znaju da budu prilično veliki, stim da imate opciju da platite tri evra kako biste preskočili red.

Ukoliko želite da posjetite muzeje u bazilici, kao i dodatne atrakcije koje ne možete vidjeti besplatno, na ovom mjestu možete uzeti skip the line kartu i ne čekati u redu.

Oni koji žele da posjete toranj, karte možete rezervisati klikom ovdje.

Na trgu svetog Marka, nalaze se još i Knežev dvor, nekada političko i pravosudno središte Venecije, kao i nekoliko veoma skupih kafića u koje vam ne bih preporučio da sjedate. Mada, ne pokušavajte ni da donosite sami hranu ili piće na trg, jer vas može dočekati kazna između 100 i 200 evra za ovo.

Možda niste znali?

Kako bi se zaštitili od galebova, koji na prvu iako simpatični ponekad znaju da napadnu turiste, vlasnici tih kafića, odlučili su da počnu koristiti vodene pištolje.

2. Obiđite Duždevu palatu

Duždeva palata

Odmah kraj trga svetog Marka, nalazi se još jedan od simbola grada, a to je Duždeva palata, izgrađena u 14. vijeku, a koja je nekada bila službena rezidencija mletačkog dužda. Palata je danas muzej sa velikom količinom umjetnina iz perioda mletačke republike, te je odlična opcija ukoliko želite da naučite više ovom periodu grada. Uz to, sama građevina je prekrasna, jer predstavlja poseban stil venecijanske gotike, na kojem se mogu vidjeti i uticaji renesanse, iz razloga što je grad godinama bio izložen uticajima raznih zemalja sa kojima je Venecija trgovala, koji su stvorili ovaj njen jedinstven stil koji imamo danas.

Možda niste znali?

Mletcima je svojevremeno upravljala aristokratska elita, ali su obični građani ipak imali mogućnost podnošenja pismenih prigovora i žalbi koje su mogli anonimno ubaciti u lavlja usta , koja su predstavlja neku vrstu današnjeg sandučeta za poštu, a koje se nalazilo u Duždevoj palati. Žalbe i dojave građana ipak su se vrlo pažljivo provjeravale, u jednoj od soba palače Sala della Bussola, a ako bi se pokazale istinitima, bilo bi teških posljedica.

Da rezervište kartu za Duždevu palatu i izbjegnete gužvu, kliknite ovdje.

3. Prošetajte do Mosta uzdaha

A kad smo već prošli kraj Duždeve palate, naredno mjesto koje ćemo obići je Most uzdaha ili Ponte dei sospiri. Ovaj most, izgrađen je od krečnjaka donešenog iz Istre, danas predstavlja jedan od 400 mostova u gradu, a svoje ime je dobio po uzdasima koje su zatvorenici ispuštali prolazeći mostom na putu prema svojim ćelijama, bacajući zadnje poglede na vanjski svijet kroz male otvore na mostu.  Ovu priču, popularizovao je čuveni Lord Bajron, a most uzdaha je sasvim sigurno još jedno odlično mjesto da napravite fotke u gradu.

Možda niste znali?

Najpoznatiji zatvorenik koji je prešao most uzdaha, vjerovatno je bio čuveni zavodnik Kazanova. Vjeruje se da je bio zatvoren 1755. godine, ali je već 16 mjeseci kasnije uz pomoć jednog monaha, uspio da pobjegne.

4. Uslikajte se kod jednog od kanala

Mostovi u Veneciji

Do sada smo imali priliku vidjeti neke od prekrasnih građevina Venecije, ali ono što vjerujem predstavlja prvu asocijaciju većine na ovaj grad u čuveni venecijanski kanali. Dubina većine kanala, iznosi između 1,5 i dva metra, mada su pojedini duboki čak i 17 metara. A najpoznatiji kanal u Veneciji, je bez dileme Veliki kanal ili Canal grande.

Veliki kanal u Veneciji

Kao što mu i samo ime kaže, Veliki kanal sa dužinom od 3.8 kilometara, ponosi se titulom najvećeg kanala u Veneciji, te preko njega prelaze čak četiri mosta. Najpoznatijih od njih, je vjerovatno Rialto most, izgrađen 1588. godine,150 godina nakon rušenja prvobitnog drvenog mosta, a koji je još jedno od obaveznih mjesta za fotkanje u gradu.

5. Provozajte se gondolom

Gondole u Veneciji

Šetnja starim dijelom Venecije, bez dileme će vam dati osjećaj kao da ste u nekom filmu, posebno kada ugledate čuvene gondole kako prolaze kroz kanal. Ono što je zanimljivo je da je izgled venecijanskih gondola, zakonom regulisan i određen još od 17. vijeka, kada su se svi složili da one moraju biti crne boje, stim da je svakom gondolijeru dato pravo da na svoj brod doda određene detalje.

Cijena vožnje gondolom inače je prilično skupa te košta oko 80 do 100 evra za 45 minuta ili sat vožnje (za više osoba), a vrijedi napomenuti da nema cijenkanja oko ove cijene.

Ipak, postoji način kako se možete provozati pravom gondolom za samo dva evra.

Naime, kod moje drugarice Lene, vidio sam savjet da sa mjesta Campo Santa Sofia, gondole polaze tokom dana na drugu stranu obale i iako vožnja traje svega par minuta, opet je super način da barem nakratko doživite jedan od simbola ovoga grada. Hvala Leno za ovaj savjet, a mi idemo da se provozamo malo.

Šta još vrijedi znati kada su gondole u pitanju?

Kada već pričamo o gondolama, želim da spomenem još dvije stvari.

Ona prva, je da gondolijeri polako izumiru, te da ih je svakoga dana sve manje. Kao glavni razlog za ovo, izdvaja se činjenica da je za vožnju gondolom potrebna profesionalna licenca te oko 400 sati obuke prije nego se ona dobije. Svi zainteresovani moraju uz to položiti i prilično težak ispit o istoriji Venecije, a godišnje se izdaju samo tri ili četiri ovakve licence. Poređena radi, tokom 17. i 18. vijeka, kanalima Venecije prolazilo je skoro 10 000 gondola, dok ih danas ima svega oko 400.

A da li ste znali da od tih 400 gondola, samo jednom upravlja žena?

Tokom više od 1000 godina postojanja gondola, kroz koje su one bile isključijvo posao za muškarce, Giorgia Boscolo, ćerka jednog gondolijera, postala je 2010. godine prva žena gondolijer na svijetu.

6. Zavirite u Libraria Acqua Alta, jednu od najljepših biblioteka na svijetu

Gondole su bez dileme jedan od najčuvenijih simbola Venecije, ali sada hoću da vam pokažem jedno, možda ne toliko poznato i rekao bih pomalo skriveno mjesto. U pitanju je Libreria Acqua Alta, vjerovatno jedna od najljepših biblioteka u svijetu. Ako me pratite već neko vrijeme, vjerovatno se sjećate da sam radio video u možda najljepšoj biblioteci Južne Amerike, onoj u Rio de Žaneiru, koji možete pogledati ispod.

Zar ne izgleda predivno?

Ali sada hoću da vam pokažem kako ova italijanska biblioteka izgleda i po čemu je zaista posebna. Ova knjižara, pored svoje ljepote, veoma je posebna i zbog činjenice da se knjige ovdje čuvaju u gondolama, kadama i drugim neobičnim mjestima, iz razloga kako bi sačuvala knjige od eventualnih poplava. Ovdje ćete na samo jednom mjestu vidjeti hiljade knjiga svih vrsta, počev od ozbiljnih dijela italijanske literature, do krimi i ljubavnih romana, te priča za djecu, a vidjećete i dosta suvenira.

Ukoliko poželite da je posjetite, znajte da se knjižara nalazi u samom centru grada na adresi Calle Lunga Santa Maria Famosa 517 6 b.

Možda niste znali?

I da. U biblioteci ćete vjerovatno imati priliku vidjeti i jednu crnu mačku, koja je u neku ruku maskota ovog mjesta.

7. Otkrijte onu drugu Veneciju i obiđite židovski dio grada

Židovska četvrt Venecije

Maloprije ste imali priliku saznati da je riječ “ćao” nastala u Veneciji, a druga univerzalna riječ nastala ovdje koju svi koristimo je i riječ “geto”. Evo priče vezane za nju.

Priča o nastanku ove riječi, započinje 29. marta 1516. godine, kada su tadašnje vlasti Mletačke Republike Židovima u predjelu grada pod imenom Cannaregio dodijele dio u kojem su morali stanovati, a taj dio grada, nazvan je Geto. Iako ovaj pojam danas označava obično prilično nesigurni dio grada u koji često ne treba zalaziti, prvi geto koji je nastao, nije bio ove prirode. Doduše, bio je ograđen i imao je vrata kroz koja je bilo zabranjeno ulaziti od izlaska do zalaska sunca, ali opet ne nalik na geto koji obično poznajemo danas.

Možda niste znali?

Danas u centru Venecije možete pronaći jevrejsku četvrt i vidjeti mjesto gdje je prvi geto ikada nastao.

8. Kupujte u najljepšoj prodavnici u čitavoj Italiji

Najljepši supermarket u Italiji

Rijetko gdje u svijetu ćete vidjeti da su supermarketi turističke atrakcije, ali Venecija nudi zaista toliko toga nevjerovatnog, da se nemojte iznenaditi kada u jednom trenutku uđete u nešto što na prvu izgleda kao običan supermarket, a dočeka vas prizor koji vidite gore.

Ovaj objekat je svojevremeno bila pozorište, a kasnije i kino, da bi potom vlasti grada odlučile da ga spase od zaborava i ovdje naprave vjerovatno najljepši supermarket u koji ćete ikada ući.

Možda niste znali?

Mjesto se zove Despar Teatro Italia i nalazi se u samom centru grada.

9. Naučite nešto o čuvenim venecijanskim maskama

Venecijanske maske

Do sada smo imali priliku vidjeti nekoliko od simbola ovoga grada, ali bez sumnje jedan od najvećih su i čuvene venecijanske maske. Pored činjenice da izgledaju zaista zanimljivo i neobično, da li ste se ikada zapitali koja je zapravo bila njihova originalna namijena?

Prije svega, ove maske davale su tadašnjim stanovnicima Venecije priliku da se slobodnije ponašaju u nekim prilikama, jer su maske sakrivale njihova lica i pružale im određenu dozu privatnosti. Ponekad bi ih ljudi nosili u trenucima kada su željeli da urade neko krivično djelo ili tokom raznih romantičnih susreta. A u određenim momentima bile su čak i obavezne. Recimo, kada bi se djevojka udala, morala bi da nosi masku kada bi išla u pozorište, jer je na taj način pokazivala svoje bračno stanje, te poručivala potencijalnim udvaračima da je zauzeta.

Možda niste znali?

Doktori su isto tako morali da nosaju svojevrsne maske kao vid spriječavanje zaraze u kontaktu sa pacijentima, koje su posebno postale popularne za vrijeme pandemije, a te maske su poznate po dugom kljunu. Pored ovih maski, veoma popularne su bile bauta maske, koje su pokrivala gornji dio lica, moreta maske ovalnog oblika koje su koristile samo žene i sa kojima nisu mogle razgovarati, jer su imale otvore samo za oči, te su često bile ukrašene raznim perjem, kolumbina maske koje su pokrivale samo nos i oči i larva maske, koje su prekrivale čitavo lice i koje su se obično pravile od voska i najčešće su bile bijele boje.

10. Uživajte u lokalnim muzejima

Imali ste priliku vidjeti neke od najzanimljivijih atrakcija grada koje možete obići, a ukoliko vam ostane vremena, preporuka da obiđete i jedan od ovdašnjih muzeja kojih ima zaista mnogo. Evo preporuke za neke od njih.

Za početak, Duždeva palata koju ste prethodno imali priliku vidjeti, jedno je od mjesta koje ne smijete propustiti, jer se unutar nje nalaze zaista mnogi vrijedni predmeti i predstavlja poseban muzej ovoga grada, a veoma zanimljivi su i zatvori u kojima je svima poznati zavodnik Kasanova proveo nekoliko godina kao zatvorenik. Ljubitelje istorije će sigurno oduševiti ovdašnji arheološki muzej, a za sve zaljubljenike pomorskog svijeta, preporuka za Museo Navale, mjesto u kojem ćete vidjeti razne brodove, gondole i ostala plovila, među kojima se nalazi i poznati brod Bucintoro, sagrađen 1728. godine.

Možda niste znali?

Tu je i Međunarodna galerija moderne umjetnosti Ca’ Pesaro, smještena u zgradi iz 17. vijeka u kojoj ćete pronaći radove Gustava Klimta, Augusta Rodina i drugih značajnih umjetnika, a ne propustite posjetiti i muzej Correr, još jedno mjesto bogato predmetima iz Venecije. Zaista, ako nešto postoji u Veneciji, to su muzeji i svaki je zaista zanimljiv na svoj način.

Preporuka za smještaj u Veneciji

Tokom našeg boravka u Veneciji i snimanja videa, Milan i ja smo odsjeli u dijelu grada Cannaregio, u samom centru Venecije, koji bih toplo preporučio ukoliko budete dolazili ovdje. Jeste možda malo skuplji od Mestrea, ali vam je sve odmah tu i mislim da se zaista isplati.

Cannaregio mapa

Gotovo sve i jedna turistička atrakcija biće vam na dohvat ruke, a ovaj dio ima i dosta restorana, barova i prodavnica. Cijena smještaja je inače bila 50 evra za noć za dvije osobe, a računajte da se taksa u gradu plaća isto tako 4 evra po osobi. Ali pogledajte kako je izgledao naš pogled sa balkona.

A za one koji žele da dožive pravi duh Venecije, apsolutna preporuka za ovaj smještaj ovdje, koji se nalazi na samo 15 minuta pješke od trga svetoga Marka i koji osim toga što je prilično povoljan za Veneciju, izgleda kao iz bajke.

Možete i na terasi kafu ujutro da pijete i doručkujete. Ma fantazija ljudi.

Nevjerovatno jeftini parking u gradu

Jeftin parking u Veneciji

Nakon što rješite smještaj, ukoliko kojim slučajem budete budete dolazili ovdje autom i tražite parking u gradu, znajte da je situacija u Veneciji prilično nezgodna, posebno ako se radi o centralnom dijelu grada. Prije nego ću doći u grad, raspitivao sam se kod dosta ljudi i istraživao po internetu, ali nisam mogao da nađem niti jednu opciju za ispod 25 evra za dan, a često je cijena bila i oko 40!

Razmišljao sam i da ostavim auto u Mestreu i da gradskim prevozom idem do grada, što je isto ok opcija, ali kako smo snimali video ovdje, nisam želio da gubim vrijeme na to i već sam se bio pripremio da platim gore navedeni iznos. Ali nakon što smo došli u grad i krenuli da razmišljamo gdje da parkiramo auto, prišao sam jednom gospodinu srednjih godina kako bih ga upitao da li ima neki savjet gdje možemo ostaviti auto. Vrlo prijatnog osmijeha i nasmijan, reče mi da poznaje jedno mjesto u gradu, na samo 500 metara od mjesta gdje se sada nalazimo, gdje parking iznosi samo četiri evra na dan!

Mislite na sat? – Pitam ga zbunjen.

Ne ne, na dan. – Reče i dalje sa osmijehom koji je sada postao još veći.

Kako je to moguće?

Mnogi lokalci ne znaju za to, ali odmah kraj luke, nalazi se mjesto gdje možete parkirati vaš auto, a sve što morate uraditi je rezervisati mjesto jedan dan ranije putem ovog sajta. Sada ga preko noći samo ostavite tamo, niko vam neće ništa reći, a kući ispunite prijavu na sajtu i to je to.

I dalje nekako ne vjerujući da parking zaista može biti ovako jeftin, pozdravili smo se sa njim i zahvalili mu se, te potom ostavili auto na mjestu na kojem nam je rekao i otišli u naš smještaj. Otišli smo na stranicu koju nam je rekao, a koju vam ostavljam ispod.

A kroz par minuta zaista uspjeli da rezervišemo čitav dan parkinga za samo četiri evra!

Za one koje zanima, ovaj parking se nalazi odmah sa desne strane nakon što pređete most koji spaja Mestre sa Venecijom i na parking ulazite tako što skenirate QR kod koji vidite na fotografiji iznad. Potrebno je samo bukirati ga barem jedan dan ranije. Aplikacija je samo na italijanskom isto tako, ali vjerujem da ćete se snaći i trebaju vam dvije minute da je ispunite.

Kada sam ovo rekao pojedinim ljudima koji žive u Veneciji, nisu mogli vjerovati da je parking ovako jeftin i zaista topla preporuka za ovo mjesto ako dolazite autom ovdje. U samom centru grada, pouzdan i siguran.

Dnevni izlet iz Venecije

Za one koji ostaju ovdje duže i htjeli bi da posjete nešto izvan Venecije, topla preporuka za simpatično mjesto Murano, bez dileme jednu od najšarenijih lokacija koju ćete ikada vidjeti. Ture traju oko šest sati, a na ovom linku ih možete rezervisati već od 25 evra.

Kako mi se dopala Venecija?

Da budem iskren, Venecija nikada ranije nije bila na mojoj bucket listi mjesta koje želim da obiđem. Možda sam jednostavno čuo previše priča o njoj kako se neugodni mirisi osjete na sve strane ili mi se činila nekako previše turistička, ali nije bila grad u koji sam maštao da odem.

Ali sada kada sam je vidio, mogu samo reći da sam i te kako oduševljen njom. Činjenicom da je mnogo veća nego sam je zamišljao i da u njoj ima toliko toga da se vidi. Tim što svaka ulica u koju sam ušao mi je pružila neko novo iskustvo i što je sve bilo kao u nekom filmu. Iznenadili su me i ljudi koji su bili izrazito prijatni, mada smo možda mi samo privukli takve osobe sebi. Nisam osjetio ni te neugodne mirise o kojima su mi pričali i grad mi se zaista učinio čist i rekao bih da mi je uz Firencu i Napulj, možda najdraže gradove u čitavoj Italiji.

Mada, moram i Rim staviti na tu listu.

A nadam se da sam kroz ovaj tekst i vas zainteresovao da dođete ovdje, te da će vam savjeti koje sam naveo pomoći da na najlakši mogući način organizujete svoje putovanje ovdje. Pišite mi u komentar dodatna pitanja koja imate, a mi se vidimo u nekoj novoj priči sa putovanja.

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment